traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Η τεχνική ανάλυση είναι πολύ δημοφιλής στους επενδυτές, αλλά είναι αμφισβητούμενη στην επιστήμη. Επιπλέον, συζητείται επανειλημμένως εάν υπερτερούν τα θεμελιώδη ή η τεχνική ανάλυση. Ακόμη και μεταξύ των επενδυτών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και έννοιες για το πώς λειτουργεί η τεχνική ανάλυση στην πράξη και για το ποια πράγματα είναι σημαντικότερα από άλλα. Πήραμε συνέντευξη από τον trader και αναλυτή Holger Struck, που είναι διάσημος ειδικός στην τεχνική ανάλυση και εδώ και δέκα χρόνια προσφέρει μια καθημερινή υπηρεσία ανάλυσης στον ιστότοπό του www.hslivetrading.de.

» TRADERS´: Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με τις συναλλαγές;

Holger StruckStruck: Αυτό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ως φοιτητής οικονομικών, ήταν λογικό να με ενδιαφέρουν όσα συμβαίνουν στις αγορές. Κατά το κραχ του 1987 συναρπάστηκα από τη δύναμη και την ταχύτητα των μετακινήσεων. Ήρθα στην τεχνική ανάλυση αργότερα, μετά από την εξόρμησή μου στη θεμελιώδη έρευνα, όταν είχα ήδη βγει στην αγορά εργασίας. Εκείνο ήταν το σημείο όπου συνειδητοποίησα ότι η πραγματική επιτυχία στη διαχείριση των επενδύσεων είναι δυνατή μόνο με την τεχνική ανάλυση. Ευτυχώς, ήμουν ήδη σε μια εταιρεία που μου πρόσφερε την ελευθερία να επικεντρώνομαι πλήρως στην τεχνική ανάλυση.

TRADERS´: Ώστε στραφήκατε ηθελημένα από τη θεμελιώδη στην τεχνική ανάλυση;

Struck: Δεν «στράφηκα» ακριβώς. Τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας και των επιχειρήσεων λαμβάνονται υπόψη και μπορούν να είναι συμφέροντα για εκείνον που μπορεί να τα αξιολογήσει στο πλαίσιο των συναλλαγών. Ωστόσο, ως διαχειριστής κεφαλαίων, συνειδητοποίησα γρήγορα ότι μόνο με τη θεμελιώδη ανάλυση δεν μπορεί κάποιος να συμβαδίσει με το έξυπνο χρήμα και τα μεγάλα κεφάλαια. Σε αυτή τη δουλειά δεν είναι αρκετό να αγοράσεις οποιεσδήποτε θεμελιώδεις ισχυρές αξίες με την ελπίδα να μπορέσεις να τις μεταπουλήσεις σε τρία έτη με μεγάλα κέρδη. Μόνο με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μπορεί κάποιος να κερδίσει τον ανταγωνισμό. Αυτή η συνειδητοποίηση με οδήγησε τελικά στην επιτυχία. Στη δεκαετία του ‘90, όταν ήμουν διαχειριστής κεφαλαίων στην Berenberg Bank του Αμβούργου, είχαμε το δεύτερο καλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο που επένδυε σε γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με τις ετήσιες στατιστικές BVI (Federal Association for Investment and Asset Management), στο WAVE Management AG 2003 the best Euro mixed fund, το οποίο αύξησε τον όγκο κεφαλαίων κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

TRADERS´: Γιατί η τεχνική ανάλυση είναι τόσο σημαντική για έναν επενδυτή/trader;

