Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τη στοιχηματική εταιρεία Sportingbet, μπήκα στον κόπο να ψάξω τι συμβαίνει με τις χορηγίες των συλλόγων της Premier League για τη σεζόν 2015/16. Για να το γράψω ακριβέστερα, τι λεφτά μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου από τους χορηγούς που έχουν στο μπροστινό μέρος της φανέλας τους.

Πάρτε βαθιά ανάσα και… ξεκινάμε!

Η Arsenal έχει στη φανέλα της την αεροπορική εταιρεία Fly Emirates, η οποία έχει δώσει και το όνομά της στο νέο γήπεδο των «Gunners». Το Δεκέμβριο του 2012, οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών, με τη συνεργασία να επεκτείνεται ως το τέλος της σεζόν 2018/19. Η Aston Villa πόνταρε στην Intuit Quick Books (εταιρεία που προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες σε μικρές και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις), η οποία μέχρι πέρυσι ήταν χορηγός της West Bromwich Albion, με τους «Villagers» να καρπώνονται 6 εκ. λίρες για την προσεχή διετία.

Η νεοφώτιστη στην Premier League, Bournemouth, έχει στη φανέλα της την Mansion, διεθνή εταιρεία που προσφέρει τυχερά παιχνίδια και κυρίως παιχνίδια καζίνο. Η μονοετής συμφωνία θα φέρει στα ταμεία της Bournemouth, που για πρώτη φορά συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία, περίπου 5 εκ. λίρες και θα επεκταθεί για έναν επιπλέον χρόνο, εάν καταφέρει να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια! Η περυσινή πρωταθλήτρια Chelsea εμπιστεύτηκε φέτος την Yokohama Rubber, εταιρεία ελαστικών της Ιαπωνίας. Επειδή οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, λάβετε υπόψη πως η ομάδα του Jose Mourinho θα βάλει 200 εκ. λίρες στα ταμεία της για την επόμενη πενταετία – δηλαδή 40 εκ. ετησίως! Η δεύτερη πιο ακριβή συμφωνία στην ιστορία της Premier League…

Παράδοξο, αλλά η Crystal Palace έχει τον ίδιο χορηγό με την Bournemouth, την Mansion Group, η οποία στο παρελθόν είχε «ντύσει» μεταξύ άλλων τις Tottenham και Manchester City. Οι «Eagles» υπέγραψαν μονοετή συμβόλαιο, βάζοντας περί τα 2 εκ. λίρες στα ταμεία τους. Everton και Chang, εταιρεία παραγωγής μπύρας από την Ταϊλάνδη, συμπλήρωσαν 10 χρόνια κοινής πορείας τον περασμένο Απρίλιο. Για την τρέχουσα σεζόν, οι «Toffees» θα καρπωθούν 5,3 εκ. λίρες!

Συνεχίζοντας με τη Leicester, παρουσιάζει φέτος το επετειακό (25 χρόνια) σύμβολο της King Power. Η, επίσης Ταϊλανδέζικη, εταιρεία, πρωτοπόρα στα Duty Free, δίνει στην ομάδα του Claudio Ranieri μόλις 1 εκ. λίρες το χρόνο – αυτή είναι η έκτη σεζόν συνεργασίας των δυο πλευρών. Η Liverpool συνεχίζει με την Standard Chartered. Τον περασμένο Απρίλιο οι δυο πλευρές επέκτειναν τη συνεργασία τους ως το τέλος της σεζόν 2018/19, με τους «Reds» να παίρνουν 30 εκ. λίρες ετησίως από τον παγκόσμιο τραπεζικό οργανισμό!

