Αφού Στοιχημάτισες, οι Αποδόσεις Άλλαξαν. Τι κάνεις;

3

Παίρνεις το κουπόνι του στοιχήματος στα χέρια σου το πρωί, ή μπαίνεις στο ίντερνετ να παίξεις στοίχημα και καταλήγεις να στοιχηματίσεις κάποιους αγώνες. Μία ώρα όμως πριν να ξεκινήσουν τα παιχνίδια, διαπιστώνεις ότι οι αποδόσεις άλλαξαν! Τι σημαίνει αυτό για τα στοιχήματά σου;

  • Αν η απόδοση έπεσε, να το ερμηνεύσουμε ότι έπαιξες σωστά και πρόλαβες τη μεγάλη απόδοση;
  • Κι αν από την άλλη οι αποδόσεις εκτοξεύθηκαν, μήπως τώρα πρέπει να στοιχηματίσεις ξανά στη μεγαλύτερη απόδοση;

Το θέμα που μας απασχολεί σήμερα, έχει άμεσα να κάνει με αυτό που ονομάζουμε market efficiency.

Με απλά λόγια, πρόκειται για την τάση της αγοράς να οδηγεί τις αποδόσεις στις πραγματικές τιμές τους. Κι όταν λέμε πραγματικές τιμές, εννοούμε η απόδοση να αντικατοπτρίζει την αληθινή πιθανότητα. Με απλά λόγια, όταν η απόδοση του στοιχήματος στο κορώνα/γράμματα είναι 1.90, η αγορά να οδηγεί την τελική απόδοση στο 2.00 που φυσικά είναι και η πραγματική πιθανότητα στο συγκεκριμένο στοίχημα.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο στοίχημα, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά την πραγματική πιθανότητα των τριών σημείων για παράδειγμα σε ένα στοίχημα ποδοσφαίρου. Όλοι κάνουμε εκτιμήσεις. Κάποιοι όμως, είναι σε θέση να μπορούν να προβλέπουν στο περίπου την πραγματική αυτή πιθανότητα και να ποντάρουν μόνο όταν τους συμφέρει. Είναι εκείνοι που θα ποντάρουν στο 2.10 του κορώνα/γράμματα, πραγματοποιώντας αυτό που ονομάζουμε value betting.

Είναι εύκολο να ξέρεις αν είσαι ένας από αυτούς. Αρκεί να ελέγξεις αν είσαι κερδισμένος τους τελευταίους μήνες. Αν είσαι, σημαίνει ότι ποντάρεις όταν η απόδοση που σου προσφέρουν οι εταιρίες στοιχημάτων είναι μεγαλύτερη από την δίκαιη απόδοση (όπως ήταν το 2.00 στο κορώνα/γράμματα).

Πότε πρέπει να στοιχηματίζω;

Πρόσφατα φίλος του Στοίχημα Online έστειλε email, ψάχνοντας απάντηση σε μια απορία περί στοιχήματος κι αποδόσεων.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να στοιχηματίσει κανείς; 2 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων; 1 ώρα; 10 λεπτά νωρίτερα; Μήπως από νωρίς το πρωί;

Το ερώτημα δεν έχει να κάνει τόσο με το πότε “μας βολεύει” να στοιχηματίσουμε, αλλά πότε είναι πιθανότερο να πετύχουμε αποδόσεις που έχουν αξία. Δηλαδή, πότε οι αποδόσεις είναι υψηλότερα από τις δίκαιες τιμές τους.

Για να δώσουμε μια αρχική απάντηση, επανερχόμαστε στο θέμα του market efficiency. Πρέπει να μελετήσουμε αν τελικά οι τελικές αποδόσεις είναι εκείνες που λένε την αλήθεια. Κάτι που σημαίνει ότι η αγορά είναι efficient και οδηγεί τις αποδόσεις στη δίκαιη τιμή τους.

apotelesmatikotita-stoixima-arxikes-apodoseis-telikes

Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε σίγουρα δεν πρέπει να στοιχηματίζουμε 10 λεπτά πριν τα παιχνίδια. Αν το κάνουμε, είναι σαν να ποντάρουμε στο 2.00 του κορώνα/γράμματα. Δε θα βγούμε ποτέ κερδισμένοι. Ακόμα χειρότερα μάλιστα, οι εταιρίες στοιχημάτων θα μας δίνουν κατά τι μικρότερες αποδόσεις (π.χ. 1.95), οπότε και θα βγούμε χαμένοι στο στοίχημα αυτό.