Struck: Η τεχνική ανάλυση βάζει τον επενδυτή σε θέση να πρέπει να αναγνωρίσει την τάση. Προς τα πού πηγαίνει η τάση; Επιταχύνει ή επιβραδύνει; Μήπως εξαντλείται ή μήπως αποτελεί μια κρίσιμη καμπή; Μπορείτε να έχετε χιλιάδες θεμελιώδεις πληροφορίες, αλλά τελικά υπάρχει μόνο ένα πράγμα: η αγορά ανεβαίνει ή πέφτει; Η τεχνική ανάλυση αποτελεί επίσης μια ουσιαστική υποστήριξη όσον αφορά τη δράση μας ως επενδυτή ή εκτελών συναλλαγές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική ανάλυση για να στήσετε εισόδους και στοπ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή, ειδάλλως, μόλις έχετε ήδη εισέλθει σε μια συναλλαγή, απλά σκέφτεστε διαφορετικά. Κάποιος εξετάζει μόνο τις θετικές ενδείξεις εάν είναι σε θέση αγοράς, και κοιτάζει μόνο τις αρνητικές ενδείξεις εάν είναι σε θέση πώλησης. Η πειθαρχία της εφαρμοσμένης τεχνικής ανάλυσης εξισορροπεί αυτό το ψυχολογικό στοιχείο.

TRADERS´: Υπήρξε κάποιο ξεχωριστό γεγονός με το οποίο συνειδητοποιήσατε ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα;

Struck: Κανένα μεγάλο γεγονός με την έννοια του τσουνάμι, της επίθεσης στο κέντρο παγκόσμιου εμπορίου ή ενός πολέμου. Δεν πρέπει κάποιος να υποβάλει το ύφος των ημερήσιων συναλλαγών και των επενδύσεών του σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Πρέπει να λειτουργεί ως κανόνας, δηλαδή, σε περιόδους κανονικότητας. Το υπόλοιπο κυβερνάται από την αναπόφευκτη διαχείριση στοπ. Και μην ξεχνάτε: Ειδικά σε ευαίσθητες καταστάσεις πρέπει επίσης να είστε σε θέση απλά να παρατηρείτε.

TRADERS´: Χρησιμοποιείτε μόνο τεχνικές μεθόδους για τα σήματά σας για συναλλαγές;

Struck: Για την επενδυτική ανάλυση όχι, για συγκεκριμένες συναλλαγές ναι. Πέρα από τις τεχνικές μεθόδους, δηλαδή, τη γλώσσα της ίδιας της αγοράς, το υπόλοιπο για μένα είναι μάλλον μια αδύναμη υπόθεση εργασίας. Τελικά, τα κριτήρια εκτέλεσης συναλλαγών πρέπει να είναι καλά. Ένα μίγμα τεχνικών και θεμελιωδών κριτηρίων είναι κατανοητό, παραδείγματος χάριν, υπό τη μορφή ενός καταλόγου θεμελιωδώς ισχυρών μετοχών, τις οποίες συναλλασσόμαστε στη συνέχεια σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια – κατά προτίμηση, στην πλευρά της αγοράς.

TRADERS´: Ποιες μεθόδους και εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης θεωρείτε χρήσιμα και ποια όχι;

Struck: Κατά τη γνώμη μου, τις ζώνες bollinger, μερικούς σχηματισμούς candlestick,  την αλληλεπίδραση των διαφορετικών κλάδων αλλά και τις μεταβλητότητες και όγκους συναλλαγών. Για αυτόν το λόγο ένας προγενέστερος, ένας όσο το δυνατόν σαφέστερος καθορισμός τάσης, είναι και η χρήση κινητών μέσων όρων και μερικοί (λίγοι) τεχνικοί δείκτες για την εξερεύνηση των αποκλίσεων και των ακροτήτων της αγοράς. Μην ξεχνάτε τις επιβεβαιώσεις Fibonacci σε διαφορετικούς χρόνους. Όσον αφορά τα μη χρήσιμα εργαλεία, κάθε επενδυτής μπορεί να προτιμάει άλλες μεθόδους και να τις εφαρμόζει επιτυχέστερα από άλλους. Σε κάθε περίπτωση, άχρηστο είναι να έχεις μια πραγματικά καλή μεθοδολογία με τη μισή γνώση στην καλύτερη περίπτωση και έπειτα να τη δυσφημείς επίσημα και να οδηγείσαι στην αποτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο διακρίνεται ένας μεγάλος αριθμός χρηστών των κυμάτων Elliott, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους για μεγάλο διάστημα (πού ήταν το στοπ τους;) και πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν μετρήσει τα κύματα λανθασμένα. Στη συνέχεια προκύπτει ξαφνικά ένας απολύτως διαφορετικός υπολογισμός κυμάτων. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο. Ο όρος εναλλακτικός υπολογισμός, που είναι δημοφιλής μεταξύ αυτών των χρηστών, τα λέει όλα – έπειτα όλα είναι δυνατά.

