Με τις εκλογές να είναι προ των πυλών, ποιος θα ρισκάρει να επενδύσει στο χρηματιστήριο Αθηνών; Το ρίσκο ακούγεται μεγάλο. Το ίδιο όμως και τα πιθανά κέρδη. Ρίσκο και κέρδος πηγαίνουν χέρι-χέρι. Μόνο που η αναλογία τους διαφέρει από μετοχή σε μετοχή.

Ρωτήθηκα αν είναι καλή στιγμή να αγοράσει κανείς τραπεζικές μετοχές. Όχι, δεν είναι κατά τη γνώμη μου. Όπως δεν ήταν εδώ και χρόνια που μαστίζει τη χώρα η οικονομική κρίση.

Οικονομική κρίση. Οικονομική. Οικονομία. Χρήματα. Ποιος (δεν) έχει χρήματα; Οι τράπεζες. Γιατί να αγοράσω την… κρίση τους;

Κάποτε η χώρα θα βγει από την κρίση, θα ανακάμψει, θα ξαναμπεί σε μια τροχιά ανάπτυξης, μπλα, μπλα, μπλα. Ναι, τότε οι τραπεζικές μετοχές θα απογειωθούν. Έτσι κι αλλιώς, εκεί που βρίσκονται, ακόμα και ένα ευρώ να ανέβει η μετοχή τους θα σημαίνει απογείωση. Για πολλές θα ισοδυναμεί με 100% άνοδο.

Μέχρι τότε, ως επενδυτής σε αυτές θα χάνω χρήματα. Όπως έχουν χάσει όσοι επένδυσαν σε αυτές από τις αρχές της κρίσης. Και μην ξεχνάτε κάτι τρομακτικά reverse-split που έγιναν κατά καιρούς. Όταν μια μετοχή από 1 ευρώ πηγαίνει στα 10 λόγω του reverse-split (για δέκα υπάρχουσες μετοχές ισοδυναμεί πλέον μία) και μετά λίγες βδομάδες έχει ξαναπάει στο ένα ευρώ, στην ουσία η μετοχή της έχει σχεδόν μηδενιστεί. Κάτι… cents πάνω από το μηδέν είναι.

Ποτέ τα reverse-splits δεν ήταν καλό σημάδι για καμία μετοχή. Όποτε λοιπόν, ακούω για αυτά ή για την πιθανότητα να συμβεί ένα, διαγράφω το σύμβολο της μετοχής από αυτές που παρακολουθώ.

Ποιοι κλάδοι μετοχών ευνοούνται σε περίοδο κρίσης;

Οι πιθανότητες να βγει αυτοδύναμο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχήματα σήμερα, είναι περίπου 25%. Κάτι που σημαίνει ότι είτε θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές, είτε οικουμενικές κυβερνήσεις.

αυτοδυναμια-εκλογεσ-στοιχημα
Εικόνα από StoixiMan.gr

Συνεπάγεται η επικράτηση μιας ασταθούς πολιτικής κατάστασης, που δε θα ευνοήσει τη χώρα ιδιαίτερα.

Αν το 30% γίνει πραγματικότητα από την άλλη, είναι πιθανό να αναλάβουν την εξουσία άνθρωποι που θα κάνουν ένα από τα δύο πράγματα: να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, ή να ακολουθήσουν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης πάνω-κάτω – γνωστή ως κωλοτούμπα. Η πρώτη περίπτωση από επενδυτική σκοπιά είναι προφανώς η χειρότερη από τα τρία παραπάνω ενδεχόμενα.

Εκτός βέβαια κι αν είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι το Ευρώ, η Μέρκελ και οι Γερμανοί φταίνε και ότι εκτός Ευρωζώνης θα τα πάμε καλύτερα. Αλλά ακόμα και έτσι, οποιαδήποτε επένδυσή σας αμφιβάλλω αν θα ευνοηθεί από μια τέτοια εξέλιξη. Nα σας προλάβω και να  θυμίσω ότι εδώ σήμερα δε μιλάμε αν η ζωή μας θα είναι καλύτερη εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά πώς θα επηρεαστεί μια επένδυσή μας σε ελληνικές μετοχές.