Μία από αυτές, η Pinnacle, έχει δηλώσει δημόσια ότι οι αποδόσεις στο στοίχημα ποδοσφαίρου συνηθίζουν να λένε την αλήθεια, μόλις ανακοινωθούν οι ενδεκάδες των ομάδων.

Έτσι τώρα έχουμε δυο επιλογές για τη συνέχεια της ανάλυσής μας: είτε να αποδεχθούμε ότι η αγορά είναι efficient, είτε όχι.

  • Αν δεν το αποδεχόμαστε, τότε γιατί όχι να ποντάρουμε και τελευταία στιγμή πριν τον αγώνα. Εφόσον λέμε ότι ούτε τότε προσφέρονται δίκαιες αποδόσεις, σημαίνει ότι οι αποδόσεις είναι λάθος. Το αν πράγματι είναι λάθος κι εμείς στοιχηματίζουμε σωστά, θα μας το δείξει και πάλι ο λογαριασμός μας που θα πρέπει να αυξάνεται.
  • Αν τώρα αποδεχθούμε το market efficiency της αγοράς, δεν έχουμε πια την επιλογή να στοιχηματίσουμε “τελευταία στιγμή”. Θα στοιχηματίσουμε νωρίτερα, ή πολύ νωρίτερα, ή ακόμα και την προηγούμενη μέρα.

Υποτίθεται ότι προτιμότερο είναι να στοιχηματίζει κανείς λίγες ώρες ή ακόμα και λεπτά νωρίτερα, όταν όλες οι πληροφορίες του αγώνα, όπως τραυματισμοί τελευταίας στιγμής, απουσίες, δηλώσεις προπονητών κλπ, έχουν γίνει γνωστά. Μήπως όμως τότε η αγορά έχει ήδη συμπεριλάβει τις πληροφορίες αυτές στις τρέχουσες αποδόσεις; Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι.

Όπως και να έχει όμως, ΚΑΠΟΤΕ θα στοιχηματίσουμε. Τι κάνουμε αν η απόδοση ανέβει λίγο αργότερα;

Τι κάνω όταν οι αποδόσεις του στοιχήματός μου αλλάξουν

Ας πούμε πρώτα για την αντίστροφη περίπτωση. Αν δηλαδή η απόδοση πέσει αφού στοιχηματίσουμε.

apodosi-metavlithei

Η άποψή μου, που την έχω μοιραστεί σε πολλά άρθρα μου στο παρελθόν, είναι ότι στοιχηματίσαμε σωστά. Εφόσον παραδεχθήκαμε ότι η αγορά είναι efficient, σημαίνει ότι ποντάραμε σε απόδοση μεγαλύτερη της δίκαιης. Και πάλι, για να το επαληθεύσουμε, θα πρέπει σε βάθος χρόνου να βγαίνουμε κερδισμένοι από αυτά τα στοιχήματα.

Σε αυτό το σημείο, κάνω μια παρένθεση, θέλοντας να προλάβω ένα πιθανό λάθος, που ίσως παρασυρθείς να κάνεις, όταν δεις την απόδοση να έχει μειωθεί αισθητά. Πιθανόν να σου φανούν πλέον δελεαστικές οι αποδόσεις των άλλων σημείων (Χ2 αν έπαιξες άσο στο ποδόσφαιρο) και είτε να θελήσεις να προφυλαχθείς, παίζοντας την ισοπαλία, είτε ακόμα να στοιχηματίσεις και τα δυο σημεία, εάν η μεταβολή είναι τόσο μεγάλη, που βγάζεις πλέον κέρδος έχοντας παίξει και τα τρία σημεία. Στην ουσία, στοιχηματίζοντας μια… τριπλή ευκαιρία!

Πρώτον, θυμήσου ότι έχεις παίξει σωστά και ότι πιθανότατα βγαίνεις ήδη κερδισμένος από το αρχικό σου στοίχημα. Γιατί να δώσεις κάποια χρήματα πίσω, στοιχηματίζοντας στο Χ για παράδειγμα; Επιπλέον, στοιχηματίζοντας και πάλι στον ίδιο αγώνα, ειδικά όλα τα πιθανά σημεία, είναι σίγουρο ότι χαρίζεις κάποια χρήματα εξαιτίας της γκανιότας της εταιρίας στοιχημάτων. Στοιχηματίζοντας στο Χ ή στο Χ2 εκείνη τη στιγμή, είναι σαν να ποντάρεις δυο φορές στο 1.95 του κορώνα/γράμματα, ενώ έχεις ήδη στοιχηματίσει μια φορά στο 2.30. Γιατί να χαραμίσεις τα κέρδη εκείνου του στοιχήματός σου;

Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.