TRADERS´: Εκτελείτε συναλλαγές καθαρώς συστηματικά ή ακόμα και διακριτά; 

Struck: Οι διακριτές συναλλαγές ανήκουν σίγουρα σε αυτό. Υπάρχει, φυσικά, η παλιά διαμάχη μεταξύ του συστηματικού και του διακριτού επενδυτή. Στην πράξη, ωστόσο, αυτός είναι συνήθως ένας θολός ορισμός. Είναι σημαντικό να είναι ο επενδυτής πειθαρχημένος σύμφωνα με τα κριτήριά του. Κατόπιν, τα όρια προς τη συστηματική προσέγγιση είναι ρευστά.

TRADERS´: Συχνά εξαρτάται από την ερμηνεία. Έχετε ειδικά κριτήρια για να αξιολογήσετε πώς πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά την τεχνική ανάλυση;

Struck: Το εάν η εφαρμοσμένη μέθοδος είναι σωστή ή λάθος, δηλαδή, εάν είναι καλή ή κακή, πρέπει να το γνωρίζουμε πριν από την εφαρμογή της. Εδώ μπορεί να γίνει πολλή εμπειρική εργασία, μπορεί να γίνει δοκιμή και φυσικά μπορεί να αποκτηθεί εμπειρία. Τα υπόλοιπα ρυθμίζονται στη συνέχεια από την αγορά ή την επιτυχία των συναλλαγών και των στατιστικών τους. Εκτός από ένα σύνηθες, ανεκτό ποσοστό λάθους και στατιστικά τυχαίες περιοχές, το μείον σε μια συναλλαγή κρίνει τελικά το λάθος ή το σωστό. Δεν πρέπει ποτέ να είμαστε δογματικοί.

TRADERS´: Παρακαλώ, παρουσιάστε μας ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που επιδεικνύει πώς εφαρμόζεται σωστά η τεχνική ανάλυση.

Struck: Το διάγραμμα 1 παρουσιάζει μια ανοδική τάση υπό την έννοια ότι ο SMA (55) (απλός κινητός μέσος όρος) αυξάνεται και ο EMA (21) (εκθετικός κινητός μέσος όρος 21 περιόδων, μπλε γραμμή) παραμένει υψηλότερα. Σε αυτήν την ανοδική τάση, σχεδόν κάθε σήμα πώλησης των δεικτών που παρουσιάζονται πιο κάτω ήταν αποδεκτό για έξοδο από θέση αγοράς (ο MACD ή ο Stochastic τέμνονται κάτω από τη διακεκομμένη γραμμή σήματός του), αλλά λιγότερο κατάλληλο για είσοδο σε πώληση επειδή η συνολική τάση ήταν ανοδική. Εφ’ όσον η τιμή στο διάγραμμα παρέμενε πάνω από τη μωβ ή, ακόμα καλύτερα, πάνω από την μπλε μέση γραμμή, τα σήματα εξόδου, αργά ή γρήγορα, προσπεράστηκαν από τις τιμές. Συμπέρασμα: ποτέ μην παλεύετε ενάντια στην τάση, όπως λέει το παλιό γνωμικό του χρηματιστηρίου.

Εφαρμογή της τεχνικής ανάλυσης

TRADERS´: Εκτελείτε συναλλαγές θέσης ή συναλλαγές με ημερήσιο ορίζοντα;

Struck: Και τα δύο. Στις συναλλαγές μου σε πραγματικό χρόνο, πάνω από το 90 τοις εκατό της απόδοσης επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα. Συναλλάσσομαι κυρίως τον DAX και αναφέρομαι στην αγορά τοις μετρητοίς (spot). Οι πελάτες μου  βέβαια χρησιμοποιούν και εργαλεία όπως το DAX Future, Contracts for Difference (CFD), knock-out-certificates και δικαιώματα προαίρεσης.

