Δεν μιλάω για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές 2014 αλλά για τους παίκτες που θα καταφέρουν να κερδίσουν χρήματα, στοιχηματίζοντας στις φετινές Ευρωεκλογές. Διότι, αν δεν το γνωρίζετε, οι πρώτες αποδόσεις για το στοίχημα των Ευρωεκλογών δημοσιεύθηκαν ήδη από εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος και «βάζουν» το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του φαβορί.

Το μοναδικό στοίχημα που είναι διαθέσιμο προς ώρας για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα του 2014, αφορά το πρώτο κόμμα. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «πληρώνει» 1,666 φορές τα λεφτά σας (σατανικό νούμερο για βουντού μήπως;), ενώ νίκη για τη Νέα Δημοκρατία θα σας πολλαπλασιάσει το ποντάρισμά σας κατά 1,95 φορές.

Αν τώρα βλέπετε κάτι που δεν βλέπουν όλοι οι άλλοι, η νίκη οποιουδήποτε άλλου κόμματος προσφέρεται στη δελεαστική απόδοση του 26,0. Αλήθεια, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

stoixima-euroekloges-2014
Στοίχημα Ευρωεκλογών 2014 (SportingBet.gr)

Πώς προκύπτουν οι αποδόσεις για τα στοιχήματα των Ευρωεκλογών;

Καλή ερώτηση. Για την απάντηση θα πρέπει αν ανατρέξουμε στο στοίχημα των βουλευτικών εκλογών του 2012, οπότε και γνωστή εταιρία στοιχημάτων γνωστοποίησε ότι οι αποδόσεις εξαρτώνται άμεσα από τον τζίρο των στοιχημάτων. Κάτι που σημαίνει, πως αν τρέξτε όλοι να στοιχηματίσετε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, το 1,95 θα πέσει πολύ χαμηλά, εκτοξεύοντας την απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν μια… τραμπάλα αποδόσεων θα λέγαμε.

Μέχρι τότε όμως έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας. Προς το παρόν έχουμε στη διάθεσή μας τις αρχικές αποδόσεις του στοιχήματος των Ευρωεκλογών. Ας ξαναρωτήσω λοιπόν:

[quote type=”center”]Πώς προέκυψαν οι αρχικές αποδόσεις του στοιχήματος των Ευρωεκλογών;[/quote]

Εδώ για την απάντηση θα παραθέσω μια εικόνα από το Betarades.gr. Η εικόνα εμφανίζει τις αποδόσεις υποτιθέμενων στοιχημάτων για τις Ευρωεκλογές, εάν λαμβάνονταν υπόψη οι δημοσκοπήσεις των εκλογών! Μάλιστα, ο δημιουργός της εικόνας εξηγεί ότι τα ερωτήματα και οι πιθανές αποδόσεις για τη μάχη των Ευρωεκλογών προέκυψαν με βάση τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων 8 παρακαλώ μεγάλων εταιριών.

stoixima-euroekloges-dimoskopiseis

Τα συμπεράσματα από την παραπάνω εικόνα δεν είναι φυσικά περισσότερο ασφαλή από ό,τι είναι τα καθεαυτά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι εδώ δουλειά μας να κρίνουμε τα αποτελέσματα αυτά, ούτε να απαντήσουμε αν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Το να τα καταδικάσουμε βέβαια έχοντας μηδενική γνώση στατιστικής είναι πέρα για πέρα λάθος.

Εκείνο όμως που είμαστε σε θέση να κάνουμε, είναι να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της πρώτης ερώτησης, με τις αρχικές αποδόσεις που ανακοίνωσε η εταιρία.

Ποιο κόμμα θα κερδίσει τις Ευρωκλογές;

  • Δημοσκοπήσεις: ΣΥΡΙΖΑ 1.90, ΝΔ 2.10
  • Εταιρία στοιχήματος: ΣΥΡΙΖΑ 1.666, ΝΔ 1.95

Τυχαίο; Δε νομίζω. Από τη στιγμή που η κοινή γνώμη κατά 52.6% πιστεύει ότι θα κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ και κατά 47.6% η ΝΔ, η εταιρία δεν έχει παρά να υποθέσει ότι με την ίδια αναλογία θα ποντάρει ο κόσμος και στο στοίχημα των Ευρωεκλογών!

Αυτό σημαίνει ότι περιμένει το 52.6% των πονταρισμάτων να προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ και το 47.6% τη ΝΔ. Στη συνέχεια, «κουτσουρεύει» τις αποδόσεις, ώστε να βγάλει το περιθώριο κέρδους της κι αφήνει την αγορά να κάνει… παιχνίδι. Έτσι, ακόμα κι αν αδιαφορείτε εντελώς για τις δημοσκοπήσεις, δεν έχετε παρά να ελέγχετε τις αποδόσεις των στοιχημάτων αυτών, ώστε να έχετε μια εικόνα τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος.

Διότι, άλλο πράγμα να απαντώ στο τηλέφωνο ποιο κόμμα πιστεύω ότι θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές κι άλλο πράγμα να ρισκάρω τα χρήματά μου σε αυτό που πιστεύω. Τι θεωρείτε ποιο αξιόπιστο;

Τελευταία ενημέρωση 14/5: Η απόδοση του στοιχήματος για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στο 1,40, με τη Νέα Δημοκρατία να “χάνει έδαφος” βλέποντας την απόδοσή της να ολισθαίνει στο 2,50.

euroekloges-goalbet
Αλλαγές των αποδόσεων για το στοίχημα των Ευρωεκλογών (Goalbet)
Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.