Ακόμα ένα κείμενο, αφορμή του οποίου στάθηκε email που έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου. Σύμφωνα με αυτό, ο αποστολέας του, παίκτης του στοιχήματος, μελετά συστήματα για το στοίχημα, ποντάροντας 2 ευρώ ανά επιλογή. Σταθερά. Εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες! Καταγράφοντας τα πάντα. Είναι χαζός ή απλά δεν έχει το απαραίτητα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο;

μεγάλο-αρχικό-κεφάλαιο

Όχι μόνο δεν είναι χαζός, αλλά ανήκει σε μια πολύ μικρή μερίδα παικτών που πραγματικά έχει τύχη να κερδίσει στο στοίχημα. Κι έχει τύχη, γιατί δεν παρασύρεται σε λάθη όπως:

  • Να επιλέξει στοιχήματα χωρίς σύστημα ή έστω ένα σχετικό πλάνο.
  • Να κυνηγά τα χαμένα στοιχήματα, μεγεθύνοντας τα πονταρίσματα ή εφαρμόζοντας συστήματα Martingale.
  • Να μην έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων ως αρχικό κεφάλαιο.
  • Να ποντάρει δυσανάλογα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου του ανά στοίχημα.
  • Να νομίζει ότι το στοίχημα είναι εύκολο χρήμα.

Έχει αποφύγει όμως ταυτόχρονα και μία από τις παγίδες στην ψυχολογία του στοιχήματος.

Το μεγάλο αρχικό κεφάλαιο δεν εξασφαλίζει την επιτυχία στο στοίχημα

Το έχω ξαναπεί, θα το πω ακόμα μια φορά. Αν διαθέτεις 200 ευρώ για το στοίχημα δε διαφέρεις από κάποιον που διαθέτει 200.000 ευρώ για το στοίχημα. Πολύ απλά γιατί ό,τι αξία έχουν τα 200 ευρώ για σένα, αντίστοιχη αξία έχουν για κάποιον άλλον τα 200.000 ευρώ. Το λάθος γίνεται αν συγκριθούν οι δύο αυτοί παίκτες μεταξύ τους.

Προφανώς ο παίκτης με τα 200 ευρώ θα ζηλέψει τα 20.000 ευρώ που κέρδισε ο δεύτερος. Την ίδια στιγμή εκείνος με τα 200.000 ευρώ δε θα ασχοληθεί με τα 20 ευρώ που κέρδισε ο πρώτος. Κι όμως, και οι δύο παίκτες αύξησαν το κεφάλαιό τους κατά 10% στοιχηματίζοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Κι αυτό το ποσοστό είναι εκείνο που χαρακτηρίζει έναν κερδισμένο παίκτη κι όχι το μέγεθος του λογαριασμού του.

Ούτως ή άλλως, εάν μετά από ένα ικανοποιητικό δείγμα στοιχημάτων ο πρώτος παίκτης αποδείξει ότι μπορεί να κρατήσει σταθερή την κερδοφορία του σε επίπεδα μεγαλύτερα του 5% (αναφέρομαι στο Return-on-Investment ή ROI, που συνήθως στα Ελληνικά το λέμε… «yield»!), γιατί να μην δημιουργήσει ένα fund και να αυξήσει το αρχικό κεφάλαιο χωρίς καν δικά του λεφτά. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η φόρμουλα που θα σου κερδίσει λεφτά στο στοίχημα, όχι το μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Εάν έχεις τη φόρμουλα, τα χρήματα βρίσκονται.

