Οι αποδόσεις των γηπεδούχων συνεχώς ανεβαίνουν στους εξής αποψινούς αγώνες του Europa League:

  • Valencia – St. Gallen
  • Salzburg – Standard Liege
  • Betis – Guimaraes

Σε ποιον αγώνα θα σημειωθεί η έκπληξη;

Προφανώς η απάντηση δεν είναι απλή και μπορεί να είναι από «κανέναν» μέχρι «και στους 3»! Γιατί όμως ξεχωρίζουν οι συγκεκριμένοι αγώνες από τους υπόλοιπους, που διεξάγονται απόψε για το Europa League;

Φυσικά εξαιτίας των μεταβολών των αποδόσεων! Είναι προφανές ότι – μέχρι στιγμής – οι εταιρίες στοιχημάτων απέτυχαν να προβλέψουν σωστά την αναλογία των παικτών που θα στοιχημάτιζαν σε κάθε ομάδα. Το αποτέλεσμα είναι να ποντάρουν περισσότεροι από το προβλεπόμενο παίκτες στα αουτσάιντερ, αλλά και στις ισοπαλίες. Κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τα γραφήματα των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, όσο κι από την καταγραφή των μεταβολών του Oddschecker.

europa-league-αποδόσεις-oddschecker-betfair

Γιατί να επιλέξω να στοιχηματίσω στο Χ2 κι όχι στο διπλό

Ποιος δε θα ήθελε να κερδίσει στοίχημα με απόδοση 6,00 ή ακόμα και 7,40; Ωστόσο όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό να συμβεί. Όχι βεβαίως αδύνατο, αλλά οπωσδήποτε είναι δυσκολότερο από το να κερδίσουμε στοίχημα με απόδοση 2,15 ή 2,44, που προσφέρει στη διπλή ευκαιρία στους αγώνες αυτούς το Πάμε Στοίχημα.

κουπόνι-πάμε-στοίχημα-europa-league

Αυτή η «ευκολία» να κερδίσουμε στοιχήματα με μικρότερες αποδόσεις έχει νόημα και μεταφράζεται στη συχνότητα που τα στοιχήματά μας θα είναι επιτυχημένα. Εάν αποδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμα value μετά από πτώση των αποδόσεων, τότε θεωρητικά το Χ2 έχει κι αυτό value όσο έχει το διπλό σημείο στον καθένα από τους παραπάνω αγώνες. Πιθανόν να μην έχει το ίδιο value, οπότε και οι παίκτες να έχουν μικρότερο ROI μακροχρόνια. Παρόλα αυτά η «ευκολία», το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας είναι εκείνο που μας οδηγεί να στοιχηματίσουμε στο Χ2.

Γιατί;

[quote type=”center”]Επειδή θα έχουμε μικρότερη διακύμανση κεφαλαίου.[/quote]

Με δύο απλά παραδείγματα είναι εύκολο να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό:

  1. Ρίψη νομίσματος: Στο κορώνα γράμματα έχουμε 50% να κερδίσουμε. Εφόσον μας προσφέρουν απόδοση 2,20 θα είμαστε τρελοί αν δε δεχτούμε να στοιχηματίσουμε. Οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή μας, σε βάθος χρόνου θα βγούμε κερδισμένοι.
  2. Ζάρια: Ρίχνουμε ένα κανονικό ζάρι και μας προσφέρουν απόδοση 6,60 αν μπορούμε να προβλέψουμε σωστά την πλευρά του ζαριού. Με 16,6% είναι και πάλι προφανές ότι ΠΡΕΠΕΙ να ποντάρουμε. Ξανά, οποιαδήποτε κι αν είναι η επιλογή μας, θα βγούμε κερδισμένοι.

Ποιο από τα δύο στοιχήματα θα επιλέγατε; Αφού το expected value (γινόμενο πιθανότητας επί την απόδοση) προκύπτει σχεδόν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις (10%), η μόνη διαφορά είναι η πιθανότητα. Η συχνότητα δηλαδή που θα κερδίζουμε το στοίχημα.

[quote type=”center”]Στο νόμισμα θα κερδίζουμε μία στις δύο και στο ζάρι, μία στις έξι.[/quote]

Αν ακόμα και τώρα αμφιβάλλετε ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή, ας δούμε την πιθανή διακύμανση κεφαλαίου στην περίπτωση του νομίσματος:

διακύμανση-κεφαλαίου-νόμισμα

…και στην περίπτωση του ζαριού:

 διακύμανση-κεφαλαίου-ζάρι

Συγκρίνετε τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές των παραπάνω γραφημάτων, για να διαπιστώσετε τη διαφορά στη διακύμανση του κεφαλαίου. Επίσης προσέξτε πως μετά από 500 στοιχήματα, ένας στους 10 παίκτες θα έχανε χρήματα στο στοίχημα με το ζάρι!

Για τον ίδιο λόγο, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να ποντάραμε στη διπλή ευκαιρία του κάθε αγώνα ως μονό αποδεκτό στοίχημα. Δυστυχώς το κουπόνι του Πάμε Στοίχημα δε μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι εφόσον υπάρχει value, δε θα βγούμε κερδισμένοι παίζοντας μια διάδα ή και τριάδα τις διπλές αυτές ευκαιρίες! Απλά θα έχουμε… 8πλασιάσει τη διακύμανση του κεφαλαίου (θεωρώντας περίπου 2,00 την απόδοση της κάθε επιλογής).

Η χειρότερη επιλογή από την άλλη είναι να κυνηγήσουμε μια τριάδα, προσδοκώντας τη νίκη και των τριών φιλοξενούμενων ομάδων. Αναμφίβολα απόδοση μεγαλύτερη του 150,0 είναι ζηλευτή, αλλά πόσο συχνά θα την πετυχαίνετε; Ακόμα και μία φορά στα 140 στοιχήματα είναι αρκετή να σας αποφέρει κέρδος. Μέχρι όμως να σταθούμε τόσο τυχεροί (κι εκεί μονάχα υπεισέρχεται ο παράγοντας της τύχης), θα έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να αντέξουμε το (πολύ πιθανό) αρνητικό σερί;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.