Μην ταράζεστε. Για στοίχημα μιλάμε. Απλά σήμερα θα πούμε για ένα στοίχημα στο χρηματιστήριο με καλές πιθανότητες επαλήθευσης.

Χθες κυκλοφόρησαν άρθρα στον οικονομικό ηλεκτρονικό Τύπο, τα οποία έκαναν λόγο για την προσδοκώμενη αύξηση μερίσματος κρατικών εταιριών. Η αφορμή είναι η πρόσφατη, κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση που θέλει τα διαθέσιμα κεφάλαια να περνούν στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αιτία όμως είναι οι τονισμένες γραμμές της παρακάτω παραγράφου [πηγή: Capital.gr]

Το θέμα είχε αποκαλύψει το «Κ» σε δημοσίευμά του στις 19 Ιανουαρίου με τίτλο «Σενάρια εσωτερικού δανεισμού με τα ταμεία των κρατικών εταιρειών», επισημαίνοντας ότι πιθανός στόχος είναι τα συνολικά 2 δισ. ευρώ διαθέσιμων από εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα προβλήματα ρευστότητας. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα μεγάλων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΛΘ, τα ΕΛΠΕ ή η ΕΥΔΑΠ. Καθώς ως εισηγμένες εξαιρούνται από τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων όλων των φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην ΤτΕ, επιλέγεται η μεταφορά μέρους των διαθεσίμων τους μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αύξησης των μερισμάτων που διανέμουν από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.

Με απλά λόγια, επειδή δεν μπορούν να “βάλουν χέρι” απευθείας στις εισηγμένες στο ΧΑΑ κρατικές εταιρίες, ένας τρόπος που προτείνεται είναι μέσω του μερίσματος που κόβουν οι εταιρίες. Οπότε κι αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Κάτι το οποίο αποφασίζεται στις γενικές συνελεύσεις (Γ.Σ.) των εταιριών. Στην ουσία λοιπόν μιλάμε για μια πρόβλεψη ότι οι ΓΣ θα αυξήσουν το μέρισμα στους μετόχους.

Είναι η αύξηση του μερίσματος ένα «άχαστο στοίχημα»;

Πόσο σίγουρο ότι η πρόβλεψη θα επαληθευτεί; Ας δούμε τι έγινε προχθές με το μέρισμα του ΟΛΘ.

Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε ήδη από χθες, όταν κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ (το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 74,25% της εταιρείας στο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων) ζήτησε να αυξηθεί το προς διανομή μέρισμα, από τα 0,70 ευρώ που ήταν η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, σε 1,95 ευρώ ανά μετοχή. [πηγή: Capital.gr]

Η πρόταση έγινε χθες δεκτή και το αυξημένο κατά 180% μέρισμα θα κοπεί το αρχές Μαίου. Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζατε χθες το πρωί τη μετοχή του ΟΛΘ, διαβάζοντας τα άρθρα αυτά, σε 15 μέρες θα κερδίζατε 1,95 ευρώ ανά τεμάχιο.

Πόσο θα σας κόστιζε η αγορά μιας μετοχής ΟΛΘ; Περίπου 16 με 17 ευρώ, αναλόγως πόσο γρήγοροι θα ήσασταν.

Μιλάμε λοιπόν για περίπου 10% κέρδος στο ποντάρισμά σας εξαιτίας της αποκοπής αυξημένου μερίσματος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, να κρατήσετε τη θέση ανοιχτή μέχρι την απόδοση του μερίσματος. Εναλλακτικά, όφελος θα είχατε εξαιτίας της ανόδου της μετοχής, που χθες κέρδισε άλλο 5,84% κλείνοντας στα 18,50 ευρώ. Προσέξτε την αύξηση του όγκου στον οριζόντιο άξονα, σημάδι του έντονου ενδιαφέροντος των επενδυτών.

ολθ-μετοχη

Σημειώνω εδώ ότι πλέον οι πληροφορίες που αναφέρονται είναι γνωστές στο ευρύ κοινό από χθες νωρίς το πρωί, οπότε αυτές έχουν ήδη αποτυπωθεί στη μεταβολή της τιμής. Όλο και κάποιοι θα σκέφτηκαν όσα αναλύουμε σήμερα εδώ και θα τοποθετήθηκαν στην αγορά εγκαίρως.

Τώρα αν θα συνεχίσει να ανεβαίνει η μετοχή του ΟΛΘ, θα οφείλεται σε άλλους παράγοντες, αλλά δεν αποκλείεται και λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης των επενδυτών για τις εξελίξεις αυτές. Οι τελευταίοι πιθανόν να τρέξουν αργοπορημένοι να αγοράσουν σήμερα, σπρώχνοντας τη μετοχή λίγο παραπάνω. Πόσοι όμως θα είναι αυτοί;

Θα μου πείτε τώρα, και ποιος ο λόγος να μιλάμε για ένα τετελεσμένο γεγονός; Ανάλογο παιχνίδι λοιπόν, δεν αποκλείεται να συμβεί και σε άλλες παρόμοιες μετοχές. Ας δούμε τι άλλο αναφέρεται στις οικονομικές ιστοσελίδες από χθες:

Πλέον η προσοχή στρέφεται στην ΕΥΔΑΠ, η ετήσια γενική συνέλευση της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 29 Απριλίου, δεδομένου η εισηγμένη διαθέτει ένα από τα πιο γεμάτα ταμεία μεταξύ των εισηγμένων ΔΕΚΟ, ύψους 233 εκατ. ευρώ.

