Οι αλλαγές των αποδόσεων στο στοίχημα δεν είναι όλες ίδιες. Και δε μιλάμε για το μέγεθος της ανόδου ή της πτώσης μιας απόδοσης, αλλά για τους λόγους για τους οποίους αλλάζει μια απόδοση στο στοίχημα.

αλλαγές-αποδόσεων-στοίχημα

Υπάρχουν τριών ειδών γεγονότα στο στοίχημα, με βάση τα οποία θα χωρίσουμε τις αλλαγές των αποδόσεων σε κατηγορίες.

Αλλαγές αποδόσεων σε γεγονότα που δεν άλλαξαν οι συνθήκες

Εδώ ανήκει η πλειοψηφία των αθλημάτων και γεγονότων που στοιχηματίζουν οι παίκτες. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και τόσα άλλα αθλήματα ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Προσοχή όμως! Μιλάμε για αγώνες κι όχι για ειδικά στοιχήματα αυτών των γεγονότων που θα αναλύσουμε παρακάτω. Μιλάμε για τις πτώσεις των αποδόσεων, όπως τις είδαμε στο Europa League την Πέμπτη. Αλλαγές των αποδόσεων που σημειώνονται αρκετές ώρες πριν την έναρξη των αγώνων και για τις οποίες ευθύνονται πολλοί παράγοντες (ειδήσεις, φήμες, τραυματισμοί, απουσίες, προγνωστικά), αλλά όχι οι αλλαγές των συνθηκών τους.

Με άλλα λόγια οι ομάδες ακόμα δε βγήκαν στο… γήπεδο! Θα καταλάβετε τι εννοώ στην αμέσως επόμενη κατηγορία.

Αλλαγές αποδόσεων σε γεγονότα που άλλαξαν οι συνθήκες

Για να γίνει άμεσα κατανοητή η διαφορά με την προηγούμενη κατηγορία, δείτε για παράδειγμα τις αλλαγές των αποδόσεων στο σημερινό αγώνα της Formula 1 στην Κορέα.

vettel-fromula-1-αλλαγές-αποδόσεων-στοίχημα

Η απόδοση του Vettel κατρακύλησε. Όμως η αιτία για την πτώση της απόδοσής του στο στοίχημα έχει να κάνει κυρίως με την πρώτη θέση που κατέλαβε στον κατατακτήριο αγώνα του Σαββάτου! Φυσικά έχουν επηρεάσει και οι παράγοντες της προηγούμενης κατηγορίας, αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η καλή επίδοση μέχρι στιγμής του Vettel στην Κορέα.

arsenal-premier-league-αλλαγές-αποδόσεων-στοίχημαΈνα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλλαγές των αποδόσεων που σημειώνονται στο στοίχημα για κατάκτηση κάποιου πρωταθλήματος. Για παράδειγμα η πτώση της απόδοσης της Arsenal για κατάκτηση της φετινής Premier League.

Προφανώς τα καλά αποτελέσματα που έφερε στους πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος η Arsenal οδήγησαν τους παίκτες να στοιχηματίσουν υπέρ της. Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει η απόδοσή της. Ο κύριος λόγος για τις αλλαγές στην απόδοση του συγκεκριμένου στοιχήματος δεν είναι άλλος από την καλή πορεία και θέση που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής στην Premier League.

Αλλαγές αποδόσεων σε Live στοιχήματα όπου δεν αλλάζουν οι συνθήκες

Τέλος έχουμε μια τρίτη ιδιαίτερη κατηγορία. Ιδιαίτερη, διότι ενώ προσφέρονται τα στοιχήματα ως ζωντανά (live) σε αυτά τα γεγονότα, εντούτοις δεν υπάρχει κάποια συνταρακτική εξέλιξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στοιχήματα των εκλογών.

Δείτε ας πούμε την αλλαγή της απόδοσης του εργατικού κόμματος στο στοίχημα των επόμενων εκλογών στην Αγγλία.

