Η αλήθεια είναι πως όντας άνθρωπος της παλιάς σχολής, έχω δυσκολευτεί πολύ να βγάλω άκρη με όλες αυτές τις «μοντέρνες» τακτικές του στοιχήματος. Trading, live betting (ζωντανός στοιχηματισμός), ανέβασμα/κατέβασμα αποδόσεων, παρακολούθηση ενός, δύο ή και περισσοτέρων αγώνων ταυτόχρονα… Πράγματα τα οποία ξεφεύγουν από τη δική μου, απλή ή και αφελή αν θέλετε λογική προσέγγιση ενός αγώνα – κατά κύριο λόγο ποδοσφαιρικού. Φαντάζομαι πως λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και στα υπόλοιπα αθλήματα, περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλή για τους παίκτες του στοιχήματος.

Όντας λάτρης του ποδοσφαίρου, προφανώς και κάθε φορά μπαίνω στο τριπάκι να σκεφτώ τι μπορεί να γίνει σε ένα παιχνίδι, ωστόσο μιλάω για τα απολύτως βασικά: άσος, διπλό, ισοπαλία, over/under 2,5 γκολ. Άντε το πολύ-πολύ ποιος θα σκοράρει κι αν θα δοθεί καμία κόκκινη ή κάποιο πέναλτι σε ένα παιχνίδι. Μέχρι εκεί. Αυτό, όμως, που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο χώρο του στοιχήματος, είναι… τρέλα. Για μένα τουλάχιστον.

Πότε θα μπει το πρώτο γκολ, τι θα συμβεί πρώτα στο παιχνίδι, πόσες κίτρινες/κόκκινες θα δείξει ο διαιτητής, ποντάρισμα σε μια απόδοση στο 20λεπτο, σε άλλη απόδοση στο ημίχρονο, σκορ ημιχρόνου, σκορ δευτέρου ημιχρόνου, πόσα γκολ θα βάλει ο τάδε κτλ. Αυτό, δε, με το trading, ουδέποτε μπόρεσα να το καταλάβω. Ίσως και γιατί δεν μπήκα ποτέ στον κόπο, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου από τους παλιομοδίτες, που προτιμά να βλέπει έναν αγώνα επειδή του αρέσει το άθλημα, αλλά παράλληλα βάζει κι ένα στοίχημα για… τη χαρά του παιχνιδιού. Για να έχει κάτι να ασχολείται και να περιμένει.

ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ

Άλλωστε, ποτέ δεν πίστεψα πως μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει περιουσία από το στοίχημα. Κι ας μου έχουν «κάτσει» δύο τρία δελτία που μου έδωσαν πολύ καλά λεφτά, παίζοντας με σχετικά λίγα χρήματα.

Μπορώ να θυμηθώ κάλλιστα αυτή την περίπτωση, ή και πιο πρόσφατη αυτή.

Ωστόσο, είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι γίνονται μία στο τόσο. Και πράγματι, επειδή κρατάω ΌΛΑ τα δελτία που έχω παίξει στον ΟΠΑΠ από το 2007 μέχρι σήμερα – μιλάμε δηλαδή για μια δεκαετία κοντά – οφείλω να ομολογήσω πως είμαι χαμένος. Μπορεί η χασούρα να είναι ένας καφές την ημέρα, ωστόσο αν μαζέψεις όλους τους καφέδες, μαζεύεται και ένα σημαντικό ποσό.

στοιχημα-επιλογες-ποδοσφαιρο

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ MARTINGALE

Παρ’ όλ’ αυτά, ελάχιστες ήταν οι φορές που επιχείρησα να αλλάξω τη φιλοσοφία μου στον τρόπο στοιχηματισμού, μήπως και αυξήσω το κέρδος μειώνοντας, παράλληλα, τη συνολική μου χασούρα. Το έκανα στις μεγάλες διοργανώσεις, εφαρμόζοντας το σύστημα Martingale. Και η αλήθεια είναι πως με δικαίωσε και βγήκα κερδισμένος. Ξέρετε, αυτό που ποντάρεις στην ισοπαλία (Χ) ανεξάρτητα από το ποιες ομάδες κοντράρονται, διπλασιάζοντας το ποσό μέχρι να… σου κάτσει.

Συνέβη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, συνέβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016. Βέβαια. Οι περισσότεροι έχουν διαφορετική άποψη για τη χρήση και χρησιμότητά του, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο άρθρο που έγραψε παλαιότερα ο Jim Makos.

