λοταρίεςΕίναι καλύτερα να παίζω ένα νούμερο στο Σούπερ 3 ή πολλά νούμερα ανά κλήρωση; Αντίστοιχα τι με συμφέρει, να παίζω μια δεκάδα αριθμών στο ΚΙΝΟ ή 10 δεκάδες ανά κλήρωση;

Αυτήν την απορία είχε ο πατέρας μου, μέγας λάτρης των τυχερών παιχνιδιών. Τώρα ξέρετε πώς κατέληξα να μιλάω για τζόγο, αν και δεν είναι εντελώς δικιά του η ευθύνη (θείο, μ’ ακούς;).

Υποθέτω ότι ανάλογες ερωτήσεις έχουν κι άλλοι παίκτες των τυχερών παιχνιδιών, οπότε ας δούμε γιατί η κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Βασικά γνωρίσματα των λοταριών

Όλες οι λοταρίες του κόσμου γενικά, όπως είναι και το Super 3, το ΛΟΤΤΟ, ή το ΚΙΝΟ, δεν κερδίζονται σε βάθος χρόνου. Γιατί δεν κερδίζονται; Επειδή το πλεονέκτημα του οργανωτή των λοταριών είναι εξαρχής προκαθορισμένο. Όταν από την κλήρωση 1,000 αριθμών στο Super 3 για παράδειγμα, πληρώνεσαι 600 φορές το ποντάρισμά σου όταν πιάσεις το τριψήφιο νούμερο, πώς θα κερδίσεις;

Έχεις μία στις 1,000 να το πετύχεις και πληρώνεσαι 600 φορές! Τις 400 κληρώσεις που θα χάσεις, ποιος θα στις πληρώσει;

Με άλλα λόγια, οι λοταρίες δεν προσφέρονται για value bet. Το μόνο που κάνεις είναι να συγκεντρώνεις στοιχήματα χωρίς value.

Ωστόσο, υπάρχουν 2 περιπτώσεις να βγεις κερδισμένος από τις λοταρίες:

  1. Να σταθείς τυχερός, να κερδίσεις νωρίς και να σταματήσεις να παίζεις (ποιος το κάνει;;;).
  2. Να βρεις τρόπο να προβλέπεις τα νούμερα της κλήρωσης συχνότερα από το προβλεπόμενο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι σε αυτή που εστιάζουν όσοι αναλύουν τα προηγούμενα αποτελέσματα, παρακολουθούν την καθυστέρηση εμφάνισης των αριθμών κι ανακαλύπτουν άλλες διάφορες ευφάνταστες επινοήσεις, μήπως και κερδίσουν τις (ηλεκτρονικές συν τοις άλλοις) λοταρίες.

[quote type=”center”]Θα πρέπει να πετυχαίνεις το τριψήφιο αριθμό του Σούπερ 3 συχνότερα από μία στις 600, ώστε να βγεις κερδισμένος.[/quote]

Όχι μπαμπά, το να αυξάνεις τα πονταρίσματα μετά από κερδισμένα ή χαμένα πονταρίσματα, είναι πολύ επικίνδυνο. Δε διάβασες τι έγραψε ο γιόκας σου για τα συστήματα Martingale;

Στοιχηματίζοντας σε μία μόνο επιλογή ανά κλήρωση

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα εκείνα τα στοιχήματα σε λοταρίες, όπου ο παίκτης επιλέγει να παίξει μία και μόνο στήλη. Αυτό μπορεί να είναι μια εξάδα αριθμών στο ΛΟΤΤΟ, μια 5άδα+1 αριθμό τζόκερ στο Τζόκερ, έναν τριψήφιο αριθμό στο Super 3 κ.ο.κ. Ακόμα και μια τριάδα στο Πάμε Στοίχημα θα λέγαμε είναι το ίδιο, αλλά εκεί περιπλέκεται το πράγμα, αφού υπάρχει περίπτωση να βγεις κερδισμένος.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση του Σούπερ 3 που είναι η ευκολότερη.

Καθημερινά (από ό,τι πληροφορούμαι) έχει 10 κληρώσεις το Σούπερ 3. Έστω ότι παίζουμε από μια στήλη τον αριθμό 444. Κάθε μέρα το κόστος του στοιχήματός μας είναι 10 στήλες. Αν ακολουθήσουμε το σύστημά μας για 1 χρόνο, θα δαπανήσουμε χρήματα αξίας 3.650 στηλών.

