Την τελευταία φορά που μιλήσαμε για τις Αμερικάνικες Εκλογές και τα στοιχήματα αυτών, αναφερθήκαμε στην αναστάτωση που έφερε στις αποδόσεις η υποψηφιότητα του Donald Trump. Πολλοί έσπευσαν να ποντάρουν υπέρ του, σπρώχνοντας τις αποδόσεις κοντά στο 6,00, κατατάσσοντάς τον ως το τρίτο φαβορί! Δυστυχώς, πέτυχα τον «πάτο», αφού έκτοτε οι παίκτες δεν εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους πάνω στον Trump, προτιμώντας άλλους υποψηφίους.

Και πρώτον από όλους, τον Joe Biden.

Είναι φανερή η τάση στις αποδόσεις των στοιχημάτων για να είναι ο Joe Biden ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν και αποτελεί το τρίτο φαβορί, η δυναμική της στοιχηματικής αγοράς είναι δυνατόν να τον φέρει στη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας τον Jeb Bush.

Κάτι που δε θα είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη, βλέποντας το γράφημα των αποδόσεων του τελευταίου στο ανταλλακτήριο της Betfair.

Ακόμα κι αν δεν πιστέψω την πτωτική τάση του Biden, δεν μπορώ να αγνοήσω την έντονη άνοδο στο γράφημα του Bush. Με την τελευταία αντίσταση του 6,00 να έχει ήδη καμφθεί και με τις αποδόσεις να σκαρφαλώνουν προς το 8,00, δε θα πόνταρα υπέρ του Bush. Ακόμα κι αν οι αποδόσεις προς στιγμήν πέσουν, θα θεωρούσα την κίνηση ως «διόρθωση» και θα περίμενα περαιτέρω συνέχιση της ανόδου αργά ή γρήγορα. Στην ουσία δηλαδή, περιμένω μια μονομαχία μεταξύ Clinton και Biden με αυτά τα δεδομένα την τωρινή στιγμή.

Όμως μισό λεπτό. Joe Biden και Hillary Clinton βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Ας δούμε λοιπόν τα στοιχήματα για το ποιος υποψήφιος θα πάρει το χρίσμα στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Οι αποδόσεις των στοιχημάτων στο κόμμα των Δημοκρατικών

Η Clinton παραμένει βεβαίως φαβορί στο κόμμα της. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν παραμένει εδώ και μήνες το φαβορί για να διαδεχθεί τον Barack Obama στο Λευκό Οίκο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αρκετοί παίκτες φαίνεται να… «κοντράρουν» την πρώην Πρώτη Κυρία. Κάτι που αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα των αποδόσεών της.

Είναι προφανές ότι η άνοδος έχει συναντήσει αντίσταση στο επίπεδο τιμών του 1,50. Διαπιστώνω έντονη πίεση από τους layers, που δεν επιτρέπουν την απόδοση να ξαναπέσει παραπάνω από 2-3 τικς όπως λέμε, δηλαδή χαμηλότερα από 1,47. Δεν αποκλείω λοιπόν μια διάσπαση της αντίστασης, κάτι που θα σημαίνει αυτομάτως και πτώση της απόδοσης του Biden.

Μην γελιέστε από το γράφημα του Biden. Πρόκειται για το αντίστροφο γράφημα, μιας και οι αποδόσεις του ήταν ιδιαίτερα υψηλές αρχικά. Κάτι που κάνει δύσκολη την ανάλυση του κανονικού γραφήματος των αποδόσεών του.

Έτσι εδώ άνοδος της πιθανότητας, σημαίνει πτώση της απόδοσής του. Με την πιθανότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τις αποδόσεις, να έχει πάρει ήδη την ανιούσα, μια πιθανή εξέλιξη σαν αυτή που αναλύσαμε πριν για την Clinton, θα επιτάχυνε ακόμα περισσότερο την άνοδο – άρα και πτώση της απόδοσής του.

Με λίγα λόγια, εφόσον δούμε αποδόσεις για την Clinton άνω του 1,50, περιμένουμε ραγδαία πτώση της απόδοσης του Biden. Ως αποτέλεσμα, ίσως ο Biden να αλλάξει θέσεις με τον Bush στο νικητή των εκλογών. Κάτι όμως που εξαρτάται κι από τις αποδόσεις για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι αποδόσεις και των δύο κομμάτων στο στοίχημα των Αμερικάνικων εκλογών μεταβάλλονται εντός περιοχών. Οι αποδόσεις των μεν Δημοκρατικών κινούνται μεταξύ 1,60 και 1,80, ενώ εκείνες των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ 2,25 και 2,75. Προσέξτε ότι οι αποδόσεις των Ρεπουμπλικάνων δεν ξέφυγαν εκτός περιοχής με τις ανακατατάξεις στις αποδόσεις των υποψηφίων του κόμματος για το χρίσμα.

Καθώς θα περίμενα μια πτώση των Δημοκρατικών τουλάχιστον έως το 1,60 και πάλι, σε συνδυασμό με όσα είπαμε παραπάνω, δε θα ήταν έκπληξη τελικά αν ο Biden γινόταν το δεύτερο φαβορί μετά την Clinton. Θα έχει άλλωστε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα επηρεαστούν οι αποδόσεις των κομμάτων, σε σχέση με τις εξελίξεις εντός κομμάτων. Λέτε να δούμε σύντομα μια διάσπαση των παραπάνω περιοχών;

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.