Με τα παραπάνω δεδομένα, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση όχι μόνο είναι δύσκολο να βελτιωθεί για την Ελλάδα, αλλά είναι πιθανό και να χειροτερέψει. «Η κρίση θα βαθύνει» λέγεται. Κι όσο πλησιάζουμε στον πάτο, υπάρχουν κάποια αγαθά που θα είναι πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Τρόφιμα, ενέργεια, υγεία

Οι μετοχές αυτών των κλάδων δε σημαίνει ότι δε θα πληγούν, όσο η οικονομική κρίση δείχνει τα δόντια της περισσότερο. Γίνεται κατανοητό όμως, ότι αν ο κόσμος βγει στους δρόμους, δε θα βγει για να αγοράσει το καινούριο iPhone (όπως έκανε μέχρι πρόσφατα). Ούτε για να παίξει τυχερά παιχνίδια και στοίχημα ή να παρακολουθήσει την πρεμιέρα μιας ταινίας. Ούτε καν το αυτοκίνητό του δε θα χρησιμοποιήσει!

Απλά δείτε τι έχει συμβεί σε χώρες, που χρεωκόπησαν, που το νόμισμά τους έχασε την αξία του, που οι καταθέσεις έκαναν φτερά.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γνωρίζω κόσμο της προηγούμενης από εμένα γενιάς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί μακαρόνια και κονσέρβες σπίτια τους. Για να μη μιλήσω για αναλήψεις καταθέσεων. Ναι, υπάρχει τρομοκρατία στην τηλεόραση και στα μέσα ενημέρωσης. Εδώ και 5 χρόνια όμως, δε νομίζω να είναι και πολλοί όσοι είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται.

Προμηθεύτηκαν τρόφιμα. Φαγητό. Όχι κινητά τηλέφωνα ή γρήγορες συνδέσεις στο ίντερνετ (βλέπε τηλεπικοινωνίες).

Πολλοί θα γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη και τους καυστήρες με πετρέλαιο. Ειδικά τώρα που η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει σημαντικά. Κι αν η πτώση αυτή σταματήσει στα 40 δολάρια και ξεκινήσει να ανεβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συνδυασμός με μια χειρότερη κρίση στη χώρα μας, θα κάνει το πετρέλαιο… πετρελαιάκι! Και το πετρέλαιο δίνει και κινητική ενέργεια, πέρα από θερμική. Για να μη μιλήσουμε για το φυσικό αέριο και τα ρωσικά “παιχνίδια”.

πετρελαιο-γραφημα-2003-2015

Τέλος, η ανάγκη για επιβίωση θα απαιτήσει και περίθαλψη. Τόσο νοσοκομειακή, όσο και φαρμακευτική. Γεροί να’μαστε, μακάρι να πάμε «μια κι έξω», αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούμε φάρμακα. Και σε περίοδο βαθιάς κρίσης, όλο και λιγότεροι θα μετρούν τις θερμίδες του φαγητού, θα ασκούνται στα γυμναστήρια και θα καταναλώνουν (ακριβές) τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3. Πιο ευάλωτος πληθυσμός, μεγαλύτερη ανάγκη για φάρμακα.

Ήρθε η αρχή του τέλους;

Εντάξει, τα πράγματα μπορεί κι εύχομαι να μην είναι τόσο μαύρα, όσο τα περιέγραψα. Μακάρι οι εξελίξεις τελικά να ευνοήσουν τη χώρα. Μα τότε, ΟΛΕΣ οι μετοχές θα ευνοηθούν. Το χρηματιστήριο θα ξαναδεί μεγάλες δόξες. Άρα ακόμα και οι μετοχές τροφίμων, ενέργειας και υγείας θα παρασυρθούν από το γενικότερο θετικό κλίμα.

Ας είμαστε πρώτα προετοιμασμένοι για το χειρότερο (για αυτό δε βάζουμε άλλωστε stop loss όταν επενδύουμε;) γιατί όλοι είναι «μάγκες» όταν κερδίζουν. Το θέμα είναι να είσαι «μάγκας» όταν οι άλλοι χάνουν.

Αλήθεια, είδατε πολλές εταιρίες τροφίμων, ενέργειας ή υγείας να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τόσο συχνά όσο οι τράπεζες, ή να ζητούν «αναδιάρθρωση»; Α ναι, ξέχασα, οι τράπεζες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Κι όμως, δε βλέπω τόσο χαρούμενους τους πελάτες τους, όσο τους πελάτες ενός φούρνου.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.