Να ακόμα μια μετοχή.

Ας μιλήσουμε σε αυτό το σημείο ακόμα πιο απλά φτάνοντας σε ένα σχετικό συμπέρασμα, αφού ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ένα blog για το… αθλητικό στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Δεν περιμένω οι αναγνώστες να είναι τόσο εξοικειωμένοι με τους οικονομικούς όρους που αναλύουμε στο παρόν άρθρο.

Έστω, κι αυτό είναι ένα μεγάλο «έστω», ότι η ΕΥΔΑΠ θα ακολουθήσει κατά γράμμα το παράδειγμα του ΟΛΘ. Αυτό σημαίνει ότι την άλλη βδομάδα θα ανακοινωθεί σημαντικά αυξημένο μέρισμα. Άρα, οι επενδυτές θεωρητικά θα μπορούν να επωφεληθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Εξαιτίας του «γεμάτου» ταμείου της ΕΥΔΑΠ, η αύξηση του μερίσματος είναι δυνατόν να είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη σε σχέση με του ΟΛΘ. Κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερο πιθανό κέρδος. Ακούγεται για παράδειγμα ότι ίσως το μέρισμα φτάσει και τα 4 ευρώ, για μια μετοχή που διαπραγματεύεται στα 4,64 ευρώ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου!

Τώρα νομίζω μπαίνετε στο νόημα του άρθρου αυτού. Δε μοιάζει σαν μια ευκαιρία για γρήγορο κι εύκολο κέρδος;

Ώπα. Στοπ. Δεν υπάρχει εύκολο κέρδος, το έχουμε ξαναπεί. Παρόλα αυτά, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, είναι εύκολο κανείς να φτάσει στα παραπάνω συμπεράσματα. Το θέμα τώρα είναι αν θα συμβούν όλα αυτά. Και πάλι, είναι ένα μεγάλο «αν». Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Στην πραγματικότητα ποντάρουμε ότι η Γ.Σ. της ΕΥΔΑΠ θα αποφασίσει να αυξήσει το μέρισμα την επόμενη βδομάδα.

Στη χειρότερη ίσως το Γ.Σ. να διατηρήσει το μέρισμα στα προβλεπόμενα επίπεδα. Απλά δε θα κερδίσουμε όσα περιμένουμε.

Όμως, στάσου.

Τι γίνεται με την τιμή της μετοχής;

Α, εκεί είναι τώρα το ζουμί, εκεί που «βάζουμε στοίχημα». Στο ταμπλό.

Αν η τιμή της μετοχής της ΕΥΔΑΠ παρέμενε σταθερή κατά ένα μαγικό τρόπο, τότε όντως θα ήταν ένα άχαστο στοίχημα. Όμως δεν μένει. Και για του λόγου το αληθές, ίσως ερχόμαστε καθυστερημένοι στο πάρτυ. Χθες η μετοχή της έκλεισε ενισχυμένη κατά 7,16%! Μήπως άραγε γιατί κάποιοι αντί να γράψουν τα παραπάνω, τα εφήρμοσαν;

Μήπως όμως κάποιοι τοποθετήθηκαν ακόμα μια μέρα νωρίτερα; Προσέξτε το φρενάρισμα της πτώσης και κυρίως την αύξηση του όγκου δυο μέρες πριν στο παρακάτω γράφημα.

ευδαπ-μετοχη

Δε χρειάζεται να πετυχαίνουμε τα ψηλά και τα χαμηλά για να κερδίζουμε στο χρηματιστήριο. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες φορές θα είμαστε τόσο τυχεροί. Από την άλλη, γιατί όχι να μην περιμένουμε να επιβεβαιώσει η αγορά τις προβλέψεις μας. Και το παραπάνω γράφημα αυτό κάνει, μου φαίνεται.

Αν αγόραζα σήμερα μετοχές ΕΥΔΑΠ, θα το ερμήνευα σαν ένα στοίχημα ότι το μέρισμα θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Το στοίχημά μου θα διαρκέσει μια βδομάδα, μέχρι να βγει η ανακοίνωση της εταιρίας. Όμως ίσως να είναι κι ένα στοίχημα ότι κι άλλοι επενδυτές θα σκεφτούν τις επόμενες μέρες με τον ανάλογο τρόπο, αγοράζοντας κι εκείνοι ΕΥΔΑΠ. Κι όταν υπάρχουν πολλοί αγοραστές, ξέρετε τι γίνεται στην τιμή της μετοχής. Ίσως να μη χρειαστεί καν να περιμένω την απόφαση της Γ.Σ.! Ή όπως θα λέγαμε στο trading του στοιχήματος, δε θα χρειαστεί καν να περιμένω την ολοκλήρωση του αγώνα! Σας θυμίζει κάτι;

Και μην ξεχνάτε, υπάρχουν αρκετές ακόμα εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑΑ, στις οποίες συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ με αρκετά γεμάτα ταμεία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικά γίνουν πράξη τα παραπάνω.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.