Η δήθεν εύκολη κι άνετη ζωή του επαγγελματία τζογαδόρου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Χρήματα. Επιτυχία. Αναγνώριση.

Το να ζει κανείς από τα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο φαίνεται σαν μια ονειρεμένη δουλειά. Εικόνες από γαλαζοπράσινες παραλίες έρχονται στο μυαλό, όπου φρέσκος αέρας δροσίζει τον τζογαδόρο που ξαπλώνει στην αιώρα κάτω από τους φοίνικες, ποντάροντας χιλιάδες δολλάρια στο λάπτοπ του δίπλα στο δροσιστικό κοκτέηλ του, ενώ κοπέλες παίζουν μπιτς-βόλει στον ορίζοντα. Καλά κάνεις κι ονειρεύεσαι τη ζωή του επαγγελματία τζογαδόρου, να ξέρεις όμως ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Τελευταία ρωτήθηκα μέσω email με πόσα χρήματα ξεκίνησα το ταξίδι μου στον τζόγο.

Όχι με πολλά. Αρχικά έπαιξα blackjack μετρώντας φύλλα, όπως γνωρίζετε. Το κεφάλαιό μου ήταν 1.500 ευρώ, αν και ήμουν προετοιμασμένος να σταματήσω αν πέσει στα 1.000. Ήμουν 24 χρονών τότε. Στάθηκα τυχερός όταν το risk of ruin ήταν στα ύψη κι έπεσα σε θετική διακύμανση, όπως λέμε. Χρειάζεται να πάρεις τα ρίσκα σου όσο είσαι μικρός κι έχεις χρόνο κι επιλογές μπροστά σου, αν κάτι πάει στραβά.

Το αρχικό μου κεφάλαιο ήταν ακόμα μικρότερο στο trading στοιχημάτων. Μόλις 500 ευρώ. Εκεί δε στάθηκα τυχερός. Εκεί απλά έκανα κάτι που λίγοι το έκαναν. Και το έκανα καλά, μέχρι το σημείο που ο ανταγωνισμός με προσπέρασε.

Είναι απλό: δε χρειάζεσαι μεγάλο αρχικό κεφάλαιο για να πετύχεις.

Χρειάζεσαι επιμονή, θέληση και πειθαρχία για να πετύχεις

Φαίνεται τα 500 ευρώ κεφάλαιο ξάφνιασε το συνομιλητή μου. “Τόσα λίγα”, με ρώτησε. Για άλλους τα 500 είναι λίγα, για άλλους είναι πολλά. Όλα είναι σχετικά. Αν έχεις ένα εκατομμύριο, εύκολα δοκιμάζεις κάτι με 10 χιλιάρικα. Αλλά ακόμα και τότε, γιατί να μην ξεκινήσεις με πολύ λιγότερα, εφόσον δε γνωρίζεις το παιχνίδι;

“Και πώς κατάφερες να ζεις από αυτή τη δουλειά; Θα πρέπει να είχες πολλή υπομονή”, συνέχισε.

Όχι ακριβώς υπομονή αλλά επιμονή.

Υπομονή θα χρειαζόταν αν είχα σταθεί άτυχος και έπεφτα σε μια αρνητική διακύμανση λόγω variance και ξέροντας φυσικά ότι η μέθοδός μου είναι κερδοφόρα. Όμως δεν είναι έτσι ο επαγγελματικός τζόγος. Έχεις κάνει από πριν τη μελέτη σου και γνωρίζεις το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο της στρατηγικής που θα ακολουθήσεις. Αλλιώς βαδίζεις στα τυφλά κι όπου σε βγάλει. Η ελπίδα θα πεθάνει τελευταία και μαζί της θα πάρει και όλο σου το κεφάλαιο.

Χρειάζεσαι επιμονή, να πεις ότι θα κάνω αυτό. Να έχεις ένα στόχο και να μην παρεκλίνεις από αυτό.

Αν αυτό που κάνεις δεν σε φέρνει πιο κοντά στο στόχο σου, τότε σε απομακρύνει από αυτόν.

