Εκεί που συζητούσα ότι δε χρειάζεται μεγάλο αρχικό κεφάλαιο για να κερδίσεις στο στοίχημα, περάσαμε στο άλλο άκρο. Μου ζητήθηκε να δώσω συμβουλές για τη διαχείριση μιας πολύ μικρής «κάβας», της τάξης των 10 ευρώ.

Αν και η πρώτη σκέψη είναι φυσικά πως είναι αδύνατον να έχουμε ικανοποιητικά κέρδη ξεκινώντας με τόσα λίγα χρήματα, δεν παύει να αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα για πολλούς παίκτες. Έτσι, ας προσπαθήσω να δώσω κάποιες κατευθύνσεις αν κι εσείς διαθέτετε 10, 50 ή 100 ευρώ ως μέγιστο κεφάλαιο για το στοίχημα. Θα δείτε πως το κεφάλαιο δεν είναι απαγορευτικό για την επιτυχία σας στο στοίχημα, αρκεί να είστε ρεαλιστές και να μην πετάτε στα σύννεφα.

Επινοείστε ένα σύστημα βάσει του οποίου στοιχηματίζετε

Αυτό το μήνα κουβεντιάσαμε για την ανύπαρκτη σχέση μεταξύ συστήματος και κεφαλαίου. Στη σημερινή περίπτωση κατά πάσα πιθανότητα σας λείπει τόσο το σύστημα όσο και το κεφάλαιο. Εκείνο που επείγει να βρεθεί είναι το σύστημα.

Επικεντρωθείτε σε αυτό.

Καταστρώστε ένα σχέδιο, μια τακτική, μια ακολουθία κανόνων με βάση των οποίων θα στοιχηματίζετε, βρέξει-χιονίσει. Δε χρειάζεται να είναι δύσκολο σύστημα με περίπλοκες μεταβλητές και φίλτρα. Γράψτε μερικές ιδέες σε ένα χαρτί κι εφαρμόστε ή συνδυάστε τις καλύτερες εξ αυτών.

Το βασικό είναι να έχετε ένα πλάνο πριν ποντάρετε έστω και ένα λεπτό του ευρώ, αλλιώς απλά πετάτε τα χρήματά σας.

Πώς ποντάρετε ένα μικρό κεφάλαιο

Καταρχήν όλα είναι σχετικά. Το μικρό κεφάλαιο για κάποιον είναι 10 ευρώ, για άλλον είναι 1.000 ευρώ. Δεν έχει σημασία το ποσό, όσο η επιρροή που θα έχει στη ζωή σας αν χάσετε το κεφάλαιο αυτό. Και κανονικά θα πρέπει να μην επηρεαστεί καθόλου η καθημερινότητά σας, αν χάσετε τα χρήματα αυτά.

Οπότε ας πάρουμε ίσως τη χειρότερη περίπτωση κι ας υποθέσουμε ότι έχετε μόλις 10 ευρώ. Αν καταφέρω να σας πείσω για ένα τόσο μικρό κεφάλαιο, τα πράγματα θα είναι πολύ ευκολότερα για περισσότερα χρήματα.

Όχι, δεν ποντάρετε και τα 10 ευρώ σε ένα στοίχημα!

Δυστυχώς, το άκουσα κι αυτό. Καταλαβαίνω ότι όλοι θέλουν με 10 ευρώ να βγάζουν ένα χιλιάρικο κάθε μήνα, ή εκατομμύρια σε λίγους μήνες, αλλά το στοίχημα δε δουλεύει έτσι. Περισσότερη τύχη θα έχετε στις λοτταρίες.

Τι κάνετε λοιπόν;

Ακολουθείτε όσα έχουμε πει για τη σωστή διαχείριση χρημάτων. Δηλαδή, χωρίζετε το κεφάλαιό σας σε 50 ίσα μέρη και ποντάρετε κάθε μέρος σε κάθε στοίχημα. Έτσι θα ρισκάρετε το 2% ανά στοίχημα, το οποίο θα σας επιτρέψει να διαπιστώσετε αν τελικά το σύστημά σας είναι κερδοφόρο. Κάτι που βέβαια θα έπρεπε να έχετε ήδη κάνει με εικονικά χρήματα.

Επειδή δε ζω σε διαφορετικό κόσμο από εσάς, αντιλαμβάνομαι ότι το να ποντάρει κανείς €0,20 ανά στοίχημα ακούγεται αστείο. Ωραία, εφόσον διαθέτετε μικρό κεφάλαιο, είστε προετοιμασμένοι να ρισκάρετε περισσότερα. Ας πούμε 5%, δηλαδή €0,50.

Πάλι λίγα φαίνονται; Θέλετε να τα κάνουμε €1 ανά στοίχημα;

Ρισκάρετε πολλά και δεν το καταλαβαίνετε. Δείτε πόσο εύκολα θα διαπιστώσετε το λάθος που ετοιμάζεστε να κάνετε: αν είχατε €1.000, θα ποντάρατε €100;

Ελπίζω πως δεν είστε τόσο τζογαδόροι, αλλά ακόμα κι αν είστε, ποτέ δεν είναι αργά να βάλετε σε μια τάξη τα οικονομικά σας.

Συγκρατηθείτε και ποντάρετε μέχρι 5% του κεφαλαίου σας ανά στοίχημα.

Αποταμιεύστε και βελτιώστε το σύστημά σας

Όσο θα ποντάρετε μικρά σχετικά ποσά και βάζετε το σύστημά σας να δουλέψει, έχετε όλο το χρόνο να κάνετε αποταμίευση. Μεγαλώστε το μελλοντικό σας κεφάλαιο, με το οποίο θα κάνετε μια νέα αρχή, κάνοντας από σήμερα οικονομίες. 1 ευρώ από εδώ, 2 ευρώ από εκεί, κάτι θα μαζέψετε μετά από μερικούς μήνες.

