Η λατινική φράση αποδίδεται στον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος ρώτησε τον Εσταυρωμένο Ιησού Χρηστό: «πού πηγαίνεις;».  Η απάντηση του Χρηστού, «πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ ξανά», γεμίζει δύναμη τον Πέτρο, ο οποίος στη συνέχεια επιστρέφει στην «Αιώνια Πόλη» για να μαρτυρήσει εν τέλει και να ανακηρυχθεί Άγιος. Πώς μαρτύρησε; Οι Ρωμαίοι τον σταύρωσαν ανάποδα! Η Εκκλησία ‘’Church of Domine Quo Vadis’’ στη Ρώμη χτίστηκε εκεί όπου, σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα, έγινε η συνάντηση ανάμεσα στον Ιησού και τον Πέτρο.

Αρκετά με την αναφορά στη Χριστιανική παράδοση. Απλά η εισαγωγή είχε να κάνει με το… πού το πηγαίνει φέτος η ΑΕΚ. Το ημερολόγιο δείχνει 1η Σεπτεμβρίου 2016 και με τις μεταγραφές να έχουν ολοκληρωθεί, έχουμε μια συνολική εικόνα του ρόστερ της ομάδας του Temur Ketsbaia. Εκτός κι αν προκύψει κάτι εξαιρετικό ως τις 10 του μήνα και αποκτηθεί κάποιος ελεύθερος ποδοσφαιριστής.

ΤΟ ΥΛΙΚΟ

Ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στους παίκτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της ΑΕΚ, όπως είναι καταγεγραμμένοι στο επίσημο site της ΠΑΕ.

Τερματοφύλακες: Βασίλης Μπάρκας (1), Ηλίας Βούρας (16), Γιάννης Ανέστης (22).

Αμυντικοί: Juan Manuel Diaz (3), Βασίλης Λαμπρόπουλος (5), Joleon Lescott (6), Rodrigo Galo Brito (12), Dmytro Chygrynskiy (19), Didac Vila Rossello (23), Κώστας Μανωλάς (24), Δημήτρης Κολοβέτσιος (26), Μιχάλης Μπακάκης (27), Άνταμ Τζανετόπουλος (55).

Μέσοι: Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (7), Andre Simoes (8), Ronald Vargas (10), Βαγγέλης Πλατέλλας (11), Darko Zoric (17), Jakob Johansson (18), Πέτρος Μάνταλος (20), Κώστας Γαλανόπουλος (25), Patricio ‘’Patito’’ Julian Rodriguez (29).

lazaros (1)

Επιθετικοί: Hugo Almeida (9), Tomas Pekhart (14), Χρήστος Αραβίδης, Τάσος Μπακασέτας.

* Σε παρένθεση αναφέρονται τα νούμερα που θα έχουν οι παίκτες στις φανέλες τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Με βάση τα όσα έδειξε ο Ketsbaia στα φιλικά αλλά και στις δύο επίσημες αναμετρήσεις – αυτές με τη Saint Etienne στον γ’ προκριματικό γύρο του Europa League – το σύστημα στο οποίο θα βασιστεί είναι το 4-2-3-1. Ειδικά κόντρα στους Γάλλους, η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τον Ανέστη κάτω από τα δοκάρια, με τους Κολοβέτσιο και Chygrynskiy στο κέντρο της άμυνας, τον Galo δεξιά και τον Didac στα αριστερά. Αμυντικά χαφ οι Simoes και Johansson, δίδυμο που μοιάζει αδιάσπαστο υπό νορμάλ συνθήκες. Υπάρχουν και οι απρόσμενοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο τραυματισμός του Σουηδού που έφερε στην ενδεκάδα στη ρεβάνς τον… Γαλανόπουλο κι ενώ στη Γαλλία είχε περάσει ως αλλαγή στα χαφ ο Τζανετόπουλος. Η τριπλέτα πίσω από τον φορ ήταν οι Vargas, Μάνταλος και Helder Barbosa και προωθημένος είτε ο Pekhart (στη Γαλλία) είτε ο Μπακασέτας (στο ΟΑΚΑ).

1502950 (1)

Από εκείνα τα δύο παιχνίδια, προέκυψαν 2+1 σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της ΑΕΚ. Αποχώρησε ο Barbosa, με τον Patito να βρίσκει περισσότερο χώρο και χρόνο στην ενδεκάδα, ενώ αποκτήθηκε ο Lescott για να πλαισιώσει τον Chygrynskiy στο κέντρο της άμυνας. Επίσης, επέστρεψε στην Ελλάδα ο Χριστοδουλόπουλος, «με στόχο το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του. Μπορεί, όμως, η «Ένωση» να πάρει τον τίτλο και να κάνει μια καλή πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας – αν όχι να το κατακτήσει εκ νέου;

Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Αν ο Γεωργιανός προπονητής της ΑΕΚ επιμείνει σε αυτό το 4-2-3-1, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πίσω από τους Simoes, Johansson δεν υπάρχει άλλος «καθαρός» ανασταλτικός μέσος. Ούτε ο Τζανετόπουλος είναι, ούτε ο Γαλανόπουλος, ούτε καν ο Μάνταλος που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια παιχνίδια της περυσινής σεζόν, όταν ο «Δικέφαλος του Νότου» κυνηγούσε στο σκορ. Επομένως, κάτι θα πρέπει να αλλάξει στη διάρκεια της σεζόν όταν απουσιάζει ένας εκ των δύο ή, ακόμη χειρότερα, και οι δύο.