Ήταν 2002 όταν σαν φοιτητής ακόμα, έψαχνα στο ίντερνετ να μάθω πώς κερδίζει ο Τάραμας. Αφού το κάνει αυτός, θα το κάνω κι εγώ. Δεν είναι πιο έξυπνος από εμένα, σκέφτηκα.

Μελέτησα, έκανα εξάσκηση στο σπίτι, ενώ ξόδευα ελάχιστα από το χαρτζηλίκι μου, ώστε να έχω ένα μικρό κεφάλαιο για να ξεκινήσω, μόλις μάθω. Ήθελα να κάνω αυτό το πράγμα.

Είχα θέληση.

Έπειτα το καζίνο άλλαξε τους κανόνες όταν έπαιζα. Με είχαν μάθει. Στο τέλος, μου απαγόρευσαν την είσοδο. Όχι γιατί είχα κερδίσει πολλά, αλλά γιατί ήμουν μικρός. Συμπαίκτες που είπαν ότι “αν βγάζεις ένα χιλιάρικο τώρα στα 24, στα 34 πόσα θα τους παίρνεις;” Νά'μαι στα 36, πολύ διαφορετικά από ό,τι περίμενα.

Σταμάτησα τότε το blackjack. Δεν είχε νόημα να κυνηγάω μια δουλειά που θα δυσκόλευε. Άλλωστε, μπήκαν τα μηχανάκια και δεν μπορείς πια να κερδίσεις. Ή τουλάχιστον να κερδίσεις τόσα πολλά. Κάποιοι συνέχισαν να το παλεύουν. Ακόμα και σήμερα το παλεύουν. Κυνηγούν ένα άπιαστο όνειρο. Αυτό έμαθαν, αυτό κάνουν. Εγώ προχώρησα. Δεν εγκλωβίστηκα σε μια άνιση μάχη που θα μου έχανε όσα είχα κερδίσει μέχρι τότε.

Είχα πειθαρχία.

Ήταν 2005 πλέον, όταν για μήνες διάβαζα στο ίντερνετ 16 ώρες τη μέρα, ψάχνοντας μια ακόμα ευκαιρία. 16 ώρες. Όσες έπαιζα καθημερινά blackjack. Δεκαέξι ώρες. Γύριζα σπίτι και κοιμόμουν. Ξυπνούσα, έτρωγα και δρόμο για τη “δουλειά”. Έτσι θα πετύχεις σε οποιαδήποτε δουλειά, όχι μόνο στον τζόγο.

Έτσι τώρα ήμουν πίσω στο σημείο μηδέν. Έκανα πάλι οικονομίες μέχρι να βρω τι θα κάνω. Έπρεπε να πάρω αποφάσεις. Τι θα κάνω; Θα επιστρέψω στο πανεπιστήμιο; Ή θα συνεχίσω προς το στόχο μου; Δεν παίρνεις εύκολα την απόφαση να αφήσεις το πανεπιστήμιο. Ειδικά αν δεν έχεις χρήματα ή δουλειά.

Βρήκα το trading λοιπόν. Ξεκίνησα με 500 ευρώ. Μου φάνηκε ευκολότερο από το blackjack. Και ξεκίνησα. Για μήνες το trading ηταν η ζωή μου. Δεν έβγαινα για καφέ, για φαγητό με φίλους. Έιχα ένα στόχο. “Και τώρα που βρήκα μια ευκαιρία, πρέπει να την εκμεταλλευτώ, όσο προλαβαίνω”, σκεφτόμουν.

Τι να προλάβω, αναρωτιέστε. Θα δείτε παρακάτω.

Πολλοί περιμένουν ότι θα κερδίσουν στο στοίχημα, στο πόκερ και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια απλά διαβάζοντας μια ώρα εφημερίδες ή βιβλία. Ότι θα κάνουν μια άνετη ζωή, διασκεδάζοντας κάθε βράδυ σε πάρτι και απολαμβάνοντας γεύματα σε ακριβά εστιατόρια, απλά πατώντας μερικά κουμπάκια στον υπολογιστή τους.