Με δεδομένο ότι έχουμε μία στις 1,000 πιθανότητες να κερδίσουμε, περιμένουμε να κερδίσουμε περίπου 3 με 4 φορές. Ή αντίστοιχα να έχουμε επιστροφή 1.800 με 2.400 στήλες. Εντάξει, μπορεί να χάσαμε στο τέλος, αλλά η χαρά της εφήμερης νίκης εκείνες τις 3-4 μέρες είναι ασύγκριτη. Άλλο τώρα που αν κρατούσαμε αρχείο με τις επιλογές μας, θα τρομάζαμε πόσα χρήματα χάνουμε στον τζόγο!

Στοιχηματίζοντας 10 επιλογές ανά κλήρωση

Περνάμε τώρα στην περίπτωση που παίζαμε 10 νούμερα ανά κλήρωση. Δηλαδή επιλέγουμε τα 10 τριψήφια νούμερα μεταξύ 440 και 449. Επί 10 κληρώσεις τη μέρα και επί ένα χρόνο, το συνολικό κόστος μας θα δεκαπλασιαζόταν, φτάνοντας τις 36.500 στήλες. Πόσες φορές θα κερδίζαμε;

Εδώ είναι που υπάρχει η διαφορά. Τώρα η πιθανότητα να κερδίσουμε πέφτει στη μία ανά 100. Τα καταφέραμε έτσι;

Όχι!

Μη βιάζεσαι! Η πιθανότητα αυτή δεν ήρθε επειδή προβλέπεις καλύτερα τα νούμερα που θα βγάλει η κληρωτίδα. Προέρχεται απλά επειδή αύξησες τις επιλογές σου. Αν έπαιζες 1.000 νούμερα θα κέρδιζες σίγουρα! 100% πιθανότητα! Όμως απλά θα κατάφερνες να χάνεις 400 στήλες ανά κλήρωση. Θα πανηγύριζες;

1 στις 100 κληρώσεις θα πετυχαίνεις το νούμερο. Συνολικά οι κληρώσεις παραμένουν 3.650 το χρόνο. Η αναμενόμενη επιστροφή σου είναι 22.000 στήλες περίπου.

Μην ξεχνάς επιπλέον ότι τώρα η απόδοση του στοιχήματός σου δεν είναι 600 προς μία! Είναι 60 προς μία! Παίζεις 10 στήλες για να κερδίσεις 600.

Ας τα συγκεντρώσω:

  • 1 επιλογή: 3.650 στήλες συνολικό ποντάρισμα, 1.800-2.400 στήλες επιστροφή.
  • 10 επιλογές: 36.500 στήλες συνολικό ποντάρισμα, 22.000 στήλες επιστροφή.

Βλέπεις διαφορά;

Γιατί πρέπει να παίζεις μόνο μία επιλογή!

Βλέπουμε ότι το πιθανό σου κέρδος είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, όσον αφορά το ποσοστό επί των στοιχημάτων σου. Το λεγόμενο ROI. Που στην περίπτωση των λοταριών είναι αρνητικό! -40%! Για κάθε ευρώ που βάζεις, χάνεις 40 λεπτά! Όταν βέβαια το μειονέκτημα είναι 40% όπως στην παραπάνω λοταρία.

Κάνε τις πράξεις και θα βρεις και το μειονέκτημα και στις άλλες λοταρίες.

Οπότε είτε παίζεις μία επιλογή, είτε 10, είτε 200, το μειονέκτημα δεν αλλάζει.

[quote type=”center”]Παίζοντας μία μόνο επιλογή, θα χάσεις λιγότερα χρήματα![/quote]

Όταν μιλάμε όμως για στήλες, για χρήματα κι όχι για ποσοστά, είδαμε ότι όταν παίζεις μια επιλογή, θα χάσεις στο τέλος του έτους περίπου 1.500 στήλες, ενώ αν παίζεις 10 νούμερα, θα χάσεις 15.000 στήλες!!!