1498664 (1)

Πιθανή μοιάζει η αλλαγή του συστήματος: είτε να πάει ο Ketsbaia σε κάποια παιχνίδια με τρεις κεντρικούς αμυντικούς – τους δύο νεοαποκτηθέντες συν τον Κολοβέτσιο – είτε να πάει σε ένα 4-4-2. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη περίπτωση, ίσως φαντάζει και η πιο πιθανή: με τους Patito και Πλατέλλα στις πτέρυγες, η ΑΕΚ αποκτά ταχύτητα και ποιότητα, με τον Μάνταλο να πλαισιώνει είτε τον Γιόχανσον είτε τον Simoes στον άξονα. Και μπροστά υπάρχει σίγουρα ο Almeida κι ένας εκ των Βάργκας, Αραβίδη. Αυτά, όμως, είναι σενάρια επί χάρτου και το πώς θα βγουν στην πορεία, δεν είναι δυνατόν να μαντέψει κανείς.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει τρίτος αξιόλογος και αξιόπιστος ανασταλτικός χαφ στον άξονα.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ

Η ΑΕΚ ξεκινάει το πρωτάθλημα της Super League – όποτε τέλος πάντων ξεκινήσει αυτό – με ένα αβαντάζ: δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Φυσικά και για το μέγεθος της ΑΕΚ το γεγονός πως αποκλείστηκε πολύ γρήγορα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας, καλό δεν είναι. Ωστόσο, ίσως έχει θετική επιρροή στην προσπάθειά της να κατακτήσει το πρωτάθλημα της σεζόν 2016/17.

almeida (1)

Οι ανταγωνιστές της, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, θα έχουν το μυαλό τους και στο Europa League. Πράγμα που συνεπάγεται πως θα δώσουν τουλάχιστον έξι παιχνίδια ο καθένας. Κι αυτό σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως στοιχίζει σε συγκέντρωση, σε δυνάμεις ενώ επιφέρει και τραυματισμούς. Εξαρτάται, βέβαια, από το πόσο ψηλά θέλει να φτάσει κάθε ομάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Επιστρέφοντας στα της ΑΕΚ, στους αγώνες που έδωσε ως τώρα, επίσημους ή φιλικούς, έδειξε πως έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα. Δεν υπάρχει το εύκολο γκολ. Ίσως με την ενσωμάτωση των Patito, Χριστοδουλόπουλου, Almeida αυτό να αλλάξει, ωστόσο για την ώρα είναι… θέμα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θεωρητικά, το πρόγραμμα της ΑΕΚ είναι, αυτό που λέμε, βατό. Δίνει το πρώτο ντέρμπι την 6η αγωνιστική, όταν και πηγαίνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να παίξει με τον Ολυμπιακό, ενώ ως τότε μπορεί να μαζέψει 13-15 βαθμούς. Ακολουθεί την 9η η «αετομαχία» στην Τούμπα και δυο αγωνιστικές μετά, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαϊδης». Ο πρώτος γύρος κλείνει με την «Ένωση» να έχει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια της στο ΟΑΚΑ – και το εκτός να είναι αυτό στη νεοφώτιστη Κέρκυρα.

JY7Uiq0GQB8s4gUtkzOP (1)

Κοινώς, αν η ΑΕΚ εκμεταλλευτεί το γεγονός πως πριν ή μετά από τα ντέρμπι οι αντίπαλοί της θα δίνουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, μπορεί να βρίσκεται, αν όχι στην κορυφή, τουλάχιστον εκεί κοντά, στο φινάλε του πρώτου γύρου. Και θα έχει όλα τα ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο στο β’ μισό του πρωταθλήματος. Πάω πολύ μακριά; Ίσως. Ωστόσο με δεδομένο πως πέρυσι, στη σεζόν της επιστροφής έπειτα από το ταξίδι στην άγονη γραμμή, έκανε το 3/3 εντός έδρας – όλες οι νίκες με σκορ 1-0 και σκόρερ τον Vargas – δικαιούται να ελπίζει πως φέτος, με καλύτερο ρόστερ, μπορεί να πετύχει κάτι ανάλογο. Και τότε, ποιος ξέρει;

Αν έπαιρνε κι έναν ακόμη ανασταλτικό μέσο…

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).