Οι αποδόσεις στο στοίχημα εκ πρώτης όψεως φαίνονται να είναι καθαροί αριθμοί (χωρίς μονάδες δηλαδή). Στην πραγματικότητα είναι ποσοστά επαλήθευσης των γεγονότων. Όσο πιο σύντομα τις αντιμετωπίσετε ως ποσοστά, τόσο λιγότερο θα μπερδευτείτε στο μέλλον.

αποδόσεις-στο-στοίχημα

Ο Μιχάλης επικοινώνησε μαζί μας, καταθέτοντας ένα σχετικά απλό, αλλά τόσο σημαντικό ερώτημα. Ένα ερώτημα που είμαι σίγουρος ότι προβληματίζει αρκετούς παίκτες, ειδικά τώρα που οι μεταβολές των αποδόσεων τείνουν να γίνουν της μόδας στο στοίχημα, μιας και τις συναντώ σε κάθε ιστοσελίδα του χώρου.

Τι ακριβώς σημαίνει μείωση της απόδοσης στο στοίχημα κατά 50%;

Αν βιαστήκατε να μειώσετε ακριβώς στο μισό την όποια απόδοση πέρασε από το μυαλό σας, κάνατε λάθος. Είναι πολύ απλό να σας το αποδείξω.

[quote type=”center”]Φέρτε στο μυαλό σας οποιαδήποτε απόδοση κάτω από το 2.00.[/quote]

I rest my case που λέμε στο Αμέρικα.

Προφανώς αν ήταν τόσο εύκολο να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό της ανόδου ή της καθόδου μιας πτώσης επί την απόδοση, δε θα ήμασταν σήμερα εδώ, πρωί πρωί να αναλύουμε το θέμα αυτό. Να όμως που χρειάζεται να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει ότι μια απόδοση ανέβηκε 10%, ή έπεσε 20% ή ακόμα και 50%!

Η απόδοση στο στοίχημα φανερώνει πόσο συχνά αναμένεται να κερδίσει μια ομάδα

Ας δούμε επιγραμματικά τρεις περιπτώσεις:

  1. Το Πάμε Στοίχημα δίνει 2,20 στη Flamengo να κερδίσει αργά τη νύχτα απόψε την Internacional. Η Flamengo δηλαδή θεωρητικά εκτιμάται ότι θα κερδίσει κατά 45,45%.
  2. Η Bayern εκτιμά το Πάμε Στοίχημα ότι θα κερδίσει το φετινό Champions League κατά 25%, αφού η απόδοση που δίνει στο στοίχημα αυτό είναι 4,00.
  3. Στο… χόκεϊ επί πάγου οι Detroit Red Wings έχουν 1,55 να κερδίσουν τους Phoenix Coyote. Ή 64,52%.

Είναι κατανοητό ότι το ίδιο σκεπτικό αναφέρεται σε οποιονδήποτε αγώνα, σε οποιοδήποτε άθλημα, σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Οι αποδόσεις παντού στο στοίχημα δεν είναι τίποτα άλλο από ποσοστά επαλήθευσης ενός γεγονότος.

Δώστε προσοχή τώρα: όταν λέμε ότι η απόδοση μειώθηκε κατά 50%, αυτομάτως εννοούμε αύξηση της πιθανότητας! Σκεφτείτε το. Αν μειώθηκε η απόδοση στο στοίχημα, αυτό δε σημαίνει ότι τώρα το ενδεχόμενο έγινε πολύ πιο πιθανό; Επομένως:

[quote type=”center”]Μείωση της απόδοσης στο στοίχημα σημαίνει αύξηση της πιθανότητας![/quote]

Με βάση το παραπάνω, ας δούμε τι σημαίνει 50% μείωση της απόδοσης στις παραπάνω περιπτώσεις.

  1. Η απόδοση της Flamengo θα πρέπει να πέσει στο 1,47. Κι αυτό γιατί το 45,45% θα γίνει 68,17% κι όχι φυσικά 90,9% (δηλαδή απόδοση 1,10)!
  2. Η απόδοση της Bayern πέφτει στο 2,66 από 4,00, τη στιγμή που από 25% έχει τώρα 37,5% να στεφθεί νικήτρια του Champions League φέτος.
  3. Οι Detroit Red Wings είναι πλέον σχεδόν… σίγουρο ότι θα κερδίσουν, αφού για να μειωθεί η απόδοση κατά 50%, σημαίνει ότι το 64,52% έγινε 96,78%. Κι αυτό θα συμβεί αν η απόδοση πέσει στο 1,03.

Πώς μετράμε της πτώση ή την άνοδο μιας απόδοσης στο στοίχημα

Με ακριβώς πανομοιότυπο τρόπο. Διαιρούμε τη μονάδα με την αρχική απόδοση (π.χ. 2,50), έπειτα κάνουμε το ίδιο για τη νέα απόδοση (π.χ. 2,00) και τέλος διαιρούμε τη διαφορά των δύο πηλίκων (0,10) με το αρχικό ποσοστό (40% ή 0,40).

Στο παράδειγμα αυτό, η μείωση της απόδοσης από 2,50 στο 2,00 ισοδυναμεί με 25% μείωση της απόδοσης! Όσο… λάθος κι αν ακούγεται αυτό, αφού αν ήμασταν σε τάξη δημοτικού, η μείωση του 2,50 κατά 25% θα έδινε φυσικά 1,87!

Αντίστροφα, εάν μιλούσαμε για άνοδο της απόδοσης στο στοίχημα από 2,50 στο 3,00 για παράδειγμα, η άνοδος αυτή ισούται με 16%! Η άνοδος θα ισούται με 25% μόνο εάν η απόδοση σκαρφαλώσει στο 3,33!

Με άλλα λόγια όταν η απόδοση του 2,50 πέφτει στο 2,00, η μεταβολή αυτή της απόδοσης είναι σημαντικότερη σε σχέση με μια πιθανή άνοδό της στο 3,00! Δεν έχετε παρατηρήσει ότι όταν οι αποδόσεις των φαβορί πέφτουν, οι αποδόσεις των αντιπάλων τους φαίνεται να ανεβαίνουν περισσότερο; Ή μήπως δεν ενθουσιαζόμαστε περισσότερο όταν διαπιστώνουμε μια μικρή απόδοση να πέφτει, παρά όταν ανεβαίνει μια μεγαλύτερη;

Το 1,50 γίνεται 1,40! Μείωση της απόδοσης κατά 7,1%. Είναι το ίδιο με τη μείωση του 3,00 στο 2,80! Κι όμως, θα επικεντρωθούμε στο 1,40! Κι ο λόγος έχει να κάνει με τη μικρότερη διακύμανση του κεφαλαίου μας. Κάτι που θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη, αν θέλουμε να κερδίσουμε στο στοίχημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.