Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών είναι ένας από τους δημοφιλέστερους κινητούς μέσους όρους στην τεχνική ανάλυση γραφημάτων του χρηματιστηρίου. Φανερώνει τη μακροχρόνια τάση της τιμής μιας μετοχής, ενώ κάποιες φορές αποτελεί εξαίσιο σημείο αναφοράς για να τοποθετηθεί κανείς στην αγορά και να στοιχηματίσει στο χρηματιστήριο. Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα γραφημάτων σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), όπου οι επενδυτές θα μπορούσαν να εμπιστευτούν τον κινητό μέσο όρο (moving average αγγλιστί) των 200 ημερών.

Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών στα γραφήματα των ΜΠΕΛΑ και ΕΧΑΕ

Τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι αναμφισβήτητα οι μετοχές των Jumbo (ΜΠΕΛΑ) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ). Τους τελευταίους δυο μήνες και καθώς οι μετοχές του ΧΑΑ ξέφυγαν λίγο από την πολυετή πτωτική πορεία τους, οι επενδυτές είδαν την αξία των χαρτοφυλακίων τους να βελτιώνεται. Ωστόσο δεν έλειψαν οι περίοδοι αμφισβήτησης, όπου οι μετοχές «διόρθωσαν». Κατά τη διόρθωση, γνωστή ως pullback ή retracement, η μετοχή πηγαίνει πρόσκαιρα αντίθετα στη ισχύουσα τάση, έως ότου ξαναπάρουν τον έλεγχο οι αγοραστές και ξεκινήσει ένα νέο κύμα ανόδου. Κάτι τέτοιο συνέβη στις δυο μετοχές αυτές το Μάρτιο.

EXAE-24μηνο

Η μετοχή ΕΧΑΕ από τα 5.50 ευρώ έπεσε στα 3.80 περίπου όπου συνάντησε τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Ο «200άρης» που καθοδηγούσε την αγορά μέχρι τότε, αποτέλεσε επίπεδο στήριξης της μετοχής όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Η ενδεδειγμένη κίνηση των traders θα ήταν να αγοράσουν την εβδομάδα που η μετοχή ξεπέρασε τα 4 ευρώ, κι έχοντας ρίσκο περίπου 0.50 ευρώ (stop loss στα 3.60), θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη 2 μήνες μετά κλείνοντας στα 5.50 ευρώ. Χωρίς όμως εμφανή σημάδια ανάκαμψης της τάσης, δεν αποκλείεται να κατοχύρωναν κέρδη πάνω από τα 6.50 ευρώ. Το πιθανό κέρδος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν 2.50 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή στοιχηματική απόδοση 6.0!

ΜΠΕΛΑ-24μηνο

Το γράφημα της μετοχής ΜΠΕΛΑ δείχνει παρόμοια μεταβολή της τιμής. Διόρθωση μέχρι τα 5 ευρώ και άμεση απόρριψη της πτώσης ακριβώς στον 200άρη κινητό μέσο όρο, κρίνοντας από τις μακριές «ουρές» των candlesticks το Μάρτιο. Πιθανά σημεία εξόδου τα 7.50 ευρώ αρχικά και 8.50 ευρώ στη συνέχεια, ενώ αυτή τη βδομάδα η μετοχή ξεπέρασε και αυτό το επίπεδο αντίστασης.

Ο 200άρης κινητός μέσος όρος στο γράφημα της ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ βρήκε δυο φορές στήριξη μέσα στο 2013 μέχρι στιγμής: Μια το Μάρτιο και μια τον Ιούλιο. Και στις δυο περιπτώσεις τα πιθανά σημεία κατοχύρωσης κερδών (profit taking) είναι το επίπεδο αντίστασης των 8.00 ευρώ. Παρόλο που διαπεράστηκε το Μάιο, η μετοχή γρήγορα επέστρεψε σε χαμηλότερες τιμές. Μέχρι να υπάρξει κάποια θετικότερη εξέλιξη, όσοι αγόρασαν τον Ιούλιο μάλλον θα φροντίσουν να κλείσουν μέρος της θέσης τους στα τωρινά επίπεδα. Ένα από τα λάθη στο trading είναι να μετατρέψει κανείς μια κερδοφόρα θέση σε ζημιογόνα.

