Μεγάλος ντόρος έχει προκληθεί, και είναι απόλυτα φυσιολογικός εξαιτίας της κίνησης της μεγαλύτερης εταιρείας online πόκερ στον κόσμο να επιβάλλει φορολόγηση στα κέρδη των Ελλήνων παικτών, εναρμονιζόμενη όπως λέει με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την νόμιμη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων online. Μια εξέλιξη που μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τους παίκτες, αλλά εδώ στο Στοίχημα Online δεν μας προκάλεσε και μεγάλη εντύπωση αφού αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στην κρίση του πόκερ στη Ελλάδα.

Εγώ από την μεριά μου στο συγκεκριμένο κείμενο δε θα κάνω κάτι παραπάνω από μια σύνοψη όλων όσων έχω διαβάσει τις τελευταίες μέρες, φιλτράροντας με καθαρό μυαλό πλέον τις πληροφορίες και τις αλήθειες που ενδιαφέρουν τον κάθε παίκτη. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

φορολογία-πόκερ

Ποιος χάνει από το νέο φορολογικό καθεστώς στο πόκερ;

  • Ο multitable tournament player είναι αναμφισβήτητα ο πλέον χαμένος.

Γιατί; Μα γιατί είναι αυτός που βιώνει και τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα αποτελέσματα του. Σκεφτείτε ότι ακόμα και ένας πολύ καλός παίκτης πόκερ, ο οποίος ασχολείται με τα τουρνουά με πολλές συμμετοχές, μπορεί να περάσει ένα μεγάλο διάστημα αρκετών ημερών χωρίς κάποιο deep run και κάποιο καλό σκορ. Όλες αυτές τις χαμένες μέρες το κράτος “φωστήρας” δεν του παρέχει φυσικά καμιά επιστροφή φόρου και ας “μπαίνει μέσα”, αφού οι ζημιές του (buy-ins) ξεπερνούν κατά πολύ των κερδών του.

Όταν τελικά αυτός ο παίκτης καταφέρει το μεγάλο σκορ αυτό θα φορολογηθεί πολύ πιθανόν με 20% φορολόγηση (αν ξεπερνάει τα 500 ευρώ). Το γεγονός αυτό φανερά προσθέτει ένα επιπλέον εμπόδιο στον παίκτη ώστε να είναι κερδοφόρος, αφού ακόμα και θετικό ROI (return on investment) να επιδεικνύει, αυτό θα πρέπει να ξεπερνάει και το εμπόδιο του φόρου, ο οποίος με πολύ απλά λόγια μειώνει το θετικό ROI τείνοντας τελικά να φέρει τον παίκτη σε break even κατάσταση (ούτε κερδίζει ούτε χάνει) ή ακόμα να τον οδηγήσει στην μακροχρόνια χασούρα, παρότι ο ίδιος παίκτης πριν την φορολόγηση “κέρδιζε το παιχνίδι”.

[box type=”info”]Διαβάστε πώς επηρεάζει η φορολογία την κερδοφορία των παικτών online πόκερ.[/box]

  • Ο sit and go player (ένας από αυτούς και εγώ).

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ο παίκτης αυτός σίγουρα καταλήγει να χάνει κέρδη, ενώ μακροχρόνια κινδυνεύει ακόμα και να πάψει να είναι κερδοφόρος, εκτός και αν καταφέρει να διατηρήσει αποτελέσματα κερδοφορίας (ROI) τέτοια, που να ξεπερνούν τον σκόπελο της φορολόγησης. Εξαίρεση εδώ αποτελούν οι παίκτες που παίζουν σε χαμηλά stakes, μιας και με τα sit and go θεωρητικά υπάρχει μια μεγαλύτερη ευκολία στον έλεγχο των ημερήσιων κερδών.

Έτσι ένας low stakes player μπορεί πρακτικά να σταματάει περίπου στα 90-99 euro ημερήσιο κέρδος γλιτώνοντας την φορολόγηση. Βέβαια, χώρια που και αυτό πρακτικά δεν θα είναι πάντα εύκολο, εντέλει το μεγαλύτερο αρνητικό για τους παίκτες αυτής της κατηγορίας είναι ότι οι περισσότεροι βρίσκονταν σε αυτά τα stakes προσωρινά, προφανώς με την προοπτική βελτιώνοντας το παιχνίδι τους στο μέλλον να ανεβούν σε μεγαλύτερα stakes αυξάνοντας τα κέρδη τους.

Προοπτική που πλέον είναι απαγορευτική με την υπάρχουσα κατάσταση για τους λόγους που ήδη έχω εξηγήσει παραπάνω.

