Ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο εντόπισα στο Freebets.gr του Βασίλη Betakos σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει η νέα απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στη διαφήμιση και προώθηση των εταιριών στοιχήματος και λοιπών τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Οι αλλαγές σύμφωνα με τον αρθρογράφο πρόκειται να εφαρμοστούν από 1η Σεπτέμβρη για το σύνολο των εταιριών, που ενδεικτικά θα πρέπει να μην ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή στα τυχερά παιχνίδια, να μην προβάλλουν παραπλανητικώς σημαντικά κέρδη των παικτών, να μη σχετίζεται η συμμετοχή στα παιχνίδια αυτά ως επένδυση και να διακόψουν διαφημίσεις με γνωστά δημόσια πρόσωπα.

Ο Βασίλης πολύ εύστοχα παρατηρεί ότι η μη εφαρμογή των απαγορεύσεων που προβλέπει η απόφαση, επέτρεψε τη διαφημιστική προβολή κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ στη δημόσια τηλεόραση, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά τα ταμεία της ΝΕΡΙΤ. Πλήθος εταιριών τυχερών παιχνιδιών προβλήθηκε πριν, στο ημίχρονο και μετά τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ των οποίων ήταν και το διαδικτυακό στοίχημα του Πάμε Στοίχημα.

Διαφήμιση στο αθλητικό σας blog

Με τη σταθερή πτώση που γνωρίζουν τα παραδοσιακά ραδιοτηλεοπτικά κι έντυπα μέσα (μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ η τελευταία εφημερίδα θα κυκλοφορήσει το 2018) και τη ραγδαία αύξηση χρήσης του διαδικτύου, το ενδιαφέρον αναμφίβολα μεταφέρεται στις ιστοσελίδες και αθλητικά blogs. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει με μεγάλη ευκολία το δικό του blog, όπου μπορεί να δίνει τα δικά του προγνωστικά και να σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου κι άλλων αθλημάτων. Ωστόσο, μη βιαστείτε να γεμίσετε το blog σας με διαφημίσεις, πριν ενημερωθείτε για την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία συνεχώς αλλάζει κιόλας (βλ. ρυθμιστικό αλαλούμ στο διαδικτυακό στοίχημα)!

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Βασίλης κάνει μια πρώτη ερμηνεία του κανονισμού της ΕΕΕΠ σχετικά με την εμπορική επικοινωνία μεταξύ εταιριών και διαχειριστών (λέγε με «διαφήμιση»). Αναφέρει ότι:

«Ένα αθλητικό σάιτ που προβάλλει διαφήμιση της stoiximan ή του pamestoixima.gr ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΟΥΤΕ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ, απλά αποτελεί το μέσο το οποίο μεταφέρει την επικοινωνία στο κοινό.»

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι:

«Αν και αυτό είναι μία πρώτη ερμηνεία του ορισμού, είναι εύλογο ότι τέτοια portals, affiliate sites κτλ θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα, στο μέτρο το δυνατόν, να μην διευκολύνουν την επικοινωνία η οποία ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ παραβιάζει τους όρους της απόφασης, σκόπιμο μάλιστα θα είναι να ζητούν και να λαμβάνουν κάθε έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ότι έχει τηρηθεί η διαδικασία γνωστοποίησης στην ΕΕΕΠ, την οποία θα δούμε παρακάτω.»

Άψογη συμβουλή με την οποία δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Αν τελικά αποφασίσετε να φτιάξετε το δικό σας στοιχηματικό blog μέσα σε αυτόν το χαμό που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην παγκόσμια και μη αγορά των τυχερών παιχνιδιών ή προσπαθείτε να το βελτιώσετε, δείτε μερικές δικές μου συμβουλές που μοιράστηκα στο παρελθόν με τους αναγνώστες του Στοίχημα Online:

Εικόνα από YouTube

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.