Τα κέρδη που σημείωσε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αρκετά για να ξεχωρίσει η μετοχή στον FTSE μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο δεν ήταν τόσο η σημαντική αυτή άνοδος κατά 7,6%, όσο ο σχηματισμός που δημιουργήθηκε στο ημερήσιο γράφημα της μετοχής.

εικόνα-αγοράς-χρηματιστήριο-αθηνών-ΕΥΔΑΠ300.000 τεμάχια ήταν ο συνολικός όγκος που διακινήθηκε στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, φέρνοντάς την στη 5η θέση σήμερα στο ΧΑΑ, όσον αφορά το μέγεθος του τζίρου. Η μετοχή του ΟΠΑΠ εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Όχι άδικα, αφού όπως έγραψα η τιμή του ΟΠΑΠ βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο επίπεδο αυτό το διάστημα, που θα κρίνει τη μετέπειτα πορεία της μετοχής.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ εδώ και 10 χρόνια

Πριν μιλήσουμε περισσότερο για το σημερινό σχηματισμό που δημιουργήθηκε στο γράφημα της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει πρώτα να δούμε το 10ετές γράφημά της. Η τακτική αυτή της τεχνικής ανάλυσης να εξετάζονται τα γραφήματα των μετοχών, προχωρώντας από τα πιο μακροχρόνια στα πιο πρόσφατα, είναι αυτή που θα βοηθήσει στην καλύτερη επένδυση στο χρηματιστήριο.

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-10-χρόνια

Στο 10ετές λοιπόν γράφημα της ΕΥΔΑΠ παρατηρώ ότι η μετοχή έκανε υψηλό το 2008 στα 13 ευρώ, όπου τερματίστηκε μια μακρόχρονη άνοδος. Τα επόμενα 5 χρόνια οι επενδυτές είδαν την αξία της μετοχής να κατρακυλά κάτω από τα 3 ευρώ, όπου τελικά σημείωσε το χαμηλότερο χαμηλό των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον. Στο γράφημα έχει σχεδιαστεί επίσης ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Από το γράφημα αυτό θα κρατήσω προς το παρόν το επίπεδο αντίστασης των 6,50 ευρώ, του οποίου η σημασία τονίστηκε ήδη από το 2009.

Ο τελευταίος χρόνος για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Η άνοδος ή πολυετής διόρθωση αν θέλετε της μετοχής της ΕΥΔΑΠ που ξεκίνησε το 2012, βρήκε «ταβάνι» στα 6,50 ευρώ από τον Ιανουάριο. Η μετοχή απέτυχε αρκετές φορές να ξεπεράσει την τιμή αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Κάτι που δεν μας εκπλήσσει, έχοντας δει το προηγούμενο γράφημα.

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-1-έτος

Επίσης συγκρατήστε το ανοδικό τρίγωνο που σχηματίζεται.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κινείται σταθερά πάνω από τον κινητό μέσο όρο, δείγμα την ανοδικής τάσης που επικρατεί. Όμως για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο συμπέρασμα, χρειαζόμαστε περισσότερη λεπτομέρεια στο γράφημα.

Πόσο σημαντικό είναι το Breakout της μετοχής της ΕΥΔΑΠ

Περνώντας τώρα στο γράφημα 6μήνου της μετοχής, είναι κάτι παραπάνω από προφανές το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ. Η άνοδος που σημειώθηκε όχι μόνο ήταν εντυπωσιακή σαν νούμερο όπως είπαμε στην αρχή, αλλά σχηματίστηκε ένα γεμάτο πράσινο candlestick, δείγμα της αμείωτης αγοραστικής δύναμης των επενδυτών κατά τη διάρκεια και των 6 ωρών της συνεδρίασης!

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-6-μήνες

Και τα σημάδια δε σταματούν φυσικά εκεί! Το candlestick διαπέρασε το επίπεδο αντίστασης κι έκλεισε σχεδόν πάνω σε αυτό (6,50). Όμως η πιο πρόσφατη αντίσταση του Αυγούστου βρίσκεται κοντά στα 6,40 ευρώ, δημιουργώντας ένα βραχυπρόθεσμο breakout σχηματισμό.

Ανατρέχοντας στο ετήσιο γράφημα, είναι τόσο κρίσιμος ο σχηματισμός αυτός, που ενδεχομένως να μιλάμε για breakout ακόμα και πάνω από το 3ετές επίπεδο αντίστασης των 6,50 ευρώ! Κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί στην αυριανή συνεδρίαση, εφόσον η ΕΥΔΑΠ δει τις μετοχές της να κινούνται πάνω από 6,50 ευρώ. Ειδικά ένα κλείσιμο πάνω από τα 6,60 ευρώ θα είναι πιθανόν αρκετό για να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές.

