Όπως σχεδιάζονται οι μεταβολές αποδόσεων στο στοίχημα σε ένα γράφημα, δίνουν την ευκαιρία να προβλέψεις τι θα συμβεί στους αγώνες. Πώς; Αναλύοντας με απλά λόγια τα γραφήματα αυτά, ενώνοντας κορυφές και πυθμένες των τιμών. Με άλλα λόγια, εφαρμόζοντας απλούς κανόνες τεχνικής ανάλυσης. Με αφορμή τους σημερινούς επαναληπτικούς αγώνες του Champions League σήμερα, θα τολμήσω μερικές προβλέψεις για το νικητή αυτής της σεζόν.

Θα ξεκινήσω από τις ομάδες που αγωνίζονται σήμερα για το Champions League, με τις Atletico Madrid και Bayern Munich να έχουν προβάδισμα έναντι των Milan και Arsenal αντίστοιχα. Προβάδισμα που απέκτησαν κερδίζοντας εκτός έδρας στον πρώτο αγώνα (19 Φεβρουαρίου).

Η Bayern, φαβορί για κατάκτηση του Champions League

champions-league-bayern-munich-atletico-madrid-stoixima-apodosi

Καλά, δεν ανακάλυψα και την Αμερική. Με τη χαμηλότερη απόδοση να προσφέρεται στη Γερμανική ομάδα, είναι εύκολο κανείς να προβλέψει ότι θα στεφθεί πρωταθλήτρια Champions League το Μάιο.

Σχεδιάζοντας το «κανάλι» μέσα στο οποίο κινείται η απόδοσή της ωστόσο, θα έχω ένα μπούσουλα για το πότε μπορεί να κινδυνέψει ή αντιθέτως να ισχυροποιηθεί ως φαβορί. Κάτι που θα συμβεί αντίστοιχα αν διασπάσει η απόδοση το άνω όριο του καναλιού ή το κάτω.

Για την περίπτωση της Atletico, το γράφημα δε βοηθάει στην τεχνική του ανάλυση. Αν εξετάσετε όμως το γράφημα πιθανότητας (το αντίστροφο της απόδοσης), θα ξεχωρίσετε το επίπεδο στήριξης του 5,8%, ισοδυναμώντας με την απόδοση 7,50. Με άλλα λόγια, θα περίμενα η απόδοση να ολισθαίνει, εκτός αν σκαρφαλώσει πάνω από το 7,50, οπότε και θα πω πλέον ότι η Atletico δε θα κερδίσει το Champions League φέτος. Ακόμα όμως είναι πιθανή διεκδικήτρια.

champions-league-arsenal-milan-stoixima-apodosi

Στα γραφήματα των Arsenal και Milan φαίνεται φυσικά η επίδραση των πρόσφατων κακών αποτελεσμάτων. Τι θα συγκρατήσω από αυτά; Το επίπεδο αντίστασης που μετατράπηκε σε στήριξη (πράσινη ευθεία). Στο γράφημα της Arsenal η απόδοση επαλήθευσε τρεις φορές (με τετράγωνο) το επίπεδο αυτό και στη συνέχεια το διέσπασε. Ακολούθησε μια «διόρθωση» όπως λέγεται χρηματιστηριακά στο επίπεδο αυτό (βέλος) και η εκτίναξη της τιμής της.

Προφανώς η πρόβλεψη είναι εύκολη και εδώ και δε είναι καλή για τις δυο ομάδες.

Η Real Madrid πιθανότερη από Barcelona

champions-league-barcelona-real-madrid-stoixima-apodosiΑπό πού φαίνεται αυτό; Αν και οι αποδόσεις στο στοίχημα των ομάδων αυτών είναι παραπλήσιες, προσωπικά με ανησυχεί το επίπεδο στήριξης του 4,50 στο γράφημα της Barcelona. Αν διασπαστεί, τότε θα μιλήσουμε για το ξεκίνημα μιας ευνοϊκής τάσης. Προς το παρόν «όλα παίζονται», μέχρι η απόδοση είτε φύγει προς τα κάτω, είτε πάνω από το 7,00.

Στο μεταξύ η πτωτική τάση στο γράφημα της Real αποτελεί τον οδηγό μου και όσο τυπώνονται νέες χαμηλότερες κορυφές, τόσο θα προβλέπω νίκη της Real.

