traders-logoΤο παρόν άρθρο έχει παραχωρηθεί απο το περιοδικό TRADERS’, και μπορείτε να διαβάσετε και περαιτέρω άρθρα με δωρεάν εγγραφή στο www.traders-mag.gr

Υπάρχουν διαρκώς άτομα που λένε: «το χρηματιστήριο δεν είναι τίποτα άλλο παρά τζόγος. Όταν κερδίζεις είναι καθαρή τύχη!». Σήμερα θα θέλαμε να εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα και να δείξουμε ότι οι σωστές εκτελέσεις συναλλαγών δεν έχουν να κάνουν με τον τζόγο.

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολος ο διαχωρισμός ανάμεσα στην καλή τύχη και τις δεξιότητες. Για να κερδίσεις σε τρεις διαδοχικές συναλλαγές δεν είναι απαραίτητο να είσαι καλός επενδυτής σε μακροπρόθεσμη βάση. Αντιστρόφως, ένας πολύ καλός επενδυτής ενδέχεται να χάσει τρεις διαδοχικές φορές.

Πώς μπορεί κάποιος να ξέρει αν οι συναλλαγές έχουν να κάνουν με την τύχη ή με τις δεξιότητες; Η έκθεση του Michael Mauboussin με τίτλο «The Success Equation: Untangling Skill and Luck in Business, Sports, and Investing» αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα.

Υπάρχει ένα απλό ερώτημα για να ελέγξετε αν κάτι αποτελεί καλή τύχη και μόνο: μπορείτε να χάσετε επίτηδες; Προσπαθήστε να χάσετε στο λόττο επίτηδες, επιλέγοντας τους λάθος αριθμούς. Δεν θα τα καταφέρετε. Μπορεί επίσης να κερδίσετε από τύχη. Το ίδιο ισχύει και για τη ρουλέτα: είτε ποντάρετε στο κόκκινο για να κερδίσετε, είτε για να χάσετε, δεν έχει διαφορά.

Στις συναλλαγές μπορεί να ισχύει το ίδιο βραχυπρόθεσμα. Αλλά εδώ υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς με τα οποία μπορεί κάποιος, επί τούτου, να χάνει διαρκώς με ασφάλεια: αγοράζοντας μετά από μεγάλες ανόδους τιμών, πουλώντας μετά από μεγάλες πτώσεις τιμών, συχνές συναλλαγές μπρος-πίσω που αυξάνουν το κόστος, άνοιγμα πολύ μεγάλων θέσεων σε μεμονωμένες συναλλαγές κοκ. Αυτά τα μοτίβα είναι το αντίθετο από όσα συνιστούν τις σωστές συναλλαγές.

Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε το εξής: βραχυπρόθεσμα, στις επενδύσεις και στις εκτελέσεις συναλλαγών, το στοιχείο της τύχης μπορεί να είναι αρκετά σημαντικό. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για μια μεθοδική διαδικασία, στρατηγικά ορθή, που με την πάροδο του χρόνου αποκτά μορφή έξω από τις συναλλαγές καθώς η καμπύλη κεφαλαίου αρχίζει να ανεβαίνει. Φροντίστε, συνεπώς, να διαθέτετε αρκετό χρόνο. Έτσι θα φτάσετε στη φάση όπου θα έχετε και τα δυο: ικανότητα, και, επιπλέον, λίγη τύχη. Αυτές είναι οι καλύτερες φάσεις στις συναλλαγές.

Καλές επενδύσεις!

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

traders-logo-square

Το περιοδικό TRADERS' παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και έγκυρη πληροφόρηση για χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εγγραφείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο www.traders-mag.gr και αποκτήστε πρόσβαση σε όλα τα τεύχη κάθε μήνα, με τις τελευταίες εξελίξεις και χρήσιμα εργαλεία που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας ως trader.