Τα κείμενα είναι η ψυχή του blog σας. Τα άρθρα είναι το προϊόν της ιστοσελίδας σας. Είτε γράφετε προγνωστικά κι αναλύσεις για το στοίχημα, είτε μιλάτε για μαγειρική, τα γραπτά σας είναι αυτά που πουλάτε μέσω του blog σας. Αυτά θα φέρουν τον κόσμο στην ιστοσελίδα, αυτά θα τον πείσουν να ξανάρθει, αυτά θα τον οδηγήσουν να κάνει κλικ στις διαφημίσεις σας ή στους συνεργάτες σας.

Content is king. Long live the king!

Τι είδαμε μέχρι τώρα σε αυτή τη σειρά άρθρων για την κατασκευή ιστοσελίδας για το στοίχημα;

Σήμερα περνάμε στο ζουμί του blog σας: το περιεχόμενο, η οργάνωσή του σε κατηγορίες και ετικέτες, καθώς και πώς θα το δείτε στις πρώτες θέσεις του Google. Ακούγονται πολλά, θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω τα κυριότερα στοιχεία παρακάτω.

Καταστρώστε το πλάνο σας με τα κυριότερα λέξεις-κλειδιά

Πριν καν ξεκινήσετε να γράφετε το πρώτο σας κείμενο, σκεφτείτε τα κυριότερα θέματα τα οποία θα σας απασχολήσουν στα μελλοντικά σας κείμενα. Θυμάστε πώς επιλέξατε όνομα για την ιστοσελίδα; Σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε τη σημαντικότερη λέξη-κλειδί για το blog σας, π.χ. το «στοίχημα» για ένα στοιχηματικό blog.

Αυτή αποτελεί τη λέξη που θέλετε να δείτε το blog σας στην πρώτη θέση των αναζητήσεων στο Google. Όποιος ψάχνει για «στοίχημα», στόχος σας είναι να δει το blog σας ανάμεσα στα πρώτα αποτελέσματα.

Προφανώς έχετε πολλή δουλειά μπροστά σας για κάτι τέτοιο. Τώρα όμως που έχετε κατά νου την κύρια λέξη-κλειδί, σκεφτείτε όρους που θα αποτελέσουν τις κατηγορίες του blog. Προγνωστικά, συστήματα, αναλύσεις, προβλέψεις, οτιδήποτε έχει να κάνει με το στοίχημα. Μείνετε σε αυτά που σας ακούγονται τα πιο πιθανά να γράψετε άρθρα. Πολλά άρθρα!

Στη συνέχεια, «σπάστε» κάθε ένα από αυτά σε υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, θα έχετε προγνωστικά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και τένις; Θα μιλήσετε για αναλύσεις τόσο της Αγγλικής Premier League, όσο και την ελληνικής Super League; Σιγά σιγά θα δημιουργήσετε ένα νοητό δέντρο με την κορυφή να είναι η κύρια λέξη-κλειδί (το «στοίχημα) και όσο κατεβαίνετε, τόσο θα βρίσκετε πιο εξειδικευμένα keywords.

Θα πρότεινα αυτό το σχεδιάγραμμα να το αποτυπώσετε σε ένα χαρτί, κάτι που με έχει βοηθήσει αρκετά στο παρελθόν, πριν ξανασχεδιάσω μια ιστοσελίδα από την αρχή (ή από το μηδέν για μια καινούρια).

Οργανώνοντας το blog σας σε κατηγορίες, υποκατηγορίες κι ετικέτες

Η κορυφή θα είναι μέρος του ονόματος του blog σας. Τα κλαδιά από κάτω θα αποτελέσουν τις κύριες κατηγορίες του blog (που καλό θα ήταν να μπουν στο μενού του theme). Τα αμέσως επόμενα λέξεις-κλειδιά θα αποτελέσουν τις υποκατηγορίες. Η επόμενη σειρά «κλαδιών» του δέντρου θα είναι οι ετικέτες (tags), που είναι κοινές σε αρκετές κατηγορίες, π.χ. ονόματα παικτών, ονόματα ομάδων, εταιρίες στοιχημάτων, κλπ.