Paris Saint Germain – Leverkusen, σημειώσατε άσο

champions-league-paris-saint-germain-leverkusen-stoixima-apodosi

Ο προγραμματισμένος για αύριο αγώνας δεν αφήνει πολλά περιθώρια πρόβλεψης. Η Paris θα είναι το φαβορί. Ταυτόχρονα οι πιθανότητες για κατάκτηση του Champions League βελτιώνονται κάθε βδομάδα. Ακολουθώντας την καθοδική τάση που δείχνει το βέλος, δεν αποκλείεται να τη δούμε σε ένα τελικό.

Θα γίνει η έκπληξη μεταξύ Chelsea και Galatasaray;

champions-league-chelsea-galatasaray-stoixima-apodosi

Κι όμως, θα πόνταρα σε μια έκπληξη από την Τούρκικη ομάδα! Ο λόγος είναι η αντίσταση που έχει μετατραπεί σε στήριξη στο γράφημα της Chelsea, παρά το γράφημα της Galatasaray. Βέβαια, η στήριξη του 15,0 δεν αποκλείεται να αποδειχθεί τόσο ισχυρή, ώστε να αντέξει ακόμα και την πρόκριση της Chelsea.

Ωστόσο μια θετική για τη Galatasaray εξέλιξη θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δικό της γράφημα, παρά για την Αγγλική ομάδα. Σε αυτό το σημείο, θα αποκλείσω κατάκτηση του Champions League από την Chelsea.

Manchester City και Schalke εκτός συναγωνισμού

champions-league-manchester-city-schalke-stoixima-apodosi

Παίρνοντας μια ανάσα, θα αποκλείσω φυσικά τους αντιπάλους των Real και Barcelona σε αυτό το γύρο του Champions League. Δεν υπάρχει λόγος χρονοτριβής εδώ.

Καμία εκ των Dortmund και Zenit δεν προβλέπεται να φτάνει στο τέρμα

champions-league-dortmund-zenit-stoixima-apodosi

Η απόδοση της Zenit θα… αναστατωθεί περισσότερο σε περίπτωση νίκης της Ρωσικής ομάδας στις 19 Μαρτίου, δεδομένης της τιμής της. Ωστόσο καμία εκ των δύο δε μοιάζει να έχει πιθανότητες για κατάκτηση του φετινού Champions League. Και σίγουρα, μία εκ των δύο θα περάσει από το γύρο αυτό. Το θέμα είναι ότι δύσκολα θα περάσει τους επόμενους.

Τι θα συμβεί αν περάσει ο Ολυμπιακός την Manchester United;

champions-league-manchester-united-olympiacos-stoixima-apodosi

Κι ερχόμαστε στα ωραία, στον αγώνα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Με βάση όσα προηγήθηκαν, θα αποκλείσω την Manchester United. Ανοδική τάση, επιτάχυνση της ανόδου μετά το αποτέλεσμα στην Αθήνα… Ακόμα κι αν προκριθεί, δε νομίζω ότι έχει τύχη. Το πολύ η απόδοση να πέσει στο 25 και να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Αν δεν ήταν η «μύτη» που έκανε στο 100,0 η απόδοση του Ολυμπιακού, θα έλεγα με μεγαλύτερη σιγουριά ότι η ελληνική ομάδα θα περάσει στα προημιτελικά του Champions League. Όχι ότι δε θα το πω και τώρα, αφού η απόδοση διέσπασε το 300,0 και με μια καλά εγκατεστημένη αντίσταση στο 500.

Ναι, παρόλο που η απόδοση του Ολυμπιακού είναι μεγαλύτερη της Manchester, θεωρώ τον Ολυμπιακό πιθανότερο νικητή του Champions League σε σχέση με την αγγλική ομάδα.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι απλό. Από τις 16 ομάδες που διεκδικούν το Champions League αυτή τη στιγμή, προβλέπω κατάκτηση από μία εκ των:

  • Bayern Munich
  • Atletico Madrid
  • Real Madrid
  • Paris Saint Germain
  • Ολυμπιακό

Εσείς τι άποψη έχετε για την κατάκτηση του Champions League 2013/14; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Γραφήματα από Betfair

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.