Έχει όμως και τα καλά του να παίζεις 10 νούμερα. Το κεφάλαιό σου θα έχει μικρότερη διακύμανση.

Τι είπα τώρα ε; Ποιος νοιάζεται για τη διακύμανση;

Αν είχες ένα κερδισμένο σύστημα, θα νοιαζόσουν, γιατί εκείνο που θα εγγυόταν την επιτυχία σου, θα ήταν η σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Το σύστημα που κερδίζει το έχεις ήδη. Οπότε μένει να έχεις την πειθαρχία να μη χάσεις την ψυχραιμία σου όταν αναπόφευκτα θα έρθουν οι κακές μέρες, ένα μεγάλο αρνητικό σερί.

Για αυτό το λόγο πρέπει να γνωρίζεις την πιθανή διακύμανση του κεφαλαίου σου.

Η βοήθεια είναι εδώ (help is here!).

Πεταγόμαστε στο εργαλείο που έχουμε εδώ στο blog, που υπολογίζει τη διακύμανση του κεφαλαίου μας. Ας βάλουμε τα νούμερα, να δούμε τι θα γίνει σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις.

Ξεκινάμε με την επιλογή ενός και μόνο τριψήφιου αριθμού. Πιθανότητα 0,1%, πιθανό κέρδος 600 προς 1.

μια-επιλογή-κλήρωση-λοταρία

Μετά από τις 3.650 κληρώσεις του χρόνου και παρά τις ξαφνικές νίκες, βλέπουμε ότι και οι 10 τυχαίοι παίκτες της λοταρίας θα βγουν χαμένοι. Προσέξτε πως η πορεία του κεφαλαίου τους είναι διαρκώς πτωτική με 3-4 εξάρσεις, που αντιπροσωπεύουν τις κληρώσεις που κέρδισαν.

Αυτή θα είναι η πορεία του κεφαλαίου, όταν παίζεις 1 νούμερο στο Super 3.

Τι γίνεται όταν παίζεις 10 νούμερα σε κάθε κλήρωση; Ιδού:

10-επιλογές-κλήρωση-λοταρία

Η διακύμανση του κεφαλαίου μοιάζει μικρότερη. Και είναι. Ωστόσο πρόσεξε πόσο διαφορετική πορεία μπορεί να πάρει το κεφάλαιό σου. Από -9.000 στήλες έως και -20.000 στήλες! Κι αυτό γιατί παίζεις 10 στήλες ανά κλήρωση.

Στο γράφημα βλέπουμε ότι η ελάχιστη τιμή, το χειρότερο σενάριο δηλαδή είναι -2.086 στήλες. Αυτό θα γίνει αν έπαιζες 0,1 στήλη ανά τριψήφιο νούμερο (για το λόγο αυτό, άφησα τον αριθμό των στοιχημάτων αμετάβλητο στα 3.650 κι όχι στα 36.500). Κι αυτήν είναι τελικά η συμβουλή μου, αν πρέπει να παίξεις μια τέτοια λοταρία:

[quote type=”center”]Αντί να παίζεις 10 ευρώ ανά τριψήφιο νούμερο, στοιχημάτιζε 10 τριψήφια νούμερα από 1 ευρώ.[/quote]

Το ποσό είναι τυχαίο, απλά νομίζω το συμπέρασμα γίνεται καλύτερα αντιληπτό από το να το διατυπώσω με τις «στήλες». Με απλά λόγια, εάν προτίθεσαι να στοιχηματίσεις 20 στήλες σε μια επιλογή μιας λοταρίας, καλύτερα να παίξεις 20 επιλογές από μια στήλη.

Ακόμα καλύτερα βέβαια αν παίξεις μόνο μία στήλη σε μια και μόνο επιλογή! Κι αν σου κάτσει; Θυμήσου τις 2 περιπτώσεις που μπορεί να βγεις νικητής στις λοταρίες και διάλεξε τι θα κάνεις.

Όλα αυτά μου θύμισαν το ερώτημα αν θα πρέπει να παίζουμε ένα και καλό στοίχημα, ή πολλά και μέτρια. Είναι θα έλεγα μια προέκταση της συζήτησης που κάναμε σε αυτό το άρθρο, όσον αφορά το στοίχημα. Ρίξε μια ματιά.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.