Αγοραστές είπαμε; Προσέξτε το σημερινό όγκο που είναι ο μεγαλύτερος των 6 τελευταίων μηνών τουλάχιστον! Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο του καθημερινού όγκου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που δεν ξεπερνά τα 70.000-80.000 τεμάχια, οι αγοραστές έκαναν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είσοδο σήμερα!

Ασυνήθιστα μεγάλος όγκος, «γεμάτο» candlestick και breakout σχηματισμός ανοδικού τριγώνου, ενώ βρισκόμαστε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Εντάξει, πείστηκα να επενδύσω στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Πώς το κάνω;

Η διαχείριση του trade στην μετοχή της ΕΥΔΑΠ

Το να εντοπίσει ένας επενδυτής μετοχές που ευνοούν την τοποθέτηση χρημάτων είναι σχετικά εύκολο. Όπως είδαμε υπάρχουν αρκετά σημάδια που δείχνουν πιθανή άνοδο της μετοχής της ΕΥΔΑΠ. Όμως όσο «σίγουρη» κι αν φαίνεται μια άνοδος, εάν ο επενδυτής δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πώς θα διαχειριστεί την επένδυσή του, αργά ή γρήγορα θα κληθεί να πάρει αποφάσεις υπό ψυχολογική πίεση. Για αυτό είναι καλύτερα να έχουν ληφθεί αυτές οι αποφάσεις πριν καν την τοποθέτηση στην αγορά.

Ο επενδυτής θα πρέπει από τώρα να αποφασίσει:

  • Πότε θα κλείσει τη θέση του με ζημία εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί λάθος.

Όσα σημάδια κι αν υπάρχουν, όσο σίγουρος κι αν είναι για την πρόβλεψή του, είναι αδύνατον να μην κάνει λάθος. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κλείσει τη θέση του με ζημία, αντί να περιμένει την αγορά να επαληθεύσει την πρόβλεψή του! Όσο λιγότερο εγωιστής είναι, τόσο μικρότερες απώλειες θα δεχθεί το κεφάλαιό του.

Για τη συγκεκριμένη μετοχή, εάν αγόραζα στα 6,50 ευρώ θα έβαζα stop loss τα 5,50 ευρώ, ακριβώς κάτω από το τελευταίο επίπεδο στήριξης αλλά κι από τον κινητό μέσο όρο. Στην ουσία το ρίσκο μου θα ήταν ένα ευρώ ανά μετοχή.

  • Πού θα κατοχυρώσει τα πρώτα του κέρδη

Με άλλα λόγια ποια θα είναι η πρώτη τιμή-στόχος που θα επιβεβαιώσει την πρόβλεψή του. Διότι το να πούμε ότι θα ανέβει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ είναι εύκολο. Το να προβλέψουμε όμως πού θα φτάσει είναι ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι.

Για το σκοπό αυτό θα βασιστώ στα επίπεδα στήριξης κι αντίστασης αλλά και στα επίπεδα Fibonacci.

Επιστρέφοντας στο 10ετές γράφημα, ξεχώρισα το επίπεδο των 9 ευρώ. Στο σημείο εκείνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει βρει τόσο στήριξη όσο κι αντίσταση μεταξύ 2006 και 2008. Θα αγνοήσω το επίπεδο αντίστασης των 7,20 ευρώ, αφού είναι πολύ κοντά στην τιμή αγοράς, οπότε και δε συμφέρει να προσπαθώ να κερδίσω 0,70 ευρώ όταν ρισκάρω 1!

μετοχή-ΕΥΔΑΠ-10-χρόνια-fibonacci

Το επίπεδο στα 9 ευρώ αποτελεί επίσης και το 161,8% επίπεδο των Fibonacci extensions. Αυτό προκύπτει εάν λάβουμε υπόψη μας την άνοδο εντός του 2012 από τα 2,50 ευρώ ως τα 6,50. Υποθέτοντας πως η μεταβολή αυτή είναι το 100%, το 161,8% από το χαμηλότερο χαμηλό της μετοχής της ΕΥΔΑΠ είναι 2,47 ευρώ υψηλότερα του 6,50 ευρώ!

Οπότε συμπερασματικά μια πιθανή επένδυση στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα είχε ως πιθανή απόδοση 2,5 προς 1, αφού ο στόχος είναι το κέρδος των 2,50 ευρώ ανά μετοχή, ρισκάροντας 1.

Μιλώντας με στοιχηματικούς όρους, το στοίχημα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει πιθανή απόδοση 3,50. Θυμίζω ότι τα 9 ευρώ είναι η πρώτη τιμή-στόχος. Δεν αποκλείεται η μετοχή να αγγίξει στιγμιαία και τα 13 ευρώ, όπως φυσικά και να ξαναπέσει στα 2,50 ευρώ! Πάμε στοίχημα όμως ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα φτάσει τα 9 ευρώ πριν ξαναπέσει κάτω από 5,50 ευρώ; Διότι αν έπαιζα στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αυτό θα ήταν ένα στοίχημα που θα ήθελα να βάλω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.