traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Ο Mark Mobius, Ph.D., είναι εκτελεστικός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group. Αυτήν την περίοδο διευθύνει την ερευνητική ομάδα Templeton που έχει βάσεις σε 18 γραφεία αναδυόμενων αγορών ανά τον κόσμο και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια αναδυόμενων αγορών. Ο Δρ. Mobius επενδύει σε παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για περισσότερο από 40 έτη και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας του ως ενός εκ των «50 ατόμων με την ισχυρότερη επίδραση» από το περιοδικό Bloomberg Markets Magazine το 2011, ενός εκ των «δέκα κορυφαίων διαχειριστών χρημάτων του 20ου αιώνα» σύμφωνα με μια έρευνα της ομάδας Carson το 1999, και «νούμερο 1 fund των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών» σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters το 1998. Έχοντας επισκεφτεί εκατοντάδες χώρες και χιλιάδες επιχειρήσεις, διαθέτει εδραιωμένη αντίληψη για τον κόσμο των επενδύσεων και επηρεάζει την πορεία δισεκατομμυρίων επενδυόμενων δολαρίων. Ο Mark Mobius έχει γράψει διάφορα βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των «Trading with China», «Passport to Profits», «The Investor’s Guide to Emerging Markets» και «Equities – An Introduction to the Core Concepts». Ο Δρ. Mobius έχει αποκτήσει πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, καθώς και ένα διδακτορικό στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες από το ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

» TRADERS΄: Πότε ακούσατε για πρώτη φορά για τις αγορές και τις συναλλαγές; Πότε αποφασίσατε να ακολουθήσετε σταδιοδρομία επενδυτή και, ακολούθως, να εστιάσετε στις αναδυόμενες αγορές;

Mobius: Εάν ανατρέξουμε στην πραγματική αρχή θα πρέπει να ανακαλέσω τις επενδύσεις που έκανε ο πατέρας μου κατά τη δεκαετία του ’50 σε δύο αξιοσημείωτες αλλά καταστρεπτικές εταιρείες: τις Cudahy Packing και Johns-Manville (θυμάστε τις ευθύνες για τον ασβέστη;). Και οι δύο εταιρείες οδήγησαν την οικογένειά μου σε απώλειες, γεγονός που μου πρόσφερε γνώσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου. Πολύ αργότερα, όταν έγραφα τη διατριβή μου για το ινστιτούτο τεχνολογίας της Μασαχουσέτης με αντικείμενο τους δορυφόρους επικοινωνίας, πήρα την πρώτη γεύση σημαντικών αποδόσεων από το χρηματιστήριο. Μελετούσα τόσο τις τεχνικές όσο και τις πολιτικές πτυχές των δορυφόρων επικοινωνίας και κατέληξα να κάνω αίτηση για τις πρώτες συνδρομές μεριδίων της εταιρίας Communications Satellite Corporation το 1964. Πραγματοποίησα ένα κέρδος και έκτοτε κόλλησα. Από τη στιγμή που έγινα μέλος μιας βρετανικής εταιρείας μπρόκερ στο Χονγκ Κονγκ, της Vickers da Costa, αναμίχθηκα στη βιομηχανία οικονομικών υπηρεσιών εκ των έσω. Εκείνη την περίοδο ερευνούσα εταιρείες στην Ασία. Έπειτα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μετακόμισα στο Ταϊβάν για να ανοίξω τα γραφεία της Vickers στην Ταϊπέι και στη συνέχεια κλήθηκα να γίνω Πρόεδρος της International Investment Trust, της κοινοπραξίας μεταξύ των Vickers, Citibank, Lazard, Flemings και διάφορων ταϊβανέζικων τραπεζών. Εκείνη η εταιρεία ξεκίνησε το πρώτο επενδυτικό fund για ξένους επενδυτές στη Ταϊβάν, το Taiwan ROC Fund. Έπειτα δημιουργήσαμε σε εκείνη την χώρα το πρώτο ανοικτό δημόσιο fund αμοιβαίων κεφαλαίων. Το 1987, ο μακαρίτης Sir John Templeton με προσκάλεσε στον οργανισμό του για να ξεκινήσουμε το πρώτο fund αναδυόμενων αγορών, το Templeton Emerging Markets Fund, το οποίο υφίσταται έως σήμερα.

Templeton Emerging Markets Fund

TRADERS’: Πώς καταλήξατε στην άποψη ότι οι αναδυόμενες αγορές θα προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες;

Mobius: Ανέκαθεν ενδιαφερόμουν για τις αναδυόμενες χώρες. Άρχισα να ταξιδεύω στην Ασία στη δεκαετία του ’60. Σπούδασα στην Ιαπωνία όταν ακόμα ήταν μια αναδυόμενη αγορά. Έχοντας υπάρξει μάρτυρας της εκεί ανάπτυξης, πιστεύω στη μελλοντική ανάπτυξη και άλλων αναδυόμενων χωρών. 

TRADERS’: Τι έπρεπε να υπερνικήσετε, ή να ξεπεράσετε, προκειμένου να γίνετε επιτυχής; Έπρεπε να «πληρώσετε κάποιο τίμημα»;

Mobius: Δεν μου αρέσει να αναγνωρίζω τον εαυτό μου ως πετυχημένο επενδυτή καθώς συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους επενδυτές μας και η κάθε μέρα, η κάθε εβδομάδα, ο κάθε μήνας και το κάθε έτος αποτελούν μια νέα πρόκληση για να διατηρήσουμε την επιτυχία μας. Έως τώρα, η επιτυχία μας έχει βασιστεί σε μια ταπεινή προσέγγιση όπου αναγνωρίζουμε ότι δεν ξέρουμε τα πάντα και ότι πρέπει πάντα να έχουμε ανοικτό μυαλό για να μαθαίνουμε όλο και περισσότερα. Η επιτυχία στις επενδύσεις είναι αποτέλεσμα διαρκούς εκμάθησης και της διατήρησης ενός ανοικτού μυαλού. Δε νομίζω ότι χρειάστηκε να πληρώσω κάποιο τίμημα, δεδομένου ότι αγαπώ τη δουλειά μου και ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να αποτελώ μέλος μιας σπουδαίας ομάδας, εδώ, στην Franklin Templeton.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://traders-mag.gr/ebook/2015/04/index.html#78

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.