Διαπιστώνω μια σχετική σύγχυση γύρω από τις πραγματικές πιθανότητες στο στοίχημα. Συχνά οι πραγματικές πιθανότητες ενός αγώνα παρερμηνεύονται και υπολογίζονται με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των εταιριών στοιχήματος. Κι όμως, οι πραγματικές πιθανότητες είναι οι πιθανότητες που θεωρητικά υποδηλώνουν το ακριβές ποσοστό εμφάνισης κάθε ενδεχόμενου. Με απλά λόγια στον αγώνα Nadal – Djokovic, η πραγματική πιθανότητα δείχνει πόσο πιθανό είναι να κερδίσει ο κάθε τενίστας. Είναι 50-50; Είναι 30-70; Είναι 80-20; Ποια η πιθανότητα να κερδίσει ο Nadal; Στην πράξη. Στην πραγματικότητα. Εάν έπαιζαν 1.000 φορές μεταξύ τους τον ίδιο ακριβώς αγώνα υπό τις ίδιες συνθήκες, πόσους αγώνες θα κέρδιζε ο καθένας; Ούτε τι λένε τα στατιστικά, ούτε η προϊστορία, ούτε οι αποδόσεις.

Οι πραγματικές πιθανότητες δεν έχουν σχέση με τις αποδόσεις των bookmakers

πιθανότητες-χέριΑυτό βέβαια είναι εν μέρει σωστό. Θεωρητικά οι αποδόσεις προσφέρονται από τους bookmakers για να στοιχηματίσουν οι παίκτες. Θεωρητικά ένας bookmaker μπορεί να προσφέρει το Nadal στο 2.80 κι ένας άλλος στο 1.40. Κανείς δεν τους το απαγορεύει και για αυτό εκ πρώτης όψεως δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές πιθανότητες. Όμως η πραγματική πιθανότητα να κερδίσει ο Nadal δεν μπορεί να είναι 35% και 71% ταυτόχρονα! Οι πραγματικές πιθανότητες είναι ένα σταθερό νούμερο (όσο οι συνθήκες παραμένουν αμετάβλητες).

Ποια είναι τότε η ανακρίβεια στην παραπάνω διατύπωση; Με βάση το παράδειγμα των 2 bookmakers, πάρα πολλοί παίκτες θα παίξουν υπέρ του Nadal στο 2.80 του πρώτου bookmaker. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η απόδοση του Nadal, ας πούμε στο 1.80. Ταυτόχρονα αρκετοί θα στοιχηματίσουν στο δεύτερο bookmaker υπέρ του Djokovic, οπότε η εταιρία θα ανεβάσει την απόδοση του Nadal, επίσης στο 1.80. Έτσι τελικά η αγορά θα ισορροπήσει στο 1.80 (τυχαίο νούμερο όπως αντιλαμβάνεστε).

Δείχνει το 1.80 την πραγματική πιθανότητα να κερδίσει ο Nadal;

Και ναι και όχι. Καταρχήν ήρθε η Unibet και επιβεβαίωσε πως οι αποδόσεις εξαρτώνται από τον τζίρο. Δηλαδή το σενάριο που μόλις περιγράψαμε. Η παγκόσμια αγορά του στοιχήματος οδήγησε την απόδοση σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτό το επίπεδο προκλήθηκε από την τάση του κόσμου να στοιχηματίσει υπέρ του Nadal ή του Djokovic για άπειρους λόγους, ο καθένας λίγο πιο ξεχωριστός από τον άλλον. Στο τέλος η ισορροπία μεταξύ των απόψεων που είχε ο καθένας που στοιχημάτισε, προκάλεσε και την ισορροπία των αποδόσεων. Μέχρι στιγμής δηλαδή οι πραγματικές πιθανότητες δεν είχαν καμία επίδραση στην ισορροπία αυτή.