Σας λέω τάχα ότι έχω βρει τρόπο να έχω 10% κέρδος το μήνα, όσα χρήματα κι αν έχω (δεν κινδυνεύω από slippage ή να με διώξουν οι εταιρίες στοιχημάτων). Δε θα θέλατε να συμμετέχετε στις επενδύσεις μου; Εάν έρθετε εσείς τώρα στη θέση μου και αποδείξετε ότι καταφέρατε εδώ και 2 χρόνια να εμφανίζετε σταθερά κέρδη, δε θα ήθελα να σας χρηματοδοτήσω;

Ψάξτε λίγο να δείτε με τι χρήματα ξεκίνησαν μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια όπως το Google, το Facebook, το MySpace ή το Twitter και θα διαπιστώσετε ότι αν έχεις την ιδέα, την απόδειξη της κερδοφορίας κι ένα καλό business plan, τα χρήματα έρχονται σχεδόν… από μόνα τους! Οπότε το να ξεκινάμε προσπαθώντας να βρούμε τα χρήματα, είναι η ακριβώς ανάποδη τακτική!

Όλα τα πράγματα όμως είναι σχετικά. Εάν οι επισκέπτες του Στοίχημα Online ήταν εφοπλιστές και διάσημοι επιχειρηματίες, τα 20.000 ευρώ θα ήταν το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο που θα τους πρότεινα, προσπαθώντας να μιλήσω στη γλώσσα τους. Κι αυτό επειδή τα 20.000 ευρώ θα ήταν το 0,1% των χρημάτων τους ή των ετησίων απολαβών τους. Το να έγραφα ξεκινήστε με 200 ευρώ θα τους ακουγόταν αστείο. Όπως ακριβώς τώρα που απευθύνομαι σε ανθρώπους σαν εμένα κι εσένα, δε γράφω ότι πρέπει να ξεκινήσεις με 20.000 ευρώ κεφάλαιο! Θα ήταν το ίδιο αστείο.

Ο καθένας λοιπόν ορίζει το αρχικό κεφάλαιο που θα αφιερώσει αποκλειστικά για το στοίχημα, ως ένα ποσοστό των συνολικών του χρημάτων ή των ετησίων αποδοχών του. Το ποσοστό αυτό είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Ωστόσο δε θα πρέπει να σας αγχώνει η σκέψη ότι το ποσό χρημάτων που θα αφήσετε στην άκρη μπορεί να χαθεί. Αυτή θα πρέπει να είναι η μοναδική σκέψη σας. Με βάση αυτή και μόνο θα ορίσετε το αρχικό κεφάλαιο. Όπως υποθέτω ο φίλος του blog που μου έστειλε το email, ο οποίος δεν αισθάνεται καμία πίεση αν χαθούν τα λεφτά αυτά.

Στο email εκείνο ο αποστολέας περιγράφει την μακρόχρονη προσπάθειά του εξεύρεσης κερδισμένου συστήματος στο στοίχημα. Κι όταν λέμε μακρόχρονη, εννοούμε μήνες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ που τα λέμε όμως, πόσα χρόνια ψάχνουμε/ψάχνετε τον τρόπο να κερδίσουμε στο στοίχημα; Το εντυπωσιακό λοιπόν δεν είναι ότι ο φίλος μας συνεχίζει την προσπάθεια εδώ και ένα εξάμηνο.

[quote type=”center”]Το εντυπωσιακό είναι ότι στοιχηματίζει σταθερά 2 ευρώ εδώ κι έξι μήνες![/quote]

Αν μπορείτε να του μοιάσετε, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα. Στο μέλλον δε θα χρειάζεστε πια την τύχη στο στοίχημα, που τόσο νομίζετε ότι δε σας αφήνει να χαρείτε το χόμπι σας! Εάν μάλιστα καταγράφετε έστω και υποτυπωδώς τις επιδόσεις σας, θα πάρετε μια πρώτης τάξεως γεύση για την πιθανή διακύμανση του κεφαλαίου σας.

Κι αν ακόμα και τότε αισθανθείτε ότι χάνετε το χρόνο σας, στοιχηματίζοντας «μικροποσά», απλά προσθέστε 2 μηδενικά στο τέλος όλων των αριθμών. Και ιδού! Είστε πια «μεγαλοπαίκτης»! Είστε όμως ένας κερδισμένος παίκτης, ή τρομάξατε στην ιδέα του πόσα χρήματα θα είχατε χάσει αν ξεκινούσατε με μερικά χιλιάρικα αντί για 200 ευρώ; Στοιχηματίζω το δεύτερο.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.