Αυτό όμως, το σύστημα Martingale δηλαδή, είναι κάτι που μπορείς να εφαρμόσεις σε μεγάλες διοργανώσεις, ή σε ένα πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Δεν είναι δυνατόν να το κάνεις επί καθημερινής βάσης, με τους αγώνες να περνούν μπροστά από τα μάτια σου. Εκτός κι αν έχει ιώβεια υπομονή. Αν βάλεις στόχο το να παίξεις ένα και μόνο παιχνίδι, ένα συγκεκριμένο πρωτάθλημα αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα. Γίνεται;

ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ

Κι επειδή με τα κεφαλαία στον μεσότιτλο δεν είναι εύκολη η ανάγνωση, «μόνο αποδεκτό, το μονό αποδεκτό». Κοινώς, ένα παιχνίδι σε κάθε δελτίο. Καλό διάβασμα, μελέτη δεδομένων, απουσίες, φόρμα, παράδοση, στόχοι, συμφέρουσες/δικαιολογημένες αποδόσεις και έπειτα ποντάρισμα σε ένα και μόνο παιχνίδι, σε ένα και μόνο σημείο. Το οποίο ποντάρισμα θα πρέπει να είναι πάντα μέχρι εκεί που παίρνει τον καθένα.

Όπως προανέφερα παραπάνω, δεν περιμένω να κάνω περιουσία από το στοίχημα. Μπορώ, όμως, να ελπίζω πως θα βγάλω τον καφέ, το φαγητό ή τα ψώνια της ημέρας. Επειδή οι περισσότεροι είμαστε κοινοί θνητοί, με δουλειά, υποχρεώσεις, οικογένεια, παιδιά, σκυλιά, γατιά κτλ, δεν έχουμε ώρες για να αφιερώνουμε μπροστά στον υπολογιστή, βλέποντας πολλά παιχνίδια για πολλές ώρες. Σε εκείνη την περίπτωση πάμε σε επαγγελματίες του είδους, που είναι λιγοστοί και σίγουρα δεν τους «αγγίζει» το συγκεκριμένο άρθρο.

Αν είσαι αποφασισμένος, διατεθειμένος και σε θέση να ποντάρεις π.χ. 5 ευρώ, τότε κάν’ το σε ένα και μόνο σημείο. Μην το σπας σε δύο-τρία σημεία ή σε δύο-τρία παιχνίδια. Αυτή η λεγόμενη «κάλυψη», ποτέ δεν μου άρεσε – όχι πως δεν το έχω κάνει κι εγώ, επαναλαμβάνω. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πάντα το κέρδος. Αλλά το να ελπίζεις να βγάλεις 200 ευρώ με 5, τότε είναι καλύτερα να το γυρίσεις στο ΚΙΝΟ ή στο ΤΖΟΚΕΡ. Κι αν γίνει μια φορά, δεν θα γίνεται κάθε μέρα – ούτε καν κάθε μήνα.

Το να πάρεις με 5 ευρώ τελικά 10, είναι επιτυχία. Ακόμη και 8 ή 9 αν πάρεις. Θα σωθείς; Όχι. Μπορείς όμως με το κέρδος να κάνεις κάτι. Φυσικά, αν έχεις διαθέσιμα 1000 ευρώ και ποντάρεις στο 1,20 της Ρεάλ Μαδρίτης ή της Μάντσεστερ Σίτι, τότε και τα 200 ευρώ είναι ένα πολύ σημαντικό όφελος. Βγαίνουν όλα τα 1,20; Όχι φυσικά. Μα βγαίνουν τα 1,60 ή τα 1,80 ή τα 2,30; Και πάλι όχι. Γι’ αυτό επανέρχομαι στο θέμα της μελέτης, του ψαξίματος όλων των δεδομένων σε έναν αγώνα που σε έχει τραβήξει.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

δελτιο-στοιχηματος

Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να ποντάρουμε σε ένα από τα τρία σημεία – το απλοϊκό 33,3333% πιθανότητα να κερδίσουμε δηλαδή, κάτι που ισχύει σε απόλυτα νούμερα, όχι όμως και στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα – ας το κάνουμε. Μπορούμε να πάμε και στο 50%, με τα over και under. Το θέμα, επαναλαμβάνω, είναι να πάμε διαβασμένοι να ποντάρουμε τα χρήματά μας.

Και επειδή είμαι άνθρωπος των λόγων και των πράξεων, καθημερινά στη σελίδα του stoiximaonline.com στο Facebook, θα ανεβάζω μία πρόταση με ένα μικρό κείμενο, μαζί με το αντίστοιχο δελτίο. Αρχής γενομένης από σήμερα, που υπάρχει φουλ ποδοσφαιρική δράση, με την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Καλή (μας) επιτυχία!

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).