  • Ο cash player βιώνει περίπου τα ίδια προβλήματα με τον sit and go player.

Προφανώς ο παίκτης cash έχει ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα να σταματήσει λίγο πριν τα 100 euro γλιτώνοντας την φορολόγηση. Το πρόβλημα όμως και εδώ είναι ότι αυτό το ταβάνι είναι πολύ χαμηλό για τα όνειρα του κάθε παίκτη, μιας που του στερεί το δικαίωμα να ελπίζει σε συνεχή βελτίωση και κερδοφορία.

Επίσης, η στρατηγική του να σταματάς ένα κερδοφόρο run στα 100 euro για να γλιτώσεις την φορολόγηση, ενώ ένα κακό run δεν έχεις κανένα λόγο να το σταματήσεις, μπάζει από παντού και θα την συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο. Αν τελικά ο παίκτης πει να αδιαφορήσει για  τον φόρο, θα πρέπει πλέον να “νικάει” και αυτόν μαζί με το ίδιο το παιχνίδι αν θέλει να παραμείνει κερδοφόρος.

Ποιοι κερδίζουν από το νέο φορολογικό καθεστώς στο πόκερ;

  • Οι low stakes παίκτες που δεν είχαν πραγματικά την διάθεση να ανεβούν στο μέλλον.

Ο παίκτης ο οποίος παίζει χαμηλά stakes cash ή sit and go τουρνουά και τα ημερήσια κέρδη του ποτέ δεν ξεπερνούσαν τα 100 ευρώ, μάλλον θα χαμογελάει μιας και πλέον έχει την δυνατότητα να παίζει με ασφάλεια σε απολύτως νόμιμες εταιρείες, ενώ μιας και ο φόρος δε τον αγγίζει, η όποια κερδοφορία του θα παραμείνει ως είχε.

  • Οι περιστασιακοί παίκτες.

Αυτοί που βλέπουν το πόκερ σαν ένα διάλειμμα από το στοίχημα, τα φρουτάκια κ.τ.λ. , δεν έχουν αφιερώσει ποτέ πέντε λεπτά για να διαβάσουν ένα άρθρο στρατηγικής και παίζουν μια στο τόσο είναι επίσης κερδισμένοι, γιατί πλέον μπορούν να παίζουν με ασφάλεια σε αδειοδοτημένες εναρμονισμένες με την ελληνική νομοθεσία εταιρείες.

  • Όσοι αγαπούν το πόκερ και το βλέπουν σαν παιχνίδι και όχι σαν πηγή κέρδους.

Θα μου πεις υπάρχουν τέτοιοι; Θαρρώ πως υπάρχουν έστω και λίγοι, οι οποίοι παίζουν γιατί αγαπούν το παιχνίδι και τα λεφτά είναι σε δεύτερη μοίρα. Σίγουρα δε θα πούνε όχι σε ένα καλό σκορ και σίγουρα εκνευρίστηκαν και αυτοί από τα νέα μέτρα, αλλά μιας και δεν βιοπορίζονται από αυτό, θα συνεχίζουν να παίζουν ακόμα και αν πλέον είναι μακροχρόνια break even οι χαμένοι.

Επίσης μιας και αγαπάνε κυρίως το παιχνίδι, δεν θα έχουν και μεγάλο πρόβλημα να κατέβουν στα χαμηλότερα ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ αφορολόγητα stakes. Το σίγουρο είναι πως και αυτοί πλέον θα παίζουν με μεγαλύτερη διάθεση και σιγουριά στις νόμιμες και αδειοδοτημένες εταιρείες.

Συμπεράσματα

Χαμένοι είναι όλοι οι παίκτες που κέρδιζαν ή δούλευαν ώστε στο μέλλον να κερδίσουν, είτε έχουν ROI που τείνει στο άπειρο, είτε είναι break even παίκτες. Οποιοσδήποτε θέλει να βγάλει λεφτά από το παιχνίδι, πλέον αντιμετωπίζει τεράστιες για να μην πω αξεπέραστες δυσκολίες. Κερδισμένοι είναι οι περιστασιακοί “τζογαδόροι”, οι low stakes χομπίστες και οι fun του αθλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν πλέον αυτό που αγαπάνε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά και πιθανώς και χωρίς μεγάλες απώλειες λόγω του φόρου, αφού δεν νομίζω ότι τα κέρδη τους ήταν σε καμιά περίπτωση τέτοια, ώστε ο φόρος να τους κάνει φοβερή ζημιά.

Καταραμένη Pokerstars εσύ φταις για όλα!!!

