Ο Πάρης Δέδες κατέκτησε σήμερα τη δεύτερη θέση για $75.600 στο δημοφιλές τουρνουά online πόκερ, Super Tuesday. Τα κέρδη αυτά όμως θα φορολογηθούν σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις στο PokerStars.

Υποθέτοντας ότι ο Πάρης δε συμμετείχε σε άλλο τουρνουά, ο φόρος ανέρχεται σε $14,870. Ή σε περίπου 15 buy-ins!

[box type=”info”]Σε όλο το άρθρο και στους υπολογισμούς του φόρου γίνεται η παραδοχή: ένα δολλάριο ισούται με ένα ευρώ.[/box]

Μπορεί ένας επαγγελματίας παίκτης πόκερ να ξεπεράσει το κόστος αυτό της φορολογίας και να παραμείνει ένας κερδισμένος παίκτης;

Στο ερώτημα αυτό έχουν δοθεί ήδη αρκετές απαντήσεις. Δείτε ενδεικτικά:

Πόσο καλοί παίκτες τουρνουά online πόκερ πρέπει να είστε για να συνεχίσετε να κερδίζετε;

Ο Πάρης Δέδες έχει επιτρέψει την πρόσβαση στα στατιστικά του, που εμφανίζει η σελίδα OfficialPokerRankings, από όπου και η παρακάτω εικόνα.

παρης-δέδες-στατιστικά-τουρνουά-online-ποκερ

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Πάρης «τρέχει» με 39% ROI στα τουρνουά Hold’em No Limit πόκερ, που σημαίνει ότι για κάθε $100 που ξοδεύει σε τουρνουά πόκερ (buy-ins, rebuys και add-ons), πληρώνεται $39 σε βάθος χρόνου. Έχει συμμετάσχει σε 26.000 περίπου τουρνουά μέχρι στιγμής. Σε αυτά έχει «μπει στα λεφτά» στα 3.200 περίπου.

Ας εξετάσουμε τώρα τα 250 τουρνουά με τα περισσότερα κέρδη κι ας υπολογίσουμε το φόρο που θα είχε πληρώσει, αν ο φόρος κερδών των παικτών ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Στο Excel που μπορείτε να κατεβάσετε, υπολογίστηκε ότι ο φόρος που θα έπρεπε να καταβάλλει ανέρχεται στα $250.000!

[box type=”info”]Ακόμα μια παραδοχή: Καθώς είναι δύσκολος ο υπολογισμός, τα rebuy/addons έχουν αντικατασταθεί από ένα buy-in.[/box]

παρης-δέδες-στατιστικά-250-τουρνουά-online-ποκερ

Θεωρώντας τώρα μια μέση τιμή φόρου στα $50 για τα υπόλοιπα 3.000 τουρνουά που ήταν In-The-Money (ισοδυναμεί με κέρδη αξίας $400 περίπου), τότε ο Πάρης συνολικά για όλα τα τουρνουά που συμμετείχε, θα είχε πληρώσει φόρο κοντά στα $400.000!

[quote type=”center”]Συμπέρασμα: Αντί για $515.000 καθαρά κέρδη, ο Πάρης Δέδες θα είχε κερδίσει $115.000 μετά φόρου.[/quote]

Αν ανατρέξετε στους καλύτερους παίκτες του OfficialPokerRankings, θα διαπιστώσετε ότι τα ROI για τους πρώτους 10 παίκτες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40% πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανήκετε πλέον στους κορυφαίους παίκτες τουρνουά online πόκερ, αν θέλετε να βγείτε κερδισμένοι μακροχρόνια πλέον, κατόπιν της επιβολής του ιδιαίτερου αυτού φόρου!

Να συγχαρώ καταρχήν τον Πάρη και κατά δεύτερον να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι οι παραδοχές που έκανα στους παραπάνω υπολογισμούς, είναι τόσο σημαντικές που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Πόσο νομίζετε ότι είναι το ελάχιστο ROI που πρέπει να έχει ένας Έλληνας παίκτης τουρνουά online πόκερ, ώστε να καταφέρνει να κερδίζει χρήματα, με δεδομένη τη φορολογία των Ελλήνων παικτών; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.