Πώς να διαβάζεις τις αλλαγές των αποδόσεων στο Champions League

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το πρωί της Τρίτης έγραφα πως πρώτη μου επιλογή για τα μεσοβδόμαδα παιχνίδια του Champions League θα ήταν η Paris Saint-Germain. Την Τετάρτη κέρδισε 2-1 την Chelsea και προκρίθηκε στη φάση των 8. Επίσης έγραψα πως αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά στο στοίχημα της Wolfsburg, εκείνη θα ήταν η επιλογή μου για την Τρίτη. Η Wolfsburg κέρδισε 1-0 τη Βελγική Gent. Χωρίς την πίεση του χρόνου πλέον, ας δούμε πώς κατέληξα σε αυτά τα προγνωστικά με βάση τις αλλαγές των αποδόσεων.

Οι αποδόσεις, όπως πια γνωρίζουν οι περισσότεροι, μεταβάλλονται συνεχώς στο στοίχημα. Παλιότερα, οι αλλαγές ήταν σαφώς σπανιότερες στη χώρα μας, μιας και είχαμε μονάχα το Πάμε Στοίχημα στη διάθεσή μας. Προσπαθώντας να είναι προσεκτικός, ο ΟΠΑΠ έδινε σχετικά μικρές αποδόσεις. Έτσι, θα έπρεπε να συγκεντρωθεί ένας δυσανάλογα μεγάλος όγκος στοιχημάτων σε κάποια επιλογή για να φτάσει στο σημείο να αλλάξει τις αποδόσεις.

Με την ολοένα ταχύτερη εξάπλωση του διαδικτύου, φτάσαμε οι μεταβολές των αποδόσεων να έχουν γίνει μόδα στο στοίχημα (και σκεφτείτε ότι το κείμενο που σας παραπέμπω είναι του 2013!). Κι αυτό είναι φυσικά θεμιτό, δεδομένης της σημασίας τους. Το λιγότερο, αποτελούν μια ακόμα πληροφορία, ένα ακόμα δεδομένο που μπορεί ο παίκτης να αξιοποιήσει πριν στοιχηματίσει.

Έτσι, αν αυτό το κείμενο το έγραφα το 2005, οι περισσότεροι θα νόμισαν ότι μιλάω για εξωγήινους – όπως όταν διάβαζαν για την Betfair εκείνη την περίοδο στο προσωπικό μου μπλογκ. Τώρα όλοι σχεδόν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει όταν λέμε ότι οι αποδόσεις ανεβαίνουν οι πέφτουν. Μεγαλώνουν ή μικραίνουν. Μερικοί αντιλαμβάνονται και γιατί συμβαίνει.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο της PinnacleSports, που εξηγεί πολύ κατατοπιστικά τη δυναμική των αποδόσεων. Μάλιστα, εξηγεί πώς μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν είναι κερδισμένος παίκτης με βάση τις αλλαγές των αποδόσεων. Βλέπετε, η Pinnacle είναι από τις λίγες εκείνες εταιρίες (μπορεί και η μοναδική), που δε φοβάται να επιμορφώσει τον παίκτη του στοιχήματος. Αντίστοιχα, υπάρχουν μπλόγκερς των τυχερών παιχνιδιών, που έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο.

Αυτές οι λίγες, εισαγωγικές γραμμές θα φανούν πιο χρήσιμες τώρα που θα μιλήσουμε για την πτώση των αποδόσεων της Wolfsburg και της PSG.

wolfsburg-betfairΣτην περίπτωση της πρώτης, η πτώση – πάντα πριν τον αγώνα – σημαδεύτηκε από μια ξαφνική άνοδο, όταν ένα συγκριτικά μεγάλο στοίχημα, έσπρωξε προς στιγμήν την απόδοση στην αρχική της τιμή. Η εξέλιξη αυτή με εμπόδισε να επιλέξω το συγκεκριμένο παιχνίδι την Τρίτη με τη σιγουριά που επέλεξα την PSG, παρόλο που η εικόνα δεν ήταν ακόμα τόσο καθαρή για έναν αγώνα που θα ξεκινούσε 36 ώρες αφού έγραφα το κείμενο.

Εντούτοις, ειχε ήδη διαφανεί η τάση των παικτών να προτιμήσουν την PSG και να αντιστρέψουν τη θέση του φαβορί, όπως είχαν αρχικά εκτιμήσει οι εταιρίες στοιχημάτων. Δυστυχώς δεν παρακολούθησα πώς τελικά κινήθηκαν οι αποδόσεις την Τετάρτη, ή αν η απόδοση της Wolfsburg επανήλθε στην πτωτική της πορεία. Ωστόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι η πτώση της απόδοσης φανερώνει ένα σωστό στοίχημα.

chelsea-paris

Βεβαίως, μιλάμε για δύο μόλις επιλογές σε αναρίθμητα στοιχήματα. Μην ξεχνάμε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το δείγμα, ώστε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αυτή η ανάλυση είναι διαφωτιστική και θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε και τη δική σας μέθοδο.