Επιτρέψτε μου έστω και με επιφυλάξεις να διαφωνήσω με αυτή την άποψη, που διαπιστώνω ότι κυριαρχεί στα περισσότερα forum (όσα λειτουργούν ακόμα και δεν έχουν εγκαταλειφθεί). Η PokerStars πουλάει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Όπως και κάθε άλλη εταιρεία δεν βλέπω το λόγο που θα είχε η PokerStars να υποβαθμίσει από μόνη της το ίδιο της το προϊόν χωρίς λόγο. Οπότε μάλλον άδικα την κατηγορείτε. Το αν είχε περιθώρια να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για πιο ευνοϊκούς όρους και δεν το έκανε, επειδή η ελληνική αγορά είναι μικρή και δεν την ενδιαφέρει, είναι άλλο θέμα.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν δεν την ενδιέφερε η ελληνική αγορά, θα τα παρατούσε και θα έφευγε όπως έκαναν τόσοι άλλοι. Το θέμα είναι της κυβέρνησης και της επιτροπής ελέγχου παιγνίων και όχι της PokerStars. H PokerStars έχτισε μια αυτοκρατορία δημιουργώντας αυτό το όνειρο στον καθέναν να γίνει επαγγελματίας. Αυτή η φορολόγηση στερεί αυτό ακριβώς το όνειρο από τους Έλληνες παίκτες. Μου φαίνεται αδιανόητο να το αποφάσισε από μόνη της η εταιρεία.

Θα πάω σε άλλη εταιρεία που δεν φορολογείται

Είναι καθαρά άποψη μου και δεν έχω κάποια εκ των έσω πληροφόρηση, αλλά θεωρώ λάθος ο καθένας από εμάς να συνεχίζει να επενδύει χρόνο και ελπίδες στην προοπτική να βιοποριστεί μελλοντικά με τον τρόπο που το έκανε από το online πόκερ, επειδή το φορολογικό καθεστώς επιβλήθηκε μόνο από την PokerStars και την Full Tilt.

Δηλαδή θεωρείτε ότι η PokerStars δεν έλαβε τις ανάλογες εγγυήσεις ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν και στις άλλες εταιρείες;

Προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο να μην έχει γίνει κάτι τέτοιο, καθώς σε αυτή την περίπτωση μιλάμε φανερά για αθέμιτο ανταγωνισμό. Φαντάζεστε ας πούμε τα Village Cinemas να έκαναν μια συμφωνία με το κράτος, ώστε να παρέχουν απεριόριστα δωρεάν αναψυκτικά και ποπ κορν σε φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, παιδιά, ηλικιωμένους, φαντάρους κ.τ.λ. (με επιδότηση του κράτους βεβαίως βεβαίως); Λέτε να το δεχόταν αυτό η Odeon; Δε νομίζω Τάκη…..

Προσωπικά αναμένω στο άμεσο μέλλον ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες εταιρείες. Είμαι σίγουρος ότι και η PokerStars πλέον θα πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση και είναι και λογικό.

Αξίζει πλέον να επενδύω χρόνο, κόπο  και χρήματα στο πόκερ;

Προτού ρωτήσεις αυτό τον εαυτό σου αγαπητέ αναγνώστη, σκέψου και κατέληξε στο ΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΚΕΡ. Πριν περίπου δυο χρόνια όταν μόλις είχε αρχίσει να συζητιέται στα φόρουμ και τα μέσα το ενδεχόμενο φορολόγησης, είχα κάνει την ίδια ακριβώς ερώτηση σε έναν πολύ καλό Έλληνα παίκτη με πολλές επιτυχίες και εξαιρετικό βιογραφικό στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Η απάντηση του από τότε με είχε βάλει σε πολλές σκέψεις.

[quote type=”center”]Αν αγαπάς το παιχνίδι οι κόποι σου δε θα πάνε χαμένοι… αν στοχεύεις στα κέρδη πολύ πιθανόν να πάνε.[/quote]

Κάτι τέτοιο νομίζω ότι ισχύει. Για όλα τα παιδιά που δούλευαν σκληρά και καθημερινά το παιχνίδι τους με σκοπό να γίνουν pro, να βιοποριστούν δηλαδή από το παιχνίδι και γιατί όχι να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους και να φτάσουν στα ψηλότερα stakes, νομίζω ότι το παραμύθι τελείωσε. Ο νέος νόμος εκ πρώτης όψης τουλάχιστον δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ακόμα και αν όντως οι αισιόδοξοι της ελληνικής κοινότητας επιβεβαιωθούν και επέλθει αλλαγή ή αλλαγές σε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, πιστεύετε αλήθεια ότι αξίζει να επενδύετε τόσα πολλά σε μια τόσο ασταθή και προβληματική αγορά-επένδυση;

Εγώ διαφωνώ απόλυτα με αυτή τη προσέγγιση μιας και ο συνδυασμός ρίσκου-κέρδους σε αυτήν την επένδυση (χρόνου και χρήματος) μου φαίνεται ότι θα με οδηγήσει σε μια όχι και τόσο value επιλογή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και ο Jim εδώ και καιρό έχει επιλέξει να αποτραβηχτεί από αυτή την επένδυση και να ασχοληθεί με άλλου είδους επενδύσεις και αγορές.