Και τα άρθρα; Μα τα άρθρα είναι οι καρποί του δέντρου! Κάθε άρθρο θα χρησιμοποιεί ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο λέξη-κλειδί, το οποίο θα αποτελεί την κατάληξη πολλών άλλων κλαδιών. Έτσι, ένα άρθρο όπου δίνετε τα προγνωστικά για τον υποτθέμενο σημερινό αγώνα του Champions League, θα έχει ως λέξη-κλειδί στο URL τις ομάδες μαζί με το είδος της διοργάνωσης (/milan-arsenal-champions-league), το οποίο θα περιλαμβάνει τις ετικέτες των ομάδων ή/και των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης (Milan, Arsenal, Robinho, Podolski) και θα ανήκει στην υποκατηγορία «Champions League» της κατηγορίας «Προγνωστικά».

Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Είστε ελεύθεροι να σχεδιάσετε το δικό σας blog όπως νομίζετε εσείς καλύτερα.

Το blog σας έχει μια οργάνωση. Στην αρχή θα σας φαίνεται αστείο να σκεφτείτε όλα τα παραπάνω, κοιτώντας ένα άδειο blog. Όσο όμως το γεμίζετε με περιεχόμενο, θα διαπιστώσετε πόσο θα σας βοηθήσει να έχετε προγραμματίσει από πριν τη δομή του blog σας.

Μην ξεχνάτε πως την ίδια οργάνωση θα δουν και οι επισκέπτες σας. Αν χάνεστε στο ίδιο σας το blog, νομίζετε ότι οι αναγνώστες σας θα βρίσκουν εύκολα αυτό που ψάχνουν;

Πώς θα βρεθεί το blog σας στα πρώτα αποτελέσματα του Google

anazitisi-stoixima-online-google

Η απάντηση αυτού του ερωτήματος κοντεύει να γίνει επιστήμη στο ίντερνετ. Είναι φυσικά αδύνατον να το απαντήσω σε μερικές παραγράφους. Θα προσπαθήσω εντούτοις να εξηγήσω πόση σημασία έχει η οργάνωση που έχετε κάνει μέχρι τώρα στο blog σας και πώς κάθε βήμα που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα υπό τις οδηγίες αυτής της σειράς άρθρων, έχει άμεσο αντίκτυπο στο Google!

Έχουμε λοιπόν ένα υποθετικό άρθρο προγνωστικών για το σημερινό αγώνα Milan – Arsenal για το Champions League. Τι βλέπει το Google όταν θα διαβάσει το νέο σας άρθρο;

  1. Τον τίτλο και URL του άρθρου. Εκεί λογικά θα βρει μερικές από τις λέξεις των ομάδων, της διοργάνωσης ή ακόμα και τη λέξη «προγνωστικά». Θα καταλάβει ότι αυτό το άρθρο περιγράφει προγνωστικά για τον αγώνα Milan – Arsenal για το Champions League.
  2. Την ημερομηνία του άρθρου. Το άρθρο είναι σημερινό, άρα προηγείται των άλλων, ειδικά μάλιστα που από χθες ο γίγαντας των online αναζητήσεων έχει ξεκινήσει να βρίσκει όλο και περισσότερα άρθρα με το συγκεκριμένο θέμα. Άρα πρόκειται για ένα θέμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή κι οποιαδήποτε νέα πληροφορία προηγείται. Αρκεί να πληροί κάποιες προϋποθέσεις.
  3. Την πρώτη πρόταση του άρθρου. Αν βρει τις ομάδες ή το «Champions League» ως λέξεις σε αυτήν, το άρθρο θα βρεθεί ψηλότερα για αυτές τις λέξεις κλειδιά.
  4. Την πρώτη παράγραφο. Ισχύει το ίδιο με παραπάνω.
  5. Την περιγραφή (meta description). Ισχύουν τα παραπάνω.
  6. Τις εικόνες του άρθρου. Αν έχουν τίτλο ή εναλλακτικό κείμενο (alt text) με τις λέξεις-κλειδιά που συνάντησε στον τίτλο, προσθέτει ακόμα περισσότερους πόντους στο κείμενο.
  7. Την πυκνότητα του άρθρου σε λέξεις-κλειδιά (keyword density). Όσες περισσότερες φορές βρει τις λέξεις Arsenal, Milan, Champions League, προγνωστικά, τόσο καλύτερα για το άρθρο μας. Δε θέλουμε όμως να το… φουλάρουμε, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις σε κάθε πρόταση (keyword stuffing). Θυμηθείτε ότι το διαβάζουν κι άνθρωποι (κυρίως) το άρθρο σας! Συνιστάται μια πυκνότητα μεταξύ 1 και 5% στις λέξεις-κλειδιά που σας απασχολούν στο συγκεκριμένο άρθρο. Διαιρέστε τον αριθμό των keywords με το συνολικό αριθμό λέξεων του κειμένου για να υπολογίσετε το νούμερο αυτό.