εργατικοί-εκλογές-Αγγλία-αλλαγές-αποδόσεων-στοίχημα

Την αρχική πτώση της απόδοσής του διαδέχθηκε μια σχετική άνοδος από το 1,55 στο 1,80 περίπου αυτή τη στιγμή στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της Betfair. Το στοίχημα αυτό στην πολιτική μοιάζει με τα στοιχήματα για κατάκτηση των πρωταθλημάτων που είπαμε νωρίτερα. Όμως εδώ οι Εργατικοί δεν παίζουν μπάλα κάθε Σάββατο με τους Συντηρητικούς για να επηρεαστούν οι αποδόσεις των εκλογών! Δεν γίνεται κάποια είδους αναμέτρηση μεταξύ των κομμάτων, στην οποία να οφείλεται η μεταβολή των αποδόσεων που παρατηρείται στο γράφημα.

Έτσι, ενώ πρόκειται για ένα μακροχρόνιο στοίχημα που τρέχει συνεχώς (όπως το live στοίχημα στο τένις), οι συνθήκες δεν αλλάζουν. Στο τένις οι αθλητές εναλλάσσουν τόσες πολλές φορές πόντους και την πρωτοπορία, τη στιγμή που τα πολιτικά κόμματα θα το κάνουν μία και μόνο φορά: την ημέρα των εκλογών! Αλλιώς θα έπρεπε να ήταν ένα γεγονός πολλαπλών εκλογών, σύμφωνα με τις οποίες στο τέλος το κόμμα που θα συγκέντρωνε τις περισσότερες νίκες, να κέρδιζε και τη διακυβέρνηση του κράτους!

Από την άλλη, βεβαίως και υπάρχουν άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταβολή των αποδόσεων. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν δηλώσεις, κάποια μέλη των κομμάτων θα παραιτηθούν και δε θα κατέβουν στις εκλογές, ίσως το κόμμα αλλάξει άποψη σε καίρια θέματα όπως η οικονομία και το περιβάλλον. Όλα αυτά θα επηρεάσουν τις αποδόσεις, όπως όμως ακριβώς θα κάνουν και οι ειδήσεις για τραυματισμούς, απουσίες κι αλλαγές τακτικής (ενδεκάδα) του προπονητή πριν την έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα! Επομένως όλες αυτές οι αλλαγές ανήκουν στην πρώτη κατηγορία που αναλύσαμε, όπου οι πραγματικές συνθήκες ενός γεγονότος παραμένουν σταθερές. Και οι συνθήκες αυτές λένε ότι προς το παρόν τα κόμματα δεν αναμετρήθηκαν ακόμα! Ακόμα και οι δημοσκοπήσεις ανήκουν στη σφαίρα των ειδήσεων και της φημολογίας. Δεν είναι πραγματικές αναμετρήσεις.

[box type=”bio”]Θα θεωρούσατε ποτέ σίγουρο ένα στοίχημα υπέρ της Arsenal ή του Vettel επειδή έγινε μια δημοσκόπηση, για το ποιος θα κερδίσει τον επόμενο αγώνα της Premier League ή της Formula 1;[/box]

Είδαμε λοιπόν ότι οι αλλαγές των αποδόσεων διαφέρουν μεταξύ τους, όσον αφορά το είδος των αθλητικών και μη γεγονότων που εξετάζουμε. Μάλιστα, η επιρροή των αλλαγών των συνθηκών όπως εκείνων στο πρωτάθλημα της Premier League ή της Formula 1 είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Κι αυτό διότι από τη μία πλευρά έχουμε χειροπιαστά γεγονότα (νίκες της Arsenal, pole position για τον Vettel) κι από την άλλη ειδήσεις και φήμες, που επηρεάζουν την ψυχολογία και το έξυπνο χρήμα. Ποια θα εμπιστευόσασταν;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.