Δεν είναι έτσι. Δεν υπάρχει εύκολο χρήμα στον τζόγο. Μύθος είναι αυτό. Εκτός αν ελπίζετε ότι θα είστε ανάμεσα στους 10 τυχερούς που κερδίζουν το Τζόκερ κάθε χρόνο. Είπαμε, ελπίδα.

Είσαι προετοιμασμένος για τις θυσίες που απαιτεί ο επαγγελματικός τζόγος;

Είσαι έτοιμος να αφιερώσεις ατελείωτες ώρες μελετώντας τα τυχερά παιχνίδια; Είσαι έτοιμος να παρατήσεις τα πάντα για να πετύχεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα; Είσαι έτοιμος για τη μοναξιά του;

Η δουλειά του επαγγελματία τζογαδόρου δε διαφέρει και πολύ από τις άλλες δουλειές. Για αυτό ίσως και να μην είσαι ήδη στη γαλαζοπράσινη παραλαία, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές! Έχει μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά για αυτό έχει και μεγαλύτερα κέρδη για όσους πετύχουν. Δεν είναι πολλοί αυτοί.

Στην εργασία σου μπορείς να είσαι αόρατος, αλλά μπορείς και να διαπρέψεις και να αναρριχηθείς στον επαγγελματικό σου κύκλο. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με τη δουλειά σου, όσο περισσότερο την αγαπάς, όσο έχεις στόχο, τόσο καλύτερος θα γίνεις. Όσο περισσότερο ζεις κι αναπνέεις για αυτό που κάνεις, μόνο πάνω μπορείς να πας.

Στον τζόγο μάλιστα, δε χρειάζεται να παρακαλέσεις, να κάνεις θελήματα για να πετύχεις. Είσαι μόνος σου. Εσύ και τα χρήματά σου. Δεν δίνεις λογαριασμό, παρά μονο στον εαυτό σου, στο αφεντικό σου. Αν σου τελειώσουν τα χρήματα, τελείωσες. Απολύθηκες. Και δεν έχεις προϋπηρεσία για κάτι. Κι όλοι θα πουν, “το καημένο το παιδί, το κατέστρεψε ο τζόγος”. Και δε θα μπορείς να τους διαψεύσεις.

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Ναι, είσαι μόνος σου, στο γραφείο σου. Αλλά από την άλλη πλευρά είναι ο ανταγωνισμός. Παλεύεις με ικανότατους αντιπάλους. Μη γελιέσαι. Δεν είναι αραχτοί στις παραλίες τύποι που τους κάνουν μασάζ, όσο εσύ τους κερδίζεις.

Είναι τύποι σαν τον Billy Walters, σαν τον Warren Buffett και τον George Soros, σαν τον Daniel Negreanu και τον Phil Ivey. Και υπάρχουν και οι άλλοι, οι ανώνυμοι. Εκείνοι που δεν ψάχνουν τη δημοσιότητα. Εκείνοι που παραμένουν αφανείς και κάνουν τη δουλειά τους μεθοδικά, κλεισμένοι στο γραφείο τους, έτοιμοι να σου πάρουν τα χρήματά σου. Όπως πήραν και τα δικά μου για ένα διάστημα, όταν ο ανταγωνισμός με προσπέρασε κι άργησα να το καταλάβω.

Η σημερινή ευκαιρία μπορεί αύριο να μην υπάρχει στον επαγγελματικό τζόγο. Κάτι που βρήκες σήμερα, του χρόνου να μην μπορεί να σε συντηρεί.

Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο; Είσαι έτοιμος να αλλάξεις παιχνίδι και καριέρα από τη μια στιγμή στην άλλη; Είσαι έτοιμος να παραδεχτείς την αποτυχία σου; Έχεις εναλλακτικά σχέδια στη ζωή σου;

Αν είσαι, τότε κυνήγησε το όνειρό σου. Το μικρό σου κεφάλαιο δεν είναι εμπόδιο, μπορείς να ξεκινήσεις με λίγα χρήματα. Απλά μάθε να φτιάχνεις μόνος σου τα κοκτέηλ, γιατί θα τα πίνεις για πολύ καιρό, κλεισμένος στο δωματιό σου.

Share.