[quote]Jim: Το πόκερ πεθαίνει. Να ζήσει το πόκερ![/quote]

Η ζωή προχωράει και τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να προσαρμοζόμαστε στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και συνεχείς αλλαγές. Στην τελική, αυτή είναι και η φύση του επενδυτή.

Αν τώρα είστε ένας από αυτούς που αγαπάνε το παιχνίδι, τότε συνεχίστε να παίζετε. Το παιχνίδι πλέον είναι νόμιμο. Κανείς δε πρόκειται να σας χτυπήσει την πόρτα και να σας ζητήσει τον λόγο που κάνετε το χόμπι σας. Τα κέρδη σας μπορεί να μείνουν άθικτα αν είστε κερδοφόροι low stakes περιστασιακοί παίκτες ή να μειωθούν ανάλογα με τα έπαθλα σας, αλλά έτσι και αλλιώς για εσάς η ευχαρίστηση του παιχνιδιού θα παραμείνει και πλέον θα συνοδεύεται από μεγαλύτερη σιγουριά. Στην τελική, το όνειρο να γίνετε ένας online δαίμονας, δεν σας απασχολεί. Αν τυχόν σας απασχολεί μεταφέρεστε κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία.

Τι θα κάνεις εσύ Action_Zaf;

Μα φυσικά και θα συνεχίσω να παίζω. Προσωπικά θεωρώ το πόκερ ένα εξαιρετικό πνευματικό παιχνίδι σχεδόν εφάμιλλο με το σκάκι και τα άλλα πνευματικά αθλήματα. Όντας από πιτσιρικάς σκακιστής με αρκετές διακρίσεις έχω αυτή την αίσθηση για το παιχνίδι. Έχω σκοπό να συνεχίσω να παίζω σε άλλες αδειοδοτημένες εταιρείες και όταν τελικά επιβληθούν και εκεί τα ίδια φορολογικά μέτρα, να κατέβω stakes ώστε να μην με αγγίζουν τα μέτρα αυτά. Έτσι και αλλιώς δεν ζούσα από το πόκερ, ούτε το κύριο εισόδημα μου εξαρτιόταν ποτέ από αυτό. Και αν χτυπήσω κανένα μεγάλο σκορ, κερασμένα στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο οικονομικών.

ΟΜΩΣ: Για μένα το όνειρο να αφιερώσω πολύ περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι, για να κάνω το βήμα παραπάνω, ανήκει οριστικά πλέον στο παρελθόν. Για μένα είναι απλά bad business. Ήδη έχω εστιάσει σε άλλων μορφών επενδύσεις και σε άλλα πράγματα που θέλω να κάνω πολύ πριν από τα τελευταία γεγονότα. Οι σκέψεις για να ασχοληθώ ξανά με επαγγελματικούς ρυθμούς θα επανέρθουν μόνον και αν ποτέ δω δραματικές προς το καλό του αθλήματος αλλαγές, όχι μόνο σε εθνικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο.

Αλήθεια εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε; Είστε έτοιμοι να δείτε το μέλλον σας σε άλλους χώρους ή μορφές επενδύσεων; Θα χαρώ να δω σχόλια σας και να ανταλλάξουμε ιδέες πάνω στο θέμα.

Avatar photo

Ο Action_Zaf σπούδασε οικονομικά με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και στην οικονομική των επιχειρήσεων. Μεταπτυχιακά εστιάζει το ενδιαφέρον του στα στρατηγικά παίγνια και την αξιολόγηση επενδύσεων και στρατηγικών. Παίζει πόκερ (σχεδόν εξ ολοκλήρου sit and go τουρνουά) εντατικά τα τελευταία δυο χρόνια. Επίσης ασχολιέται με την αθλητική δημοσιογραφία με ενεργή αρθρογραφική-δημοσιογραφική παρουσία σε διάφορα γνωστά site, blog και άλλα μέσα και συνεργαζόμενος με γνωστούς δημοσιογράφους κι ανθρώπους του χώρου. Τους τελευταίους μήνες αρθρογραφούσε στο αθλητικό site transfernews.gr. Βρείτε τον Action_Zaf στο Facebook.