[box type=”shadow”]Τι δείχνουν οι τζίροι στοιχήματος και πώς βοηθούν στο στοίχημα;[/box]

Στη συνέχεια όμως τα πράγματα άλλαξαν. Κι όταν λέμε στη συνέχεια, εννοούμε μετά από δεκάδες χρόνια συλλογής αποτελεσμάτων, αποδόσεων και στατιστικών. Διαπιστώθηκε λοιπόν πως αυτή η παγκόσμια αγορά του στοιχήματος κατάφερνε να προβλέπει σωστά τα αποτελέσματα των αγώνων! Μη βιάζεστε, όταν λέμε σωστά, δε σημαίνει πως προβλέπει 100% το αποτέλεσμα, αλλά 100% την πραγματική πιθανότητα! Ποιος να το πίστευε…

Έτσι παρατηρήθηκε πως εάν η αγορά ισορροπήσει τις αποδόσεις του αγώνα μεταξύ του Nadal και του Djokovic στο 1.80 υπέρ του πρώτου, τότε η πραγματική πιθανότητα είναι περίπου 35%!

[box type=”info”]Η σωστή πρόβλεψη των πραγματικών πιθανοτήτων ονομάζεται market efficiency.[/box]

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να βρω μια ακριβή Ελληνική μετάφραση του παραπάνω όρου. Υποθέτω ωστόσο πως γίνεται κατανοητή η σημασία της.

Άρα οι πραγματικές πιθανότητες έχουν σχέση με τις αποδόσεις

50-τοις-εκατο-πιθανότητα-ποσοστόΈχουν πράγματι όπως είδαμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινάμε από τις αποδόσεις. Το ακριβώς αντίστροφο μάλιστα, για αυτό το λόγο ανέφερα πρώτα πως δεν έχουν σχέση με τις αποδόσεις. Όταν μια εταιρία προσφέρει ένα στοίχημα στο 2.00, δεν πρέπει να συμπεραίνουμε πως η πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου είναι 50%! Μπορεί να είναι, μπορεί και να μην είναι. Ειδικά στην περίπτωση που υπολείπονται ώρες ή και μέρες μέχρι τη διεξαγωγή του αγώνα, κατά πάσα περίπτωση δεν είναι 50%! Αυτός είναι κι ο λόγος που…

Οι μεταβολές των αποδόσεων προσεγγίζουν τις πραγματικές πιθανότητες

Έχετε παρατηρήσει πως το Πάμε Στοίχημα μερικές φορές αλλάζει τις αποδόσεις του κουπονιού του; Αν και δεν το κάνει τόσο συχνά όσο οι εταιρίες στοιχήματος του εξωτερικού (λόγω μεγαλύτερης γκανιότας το δίχτυ ασφαλείας του επιτρέπει μεγαλύτερα λάθη), εντούτοις συμβαίνει. Οι μεταβολές των αποδόσεων αυτών οφείλονται φυσικά στον τζίρο που συγκεντρώνει το κάθε σημείο, ακριβώς όπως εξηγήσαμε νωρίτερα στο παράδειγμα του Nadal. Σπάνια όμως θα δούμε μεταβολή της απόδοσης ενός στοιχήματος 2-3 λεπτά πριν τον αγώνα, εκτός αν πρόκειται για ιδιαίτερο άθλημα, όπως οι ιπποδρομίες όπου πληροφορίες εξακολουθούν να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την κούρσα.

Ο αγώνας Nadal – Djokovic είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες. Τα στοιχήματα ήταν διαθέσιμα 3 ημέρες τουλάχιστον πριν τον αγώνα. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, κυκλοφόρησαν ειδήσεις και φήμες για την κατάσταση των δυο αθλητών, για τις καιρικές συνθήκες, για την ψυχολογία τους, για τα αποτελέσματα που έφεραν άλλοι τενίστες… Πραγματικά πάρα πολλές πληροφορίες, οι οποίες επηρέασαν το πλήθος και το οδήγησαν να στοιχηματίσει. Πληροφορίες που επηρέασαν τις αποδόσεις στο στοίχημα. Ο όγκος των στοιχημάτων αυτές τις ημέρες έσπρωξε τις αποδόσεις στα συγκεκριμένα επίπεδα όπου ισορρόπησαν 10-20 λεπτά πριν τον αγώνα. Πλέον όλες οι πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί στις αποδόσεις και θα πρέπει να υπάρξει μια συνταρακτική εξέλιξη για να αλλάξουν βίαια την τελευταία στιγμή.