Μια άλλη αεροπορική εταιρεία, η Etihad Airways, είναι αυτή που σπονσοράρει τη Manchester City. Οι «Citizens» είχαν υπογράψει το 2011 δεκαετή συμφωνία – που περιλάμβανε και την ονομασία του νέου σταδίου – έναντι 400 εκ. λιρών – δηλαδή 40 εκ. ετησίως – ενώ υπήρχαν έντονες συζητήσεις τον περασμένο Μάρτιο για διπλασιασμό του ποσού! Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, πάντως. Η μισητή συμπολίτισσα, Manchester United, κατέχει τα πρωτεία, αφού η συμφωνία της με την Chevrolet, την αμερικάνικη εταιρεία αυτοκινήτων, της αποφέρει από πέρυσι 47 εκ. λίρες. Εκπνέει το 2021…

Μετά από αρκετές περιπέτειες, η Wonga θα συνεχίσει να διαφημίζεται στη φανέλα της Newcsatle. Η εταιρεία που αναλαμβάνει την αποπληρωμή δανείων – έναντι φυσικά σημαντικού τόκου – συμπληρώνει φέτος τέσσερα χρόνια, με το ποσό να ανέρχεται στα 6 εκ. λίρες. Μετά από οκτώ χρόνια, η συνεργασία της Aviva με τη Norwich φτάνει στο τέλος της, με την ασφαλιστική εταιρεία να δίνει περίπου 1 εκ. λίρες στα «Canaries».

Το ίδιο ποσό, δηλαδή 1 εκ. λίρες, βάζει στα ταμεία της και η Southampton από τη συμφωνία της με τη Veho, εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών. Επιστρέφοντας στις στοιχηματικές εταιρίες, η bet365 σπονσοράρει τη Stoke. Τριετής ήταν η συμφωνία με τον ασιατικό κολοσσό – ολοκληρώνεται φέτος – με τους «Potters» να καρπώνονται 3 εκ. λίρες.

Στοιχηματική εταιρεία είναι και στη Sunderland, η Dafabet για την ακρίβεια. Η συμφωνία με την εταιρεία από τις Φιλιππίνες υπογράφηκε φέτος, είναι διετούς διάρκειας και θα αποφέρει 10 εκ. ευρώ στις «Black Cats». Το παράδοξο είναι πως η Dafabet έχρισε τον Αύγουστο πρώτο φαβορί για υποβιβασμό από την Premier League τη… Sunderland! Η Swansea θα λάβει 4 εκ. λίρες για τη συμφωνία της με την GWFX, παγκόσμιο πάροχο οικονομικών υπηρεσιών. Οι δυο πλευρές επέκτειναν τη συνεργασία τους ως το τέλος της σεζόν 2016/17.

Η ασφαλιστική εταιρεία AIA, προερχόμενη εκ Κίνας, έδωσε στην Tottenham την πιο πλούσια χορηγία της ιστορίας της. Οι «Spurs» θα λαμβάνουν 16 εκ. λίρες ετησίως μέχρι και το τέλος της σεζόν 2018/19. Στοιχηματική εταιρεία διαφημίζει και η, επίσης νεοφώτιστη, Watford. Στη φανέλα της είναι η 138.com, με τον κινεζικό οργανισμό να προσφέρει 1,4 εκ. λίρες για τη φετινή σεζόν – και βλέπουμε.

Επειδή οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν κάνει… κατάληψη στην Premier League, συνεχίζουμε με την West Bromwich Albion, η οποία διαφημίζει την ασιατική TLCBET. Για δυο σεζόν, οι «Baggies» θα λάβουν 4,6 εκ. λίρες. Κλείνοντας με τη West Ham, συναντάμε την Betway, ακόμη μια στοιχηματική εταιρεία. Η εταιρεία από τη Μάλτα έδωσε 20 εκ. λίρες στα «Hammers» για 3,5 χρόνια.

Φυσικά, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως επτά από τις 20 ομάδες της Premier League διαφημίζουν στις φανέλες τους στοιχηματικές εταιρείες. Αντιλαμβάνεστε πως κάθε άλλο παρά εντύπωση θα πρέπει να μας κάνουν κάποια αποτελέσματα μέσα στη σεζόν. Αυτό, όμως, που προξενεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως η ίδια στοιχηματική εταιρεία (Mansion Group) είναι χορηγός δύο συλλόγων του ίδιου πρωταθλήματος! Μήπως, τελικά, η γυναίκα του Καίσαρα εκτός από το να είναι τίμια, θα πρέπει να φαίνεται κιόλας;

ΥΓ: Αναφέρω ενδεικτικά πως ο ΠΑΟΚ θα βάλει στα ταμεία του 1,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη συμφωνία με την Sportingbet Plc, ποσό που μπορεί να αυξηθεί στα 2,2 εκ. ευρώ ανάλογα με την πορεία που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).