About Author

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου. Συνδεθείτε με τον Jim: StockTwits | TradingView | LinkedIn | Vimeo | YouTube

 • akisss

  Διαφωνώ φίλε μου. Δεν χρειάζεται ακραίες αλλαγές και ουτε χρειάστηκε ποτέ κάτι τέτοιο το επαγγελματικό στοίχημα. Αν ξέρεις 5-10-100 πράγματα για τα πρωταθλήματα με τα οποία ασχολήσε, αν έχεις μια σωστή βάση δεδομένων και λειτουργείς σύμφωνα με την στατιστική αυτής σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρει η κάθε εταιρεία για το κάθε γεγονός και είσαι συγχρόνως διατεθημένος να ψάχνεις, και μόνο από εμπειρία , να βρίσκεις όσο πιο γρήγορα και εύκολα τα λάθη των traiders , τότε δεν βλέπω λόγο για μεγάλες αλλαγές. Η μόνες αλλαγές είναι να απαγορευτεί το στοιχημα, να σου κάνουν Limit up ή να μην υπάρχει ίντερνετ. Φυσικά απαιτείται Ψυχραιμία, υπομονή και αυτοσυγκράτηση.

  • Πόσο χρόνο χρειάζομαι για να:
   1. Μάθω 100 πράγματα για τα πρωταθλήματα
   2. Να φτιάξω μια σωστή βάση δεδομένων
   3. Να μάθω στατιστική
   4. Να μάθω να ψάχνω λάθη των traders
   5. Να μάθω να βρίσκω γρήγορα τα λάθη αυτά;

   Υποθέτω αρκετό ως πολύ, οπότε έχει δουλειά το επαγγελματικό στοίχημα, κάτι που ήθελα να τονίσω μέσω του άρθρου.

   Όσον αφορά τις αλλαγές, ίσως ήμουν άτυχος τελικά και έπεσα στις περιπτώσεις. Πάντως δε νομίζω να διαφωνήσουν μαζί μου πολλοί παίκτες πόκερ της χώρας μας όσον αφορά τις αλλαγές αυτές.

   Τέλος, ο απλός παίκτης που ονειρεύεται να ζει από τον τζόγο, προς το παρόν παλεύει να βρει τα παραπάνω 5 σημεία που ανέφερες. Όταν τα βρει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα άλλα προβλήματα που αναφέρεις στο τέλος, όπως ας πούμε το limitάρισμα των πονταρισμάτων του ή την απομάκρυνσή του από την εταιρία. Ο απλός αυτός παίκτης πιστεύει ότι αν βρει ένα σταθερό τρόπο να κερδίζει, τα προβλήματά του τελείωσαν. Μόνο που κατά τη γνώμη μου δεν τελειώνουν τόσο εύκολα.

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο κι όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη, αφού προκαλεί μια επικοδομητική συζήτηση.

   • akisss

    Στο ότι θέλει πολύ δουλειά και πολύ χρόνο συμφωνώ απολύτως. Και πολύ σωστά το τόνισες μέσα στο άρθρο και το εισπράττει ο αναγνώστης αυτό.
    Το σημείο που διαφώνησα είναι σχετικά με τις μεγάλες αλλαγές. Και όπως λες, ποτέ δεν τελειώνουν τα προβλήματα του επαγγελματία παίκτη στοιχήματος, υπάρχουν κάποιοι τρόποι , αλλά θέλουν παθήματα για να γίνουν μαθήματα σχετικά με το πόσο πρέπει να ταϊζεις την εκάστοτε εταιρεία , ανά πόσο χρονικό διάστημα και με τι τρόπο, πχ, αν παίζεις μονά αποδεκτά, που για να είναι κάποιος επαγγελματίας πρέπει το 99% να παίζει μονά αποδεκτά, το να ταίσεις την εταιρεία παίζοντας 1 μηνα 3αδες, ε θα το φάει 1-2-3 φορές η εταιρεία και τέλος, όταν μετά τις πάρεις πίσω τα χαμένα και άλλα τόσα σε 2 μήνες. Αν τις δείξεις πως εκνευρίστηκες, τρελάθηκες από μια ατυχία και έχασες τον έλεγχο και την ταίσεις κάπως έτσι σε χρονικό διάστημα που είναι αποδεκτό από το δικό της λογισμικό , τότε δίνεις παράταση στο limitarisma ή την απομάκρυνση σου ας πούμε.
    Με το πόκερ δεν εχω τόσες γνώσεις, έκανα κάποια βήματα, δωρεάν, κέρδισα κάποια ακριβά εισητήρια για διάφορα τουρνουά αλλά μετά λίγο το ότι άλλαξα εταιρεία, λίγο η έλλειψη χρόνου τότε, πριν 4-5 χρόνια...τα εισητήρια για τα καλά τουρνουά δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ. Προφανώς θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές οι οποίες πιθανολογώ πως οφείλονται σε αποχωρήσεις εταιρειών από την χώρα μας.
    Βέβαια και στο στοίχημα ήταν μεγάλο το πλήγμα με την αποχώρηση της betfair. Ανάγκασε τους επαγγελματίες σε περισσότερο ψάξιμο και στο να διαθέσουν πολύ περισσότερο χρόνο.
    Εγώ σε ευχαριστώ για τα άρθρα που ανεβάζεις φίλε μου!

