Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία των αποδόσεων και ιδιαίτερα για τις μεταβολές τους. Έχουμε καταλήξει πως εφόσον η απόδοση έπεσε από τη στιγμή που στοιχηματίσαμε, παίξαμε σωστά. Για αυτό το λόγο άλλωστε, συχνά πυκνά παρουσιάζω γραφήματα στοιχημάτων στα οποία οι αποδόσεις κατρακυλούν.

Υπάρχει όμως περίπτωση να στοιχηματίσουμε σωστά, ακόμα κι όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν!

Σήμερα θα δούμε ένα τέτοιο παράδειγμα με αφορμή το χθεσινό αγώνα της Ιταλικής Serie B μεταξύ Cagliari και Perugia. Η φιλοξενούμενη ομάδα κατάφερε να κάνει την έκπληξη και κέρδισε με 0-2. Τι συνέβη με τις αποδόσεις της;

Για να το εξακριβώσουμε, θα δούμε το παρακάτω γράφημα, όπου απεικονίζεται η πορεία των αποδόσεων για τα τρία σημεία του τελικού αποτελέσματος, όπως αυτή εξελίχθηκε στην PinnacleSports.

cagliari-perugia-odds-movements-pinnacle

Εκ πρώτης όψεος θα έλεγε κανείς ότι η απόδοση της Perugia ανέβηκε, ενώ της Cagliari έπεσε. Με όσα έχουμε πει στο παρελθόν, το σωστό ποντάρισμα ήταν στην Cagliari, παρόλο που θα ήταν τελικά ένα χαμένο στοίχημα. Παίξε σωστά κι ας χάσεις, λέμε συχνά.

Όμως αν δούμε λίγο πιο προσεκτικά το γράφημα, θα δούμε ότι το στοίχημα που είχε αξία, με άλλα λόγια το value bet, ήταν στην Perugia! Οι συνθήκες για ένα τέτοιο στοίχημα εμφανίστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας, από νωρίς το πρωί και μέχρι λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.

Ας εξετάσουμε τη μεταβολή των αποδόσεων της Perugia με τη σειρά:

  • Η Pinnacle αρχικά «άνοιξε» το στοίχημα στο 5.68 μια βδομάδα πριν.
  • Πολύ γρήγορα την ανέβασε στο 5.80 όπου και παρέμεινε για τρεις ημέρες.
  • Η ανώτερη τιμή της απόδοσης άγγιξε το 7.41.

cagliari-perugia-odds-movements-pinnacle-max-odds

  • Ακριβώς την ώρα που άρχισε το παιχνίδι, η απόδοση είχε επιστρέψει στο 5.87.

cagliari-perugia-odds-movements-pinnacle-closing-odds

Με βάση τα παραπάνω, η αρχική εκτίμηση της Pinnacle ήταν σωστή. Αν κάποιος πόνταρε είτε στις αρχικές είτε στις τελικές αποδόσεις, σε βάθος χρόνου θα έβγαινε χαμένος. Κι αυτό επειδή όπως γνωρίζουμε οι αποδόσεις είναι κατά τι μικρότερες από τη δίκαιη τιμή τους. Με λίγα λόγια δηλαδή, οι εταιρίες δίνουν 1.95 στο κορώνα-γράμματα όταν θα έπρεπε να δίνουν 2.00 φυσικά.

Τη Δευτέρα όμως, την ημέρα δειξαγωγής του αγώνα, η αγορά φάνηκε να ευνοεί την Cagliari. Ο δυσανάλογα μεγάλος όγκος στοιχημάτων που δέχθηκε η γηπεδούχος ομάδα, έσπρωξε την απόδοσή της χαμηλότερα από πολύ νωρίς. Σαν αποτέλεσμα, η απόδοση της Perugia ανέβηκε.

Έτσι από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) η απόδοση της τελευταίας κυμαινόταν μεταξύ 6.80 και 7.40. Σαφώς υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση της Pinnacle. Αν έπεφτε στην αντίληψή μου το γράφημα του συγκεκριμένου αγώνα, πιθανόν να πρότεινα κι εγώ ένα στοίχημα υπέρ της Cagliari με τα μέχρι πρώτινος δεδομένα.

Το τελευταίο μισάωρο όμως πριν να σφυρίξει για πρώτη φορά ο διαιτητής, τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή. Μεταξύ 19:00 και 19:11 η απόδοση της φιλοξενούμενης ομάδας έπεσε από το 7.04…

cagliari-perugia-odds-movements-pinnacle-7pm

…στο 6.26 κι από τις 19:20 ως τις 19:30 (επίσημη ώρα έναρξης), κατηφόρισε λίγο ακόμα για να κλείσει στο 5.87 όπως προείπαμε.

cagliari-perugia-odds-movements-pinnacle-710pm

Συμπεραίνουμε ότι:

  • Το σωστό στοίχημα ήταν υπέρ της Perugia καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
  • Η αρχική και τελική απόδοση είναι εφάμιλλες, που αποδεικνύουν τη σωστή εκτίμηση της εταιρίας στοιχημάτων.
  • Ήταν λάθος να ποντάρει κανείς σε αυτές υπέρ του φαβορί, Cagliari. Ήταν ακόμα μεγαλύτερο λάθος να το κάνει την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, όταν οι αποδόσεις της Cagliari ήταν ακόμα χαμηλότερες.
  • Το έξυπνο χρήμα στοιχηματίζει λίγη ώρα πριν την ώρα έναρξης. Το συγκεκριμένο στοίχημα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη περί τούτου στις τόσες που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.
  • Το έξυπνο χρήμα είναι ικανότερο να κινήσει τις αποδόσεις και είναι αυτό που φοβάται περισσότερο μια εταιρία. Σκεφτείτε πως οι αποδόσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της μέρας, παρά τα στοιχήματα που οπωσδήποτε θα δέχθηκε η εταιρία.

Γραφήματα από OddsArchive. Κερδίστε έκπτωση 15% όταν εγγραφείτε με το κουπόνι JIMMAKOS.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.