Παρόλα αυτά, ήταν μια καλή αφορμή για να ξαναμιλήσουμε για τις μεταβολές των αποδόσεων και τις τάσεις των παικτών. Θα έγραφα αυτές τις γραμμές αν τα «προγνωστικά» δεν είχαν επαληθευτεί; Πιθανόν όχι, γιατί μοιάζει πιο ελκυστικό όταν κανείς κερδίζει στο στοίχημα. Επίσης, είναι ευκολότερο για μένα να σας πείσω έτσι να ρίχνετε ματιές στις αλλαγές των αποδόσεων, οποιοδήποτε κι αν είναι το σύστημά σας. Ίσως διαπιστώσετε ότι είστε από τους λίγους που στοιχηματίζουν σε μια ομάδα.

zenit-champions-leagueΌπως ας πούμε, αν στοιχηματίσατε στη Zenit. Ήδη από την Τρίτη διαφάνηκε μια προτίμηση των παικτών προς την αντίπαλό της, καθώς η απόδοσή της ανέβηκε από το 1.95 στο 2.10, όπως σχολίασα στο προηγούμενο κείμενο. Zenit – Benfica, τελικό 1-2. Πειστήκατε;  

Share.

About Author

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου. Συνδεθείτε με τον Jim: StockTwits | TradingView | LinkedIn | Vimeo | YouTube

 • Bet Akos

  Γεια σου Jim απο τα ενδιαφέροντα θέματα. Λοιπον θέλω βοήθεια στο εξής επειδή δεν πρόλαβα να ασχοληθώ αρκετό καιρό με τα της betfair. Οταν λες "όταν ένα συγκριτικά μεγάλο στοίχημα, έσπρωξε προς στιγμήν την απόδοση στην αρχική της τιμή" τι ακριβώς έγινε ήταν στοίχημα υπέρ η κατά. Διότι όσον αφορά τις μεταβολές στη betfair ως ανταλλακτήριο με μπερδεύει το όλο θέμα. Διότι την ίδια στιγμή που θα πέφτει μια απόδοση σημείου σημαίνει ότι κάποιοι δέχονται να το πληρώσουν το σημείο. Άρα πως μπορώ να πω ότι αν πέφτει η απόδοση σε γραφήματα της betfair έχουμε να κάνουμε με το ονομαζόμενο έξυπνο χρημα. Στους παραδοσιακούς μπουκ οταν πέφτει απόδοση σημείου ξέρουμε ότι παιχτηκαν αρκετά χρήματα άρα κάποιοι πιστεύουν στο σημείο. Δεν ξέρω αν καταφέρνω να σου εξηγήσω σωστά τι με μπερδεύει.

  • Καλά, απαράδεκτος, τώρα διαπίστωσα ότι άφησα αναπάντητο το ενδιαφέρον αυτό ερώτημα.

   Όπως λοιπόν στο χρηματιστήριο κάθε αγορά σημαίνει και μια πώληση για κάποιον άλλο, έτσι και στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων για κάθε "υπέρ" υπάρχει κι ένα "κατά" για την άλλη πλευρά. Έτσι όταν εγώ παίζω υπέρ στο 1.50, "παίρνω" χρήματα κάποιου που παίζει κατά στο 1.50. Ωστόσο αυτή η εντολή δε θα "φανεί" στο ταμπλό, αφού η τιμή θα μείνει στάσιμη.

   Για σκέψου όμως να βάλω ΠΟΛΛΑ χρήματα (ή να μαζευτούμε πολλοί backers) και να πάρουμε ΟΛΟΥΣ τους layers από το 1.45 και πάνω. Σε εκείνη την περίπτωση το στοίχημά μου μαζί με τον υπολοίπων θα απεικονιστεί στο γράφημα σαν μια απότομη πτώση, αφού οι layers δε θα προλάβουν να απορροφήσουν τα στοιχήματά μας. Ακόμα κι αν σταδιακά επαναφέρουν την απόδοση στο 1.50, αυτό πλέον θα φανεί σαν μια πιο "αργή" άνοδο μετά την απότομη κατακόρυφη πτώση που θα έχει ως αποτέλεσμα το στοίχημά μου.

   Οπότε γνωρίζουμε ότι το ΧΧΧΧΧ χρήμα έπαιξε υπέρ. Τώρα αν το ΧΧΧΧΧ είναι έξυπνο ή χαζό θα το αποδείξει η ιστορία. Συνήθως όμως τα πολλά λεφτά δεν κάνουν μεγάλα λάθη.

   • Σπύρος

    Αυτό που θέλει να σου πει ο Jim φίλε Bet Akos, είναι (με πιο απλά λόγια) ότι δεν ξύπνησε κάποιος φραγκάτος ξαφνικά και είπε να πετάξει καμιά 300αριά χιλιάδες ευρώ το στοίχημα κατά ή υπέρ της τάδε ομάδας. (κατά αν η απόδοση στο σημείο ανέβηκε, υπέρ αν η απόδοση έπεσε). Τα περισσότερα καρφιά τέτοιου είδους "κάποιο λόγο" έχουν και γίνονται και τις περισσότερες φορές από τα αποτελέσματα βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα.