Αν χάνεις χρήματα στο online πόκερ, ετοιμάσου να χάσεις περισσότερα εξαιτίας της φορολογίας. Αν πάλι είσαι ένας breakeven παίκτης που παλεύει να κρατηθεί στην κερδοφορία, η φορολόγηση του online πόκερ θα σε μετατρέψει αυτομάτως σε χαμένο παίκτη.

φορολογία-του-online-πόκερ

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις για τη φορολόγηση του online πόκερ

Η παραπάνω εικόνα δείχνει με το σχεδόν καλύτερο τρόπο τη μεταβολή των παικτών, που συμβαίνει εξαιτίας της νέας φορολογίας. Σχεδόν, διότι οι γαλάζιες και κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν ως έχουν και μετά τη φορολόγηση του online πόκερ. Δηλαδή με απλά λόγια η αναλογία των τυχερών κι άτυχων παικτών θα παραμείνει η ίδια και μετά τη επιβολή του φόρου, αφού η τράπουλα θα συνεχίζει να χαμογελά σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο με τον ίδιο ρυθμό.

Εκείνο όμως που θα αλλάξει είναι ο μέσος όρος του ρυθμού κέρδους των παικτών, γνωστό ως winrate. Αν υποθέσουμε πως ο μέσος όρος κέρδους είναι στα 3 Big Bets (6 big blinds) ανά 100 παρτίδες πόκερ προ φόρου, το νούμερο αυτό σίγουρα θα μειωθεί εξαιτίας του φόρου. Κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι χαμένοι παίκτες να χάνουν περισσότερα, οι κερδισμένοι να κερδίζουν λιγότερα κι όσοι βρίσκονται στη μέση, να πλήττονται περισσότερο.

Γιατί περισσότερο;

Διότι ο κερδισμένος παίκτης των 6BB/100 θα κερδίζει πια 4ΒΒ/100. Ο χαμένος παίκτης των 5BB/100 θα χάνει 8BB/100. Και οι δύο εξακολοθούν να βρίσκονται στο στρατόπεδο που ήταν και νωρίτερα. Ο breakeven παίκτης των 0ΒΒ/100 όμως θα βρεθεί να χάνει 1 με 2BB/100! Αυτομάτως το παιχνίδι που του έδινε μια ευχαρίστηση χωρίς να του τρώει χρήματα, θα γίνει ένα παραπάνω έξοδο στον προϋπολογισμό του.

Κι όχι, δεν ευθύνεται μόνο ο φόρος 10% στα κέρδη των παικτών!

Ο φόρος των εταιριών τυχερών παιγνίων θα μεταπηδήσει στους παίκτες

Με αυτό φαίνεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των ειδικών του πόκερ στο διαδίκτυο. Μπορεί στην Ελλάδα να συζητάμε για τη νέα φορολογία που αγγίζει το 30% επί των μεικτών κερδών των εταιριών τζόγου εδώ και καιρό, αλλά κανείς δε θα ενδιαφερόταν μέχρι που και η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να φορολογήσει τα GGR των εταιριών με 15% από το Δεκέμβριο του 2014!

Και κάπως έτσι έχουν ξεκινήσει οι πυρετώδεις συζητήσεις για την επίδραση που θα έχει ο νέος αυτός φόρος στην επιτυχία και κερδοφορία των παικτών του online πόκερ.

Αρκετοί χάρηκαν προς στιγμήν αφού η φορολογία δεν προβλέπει φόρο επί του rake, επί της προμήθειας δηλαδή που πληρώνουν στην εταιρία πόκερ οι παίκτες ανά pot. Έτσι θεωρητικά δεν πλήττονται άμεσα.

Οι ειδικοί ωστόσο κάνουν λόγο πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το νέο αυτό κόστος, με το οποίο επιβαρύνονται, θα μεταπηδήσει στους παίκτες. Κι ο πιο εύκολος τρόπος είναι η αύξηση του rake!

Εντούτοις δεν είναι η μόνη επίδραση που θα έχει η νέα φορολογία στη βιομηχανία του online πόκερ.

Παράλληλες απώλειες εξαιτίας της φορολόγησης του online πόκερ

Για να αντιληφθούμε τις απώλειες αυτές, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε γιατί οι χαμένοι παίκτες είναι εκείνοι που τροφοδοτούν την αγορά του online πόκερ.

