traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Ξοδεύονται πολλές ώρες στην ανάλυση μετοχών για τον εντοπισμό των στησιμάτων που είναι άξια συναλλαγής. Όταν ένα από αυτά τα μοτίβα δεν λειτουργεί για μια προγραμματισμένη ενδοημερήσια συναλλαγή, μια δεύτερη συναλλαγή σε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο μπορεί να είναι εφικτή. Χρησιμοποιώντας μια περίοδο εκμετάλλευσης πέντε ημερών για τις συναλλαγές όπου μπορεί να εφαρμοστεί μια ημερήσια στρατηγική, αγοράς και μόνο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες για κέρδος από το στήσιμο Επέκτασης του Εύρους και του Όγκου (Expansion of Range and Volume).

Adrian ManzΣτο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Ακολουθώντας θεσμικά ίχνη: Συναλλαγές επί της επέκτασης του εύρους και του όγκου» παρουσιάσαμε το αγαπημένο μας ενδοημερήσιο στήσιμο για εκτέλεση συναλλαγών. Έχουμε εφαρμόσει τη στρατηγική επιτυχώς για πολλά χρόνια και έχουμε ξοδέψει αμέτρητες ώρες αξιολογώντας τρόπους για εξαγωγή περισσότερης αποδοτικότητας από την κύρια συναλλαγή. Μια δευτερεύουσα στρατηγική που έχει παραγάγει πολύ καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εμφανίζεται όταν δεν προκύπτει το στήσιμο ημερήσιας συναλλαγής (επέκταση του εύρους και του όγκου) και διαμορφώνεται μια ευκαιρία για συναλλαγή swing 5 ημερών.

Χρησιμοποίηση του μη εκτελεσθέντος στησίματος ενδοημερήσιου XRV ως Inter-day συναλλαγή swing

Το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει συνέχεια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καθόλου. Μια εσωτερική ημέρα (Inside day) αποτελεί συχνά τον πρόδρομο μιας άλλης ευκαιρίας. Απαιτείται μια μετάβαση σε άλλο χρονικό πλαίσιο από το βασικό στήσιμο, καθώς και μια μετάβαση σε άλλη μεθοδολογία, αλλά τα αποτελέσματα οδηγούν στην ουσία, και αξίζει η προσπάθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς αυτή η εναλλακτική είσοδος και μια σταθερή περίοδος εκμετάλλευσης μπορούν να αποφέρουν κάποια πολύ σταθερά νούμερα.

Το μοτίβο επέκτασης εύρους θα σας φέρει μπροστά σε ευκαιρίες με υψηλές πιθανότητες σε σταθερή βάση. Όταν το μοτίβο προκαλεί μια είσοδο, τις περισσότερες φορές προχωράει σε ένα στοχευόμενο κέρδος βάσει μιας στήριξης ή αντίστασης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ημέρες που δεν ενεργοποιείται μια συναλλαγή και το γεγονός ότι το στήσιμο δεν θα προκαλούσε είσοδο, μας ενοχλούσε αρκετά. Αυτό οδήγησε σε πολλούς μήνες έρευνας και διαπιστώσαμε ότι όταν το μοτίβο δεν διαμορφώνεται κατά την πρώτη ημέρα, οποιαδήποτε σταθεροποίηση ή υποχώρηση εντός του εύρους επέκτασης μπορεί να υποδεικνύει ότι κατά τις επόμενες συνεδρίες θα λάβει χώρα μια απότομη μετακίνηση υψηλότερα.

Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επέκταση του εύρους και του όγκου που συζητήθηκε στο τελευταίο άρθρο μας ήταν μια συναλλαγή αγοράς ή πώλησης με ημερήσιο ορίζοντα. Η συναλλαγή που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο είναι ένα στήσιμο αγοράς και μόνο. Δεν υπάρχει έκδοση πώλησης της επέκτασης δυναμικής των 5 ημερών.

Γιατί είναι αποτελεσματική η στρατηγική επέκτασης δυναμικής των 5 ημερών

Αν η ακραία αγοραστική πίεση την ημέρα επέκτασης δεν οδηγήσει το επόμενο πρωινό σε θεσμικές αγορές, οι θεσμικοί φορείς μπορεί να κάνουν πίσω, περιμένοντας να δουν αν η τιμή «θα προσεγγίσει». Εάν συμβεί αυτό, θα είναι εύκολο να αναγνωριστεί, καθώς ο όγκος θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται και η τιμή θα ανέβει υψηλότερα. Εάν η υποχώρηση παραμείνει εντός του εύρους της στήλης επέκτασης, συχνά παρέχεται μια καλύτερη τιμή εισόδου σε σχέση με την πρώτη ημέρα του στησίματος. Αυτό δημιουργεί μια άριστη ευκαιρία συναλλαγής swing 5 ημερών.

Η προϋπόθεση εδώ είναι απλή. Εάν η τιμή επιστρέψει στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η ώθηση της επέκτασης του εύρους και του όγκου, θα υπάρξει υψηλή πιθανότητα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην αγορά και να αγοράσουν τη μετοχή. Η πρώτη ευκαιρία τους ξέφυγε, αλλά μια δεύτερη επίσκεψη στη σταθμισμένη βάσει όγκου μέση τιμή της ημέρας επέκτασης δεν θα περάσει απαρατήρητη. Το στήσιμο των 5 ημερών είναι μια συναλλαγή swing πολλαπλών ημερών και οδηγεί συχνά σε αρκετά κέρδη ανά μετοχή.