TRADERS´: Ποια εργαλεία χρησιμοποιείτε και σε ποιες καταστάσεις;

Struck: Όσο πιο αβέβαιη είναι η κατάσταση και όσο πιο μακριά χρειάζεται να τοποθετηθεί το στοπ, τόσο λιγότερη μόχλευση πρέπει να έχουν το εργαλείο και η θέση. Εάν στην αγορά επικρατεί πραγματική τρέλα, ακόμη και ένα μη μοχλευμένο πιστοποιητικό DAX είναι αρκετό. Και έπειτα μερικές φορές στρογγυλεύω θέσεις όσον αφορά παραμέτρους μεταβλητότητας για δικαιώματα προαίρεσης.

TRADERS´: Έχετε ένα αγαπημένο στήσιμο διαγραμμάτων;

Struck: Το επιβεβαιωμένο Hammer ακριβώς στην ή κάτω από τη χαμηλότερη ζώνη Bollinger είναι ένα από τα αγαπημένα μου στα τεχνικά σήματα εισόδου σε θέση αγοράς. Είναι ένας σχηματισμός Candlestick, ο οποίος διαμορφώνεται στη χαμηλότερη ζώνη Bollinger. Είναι ακόμα καλύτερα εάν το Hammer σχηματίζεται κάτω από τη ζώνη Bollinger. Το Hammer επιβεβαιώνεται όταν οι τιμές υπερβαίνουν το υψηλό του κεριού. Αυτό αποτελεί συγχρόνως το σημείο εισόδου για αγορά. Το αρχικό stop loss τοποθετείται στη βάση του hammer. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αγορά μετακινείται προς τα πάνω αρκετά γρήγορα, προκειμένου να αυξηθεί το stop loss στο σημείο μηδέν. Το pendant – Hanging Man στην ανώτερη ζώνη bollinger – λειτουργεί αντίστοιχα καλά για συναλλαγές πώλησης.

TRADERS´: Μπορείτε να μας παρουσιάσετε ένα παράδειγμα;

Struck: Τα σημάδια στο διάγραμμα 2 δείχνουν τα σήματα αγοράς hammer (κύκλοι). Τα σήματα 1 και 3 έφεραν μικρά κέρδη, το σήμα 2 ήταν ακόμη και μείον (ήταν ενάντια στην τάση, το στοπ είναι σημαντικό). Το σήμα 4 έφερε στη συνέχεια αρκετά καλά κέρδη, ανάλογα με τη διαχείριση του στοπ.

Δ2 Hammer στη χαμηλότερη ζώνη Bollinger

TRADERS´: Μπορείτε να μας παρουσιάσετε μια από τις ημερήσιες αναλύσεις και να εξηγήσετε πώς προχωράτε;

Struck: Μια ημερήσια ανάλυση καθορίζει «μόνο» τη θέση. Οι είσοδοι και οι έξοδοι συντονίζονται αναλόγως, αλλά ξεχωριστά. Το διάγραμμα 3 παρουσιάζει την καθοδική πίεση στον DAX μετά από το Brexit (πρώτο κυκλικό σημάδι). Κατόπιν, οι τιμές απομακρύνονται από τη χαμηλότερη ζώνη Bollinger και διαμορφώνουν ένα υψηλότερο χαμηλό (δεύτερο κυκλικό σημάδι). Αργότερα, λόγω θετικού σήματος στα candlesticks και αποκλίσεων δείκτη, λαμβάνει χώρα η (θεμιτή) μετάβαση στην ανώτερη ζώνη bollinger (τρίτο κυκλικό σημάδι). Αυτό ήταν μεθοδικά τέλειο – ειδικά όταν πολλοί συμμετέχοντες της αγοράς ήταν σε πανικό.

