traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Ό,τι πριν από μερικά χρόνια έπρεπε να υπολογίζεται δύσκολα με τη χρήση υπολογιστικών φύλλων, τώρα γίνεται με διάφορα προϊόντα λογισμικού μέσα σε λίγα λεπτά. Οι σύγχρονες πλατφόρμες εκτέλεσης συναλλαγών γίνονται όλο και καλύτερες και προσφέρουν ένα όλο και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δεικτών, αναδρομικών ελέγχων και βελτιστοποιήσεων των στρατηγικών. Το λογισμικό αγγλικής γλώσσας Motive Wave επιτρέπει ακριβώς αυτά – και περισσότερα. Το ακόλουθο άρθρο δείχνει πώς λειτουργεί το εργαλείο και τι ευκαιρίες προσφέρονται.

Εγκατάσταση και ελάχιστες απαιτήσεις

Αν έχετε αγοράσει συνδρομή για το Motive Wave, θα λάβετε έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση μέσω e-mail, τον οποίο πρέπει να εισαγάγετε κατά την έναρξη της εγκατάστασης του λογισμικού. Για το υπόλοιπο της εγκατάστασης, ακολουθείτε τις οδηγίες στην οθόνη και ακόμη και το λογισμικό θα είναι έτοιμο για χρήση. Το Motive Wave λειτουργεί στα λειτουργικά συστήματα Windows XP, Vista, 7, 8, 10 και MAC OS X. Το λογισμικό απαιτεί τουλάχιστον 1GB χώρου στο δίσκο και 1GB μνήμης RAM. Ωστόσο, συνιστάται ένας υπολογιστής με ισχυρό CPU, όπως ένα i5 ή i7Processor για την άμεση εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών και αναδρομικών ελέγχων. Επιπλέον, μπορεί να διαθέτει RAM 8GB, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε πιο μακροπρόθεσμες αναλύσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εκδόσεις

Το λογισμικό διατίθεται σε πέντε διαφορετικά επίπεδα:

  • Επίπεδο «Charts» για $99: Αυτή η έκδοση είναι ο βασικός εξοπλισμός της σχεδίασης Wave και παρέχει συμβατικά εργαλεία σχεδίασης για ανάλυση και περίπου 45 ενσωματωμένες στρατηγικές.
  • Επίπεδο «Trades» για $295: Το «Trades» μπορεί να αντιπροσωπεύει το βάθος της αγοράς (Depth of Market) και το T&S (Times and Sales). Επιπλέον, λαμβάνετε πάνω από 270 στρατηγικές γνωστών επενδυτών. Επίσης, υπάρχουν πολυάριθμες στρατηγικές εισόδου και εξόδου.
  • Επίπεδο «Strategy» για $595: Το «Strategy» παρέχει άφθονους δείκτες γνωστών γκουρού. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας στρατηγικές και αναδρομικούς ελέγχους και να βελτιστοποιήσετε.
  • Επίπεδο «Professional» για $995: Το «Professional» επιτρέπει την ταυτόχρονη ένταξη αρκετών μπρόκερ και πηγών δεδομένων προκειμένου να επωφεληθείτε από τις καλύτερες αμοιβές σε κάθε εργαλείο εκτέλεσης συναλλαγών.
  • Επίπεδο «Ultimate» για 1595 δολάρια: Το «Ultimate» προσφέρει λειτουργίες που δεν παρέχουν οι ανταγωνιστές.

simantikoi-oroiΕκτός αυτού, το λογισμικό περιλαμβάνει Elliott Wave Scanner και στρατηγικές. Επιπλέον, λαμβάνετε πολλούς σχηματισμούς διαγραμμάτων ως «Gartley», που μπορούν να σαρώσουν αυτόματα τις αγορές. Εναλλακτικά, το λογισμικό μπορεί να δοκιμαστεί δωρεάν στο επίπεδο «Ultimate» για 14 ημέρες. Το Motive Wave μπορεί να συνδεθεί με μια ποικιλία από μπρόκερ και παρόχους δεδομένων. Ο πλήρης κατάλογος αυτών μπορεί να βρεθεί στην αρχική σελίδα της διεύθυνσης www.motivewave.com/brokers/brokers.htm. Είναι επίσης δυνατόν να περιληφθούν καθυστερημένα δωρεάν μαθήματα, όπως μπορούν να βρεθούν, για παράδειγμα, στο Google και το Yahoo. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά για επενδυτές με ένα μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες.

sximatismos-gartley

Δομή του λογισμικού

Το διάγραμμα 1 δείχνει την οθόνη του λογισμικού. Αυτή μπορεί να προσαρμοστεί. Ο έλεγχος πολλαπλών οθονών επιτρέπει την εμφάνιση του λογισμικού σε πολλαπλές οθόνες. Στη μέση, στην προεπιλεγμένη προβολή, είναι η περιοχή διαγράμματος. Στα αριστερά βρίσκουμε τα προαναφερθέντα εργαλεία σχεδίασης. Πάνω από το διάγραμμα είναι η γραμμή εργαλείων, στην οποία, μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε 270 αναφερόμενες στρατηγικές. Για να πλοηγηθείτε μεταξύ των διαφόρων περιοχών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλαϊνή μπάρα, που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Με αυτή μπορείτε να μεταβείτε σε άλλες περιοχές προκειμένου να σχεδιάσετε, να δοκιμάσετε ή να βελτιστοποιήσετε, για παράδειγμα, νέες στρατηγικές. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκτέλεσης συναλλαγών, σε αυτή την οθόνη μπορούν να προστεθούν δείκτες και γραμμές τάσης. Με τη λίστα παρακολούθησης (Watch List), μεμονωμένα αξιόγραφα μπορούν να επιλεγούν και να επεξεργαστούν γρήγορα.