Το στήσιμο

Οι κανόνες για το στήσιμο είναι οι ακόλουθοι:

  • Μια μετοχή παρουσιάζει τάση ανοδικής μετακίνησης, έπειτα είτε υποχωρεί, είτε σταθεροποιείται.
  • Η μετοχή ξεσπά υψηλότερα στο μεγαλύτερο εύρος και το μεγαλύτερο όγκο των τελευταίων δέκα συνεδριών.
  • Την επόμενη ημέρα, η μετοχή αποτυγχάνει να πάει ψηλότερα, και αντιστρέφει την πορεία της για τουλάχιστον τέσσερις συνολικές ημέρες.
  • Εάν επανεμφανιστεί η πίεση της αγοράς και ωθήσει τη μετοχή υψηλότερα, αγοράστε σε μια παραβίαση του υψηλού της βαθύτερης στήλης στην υποχώρηση.
  • Διατηρούμε τη μετοχή για πέντε ημέρες, με ένα στοπ κάτω από το χαμηλό της βαθύτερης στήλης στην υποχώρηση.

Στρατηγική επέκτασης δυναμικής 5 ημερών – Stryker Corp (SYK)

Το παράδειγμα στο διάγραμμα 1 δείχνει πώς λειτουργεί το στήσιμο της δυναμικής 5 ημερών. Η Stryker Corp (SYK) περνά το πρώτο μέρος του Νοεμβρίου 2014 με επίμονη ανοδική τάση. Διαμορφώνεται μια σειρά σταθεροποίησης (1), και ακολουθεί ένα ξέσπασμα XRV (2). Κατά την επόμενη συνεδρία δεν υπάρχει είσοδος και η μετοχή υποχωρεί. Η βαθύτερη στήλη στην υποχώρηση δεν παραβιάζει το χαμηλό της ημέρας του XRV, και μένει πάνω από τα υψηλά της σειράς σταθεροποίησης. Η ίδια η σειρά σταθεροποίησης δεν αρνείται την ανοδική τάση που ήταν σε ισχύ. Όταν η επόμενη στήλη περάσει πάνω από το υψηλό της υποχώρησης (3), καθιερώνεται μια θέση αγοράς και διατηρείται για πέντε ημέρες. Η συναλλαγή πωλείται με το κουδούνι λήξης για κέρδος $2,87 ανά μετοχή (4).

Στρατηγική επέκτασης δυναμικής 5 ημερών - Stryker Corp (SYK)

Στρατηγική επέκτασης δυναμικής 5 ημερών – CBS Corporation (CBS)

Στο διάγραμμα 2, η CBS Corporation (CBS) αποτυγχάνει να ακολουθήσει ένα ξέσπασμα XRV στις 13 Μαρτίου 2015 (1). Η μετοχή παρουσίαζε έντονη ανοδική τάση για αρκετούς μήνες, και μετά από μιια υποχώρηση μιας ημέρας εντός του εύρους XRV, η CBS αρχίζει πάλι να μετακινείται υψηλότερα (2).

Ένα δεύτερο παράδειγμα CBS Corporation

Η παραβίαση του υψηλού των $61,57 της ημέρας υποχώρησης αντιπροσωπεύει την ευκαιρία μας για είσοδο και ανοίγει η συναλλαγή swing δυναμικής 5 ημερών. Η συναλλαγή κλείνει την πέμπτη ημέρα και οδηγεί σε ένα κέρδος $1,68 ανά συναλλασσόμενη μετοχή (3).

Συμπέρασμα

Σύντομη περιγραφή στρατηγικήςΗ αναζήτηση ευκαιριών αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που θα κάνετε ως επενδυτές. Μερικές φορές, το να «καβαλήσετε την τάση» σε αυτή την ευκαιρία απαιτεί ευέλικτη σκέψη. Στην περίπτωση της στρατηγικής επέκτασης δυναμικής 5 ημερών, αυτή η ευελιξία έρχεται υπό τη μορφή μετατόπισης σε χρονικό πλαίσιο. Παίρνοντας την ισχυρή μέθοδο XRV ενδοημερήσιων συναλλαγών και εφαρμόζοντάς την σε ένα πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, μπορεί να εκμεταλλευτούμε μια ευκαιρία για κέρδος εκεί όπου προηγουμένως υπήρχε μόνο ένα αποτυχημένο έναυσμα.

Εργαζόμαστε με τη στρατηγική από το 2010. Σε αυτό το διάστημα, έχουμε εντυπωσιαστεί από τα σταθερά κέρδη που παράγει το μοτίβο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι συναλλάσσεται, κατά μέσον όρο, μόνο 59 φορές το χρόνο. Η βασική στρατηγική φέρνει σταθερά αποτελέσματα και σας ενθαρρύνουμε να πειραματιστείτε με τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων κανόνων διαχείρισης χρημάτων εκτός από τα κριτήρια των πέντε ημερών, ή τη χρήση συμβολαίων δκαιωμάτων προαίρεσης ως όχημα για αγορά μετοχών.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.