Αφού λοιπόν δει όλα τα παραπάνω το Google, θα δώσει κάποιους πόντους στο κείμενό σας σε συγκεκριμένα λέξεις-κλειδιά. Αν έχετε κάνει καλή δουλειά, οι λέξεις αυτές θα είναι οι Milan, Arsenal, Champions League και προγνωστικά.

Πώς συνδέονται τώρα όλα τα προηγούμενα με το άρθρο;

Το άρθρο ανήκει στην υποκατηγορία «Champions League». Άρα λίγοι από τους κερδισμένους πόντους θα πάνε σε εκείνη την υποκατηγορία στη λέξη-κλειδί «Champions League». Αυτό θέλατε άλλωστε, αφού στην υποκατηγορία εμφανίζονται τα σχετικά κείμενα για την Ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση, σωστά;

Το άρθρο ανήκει επίσης στην κύρια κατηγορία «προγνωστικά» του blog σας. Να λίγοι πόντοι και για τη λέξη «προγνωστικά» στην παραπάνω κατηγορία.

Το άρθρο εμφανίζεται σε ένα blog που έχει στο όνομα του domain του τη λέξη «στοίχημα», πολύ πιθανόν και στο URL του. Αν χρησιμοποιήσατε τη λέξη «στοίχημα» στο νέο σας κείμενο (πολύ πιθανό, αφού μιλάτε για… στοίχημα!), τότε και η αρχική σας σελίδα θα πάρει κάποιους πόντους στο θέμα του «στοιχήματος».

Σιγά σιγά, πλήθος σελίδων θα κερδίζουν πόντους, όσο εσείς γράφετε για παρεμφερή θέματα. Η σελίδα της κατηγορίας «προγνωστικών» θα ανεβαίνει στον όρο «προγνωστικά», οι ετικέτες των ομάδων θα ανεβαίνουν στους αντίστοιχους όρους και η αρχική σας σελίδα θα ανεβαίνει στην κύρια λέξη-κλειδί μεταξύ άλλων που χρησιμοποιείτε κατά κόρον στα άρθρα σας.

Οι πόντοι αυτοί ερμηνεύονται με το Google Pagerank όπως είναι γνωστό. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο (0-10), τόσο καλύτερη βαθμολογία έχει πάρει η συγκεκριμένη σελίδα του blog σας. Η βαθμολογία έχει να κάνει με ξεχωριστά keywords για κάθε σελίδα. Αυτό σημαίνει ότι μια σελίδα με pagerank 2 για τη λέξη «προγνωστικά» είναι εντελώς ξεχωριστή σε σχέση με μια σελίδα ίδιου pagerank αλλά για τη λέξη «στοίχημα». Η μία θα βρεθεί σε υψηλότερες θέσεις στη λέξη «προγνωστικά» και η άλλη στη λέξη «στοίχημα».

Έτσι καλά θα ήταν να προνοήστε νωρίτερα για τις σελίδες που θέλετε να πάρουν ranking σε συγκεκριμένα λέξεις-κλειδιά. Η σελίδα της κατηγορίας «προγνωστικά» θέλετε να βρίσκεται ψηλά όταν ο κόσμος ψάχνει για αυτά. Η σελίδα των προγνωστικών για Milan – Arsenal κι όχι η κατηγορία, πρέπει να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του Google όταν οι παίκτες ψάχνουν για «προγνωστικά Milan Arsenal».

Καλό είναι να μην επιλέγεται η ίδια λέξη-κλειδί για διαφορετικές σελίδες. Για αυτό άλλωστε τα πιο δύσκολα και μονολεκτικά keywords επικεντρώνονται στην αρχική σελίδα, που θα πάρει και το υψηλότερο ranking.

Τι γίνεται με τη φιλοξενία και το σχεδιασμό της ιστοσελίδας;

Είπα νωρίτερα ότι όλες οι προηγούμενες ενέργειες που ολοκληρώσατε στο blog, θα αποκτήσουν τη σημασία τους.

