Το πρωί της Τρίτης έγραφα πως πρώτη μου επιλογή για τα μεσοβδόμαδα παιχνίδια του Champions League θα ήταν η Paris Saint-Germain. Την Τετάρτη κέρδισε 2-1 την Chelsea και προκρίθηκε στη φάση των 8. Επίσης έγραψα πως αν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά στο στοίχημα της Wolfsburg, εκείνη θα ήταν η επιλογή μου για την Τρίτη. Η Wolfsburg κέρδισε 1-0 τη Βελγική Gent. Χωρίς την πίεση του χρόνου πλέον, ας δούμε πώς κατέληξα σε αυτά τα προγνωστικά με βάση τις αλλαγές των αποδόσεων.

Οι αποδόσεις, όπως πια γνωρίζουν οι περισσότεροι, μεταβάλλονται συνεχώς στο στοίχημα. Παλιότερα, οι αλλαγές ήταν σαφώς σπανιότερες στη χώρα μας, μιας και είχαμε μονάχα το Πάμε Στοίχημα στη διάθεσή μας. Προσπαθώντας να είναι προσεκτικός, ο ΟΠΑΠ έδινε σχετικά μικρές αποδόσεις. Έτσι, θα έπρεπε να συγκεντρωθεί ένας δυσανάλογα μεγάλος όγκος στοιχημάτων σε κάποια επιλογή για να φτάσει στο σημείο να αλλάξει τις αποδόσεις.

Με την ολοένα ταχύτερη εξάπλωση του διαδικτύου, φτάσαμε οι μεταβολές των αποδόσεων να έχουν γίνει μόδα στο στοίχημα (και σκεφτείτε ότι το κείμενο που σας παραπέμπω είναι του 2013!). Κι αυτό είναι φυσικά θεμιτό, δεδομένης της σημασίας τους. Το λιγότερο, αποτελούν μια ακόμα πληροφορία, ένα ακόμα δεδομένο που μπορεί ο παίκτης να αξιοποιήσει πριν στοιχηματίσει.

Έτσι, αν αυτό το κείμενο το έγραφα το 2005, οι περισσότεροι θα νόμισαν ότι μιλάω για εξωγήινους – όπως όταν διάβαζαν για την Betfair εκείνη την περίοδο στο προσωπικό μου μπλογκ. Τώρα όλοι σχεδόν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει όταν λέμε ότι οι αποδόσεις ανεβαίνουν οι πέφτουν. Μεγαλώνουν ή μικραίνουν. Μερικοί αντιλαμβάνονται και γιατί συμβαίνει.

Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου ένα άρθρο της PinnacleSports, που εξηγεί πολύ κατατοπιστικά τη δυναμική των αποδόσεων. Μάλιστα, εξηγεί πώς μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν είναι κερδισμένος παίκτης με βάση τις αλλαγές των αποδόσεων. Βλέπετε, η Pinnacle είναι από τις λίγες εκείνες εταιρίες (μπορεί και η μοναδική), που δε φοβάται να επιμορφώσει τον παίκτη του στοιχήματος. Αντίστοιχα, υπάρχουν μπλόγκερς των τυχερών παιχνιδιών, που έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο.

Αυτές οι λίγες, εισαγωγικές γραμμές θα φανούν πιο χρήσιμες τώρα που θα μιλήσουμε για την πτώση των αποδόσεων της Wolfsburg και της PSG.

wolfsburg-betfairΣτην περίπτωση της πρώτης, η πτώση – πάντα πριν τον αγώνα – σημαδεύτηκε από μια ξαφνική άνοδο, όταν ένα συγκριτικά μεγάλο στοίχημα, έσπρωξε προς στιγμήν την απόδοση στην αρχική της τιμή. Η εξέλιξη αυτή με εμπόδισε να επιλέξω το συγκεκριμένο παιχνίδι την Τρίτη με τη σιγουριά που επέλεξα την PSG, παρόλο που η εικόνα δεν ήταν ακόμα τόσο καθαρή για έναν αγώνα που θα ξεκινούσε 36 ώρες αφού έγραφα το κείμενο.

Εντούτοις, ειχε ήδη διαφανεί η τάση των παικτών να προτιμήσουν την PSG και να αντιστρέψουν τη θέση του φαβορί, όπως είχαν αρχικά εκτιμήσει οι εταιρίες στοιχημάτων. Δυστυχώς δεν παρακολούθησα πώς τελικά κινήθηκαν οι αποδόσεις την Τετάρτη, ή αν η απόδοση της Wolfsburg επανήλθε στην πτωτική της πορεία. Ωστόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι η πτώση της απόδοσης φανερώνει ένα σωστό στοίχημα.

chelsea-paris

Βεβαίως, μιλάμε για δύο μόλις επιλογές σε αναρίθμητα στοιχήματα. Μην ξεχνάμε πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το δείγμα, ώστε να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αυτή η ανάλυση είναι διαφωτιστική και θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε και τη δική σας μέθοδο.

Παρόλα αυτά, ήταν μια καλή αφορμή για να ξαναμιλήσουμε για τις μεταβολές των αποδόσεων και τις τάσεις των παικτών. Θα έγραφα αυτές τις γραμμές αν τα «προγνωστικά» δεν είχαν επαληθευτεί; Πιθανόν όχι, γιατί μοιάζει πιο ελκυστικό όταν κανείς κερδίζει στο στοίχημα. Επίσης, είναι ευκολότερο για μένα να σας πείσω έτσι να ρίχνετε ματιές στις αλλαγές των αποδόσεων, οποιοδήποτε κι αν είναι το σύστημά σας. Ίσως διαπιστώσετε ότι είστε από τους λίγους που στοιχηματίζουν σε μια ομάδα.

zenit-champions-leagueΌπως ας πούμε, αν στοιχηματίσατε στη Zenit. Ήδη από την Τρίτη διαφάνηκε μια προτίμηση των παικτών προς την αντίπαλό της, καθώς η απόδοσή της ανέβηκε από το 1.95 στο 2.10, όπως σχολίασα στο προηγούμενο κείμενο. Zenit – Benfica, τελικό 1-2. Πειστήκατε;  

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.