Αν η απόδοση σκαρφαλώσει, ας πούμε από το 2.00 που παίξαμε, στο 2.50, τι πρέπει να κάνουμε;

Μια πρώτη απάντηση είναι: τίποτα! Λογικά έχουμε στοιχηματίσει λάθος και καθώς πλησιάζουμε στην ώρα έναρξης του αγώνα, η απόδοση είναι πια κοντά στη δίκαιη τιμή της. Ποιος ο λόγος να ποντάρουμε περισσότερα;

Μια άλλη απάντηση είναι να ποντάρουμε λίγα ακόμα χρήματα στη μεγαλύτερη απόδοση. Αυτό θεωρητικά θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάσουμε το μέσο όρο της απόδοσης του στοιχήματός μας, ταυτόχρονα όμως αυξάνουμε το ρίσκο μας, αφού αυξάνουμε τα χρήματα που ρισκάρουμε στο συγκεκριμένο στοίχημα. Ας μην ξεχνάμε πως κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για ένα χαμένο στοίχημα σε βάθος χρόνου, αφού όσα χρήματα κι αν ποντάρουμε, η μέση απόδοση θα είναι πάντα μικρότερη της δίκαιης.

Αυτό το σενάριο θα το παρομοίωζα με εκείνους που ξαναγοράζουν μια μετοχή στο χρηματιστήριο ενώ η τιμή της έχει πέσει χαμηλότερα από εκεί που αγόρασαν, ελπίζοντας “να γυρίσει”, “κυνηγώντας τις ζημιές τους” όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Συμπέρασμα: Καθίστε στα… αυγά σας!

Πού καταλήγουμε;

Ας δούμε πρώτα το market efficiency:

  1. Αν πιστεύεις ότι οι αποδόσεις λένε την αλήθεια στο στοίχημα πριν την ώρα έναρξης των αγώνων, στοιχημάτισε πολύ νωρίτερα.
  2. Αν πιστεύεις ότι οι αποδόσεις είναι λάθος ακόμα και την τελευταία στιγμή, στοιχημάτισε όποτε θέλεις. Καλά ίσως όμως είναι να αποφύγεις να στοιχηματίσεις στις αποδόσεις που ανακοινώνουν αρχικά οι εταιρίες, αφού μάλλον εκείνες είναι οι δίκαιες!

Τι κάνεις αν η απόδοση μεταβληθεί;

  1. Αν η απόδοση πέσει, τίποτα. Απολύτως τίποτα. Μην ποντάρεις ξανά στον αγώνα αυτό.
  2. Αν η απόδοση ανέβει, πάλι τίποτα! Αντί να ασχολείσαι με αυτό τον αγώνα, ψάξε για ευκαιρίες σε άλλους. Μπορείς βέβαια να συγκρίνεις τις τελικές αποδόσεις με τις αρχικές που ανακοινώνουν οι εταιρίες, μονάχα όμως εφόσον πιστεύεις ότι η αγορά δεν είναι efficient (ανήκεις στο “2” του παραπάνω συμπεράσματος).

Κλείνοντας, μην ξεχνάμε ότι, κάποια απόδοση δε θα λέει την αλήθεια, παρά μόνο αν οι αποδόσεις στο στοίχημα έμειναν αμετάβλητες. Όταν οι αποδόσεις ανεβοκατεβαίνουν, είναι αδύνατον να είναι όλες δίκαιες! Το ζήτημα είναι να καταφέρεις να εντοπίσεις εκείνες που θα παρεκκλίνουν από τη δίκαιη τιμή.

Τώρα αν θα πετύχεις τη μεγαλύτερη απόκλιση, μπράβο σου. Είναι σαν να συζητάμε τόση ώρα, αν στο κορώνα/γράμματα θα ποντάρεις στο 2.10 ή στο 2.25. Βρες καταρχήν απόδοση πάνω από 2.00 για τη ρίψη του νομίσματος και ανησυχείς αργότερα για το πόσο… value είχε το στοίχημά σου.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.