ΔΕΗ-24μηνο

Σύντομη διάσπαση του κινητού μέσου όρου σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Δε θα γίνεται όμως πάντα παρόμοια άριστη αναπήδηση της τιμής ακριβώς στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Στο γράφημα της μετοχής ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι αγοραστές πρόσκαιρα θα φοβήθηκαν πως ο 200άρης δε θα παρέχει την απαιτούμενη στήριξη. Εάν κάποιος αγόραζε στα 1.60 ευρώ, πιθανόν να έκλεινε με ζημίες εφόσον τοποθετούσε πολύ κοντά το stop loss (1.40). Εάν όμως αγοράζαμε στα 1.70 και τοποθετούσαμε το stop loss στο 1.35, θα ρισκάραμε 35 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή και θα περιμέναμε ακόμα να φτάσει τα 2.80 ευρώ. Ωστόσο θα είχαμε μετακινήσει το stop loss στα 1.80 ευρώ, εξασφαλίζοντας πως δε θα χάναμε χρήματα σε αυτό το trade, και γιατί όχι θα κλείναμε το 40-50% της θέσης μας στα 2.50 που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετοχή, αποφέροντας κέρδη 0.80 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή στοιχηματική απόδοση 3.30!

ΓΕΚΤΕΡΝΑ-24μηνο

Όσον αφορά το γράφημα της μετοχής ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αγορά στο κινητό μέσο όρο θα ήταν πολύ πιο ασφαλής. Πρώτον γιατί δε σημειώθηκαν χαμηλότερες τιμές από το προηγούμενο χαμηλό στα 1.40 ευρώ και δεύτερον εξαιτίας του διπλού πυθμένα (double bottom) που αποτυπώθηκε εκείνη την περίοδο (Μάρτιο-Απρίλιο). Αγορά στα 1.70 ευρώ, stop loss στα 1.35 όπως στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ και πρώτος στόχος τα 2.40 ευρώ που ήδη «χτυπήθηκε». Στοιχηματική απόδοση 3.00.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-24μηνο

Υπάρχει ωστόσο περίπτωση να έχασε κάποιος χρήματα. Εκείνος που βιάστηκε να αγοράσει στις αρχές Μαρτίου κατά την πρώτη ένδειξη αναστροφής της τάσης. Ο επενδυτής θα είχε τοποθετηθεί στα 1.80 ευρώ, αλλά το stop loss στα 1.50 δεν άργησε να χτυπηθεί. Μείον ένα trade, μείον μια «μίζα» όπως λένε στο στοίχημα. Εάν όμως δεν απογοητευόταν και πραγματοποιούσε το παραπάνω trade μετά το double bottom, όχι μόνο θα «ρέφαρε», αλλά θα είχε και κέρδος. Αυτό είναι κι ένας από τους λόγους που συνιστάται το πιθανό κέρδος να είναι πολλαπλάσιο του ρίσκου κατά τουλάχιστον 2 ή 3 φορές.

Παλινδρόμηση της τιμής γύρω από τον 200άρη για τη μετοχή ΤΙΤΑΝ

Φυσικά δεν είναι πανάκεια η λύση να αγοράζουν οι traders όποτε η αγορά φαίνεται να διορθώνει στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή ΤΙΤΚ όπου η τιμή φαίνεται να ανεβοκατεβαίνει γύρω από έναν άξονα που είναι ο 200άρης. Σε μια τέτοια γραφική απεικόνιση μιας μετοχής η στρατηγική θα πρέπει να είναι: αγορά στο χαμηλότερο επίπεδο στήριξης (12 ευρώ) κάθε φορά που η μετοχή πέφτει και πώληση στο ανώτερο όριο του εύρους μεταβολής (15.50 ευρώ). Από το Σεπτέμβρη κι έπειτα ο επενδυτής θα μπορούσε να κάνει τουλάχιστον 3 τέτοια trades, αν και τη δεύτερη φορά θα έπρεπε να κλείσει χαμηλότερα (14 ευρώ).

TITK-24μηνο

Τα γραφήματα που δείξαμε αποτελούν τον κανόνα. Εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν όπως η επενδυτική ευκαιρία του χρηματιστηρίου που τελικά αποδείχθηκε… φρούδα! Όμως εάν, όποτε προβλέπουμε σωστά τη μεταβολή των μετοχών με βάση τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, κερδίζουμε περισσότερα από όσα χάνουμε όταν κάνουμε λάθος, μακροχρόνια θα βγούμε κερδισμένοι. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε το κεφάλαιό μας και να μη χάνουμε πολλά χρήματα στο χρηματιστήριο!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.