Πώς ξέρω αν η εταιρία που στοιχηματίζω είναι νόμιμη;

0

Πριν 5 χρόνια κανείς δε θα ρωτούσε την ερώτηση αυτή. Σήμερα όμως, με τη ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών να έχει πάρει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, πολλοί παίκτες πριν στοιχηματίσουν αναρωτιούνται: πώς ξέρω αν η εταιρία είναι νόμιμη;

Η απορία είναι απο τις συχνότερες που φτάνουν στο email μας ή εμφανίζονται στα κοινωνικά μας δίκτυα. Όπως για παράδειγμα αυτή εδώ.

social-media-nomimi-etairia

Καταρχήν, κάνεις πολύ καλά να αναρωτιέσαι αν η εταιρία, που πρόκειται να στοιχηματίσεις, είναι νόμιμη.

Εκτός των προστίμων που προβλέπονται σε διαφορετική περίπτωση, η ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών έχει ως σκοπό την δική σου προστασία. Είτε αυτό αφορά την ασφάλεια των χρημάτων που διατηρείς στον λογαριασμό σου online, είτε τη διευθέτηση των στοιχημάτων σου.

Οπωσδήποτε οι εταιρίες τυχερών παιχνιδιών δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα να θέλουν να τους κερδίσεις χρήματα. Ωστόσο, πλέον ελέγχονται από μια κρατική αρχή, η οποία ορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Και για να μη σε κουράζω παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά, έχεις κάπου να απευθυνθείς. Επιπλέον, μια εταιρία για να χαρακτηρισθεί νόμιμη, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την κρατική αυτή αρχή.

Για να ξέρεις λοιπόν αν η εταιρία στοιχημάτων λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, πρόσεξε το κάτω μέρος της ιστοσελίδας της. Θα πρέπει να αναγράφει κάτι αντίστοιχο με αυτό.

stoiximan-adeia

Ή με αυτό.

sportingbet-adeia

Μπορείς επίσης να ανατρέξεις σε ελληνικές ιστοσελίδες, που έχουν συγκεντρώσει τις αδειοδοτημένες εταιρίες τυχερών παιγνίων. Θα βρεις τα links στην περιγραφή του βίντεο.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι κάνεις αν δεν εμφανίζεται κάτι σχετικό με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα;

Η black list και η γκρι αγορά

Θα πρέπει να ανατρέξεις σε αυτό που ονομάζεται black list. Η λίστα αυτή δημοσιεύεται κι ανανεώνεται από την κρατική αρχή που αναφέραμε. Την Επιτροπή Εποπτείας κι Ελέγχου Παιγνίων. Σύντομα ΕΕΕΠ. Θα τη βρεις εδώ.

Η λίστα αυτή περιλαμβάνει εταιρίες τυχερών παιχνιδιών που δεν έχουν λάβει άδεια και έχουν πέσει στην αντίληψη της επιτροπής. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα πρέπει να έχεις καν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές. Δηλαδή, όταν προσπαθήσεις να μπεις στην ιστοσελίδα τους, θα πρέπει να βγαίνει ένα τέτοιο μήνυμα.

fragi-eeep

Αν τώρα μπορείς να δεις τα στοιχήματα που προσφέρουν, είναι πιθανόν να μην μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για τις εταιρίες που δεν εξυπηρετούν την ελληνική αγορά. Ίσως τα πιο γνωστά παραδείγματα αποτελούν η Betfair και η William Hill στην παρούσα φάση. Αν προσπαθήσεις να δημιουργήσεις λογαριασμό, θα δεις ότι η ίδια η εταιρία θα σε αποτρέψει. Έτσι είναι αδύνατον να στοιχηματίσεις στις εταιρίες αυτές, παρόλο που δε θα τις συναντήσεις στη black list. Κι αυτό γιατί δεν είναι παράνομες, αφού έχουν αποχωρήσει από την ελληνική αγορά οικειοθελώς.

Υπάρχει όμως τέλος και μια ακόμα περίπτωση:

  1. Να έχεις πρόσβαση στην ιστοσελίδα της εταιρίας
  2. Εκείνη να μην αναφέρει τίποτα σχετικά με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα
  3. Να μην περιλαμβάνεται στην black list της ΕΕΕΠ
  4. Να μπορείς να ανοίξεις λογαριασμό ενώ βρίσκεσαι στην Ελλάδα

Αν και οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις ισχύουν, καλώς ήρθες στην γκρι περιοχή της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών! Ελλείψει white list, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επίσημα τις νόμιμες εταιρίες στοιχημάτων, πόκερ και καζίνο. Έτσι, εταιρίες που δεν βρίσκονται στη μαύρη λίστα, αλλά και δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα (λευκή λίστα), ανήκουν στην… γκρι περιοχή.

Τι κάνεις τότε;

Θεωρητικά είσαι ελεύθερος να τις χρησιμοποιήσεις. Εντούτοις, έχε υπόψη σου ότι ανά πάσα στιγμή οι εταιρίες αυτές μπορεί να συμπεριληφθούν στη black list. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πολύ πιθανόν η εταιρία να σε ενημερώσει εγκαίρως για να “τραβήξεις” τα χρήματά σου. Αλλά μπορεί και όχι. Έχεις ένα παραπάνω ρίσκο σε σχέση με τις εταιρίες που έχουν λάβει άδεια. Επιπλέον, σε περίπτωση αντιδικίας με την εταιρία, δεν μπορείς να απευθυνθείς στην ΕΕΕΠ.

Οπότε συνοψίζοντας, πώς μπορείς να γνωρίζεις εύκολα και γρήγορα αν η εταιρία τυχερών παιχνιδιών που συνάντησες, είναι νόμιμη:

  • Έλεγξε το κάτω μέρος της ιστοσελίδας της για αναφορά στην άδεια λειτουργίας της. Αν αναφέρεται, είναι νόμιμη.
  • Ανέτρεξε στην black list της ΕΕΕΠ. Αν περιλαμβάνεται, μην τη χρησιμοποιήσεις.
  • Αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, βρίσκεσαι στην γκρι περιοχή. Κάνε το παιχνίδι σου, αλλά μην εκπλαγείς αν ξαφνικά υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν ακόμα έχεις απορίες, άφησε ένα σχόλιο παρακάτω και αν θέλεις να βλέπεις τα βίντεο αυτά πρώτος, ακολούθησέ μας στο YouTube ή στο Vimeo! Αν σου άρεσε το βίντεο και πιστεύεις ότι θα φανεί χρήσιμο και στους φίλους σου, μοιράσου το μαζί τους.

Μέχρι την επόμενη φορά, καλά κέρδη.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.