    • Όλα αυτά που περιγράφεις για να... ξεφεύγεις από το ραντάρ των εταιριών, μου θύμισαν σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους... "ξεματιάσματος" όταν μετρούσα φύλλα στο blackjack του τοπικού καζίνο. Ειδικά εκείνο το "να δείξεις πως εκνευρίστηκες" ταιριάζει γάντι, στην ουσία θέλεις να τους πείσεις ότι είσαι κι εσύ σαν τους υπόλοιπους παίκτες. Θυμάμαι όταν μας έδιωξαν από το καζίνο εμένα κι έναν άλλο, δεν απομάκρυναν 2-3 άλλους παίκτες που φανερά μετρούσαν φύλλα. Ο λόγος φυσικά ήταν ότι είχαν δείξει στο παρελθόν τάσης... tilting και έλλειψης ψυχραιμίας, όταν βρέθηκαν να χάνουν πολλά χρήματα (λόγω αρνητικού variance).

     Προσωπικά στοίχημα δεν υπάρχει χωρίς ανταλλακτήριο. Αλλιώς είναι σαν να παίζω ενάντια στο καζίνο - πάλι! Στο ανταλλακτήριο η εταιρία θα πάρει την προμήθειά της (όπως οι brokers στο χρηματιστήριο), αλλά πλέον ο "εχθρός" μου είναι οι άλλοι παίκτες (όπως οι traders στο χρηματιστήριο). Κι αν τους κερδίσω, δε θα φοβάμαι μήπως δε μου δώσουν τα χρήματά τους!

     Σε ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα!

 • toulipas

  καλησπερα απο Ολλανδια. Ειμαι ενας πολυ απειρος και ερασιτεχνης παιχτης του στοιχηματος. Παρολαυτα απο οσα εχω διαβασει κ εχω δει μου εχει δημιουρηθει η εξης αφελης απορια:
  Πως γινεται ολοι οι books να εχουν ελαχιστες αποκλισεις μεταξυ τους στις αποδοσεις που δινουν για ενα συγκεκριμενο αγωνα ? Υπαρχει καποιος τροπος να συντονιζονται μεταξυ τους ή ολοι καταφερνουν και ταυτιζουν με τοση ακριβεια την εκτιμηση τους για την εκβαση του αγωνα ?

  Ευχαριστω

  • Σάκης

   Όλοι τα βγάζουν με παρόμοιους τρόπους. Σπανίως υπάρχουν σημαντικές αποκκλίσεις.

   Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια εταιρεία στην οποία είναι συνδρομητές πολλοί μπουκ, και παρέχει τις αποδόσεις, όπως επίσης και τους τζίρους (δηλ. τα "φορτώματα" στα σημεία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν κάποιος φορτώνει υπερβολικά ένα σημείο στον πχ William Hill, να το βλέπουν όλοι οι συνδρομητές μπουκ, και να ρίχνουν την απόδοση (ματς πιθανώς στημένο ή πληροφορία)