Με το θόρυβο που έχουν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls της πρώτης Κυριακής των εκλογών, αξίζει νομίζω να εξετάσει κανείς και τις προβλέψεις που δίνουν τα… στοιχήματα των εκλογών. Δεν αποκλείεται να αποδειχθούν πολύ πιο έγκυρα.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις τρέχουσες αποδόσεις των στοιχημάτων, στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα δούμε πιθανότατα τους Καμίνη, Μώραλη και Μπουτάρη να αναδεικνύονται δήμαρχοι και το Γιάννη Σγουρό να κερδίζει την περιφέρεια Αττικής απέναντι στη Δούρου. Οι τέσσερεις αυτοί υποψήφιοι είναι τα μεγάλα φαβορί στους αντίστοιχους δήμους και περιφέρειες. Γεγονός που φανερώνεται από τη χαμηλή απόδοση των στοιχημάτων τους.

stoixima-aytodioikisi-ekloges-2014-apodoseis

Ωστόσο την Κυριακή δεν έχουμε εκλογές μόνο για την αυτοδιοίκηση.

Προγνωστικά ευρωεκλογών βάσει των στοιχημάτων

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η στοιχηματική αγορά του διαδικτύου. Νίκη, που «πληρώνει» 1,25 φορές τα χρήματά σας. Σας ακούγεται μικρή; Όταν πρωτοεξετάσαμε τα στοιχήματα των ευροεκλογών για πρώτη φορά πριν 12 ημέρες, η απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 1,666 και της Νέας Δημοκρατίας 1,95!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο έχει ενισχυθεί ανάμεσα στους παίκτες του στοιχήματος η άποψη που θέλει το ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει «άνετα».

Πόσο άνετα; Υπάρχει απάντηση και σε αυτό. Σύμφωνα πάντα με την εταιρία στοιχημάτων StoixiMan, η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων θα είναι μικρότερη του 1,95%. Το στοίχημα αυτό μοιάζει με εκείνο που οι παίκτες ποντάρουν αν στον αγώνα θα μπουν περισσότερα ή λιγότερα από 2,50 τέρματα.

Τέλος, η αγορά του τζόγου προβλέπει καλύτερα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ απέναντι στο Ποτάμι και την Ελιά αντίστοιχα.

stoixima-euroekloges-2014-apodoseis

Πόσο έγκυρα είναι τα προγνωστικά σύμφωνα με τα στοιχήματα των εκλογών;

Έλα ντε. Η γνωστή ερώτηση. Όσο έγκυρα είναι και τα άλλα προγνωστικά του αθλητικού στοιχήματος.

Το στοίχημα είναι θέμα πιθανοτήτων. Οι αποδόσεις δείχνουν απλώς ποιος έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει. Από εκεί κι έπειτα μένει να δούμε αν οι παίκτες ή οι εταιρίες στοιχημάτων είναι πιο αποτελεσματικοί. Βέβαια θα έλεγα ότι η αγορά των στοιχημάτων γενικά θα αποδειχθεί μάλλον πιο αποτελεσματική από τις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, αυτό δε σημαίνει ότι φαβορί δεν σπάνε, ότι εκπλήξεις δε γίνονται. Ακόμα και το 1,005 του Μπουτάρη μπορεί να σπάσει! Ναι, πολύ δύσκολο, αλλά μπορεί. Ακόμα και το 0,0001% είναι μια πιθανότητα που μπορεί να συμβεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζουμε τα στοιχήματα εκλογών.

Θα ακολουθήσετε τα φαβορί ή τα αουτσάιντερ στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές; Μπορεί η ψήφος σας να μην κοστίζει τίποτα, στο στοίχημα όμως παίζετε με αληθινά χρήματα. Προσέξτε που θα τα ρισκάρετε και αναλογιστείτε πόσο μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί η ψήφος σας!

Screenshots από StoixiMan

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.