μαγειρεμα-τριάδες-και-τετράδες-πάμε-στοίχημα

Θέλουμε να στοιχηματίσουμε σε 6 αγώνες στο Πάμε Στοίχημα με σύστημα και να ζητάμε τριάδες και τετράδες. Οι συνολικές στήλες αυτού του συστήματος είναι 20, όμως υπάρχει τρόπος να τις μειώσουμε στις 8. Αυτή την ιδέα είχε φίλος της ιστοσελίδας, την οποία ανέλυσε και μου την κοινοποίησε για να πω τη γνώμη μου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτήν εδώ, ενώ θα χρειαστεί να την ρίξετε μια ματιά, ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητά τα παρακάτω.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν φίλοι του blog για το στοίχημα επικοινώνησαν μαζί μου θέλοντας να μοιραστούν τα συστήματά τους. Μπορείτε να δείτε αρκετά από αυτά τα συστήματα στοιχήματος εδώ.

Η διαφορά με το σημερινό σύστημα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα… σύστημα στοιχήματος με την αυστηρή έννοια του όρου. Μοιάζει (και είναι) περισσότερο με σύστημα διαχείρισης κεφαλαίου, παρά μια στρατηγική για το πώς θα εντοπίζουμε στοιχήματα που υπόσχονται μακροχρόνια κέρδη. Στο Πάμε Στοίχημα ο όρος «σύστημα» έχει συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός δελτίου με πολλά γεγονότα, το λεγόμενο επίσης «παρολί» αν δεν κάνω λάθος. Έχω ήδη καταθέσει τη γνώμη μου για το αν θα πρέπει να παίζουμε τέτοιου είδους συστήματα ή μονά αποδεκτά στοιχήματα.

Προχωράμε λοιπόν στο ζουμί του συστήματος του φίλου μας. Έχουμε ένα συνδυασμό επιλογών, έξι στον αριθμό και επιθυμούμε να κυνηγήσουμε τριάδες και τετράδες που είναι συνήθως το ελάχιστο που μας επιτρέπεται στο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα. Ακολουθώντας την τακτική «μειώνω το κόστος, άρα δε χρειάζεται να κερδίζω τόσο συχνά για να βγω κερδισμένος», το σύστημα προσπαθεί να ελαττώσει τις απαιτούμενες στήλες, διατηρώντας όσο μπορεί παραπλήσια κερδοφορία. Στην πράξη ίσως φαίνεται έτσι, αλλά η θεωρία είναι διαφορετική.

[box type=”bio”]Ο φίλος μας έχει επιλέξει αγώνες με απόδοση 2,00. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς για χάρη των εύκολων υπολογισμών που θα ακολουθήσουν.[/box]

κουζινα-λαπτοπΔημιουργεί λοιπόν ένα σύστημα που προσφέρει μια «μειωμένη ανάπτυξη» των στηλών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μαγειρεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο τις τριάδες και τετράδες που προκύπτουν από το αρχικό σύστημα των 20 στηλών (να με συγχωρεί, αλλά δεν προσπάθησα να αντιληφθώ όλη αυτήν την ανάπτυξη), κατέληξε σε 8 συνολικά στήλες κι άρα αντί για 6 ευρώ, το συνολικό κόστος πέφτει στα 2.40 ευρώ. Συνεπάγεται όπως λέει ότι πλέον με επαλήθευση τριών μόνο σημείων, είναι πιθανόν «να έχουμε την τύχη» και να βρούμε την κερδισμένη τριάδα στα δελτία που καταθέσαμε, οπότε και να έχουμε κάποιο κέρδος, ενώ με επαλήθευση 4 σημείων είναι πολύ ευκολότερη η μακροχρόνια κερδοφορία, αφού έχουμε περιορίσει το στοιχηματικό κόστος.

Εμ, όχι ακριβώς.

Το λάθος που γίνεται κάποιες φορές στα περίπλοκα συστήματα διαχείρισης χρημάτων είναι να βλέπουμε το δάσος κι όχι το δέντρο (ναι, το αντίθετο από τη γνωστή έκφραση). Οι 20 αρχικές στήλες δεν είναι τίποτα διαφορετικό από 20 διαφορετικά στοιχήματα. Ένα στοίχημα είναι να παίξετε το Α, Β, Γ τριάδα, ένα δεύτερο στοίχημα είναι το Α, Β, Δ, ένα τρίτο είναι μια τετράδα Β, Γ, Ε, Ζ κι ένα τέταρτο είναι η μοναδική εξάδα. Συνολικά λοιπόν υπάρχουν 20 διαφορετικοί συνδυασμοί, 20 στοιχήματα. Μαγειρεύοντας τις τριάδες και τις τετράδες, εκείνο που κάνουμε είναι να αποκλείσουμε κάποια από τα παραπάνω στοιχήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκλείουμε 12 στοιχήματα.

Μιλάμε λοιπόν ότι αποφασίσαμε απλώς από τα 20 ξεχωριστά και μοναδικά στοιχήματα να παίξουμε τα 8. Αυτό κάναμε με το σύστημα του φίλου μας, το οποίο μάλιστα μου ακούστηκε και κάπως κουραστικό όταν φτάνει η ώρα της κατάθεσης των δελτίων, όπως για παράδειγμα:

[quote]Ο χειριστής του τερματικού περνά το ίδιο δελτίο 3 φορές.[/quote]

Θα κερδίσει ένα τέτοιο σύστημα τριάδων και τετράδων στο Πάμε Στοίχημα;

Όμως αν κερδίζει ένα τέτοιο σύστημα, ποιος είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω την επιτυχία του; Μακάρι πραγματικά να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φοβάμαι όμως ότι και πάλι η θεωρία αποτρέπει ελπιδοφόρες σκέψεις.

Το λάθος είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες ξεκινάν από λάθος βάση. Στο συγκεκριμένο σύστημα ξεκινήσαμε επιλέγοντας στην τύχη 6 αγώνες με απόδοση 2,00. Έστω όμως ότι κάναμε το homework μας, ψάξαμε για τις καλύτερες επιλογές και έστω ότι πράγματι εντοπίσαμε 6 αγώνες με απόδοση 2,00 και δεν κάναμε τυχαία επιλογή. Έστω κι έτσι:

[quote type=”center”]Εάν η κάθε μία απόδοση δεν είναι value bet, το σύστημα θα χάσει χρήματα.[/quote]

Πώς είμαι τόσο σίγουρος; Ας δούμε μια τυχαία τριάδα με συνολική απόδοση 8.00 (όπως θα είναι όλες οι τριάδες). Αν και η μεγάλη γκανιότα του Πάμε Στοίχημα δεν σημαίνει απαραίτητα μικρές αποδόσεις, θα υποθέσω ότι η πραγματική πιθανότητα του κάθε στοιχήματος ξεχωριστά (με απόδοση 2.00 δηλαδή) είναι 47,5%. Άρα θα θέλαμε αποδόσεις μεγαλύτερες του 2.10 για να ποντάρουμε με value. Δείτε τώρα τι συμβαίνει στην τυχαία τριάδα.

47,5% εις την τρίτη ισούται με 10,7%, δηλαδή ελάχιστη απόδοση για value 9,35. Με το σύστημα του φίλου μας όμως εμείς ποντάρουμε 0,30 ευρώ σε απόδοση 8.00. Σε συνολικά 1.000 τριάδες που θα ποντάρουμε με πανομοιότυπο τρόπο, στις 107 θα κερδίσουμε από 2,10 ευρώ (σύνολο 225 ευρώ περίπου) και στις άλλες 893 θα χάσουμε από 0,30 ευρώ (σύνολο 268 ευρώ). Άρα:

[quote type=”center”]Για κάθε τριάδα που παίζουμε, θα χάνουμε 0,043 ευρώ![/quote]

μαγειρεμα-λαπτοπΌπως και να τα μαγειρέψουμε, όποιες τριάδες κι αν αποκλείσουμε, όποιες κι αν προτιμήσουμε, εάν το 2,00 της κάθε επιλογής δεν είναι value bet, δεν πρόκειται να βγούμε κερδισμένοι. Οι ίδιοι υπολογισμοί ισχύουν και στις τετράδες, όπως και στην εξάδα. 47,5% εις την έκτη ισούται με 1,15%, δηλαδή δίκαιη απόδοση στο 87! Ο παίκτης όμως θα πληρωθεί 64 φορές το στοίχημά του όταν θα κερδίσει.

[box type=”info”]Με άλλα λόγια στα επόμενα 87 στοιχήματα θα πληρωθεί μια φορά από 64 φορές το στοίχημά του. Καθαρή ζημία ίση με 23 στοιχήματα.[/box]

Κατά τη γνώμη μου το λάθος δεν είναι το μαγείρεμα του συστήματος με τις τριάδες και τις τετράδες, αφού αυτό δε θα έχει κάποια επίπτωση στην επιτυχία του συστήματος, αλλά ούτε και στην αποτυχία. Απλά θα στοιχηματίζει λιγότερους αγώνες κάθε φορά και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα. Το λάθος είναι ότι επιλέγονται στοιχήματα με αποδόσεις χαμηλότερες από τις δίκαιες τιμές. Εάν καταφέρνετε να εντοπίζετε σημεία με επαλήθευση πάνω από 50% έχοντας απόδοση 2,00, τότε είμαι σίγουρος ότι το σύστημα θα αποφέρει κέρδος.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.