Δ3 Ημερήσια ανάλυση

TRADERS´: Ποια είναι η διαχείριση κινδύνου και χρημάτων σας;

Struck: Λέγονται υπερβολικά πολλά για την είσοδο. Το πραγματικά ενδιαφέρον στις συναλλαγές έρχεται αργότερα. Η διαχείριση κινδύνου και χρημάτων είναι πολύ σημαντικές πτυχές των επιτυχών συναλλαγών. Το μέγεθος θέσης καθορίζει το ποσό του κεφαλαίου ανά συναλλαγή που διακυβεύεται. Παραδείγματος χάριν, εάν πάρετε το δέκα τοις εκατό του κεφαλαίου των συναλλαγών σας ως μέγεθος θέσης, και έχετε μια μέγιστη απώλεια ύψους δέκα τοις εκατό, σε περίπτωση αποτυχημένης συναλλαγής θα χάσετε το ένα τοις εκατό του λογαριασμού σας. Το μέγεθος θέσης μπορεί επίσης να είναι υψηλότερο, αλλά ο επενδυτής πρέπει να το σκεφτεί εκ των προτέρων. Εάν συναλλάσσονται πολύ μεγάλες θέσεις, διατρέχετε τον κίνδυνο να αγνοήσετε ένα στοπ επειδή η πραγματοποίηση μιας μεγάλης απώλειας γίνεται ψυχολογικά δύσκολη στη διαχείριση. Στη συνέχεια ψάχνουμε για δικαιολογίες ώστε να παραμείνουμε στη θέση. Στις ενδοημερήσιες συναλλαγές μου, υπάρχουν στοπ σε εύρος ανά χιλιάδες. Σε συναλλαγές θέσης μπορεί επίσης να είναι τρία έως πέντε τοις εκατό (με ένα αντίστοιχα μικρότερο μέγεθος θέσης).

TRADERS´: Άρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα συναισθηματικά λάθη, οι επενδυτές πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερες θέσεις. Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ασκούν ισχυρή επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών;

Struck: Θα καθιστούσε σίγουρα τα πράγματα ευκολότερα. Αλλά, φυσικά, θέλουμε και την υψηλότερη δυνατή αμοιβή (αποτέλεσμα συναλλαγών) για το χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά στις οθόνες. Άρα το θέμα είναι να γινόμαστε καλύτεροι μεθοδικά και πιο ασφαλείς ώστε να χρησιμοποιούμε τις καλύτερες μεθόδους (που επιβεβαιώνονται από τα αποτελέσματα) για να αυξήσουμε σταδιακά τον αριθμό των hit (συχνότητα εκτέλεσης συναλλαγών ή/και μέγεθος θέσης και μόχλευση). Παρακαλώ μην το αντιστρέψετε!

TRADERS´: Χρησιμοποιείτε σταδιακή αύξηση ή/και μείωση (Scaling In and / or Scaling Out) για να ανοίγετε ή να κλείνετε θέσεις βαθμιαία;

Struck: Σπάνια. Έμαθα το εξής: Το σήμα είναι σήμα. Και ακριβώς τη στιγμή που δεν αισθάνεσαι άνετα με μια συναλλαγή, συχνά εξελίσσεται εκπληκτικά καλά και αντιστρόφως. Εντούτοις, εισέρχομαι ή εξέρχομαι σταδιακά – ειδικά σε συναλλαγές θέσης, τις οποίες διακρίνω σαφώς από τις ενδοημερήσιες συναλλαγές.

TRADERS´: Πώς διαχειρίζεστε τις ανοικτές θέσεις;

Struck: Μια ενδοημερήσια είσοδος πραγματοποιείται συνήθως μέσω εντολών stop buy ή stop sell. Ύστερα, υπάρχει ένα αρχικό στοπ, που βρίσκεται συνήθως γύρω στις 50 έως 80 μονάδες DAX. Το στοπ είτε ενεργοποιείται (συναλλαγή με απώλεια) είτε μετακινείται βαθμιαία – συνήθως μακριά μέσα στη ζώνη κέρδους. Ένα σταθερό στοχευόμενο κέρδος είναι σπάνιο. Μερικές φορές αντισταθμίζω τις συναλλαγές θέσης προσωρινά με αντίθετες-θέσεις στο ωριαίο διάγραμμα.