Ταυτόχρονα, όλους αυτούς τους μήνες το σύστημά σας θα δοκιμάζεται. Βγάζει κέρδος; Είστε στο μηδέν; Χάνετε;

Αν κερδίζετε, συγχαρητήρια. Πλέον έχετε ένα δοκιμασμένο σύστημα που αποδίδει. Με την αποταμίευση που κάνατε, τώρα έχετε και το κερδοφόρο σύστημα και το απαραίτητο κεφάλαιο!

Αν είστε στο μηδέν, πρέπει να κοιτάξετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε το σύστημά σας, να δώστε προσοχή ποιους αγώνες χάνετε συχνότερα, πότε χάνετε τα περισσότερα χρήματα. Τουλάχιστον η δοκιμή δε σας κόστισε τίποτα μέχρι στιγμής κι αυτό είναι ήδη επιτυχία από μόνο του.

Αν χάνετε, έχετε τρεις λόγους να μην απογοητευτείτε:

  1. Έχετε ακόμα διαθέσιμο κεφάλαιο να συνεχίσετε τις δοκιμές, εφόσον ακολουθήσατε τη σωστή διαχείριση κεφαλαίου. Αν το κάνατε, θα έχετε χάσει το 10 με 30% του κεφαλαίου σας. Αν παρασυρθήκατε και τα χάσατε όλα, εύχομαι το μάθημα να γίνει πάθημα.
  2. Δεν χάσατε περισσότερα χρήματα από όσα είχατε εξαρχής, που ομολογουμένως ήταν λίγα. €10 θα αναπληρωθούν ευκολότερα από €100 ή €500.
  3. Το 90% των παικτών χάνουν. Ήδη το παιχνίδι είναι στημένο εις βάρος σας. Το να κερδίζατε από την πρώτη σας προσπάθεια θα ήταν προφανώς έκπληξη!

Διδαχθείτε όσο ρισκάρετε ένα μικρό κεφάλαιο

Μετά από εύλογο διάστημα δοκιμής του συστήματός σας θα μάθετε πολλά πράγματα για το στοίχημα. Καταρχήν θα αποκτήσετε πειθαρχία. Αν είστε τόσο συγκρατημένοι να ποντάρετε το 5% των €10, θα σας είναι πολύ εύκολο να ποντάρετε αύριο-μεθαύριο το 2% των €1.000, που σε απόλυτα νούμερα θα μεταφράζεται σε 40 φορές μεγαλύτερο ποντάρισμα!

Όμως πέρα από την εξάσκηση του χαρακτήρα σας, θα διαπιστώστε τις αδυναμίες και τα δυνατά σας σημεία! Μπορεί να φοβάστε να ποντάρετε σε μεγάλες αποδόσεις, να έχετε αμφιβολίες για το σύστημά σας, να μην έχετε αυτοπεποίθηση. Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως να ανακαλύψετε ότι δε σας τρομάζει η σκληρή δουλειά, τα ξενύχτια και η προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού!

Μέσα από την εξάσκηση με το μικρό κεφάλαιο, θα βελτιωθείτε τόσο πολύ σαν παίκτης, που όταν θα έχετε πλέον ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο, θα είστε σε θέση να το αξιοποιήσετε πολύ καλύτερα!

Τι είναι όμως ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο; Εφόσον ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθείτε από μόνοι σας ότι το κέρδος είναι ανάλογο των πονταρισμάτων σαν και κατ’ επέκταση του κεφαλαίου σας, αν βεβαίως διαχειρίζεστε σωστά τα χρήματα αυτά. Δε θα χρειαστεί να σας πως εγώ πλέον ότι δεν μπορείτε να 10πλασιάσετε το κεφάλαιό σας μετά από 50 στοιχήματα, παρά μόνο αν σταθείτε ΠΟΛΥ τυχεροί. Θα το καταλάβετε μόνοι σας. Δε θα χρειαστεί να εξηγήσουμε ξανά και ξανά τη σημασία του ROI, της απόδοσης που μπορεί να έχει το σύστημά σας.

Ακόμα και η διακύμανση του κεφαλαίου σας θα έχει μια συγκεκριμένη εικόνα, πάνω στην οποία θα βασιστείτε για να αποφασίσετε στο μέλλον πόση αρνητική διακύμανση είναι λογική.

Με όλα αυτά θα γίνετε αναμφίβολα καλύτερος παίκτης. Ακόμα και ένα τόσο μικρό κεφάλαιο όσο τα 10 ευρώ είναι ικανό να σας κάνει καλύτερο παίκτη. Για αυτό, μην περιφρονείτε τα χρήματα αυτά που έχετε εξοικονομήσει για το στοίχημα. Είναι ικανά να σας μάθουν τόσα πολλά στο στοίχημα. Θεωρείστε τα ως δίδακτρα. Κυρίως όμως, μην τα σπαταλήσετε όπως σπαταλήσατε τόσα άλλα στο παρελθόν, νομίζοντας ότι ανακαλύψατε τα μυστικά του στοιχήματος.

Για να βρίσκεστε εδώ, στοιχηματίζω ότι ακόμα τα ψάχνετε!

Φυσικά, ένα αρχικό κεφάλαιο των €10 δε θα σας κάνει πλούσιους. Εσείς πόσα χρήματα θεωρείτε πως πρέπει να εξοικονομήσετε και να αφιερώσετε στο στοίχημα ως αρχικό κεφάλαιο για να έχετε ικανοποιητικά κέρδη; Πόσα χρήματα θέλετε να κερδίσετε από το στοίχημα; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Εικόνα μέσω Flickr

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.