Με τόσους αγώνες να λήγουν ισόπαλοι (και να επιβεβαιώνεται ο Κώστας), να οδηγούνται στην παράταση και τελικά στη διαδικασία των πέναλτι σε αυτό το Μουντιάλ, κάποιοι έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις. Έρευνες, μελέτες και στατιστικά στοιχεία έχουν πυροδοτήσει πλήθος συζητήσεων, που στη χώρα μας περιορίζονται στο γνωστό: «ποιος φταίει για το χαμένο πέναλτι». Εμείς θα εστιάσουμε αλλού: στο πώς να παίζουμε στοίχημα, όταν ένας αγώνας πηγαίνει στα πέναλτι.

Όλα ξεκίνησαν από το δημοσιογράφο Ben Lyttleton, που έγραψε ένα βιβλίο, παρουσιάζοντας τη δικιά του έρευνα πάνω στην εκτέλεση των πέναλτι. Το βιβλίο εξελίσσεται σε best seller, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους συμπατριώτες μας να ξεδιπλώσουν για άλλη μια φορά τις αρετές τους και τις γνώσεις τους, αμφισβητώντας τις ικανότητες του Άγγλου δημοσιογράφου. Αρκεί να ρίξτε μια ματιά στα σχόλια του Gazzetta.

Ο Θέμης Καίσαρης του Contra προχώρησε την έρευνα πολλά βήματα μακρύτερα και δεν περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά στη δουλειά του Lyttleton. Έκατσε και δημιούργησε ένα ευπαρουσίαστο infographic με πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά για τη ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι στα προηγούμενα 7 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου. Ας δούμε πώς μπορούν οι παίκτες του στοιχήματος να εκμεταλλευτούν ενδεχομένως κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάζονται.

Στοιχημάτισε υπέρ της ομάδας που εκτελεί πρώτη

seira-ektelesis-penalty

Ίσως το πιο βασικό στατιστικό στοιχείο κι αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κουβέντα για το αν έπρεπε τελικά να χτυπήσει πέναλτι η Ελλάδα πρώτη ή δεύτερη κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Κι αυτό γιατί η ομάδα που εκτελεί πρώτη τα πέναλτι, έχει κερδίσει κατά 59% στο παρελθόν.

Τι σημαίνει αυτό στοιχηματικώς;

Κάνοντας την παραδοχή ότι η προϊστορία ή παράδοση καθορίζει την πραγματική πιθανότητα ενός γεγονότος, οι δίκαιες αποδόσεις για νίκη είναι 1,69 – 2,44 ακριβώς τη στιγμή ΠΡΙΝ το πρώτο πέναλτι και καθώς ο παίκτης ετοιμάζεται να στήσει την μπάλα. Με απλά λόγια, αν η εταιρία προσφέρει αποδόσεις 1,90-1,90 εκείνη τη χρονική στιγμή, πρέπει να στοιχηματίσουμε στο 1,90 της ομάδας που εκτελεί πρώτη σύμφωνα με τον ορισμό του value bet. Αν τώρα η εταιρία για κάποιον άγνωστο λόγο δίνει αποδόσεις 1,50-2,60 αντίστοιχα, θα ποντάρουμε στο 2,60 σύμφωνα με την ίδια θεωρία.

Αρκεί βεβαίως να ισχύει η παραδοχή που κάναμε νωρίτερα.

Στοιχημάτισε κατά της ομάδας που χάνει το πρώτο πέναλτι

astoxo-penalty

Η ομάδα που χάνει πρώτη πέναλτι, οδηγείται εκτός Μουντιάλ κατά 77%.

Μόλις λοιπόν, γίνουμε μάρτυρες του πρώτου χαμένου πέναλτι, οι δίκαιες αποδόσεις σύμφωνα με το παραπάνω στατιστικό ορίζονται ως 1,29-4,34, με φαβορί την ομάδα που ΔΕΝ έχασε το πέναλτι. Αν τώρα η εταιρία μεταβάλλει τις αποδόσεις εξαιτίας του χαμένου πέναλτι σε 1,40–2,80, στοιχηματίζουμε υπέρ του φαβορί.

Ισχύει φυσικά η προαναφερθείσα παραδοχή.

Στοιχημάτισε στο καθοριστικό ή μοιραίο πέναλτι

moiraio-penalty

Έστω ότι το σκορ των πέναλτι είναι 5-4 και απομένει να χτυπηθεί ένα ακόμα πέναλτι από την ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ. Η έρευνα έχει δείξει ότι η εκτέλεση πέναλτι υπό αυτές τις συνθήκες είναι επιτυχημένη κατά μόλις 41%! Οπότε αν εκείνη τη στιγμή η απόδοση της ομάδας με την πλάτη στον τοίχο είναι υψηλότερη του 2,44, τότε και μόνο τότε θα στοιχηματίσουμε υπέρ της. Αντίστροφα, θα ποντάρουμε υπέρ της αντιπάλου, μόνο εφόσον η απόδοση είναι μεγαλύτερη του 1,69.

Όμως ας δούμε τι έγινε στον αγώνα της Εθνικής απέναντι στην Κόστα Ρίκα.

Με το σκορ ισόπαλο, οι ομάδες οδηγούνται στο 4ο πέναλτι, όπου ο Γκέκας χάνει το πέναλτι. Αυτομάτως, η Κόστα Ρίκα θα χτυπήσει το επόμενο πέναλτι για τη νίκη. Ανατρέχοντας στην παραπάνω εικόνα, διαπιστώνουμε ότι το πέναλτι της Κόστα Ρίκα θα έβρισκε δίχτυα κατά… 92%! Γρήγορα γρήγορα, ελέγχουμε την απόδοση της Κόστα Ρίκα για πρόκριση και σε περίπτωση που αυτή ήταν μεγαλύτερη του 1,08, στοιχηματίζουμε υπέρ της.

Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να στοιχηματίζεις εις βάρος της Εθνικής ομάδας σου, αλλά στο στοίχημα και στις επενδύσεις, απαγορεύονται οι συναισθηματισμοί.

Πάντως, αν την ώρα εκείνη μπορούσες να ποντάρεις υπέρ της Ελλάδας στο 13 ή περισσότερο, θα ήταν κι εκείνο ένα value bet. Κι ας το έχανες. Παίξε σωστά και χάσε.

Σε όλα τα παραπάνω μην ξεχνάμε την παραδοχή που κάναμε σχετικά με την παράδοση. Παίζει ρόλο η παράδοση και τα προηγούμενα αποτελέσματα στους μελλοντικούς αγώνες; Αν ναι κι εφόσον έχουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό δείγμα αγώνων στην έρευνα αυτή, θυμηθείτε τα παραπάνω στον επόμενο αγώνα που θα οδηγηθεί στα πέναλτι σε αυτό το Μουντιάλ. Με το ρυθμό που αυτό συμβαίνει, δε θα αργήσουμε να κάνουμε πράξη την θεωρία αυτή!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.