TRADERS´: Ποιους τύπους στοπ χρησιμοποιείτε; Τα θέτετε σταθερά στην αγορά ή εργάζεστε με νοητικά στοπ εάν κάθεστε μπροστά στην οθόνη;

Struck: Χρησιμοποιώ νοητικά στοπ λόγω της συνεχούς εικοσιτετράωρης παρουσίας μου μπροστά στην οθόνη. Όσον αφορά τις υπηρεσίες εκτέλεσης συναλλαγών που προσφέρω στους πελάτες μου, αυτό δεν ισχύει. Εκεί, κάνω σαφείς ανακοινώσεις χωρίς νοητικά στοπ.

TRADERS´: Εργάζεστε επίσης με χρονικά στοπ;

Struck: Συνήθως όχι. Εντούτοις, είναι σημαντικό το εξής: Ένα καλό σήμα πρέπει επίσης να αναπτύσσεται γρήγορα στη σωστή κατεύθυνση. Εάν για ώρες βλέπουμε ότι τίποτα δεν κινείται προς την υποδεδειγμένη κατεύθυνση αλλά έρχεται καθυστερημένα, τότε βρισκόμαστε στον χώρο του τυχαίου. Αυτό μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Για αυτόν τον λόγο, ένα στοπ συχνά μετακινείται και, φυσικά, φέρει σε κάθε περίπτωση τη χρονική διάσταση, ή αυξάνει την πιθανότητα της εκτέλεσης.

TRADERS´: Ποιες ευκαιρίες για έξοδο χρησιμοποιείτε συνήθως;

Struck: Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ trailing stop και μάλλον σπάνια μια διακριτή έξοδο. Οι στοχευόμενες τιμές συχνά ξεπερνιούνται, άρα χρησιμοποιώ περισσότερο trailing stop. Διακριτά, ωστόσο, ειδικά πριν από το χρόνο κλεισίματος και το Σαββατοκύριακο. Το διάγραμμα 4 παρουσιάζει ένα παράδειγμα διαχείρισης στοπ. Σημαντικές είναι οι οριζόντιες γραμμές που μπορούν να διαβαστούν από κάτω προς τα πάνω ως εξής: Μετά από την είσοδο αγοράς στη δεξιά πλευρά του διαγράμματος με το κερί hammer κάτω από τη ζώνη Bollinger, το αρχικό στοπ είναι κοντά στην είσοδο. Ακολουθεί μια πρώτη ανοδική μετακίνηση στο χαμηλό του κεριού της επόμενης ώρας. Τα πιο υψηλά επίπεδα θα ήταν έπειτα μια οριζόντια αντίσταση από τα άκρα αριστερά του διαγράμματος, μια περαιτέρω αντίσταση ακόμα υψηλότερα, και τέλος μια περιοχή στόχου και αντίστασης από το υψηλό ενός προγενέστερου κεριού ώρας με υψηλή σχετικότητα στο προφίλ όγκου (δεν παρουσιάζεται). Βάσει αυτών των επιπέδων, θα διαχειριζόμουν την ανοικτή συναλλαγή κομμάτι – κομμάτι έως ότου κλείσει από την αγορά.

Δ4 Διαχείριση στοπ

TRADERS´: Θα δεχόσασταν μια λιγότερο ελκυστική αναλογία πιθανότητας/κινδύνου (CRR) εάν έχετε μια καλή ανάλυση, για να μην χαθεί η συναλλαγή;

Struck: Η CRR – μην λάβετε αυτήν τη δήλωση ως κακή – είναι το πλέον παράλογο (ως πλέον υποκειμενικό) μέτρο ολόκληρης της συναλλαγής. Θα χρειαζόμουν ένα ξεχωριστό άρθρο για να το εξηγήσω, για αυτό ας το αφήσουμε εδώ. Η απάντηση είναι ναι, δεν θα απέκλεια τη συναλλαγή λόγω μιας μη-ιδανικής CRR.

TRADERS´: Ποιος είναι ο ισολογισμός σας για τις συναλλαγές κέρδους και απώλειας;

σημαντικοι οροιStruck: Η αναλογία συναλλαγών κέρδους και απώλειας είναι 4:1, πολύ καλή. Εδώ και δέκα έτη, κερδίζω κατά μέσο όρο 160 μονάδες DAX ανά μήνα – αρκετά περισσότερα κατά τα πρόσφατα τρίμηνα (καθώς ο DAX βρίσκεται ψηλότερα). Οι συναλλαγές με απώλειες είναι συνήθως έως και τέσσερις ανά μήνα.