Έγραψα προχθές για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας και την επιλογή server που θα κάνετε. Το Google, πέρα από τη βαθμονόμηση του blog αναλόγως το κείμενο που θα συναντήσει (που είναι ο βασιλιάς, θυμίζω), βλέπει κι άλλα πράγματα. Αν είναι στα ελληνικά η ιστοσελίδα, λέγεται ότι θα ευνοήσει μια ιστοσελίδα που φιλοξενείται σε ελληνικό server ή έχει .gr κατάληξη.

Εκείνο όμως που έχει τεράστια σημασία είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδας. Το Google ανεβάζει στα πρώτα αποτελέσματα των αναζητήσεων τις γρήγορες ιστοσελίδες. Είδατε γιατί επέμενα στα προηγούμενα άρθρα για την ταχύτητα του blog σας; Και δεν είναι μόνο το καλό ranking που θα πάρετε, αν επενδύσετε σε έναν γρήγορο server, αλλά και ζεστό… χρήμα!

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα γρήγορο blog έχει πολύ υψηλότερα conversion rates των διαφημίσεών του. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες του, πατούν περισσότεροι στις διαφημίσεις, αγοράζουν περισσότερα από τα προϊόντα σας και γενικότερα κινούν περισσότερο χρήμα σε μια γρήγορη ιστοσελίδα. Έχει παρατηρηθεί ότι 1 δευτερόλεπτο καθυστέρησης στο φόρτωμα της ιστοσελίδας του Amazon, κοστίζει στην εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

conversion-rates-taxytita-istoselidas
Πηγή: http://blog.uptrends.com/

Νομίζετε το δικό σας blog θα διαφέρει;

Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας και το theme που θα επιλέξετε από την άλλη, έχει κι αυτό επίδραση στην ταχύτητα της ιστοσελίδας. Για αυτό άλλωστε επέμενα στο δωρεάν προεγκατεστημένο theme του WordPress που είναι από τα ταχύτερα. Πλέον αντιλαμβάνεστε ότι γρήγορο blog σημαίνει και περισσότερες ευκαιρίες για έσοδα, πέρα από την άμεση συνέπεια να βλέπουν περισσότερες σελίδες οι επισκέπτες σας.

taxytita-istoselidas-pageviews-rythmos
Πηγή: bluetree.co.uk

Γνωρίζετε ότι ένα δευτερόλεπτο καθυστέρησης οδηγεί πολλούς επισκέπτες του blog σας να κλείσουν το παράθυρο και να αναζητήσουν αλλού την πληροφορία που ψάχνουν, αντί να περιμένουν να φορτώσει η ιστοσελίδα σας;

simasia-taxytita-istoselidas-episkepsimotita
Πηγή: http://blog.bigcommerce.com/

Σήμερα λοιπόν είδαμε πως μια καλή οργάνωση του blog θα ευνοήσει τις προσπάθειές σας στο γράψιμο. Ποιος ο λόγος να γράφετε ένα blog, αν δεν το διαβάζει κανείς; Η σωστή δομή του blog θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.

Ταυτόχρονα, η δομή αυτή σε συνδυασμό με μια γρήγορη ιστοσελίδα θα αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ειδικά όταν θα έρθει η ώρα να κάνετε… λογαριασμό. Προς το παρόν όμως, είναι σίγουρο ότι η ιστοσελίδα σας προηγείται στις μηχανές αναζήτησης έναντι εκατοντάδων άλλων που δεν έχουν ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, τόσο όσον αφορά στον τρόπο γραφής και δομής, όσο και στα τεχνικά της χαρακτηριστικά.

Στο επόμενο άρθρο θα ολοκληρώσουμε αυτή τη σειρά των άρθρων για την κατασκευή ιστοσελίδας ή blog, ώστε να επιστρέψουμε στη γνωστή θεματολογία του Στοίχημα Online. Απομένει να αναφερθούμε στην προώθηση ή αγγλιστί marketing της ιστοσελίδας σας και να δούμε μερικούς αποδοτικούς και αποδεκτούς από την online κοινότητα τρόπους να μάθει ο κόσμος το blog σας και να αποκτήσετε ένα πιστό κοινό.

Όπως πάντα, περιμένω παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις στα σχόλια παρακάτω, ενώ μπορείτε να λαμβάνετε άρθρα σαν κι αυτά στο email σας, εισάγοντας τη διεύθυνση email σας στην παρακάτω φόρμα!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.