Οι αποδόσεις λοιπόν των τελευταίων λεπτών δείχνουν τις πραγματικές πιθανότητες, διότι με βάση αυτές τις αποδόσεις καταλήξαμε πως υπάρχει market efficiency, πως η αγορά προβλέπει σωστά τις πραγματικές αποδόσεις.

Εάν οι αρχικές αποδόσεις μαρτυρούσαν τις πραγματικές πιθανότητες

μεταβολή-απόδοσης-στοίχημαΤότε δε θα έπρεπε να στοιχηματίσει κανείς, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει κανείς πέρα από τον bookmaker λόγω γκανιότας! Θα μου πείτε πως υπάρχουν αποδόσεις που δε μεταβάλλονται καθόλου από την αρχή ως το τέλος. Πράγματι και είναι εκείνες που θα πρέπει να αποφεύγετε! Αν και η αλήθεια είναι ότι μεταβάλλονται έστω κι ελάχιστα (π.χ. μεταξύ 1.96 και 2.04 για να καταλήξουν στο 2.00), όντως οι bookmakers έχουν «μαντέψει» εξαρχής πώς θα στοιχηματίσουν οι παίκτες και κατ’ επέκταση και την πραγματική πιθανότητα του γεγονότος (αν και έχει παρατηρηθεί πως εκμεταλλεύονται την τάση του κόσμου να στοιχηματίζουν τα φαβορί λίγο περισσότερο σε σύγκριση με την πραγματική πιθανότητα, οπότε και προσφέρουν λίγο χαμηλότερες αποδόσεις στα φαβορί). Με δεδομένο βέβαια την γκανιότα, η πραγματική πιθανότητα προσεγγίζει το 45% αντί του 50% σε αυτό το παράδειγμα κι εκεί οφείλεται και η κερδοφορία της εταιρίας του στοιχήματος. Εδώ αξίζει να διαβάσετε γιατί μεγαλύτερη γκανιότα δε σημαίνει αυτομάτως και μικρότερες αποδόσεις.

Ευτυχώς όμως στην πλειοψηφία τους οι αποδόσεις στο στοίχημα μεταβάλλονται! Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι παίκτες αναζητούν τέτοιες μεταβολές αποδόσεων, κατανοώντας πως πρέπει να προλάβουν να στοιχηματίσουν στις λανθασμένες αποδόσεις, πριν εκείνες προσεγγίσουν τις πραγματικές πιθανότητες. Δείτε ένα παράδειγμα value bet με βάση τη διακύμανση των αποδόσεων.

Αφού λοιπόν οι αποδόσεις μεταβάλλονται κατευθυνόμενες προς τις πραγματικές πιθανότητες, απομένει στον παίκτη του στοιχήματος να ποντάρει σε αποδόσεις που είναι όσο γίνεται πιο μακριά από αυτές. Βοήθεια στο έργο αυτό προσφέρει η σύγκριση των αποδόσεων μεταξύ διαφόρων εταιριών και είναι απαραίτητη εάν θέλει κανείς να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο στοίχημά του. Η διαφορά που θα κάνει να στοιχηματίσετε στο Nadal στο 2.20 κι όχι στο 1.90 πριν η απόδοσή του σταθεροποιηθεί στο 1.80 θα είναι τεράστιας σημασίας! Όμως μήπως τελικά υπάρχει value ακόμα και μετά από μια τόσο μεγάλη πτώση της απόδοσης;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.