Οι παίκτες που χάνουν χρήματα συνήθως ανοίγουν λογαριασμούς, τους οποίους εγκαταλείπουν λίγο καιρό αργότερα, αφού έχουν χάσει όλα τα χρήματά τους. Αυτά τα χρήματα καταλήγουν σε δύο τσέπες: στην τσέπη της εταιρίας πόκερ μέσω της προμήθειας και στην τσέπη των καλών και ικανών παικτών.

Αυτήν τη πηγή χρήματος την εκμεταλλεύονται αυτές οι δύο πλευρές. Τώρα με τη φορολογία έρχεται ένα τρίτο κουτάλι να φάει από την ίδια πίτα. Ο φόρος δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα τρύπα στην οποία θα καταλήξουν τα χρήματα των χαμένων παικτών και τίποτα παραπάνω. Είναι προφανές ότι τα κουτάλια των εταιριών και των παικτών θα μειωθούν για να χωρέσει το τρίτο κουτάλι της πολιτείας.

Οι εταιρίες από τη δική τους μεριά θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους τους στα ίδια επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως το κύριο μέλημά τους είναι να προσελκύουν συνεχώς τους χαμένους παίκτες στα ψηφιακά τους τραπέζια και να τους προσφέρουν ό,τι ζητήσουν, προκειμένου να είναι ευδιάθετοι όσο χάνουν τα χρήματά τους! Διότι χωρίς αυτούς, η κερδοφορία τους θα πληγεί άμεσα κι ανεπανόρθωτα. Οι εταιρίες δε θα ενδιαφερθούν για τους κερδισμένους παίκτες τόσο πολύ, αφού στην ουσία εκείνοι καρπώνονται ένα μέρος των χρημάτων αυτών που κάποτε θα κατέληγαν στα ταμεία της εταιρίας.

Οπότε με λίγα λόγια οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να μειώσουν το επίπεδο των παιχνιδιών. Λιγότερο skill, περισσότεροι χαμένοι παίκτες. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα παραμείνουν οι χαμένοι παίκτες σε ένα poker room, όπου διασκεδάζουν και τυχαίνει να κερδίζουν πού και πού. Ένα site πόκερ γεμάτο με πολύ καλούς παίκτες είναι οπωσδήποτε αποθαρρυντικός παράγοντας για έναν παίκτη, που απλά ψάχνει να διασκεδάσει.

Πώς θα φτιάξουν το απαραίτητο αυτό περιβάλλον, μες στο οποίο ο χαμένος παίκτης θα εξακολουθήσει να σπαταλά τον ελεύθερο χρόνο του αλλά και τα χρήματά του; Περιορίζοντας όλα εκείνα τα βοηθήματα, που δίνουν πλεονέκτημα στους καλούς παίκτες: ανωνυμία στα τραπέζια, διάκριση μεταξύ χαμένων και κερδισμένων παικτών, απαγόρευση λογισμικού πόκερ και HUDs και φυσικά διακοπή των υπηρεσιών data mining.

Όλα τα παραπάνω θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των καλών παικτών, που θα δυσκολεύονται πλέον να εντοπίζουν το value στα τραπέζια του online πόκερ.

Μια ακόμα απώλεια εξαιτίας της φορολόγησης αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς και η μείωση της διαφημιστικής προβολής και marketing των εταιριών πόκερ. Ποιος ο λόγος να ρίχνεις περισσότερα λεφτά στην προώθηση ενός προϊόντος, όπου τα περιθώρια κέρδους στενεύουν, όπως είδαμε παραπάνω; Κατ’ επέκταση μιλάμε για μικρότερα εγγυημένα βραβεία στα τουρνουά online πόκερ, λιγότερες προωθητικές ενέργειες σε εθνικό επίπεδο όπως τα rakes races, αλλά και αρνητικές συνέπειες σε επίγειες διοργανώσεις πόκερ, όταν αυτές σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσίες online πόκερ.

Η φορολογία θα κάνει δυσκολότερο το online πόκερ

Όσο όμως και να πέσει το επίπεδο του online πόκερ, ώστε να συγκρατήσουν τα κέρδη τους οι εταιρίες, είναι βέβαιο πως το παιχνίδι θα γίνει δυσκολότερο. Είτε με τους περιορισμούς των software και του data mining, είτε με την αύξηση του rake, τα κέρδη του ικανού παίκτη θα δεχθούν πλήγμα. Οπότε διαβάστε περισσότερα βιβλία για πόκερ και βελτιώστε τις ικανότητές σας, μήπως κι αποφύγετε την κατρακύλα των BB/100 στο μέλλον και δεν επηρεαστείτε από την κρίση του online πόκερ.

Εκτός αν το πόκερ είναι ήδη παρελθόν για εσάς.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.