TRADERS´: Υπό το πρίσμα της επιστήμης, η τεχνική ανάλυση απορρίπτεται συχνά ως hocus-pocus. Πώς είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να εργάζονται επιτυχώς με αυτήν, αλλά να μην φαίνονται στατιστικά πλεονεκτήματα στις μελέτες; Μπορεί η απόκλιση να είναι τόσο μεγάλη ή μήπως υπάρχει μια παρανόηση;

Struck: Σύντομη απάντηση: Με τη στατιστική μπορείς να εμφανίσεις ό,τι θέλεις. Το ενδιαφέρον στην ερώτηση για μένα είναι η αναφορά στους «επαγγελματίες». Γνωρίζω μερικούς επαγγελματίες που κέρδισαν την αγορά με τη θεμελιώδη ανάλυση αλλά στην πλειοψηφία τους κάνουν λάθος. Πράγματι, διαχειριστές με σταθερή επιτυχία στην αγορά – ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία – αποτελούν εξαιρέσεις.

TRADERS´: Έχετε ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η βασική αιτία της αποτελεσματικότητας της τεχνικής ανάλυσης; Εξάλλου, κάθε συμμετέχων στην αγορά βλέπει πού υπάρχει αντίσταση και στήριξη, και όλοι γνωρίζουν αν οι αγορές βρίσκονται σε ανοδική ή καθοδική τάση. Πώς γίνεται να μην χρησιμοποιεί η πλειοψηφία αυτές τις πληροφορίες ώστε να δημιουργεί την αντίθετη πλευρά για τις συναλλαγές μιας επιτυχούς μειονότητας;

Struck: Τώρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην αγορά χρησιμοποιεί την τεχνική ανάλυση. Από την άλλη, οι επιτροπές των θεσμικών αγοραστών, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία προτιμούν να στηρίζονται σε παραδοσιακές μεθόδους – είτε πρόκειται για απόδοση μερισμάτων ή μια αναλογία τιμής/κέρδους (P/E). Τουλάχιστον, αυτή είναι η επίσημη γλώσσα, ακόμα κι αν φαίνεται λίγο διαφορετική απ’ έξω. Επιπλέον, εάν ο κάθε συμμετέχων ξέρει πού βρίσκεται η στήριξη και η αντίσταση, όλοι γνωρίζουν πόσο ψηλά είναι οι αποδόσεις μερισμάτων και το P/E. Αλλά η μεθοδολογική ποικιλομορφία των τεχνικώς-ποσοτικών αναλύσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη για σοβαρά παγιωμένες απόψεις, το οποίο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα.

TRADERS´: Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα για επιτυχείς συναλλαγές που έχετε λάβει από την προηγούμενη εμπειρία σας στις εκτελέσεις συναλλαγών;

Struck: Πειθαρχία. Μην ονειρεύεστε, μην εύχεστε. Μην αφήνετε σε κανέναν να σας αποσπά την προσοχή. Μην συζητάτε ποτέ ό,τι είναι πιο δημοφιλές ή κοινώς αποδεκτό από την αγορά.

TRADERS´: Τι ενδιαφέροντα έχετε εκτός από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο; Έχουν, εμμέσως, κάποια σχέση με τις συναλλαγές; 

Struck: Πολλά πράγματα – ταξίδια, διάβασμα, μαγειρική και κρασί, αθλητισμός, μουσική, φωτογραφία, τέχνη, φύση, φιλίες και τα λοιπά. Προς το παρόν, η σύζυγός μου και εγώ μετακινούμαστε πολύ μεταξύ των Καννών στο νότο της Γαλλίας και του Αμβούργου, που επίσης μας ανοίγει νέους ορίζοντες.

Σίγουρα, εκτός από έναν ορισμένο τρόπο ζωής και διασκέδασης, όλα εξυπηρετούν στο να αδειάζεις κάπως το μυαλό – αλλά όχι πάντα με επιτυχία.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Marko Gränitz.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.