motive-wave-epifaneia-ergasias

Σάρωση με το Motive Wave

Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε η έκδοση «Ultimate», κι έτσι έχουμε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες. Οι λειτουργίες σάρωσης είναι πολύ χρήσιμες και εύκολες στο χειρισμό. Πρώτα μεταβαίνετε στη σελίδα «Scan» για να δημιουργήσετε μια νέα αναζήτηση. Το διάγραμμα 2 δείχνει τη σάρωση για το σχηματισμό Gartley. Στις ρυθμίσεις ορίζονται τα αξιόγραφα που πρόκειται να σαρωθούν – επικαιροποιούνται καθημερινά.

sarosi-gia-sximatismous

Αναδρομικός έλεγχος και βελτιστοποίηση

Άλλο ένα σημαντικό εργαλείο του Motive Wave είναι η λειτουργία αναδρομικού ελέγχου, προκειμένου να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των στρατηγικών. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης προσωπικών στρατηγικών ή εφαρμογής μίας από τις πολλές που διατίθενται. Ο αριθμός των στρατηγικών που ήδη περιλαμβάνονται ανέρχεται επί του παρόντος στις 270. Σε αυτό το παράδειγμα, δοκιμάζουμε τη στρατηγική των τεμνόμενων, εκθετικά εξισορροπημένων κινητών μέσων όρων (exponential moving average: EMA). Οι παράμετροι για τους σχετικούς δείκτες πρέπει να οριστούν και η περίοδος πρέπει να υπολογιστεί. Το διάγραμμα 3 δείχνει στην οθόνη τα υπολογιζόμενα αποτελέσματα των διάφορων αξιόγραφων.

elegxos-temnomenon-ema

Οι συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί μπορούν να αναπαρασταθούν ως διάγραμμα, πίνακας (όπως στο σχήμα 3) ή διάγραμμα στηλών. Αν καταλήξετε για παράδειγμα στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος απωλειών είναι πολύ υψηλό, μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο με τη βελτιστοποίηση και, επομένως, να προσαρμόσετε τη στρατηγική ώστε να ταιριάζει στο δικό σας λογαριασμό. Επιπλέον, μπορούν επίσης να βελτιστοποιηθούν όλες οι άλλες παράμετροι.

Κύματα Elliott

Στις αρχές του 2008, ο ιδρυτής της MotiveWaves έψαχνε για μια πλατφόρμα εκτέλεσης συναλλαγών που θα του πρόσφερε τα χαρακτηριστικά που χρειαζόταν για τις συναλλαγές του. Το κύριο ζήτημα με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν τα κύματα Elliott. Καθώς δεν μπορούσε να βρει μια τέτοια πλατφόρμα, ανέπτυξε τα δικά του προγράμματα και στη συνέχεια τα σύνθεσε – έτσι προέκυψε το MotiveWaves. Το σημερινό λογισμικό δεν καλύπτει μόνο τα κύματα Elliott, αλλά το πλήρες φάσμα της τεχνικής ανάλυσης. Η λειτουργία έχει αποδειχθεί εξίσου απλή όσο τα μοτίβα διαγραμμάτων. Όσον αφορά τους ανταγωνιστές, αυτοί οι αυτοματισμοί δεν είναι τόσο ακριβείς, όσο εδώ. Πάνω από όλα, βοηθά να μην παραβλέπουμε τη μεγαλύτερη τάση, επειδή τα κύματα διαγράφονται αντικειμενικά από το λογισμικό. Όπως φαίνεται στην εικόνα 4, το λογισμικό καταγράφει τα μεμονωμένα σημεία των κυμάτων επακριβώς και τα ονοματίζει σωστά. Από τη μία, εξοικονομείτε χρόνο και κόπο και, από την άλλη, διαθέτετε ένα αντικειμενικό πρόγραμμα που βοηθά στην ανάλυση.

kymata-elliott

Συμπέρασμα

Το λογισμικό Motive Wave έχει κι άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, που ξεπερνούν τα όρια αυτής της παρουσίασης. Το λογισμικό συνδυάζει πολλές λειτουργίες, κι ωστόσο η πρόσβαση παραμένει εύκολη. Διαφορετικές λειτουργίες όπως ο αναδρομικός έλεγχος και η βελτιστοποίηση είναι διαμορφωμένες σύμφωνα με ένα παρόμοιο σύστημα, και μπορείτε να βρείτε την άκρη γρήγορα και διαισθητικά. Επιπλέον, η σάρωση για σχηματισμό διαγράμματος είναι μια πραγματικά χρήσιμη λειτουργία. Οποιοσδήποτε ψάχνει για λογισμικό που να είναι κατάλληλο για αρχάριους, αλλά δε θέλει να λείπουν τα εργαλεία και τα χαρακτηριστικά, αξίζει να δοκιμάσει το Motive Wave. Αυτό ισχύει και για επενδυτές που εστιάζουν έντονα στα κύματα Elliott και σε μοτίβα διαγραμμάτων. Εκτός αυτού, ο ίδιος ο ιδρυτής είναι επενδυτής και, ως εκ τούτου, γνωρίζει τις ανάγκες των πελατών του.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.