Τον… γάιδαρο τον έχουμε φάει πια. Τα 56 από τα 64 παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί και μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Τι απέμεινε; Τα τέσσερα παιχνίδια των προημιτελικών, τα δύο των ημιτελικών, ο μικρός και ο μεγάλος τελικός. Και ποια είναι τα ζευγάρια;

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΆ

(Νικητής 57) Ουρουγουάη – Γαλλία

(Νικητής 58) Βραζιλία – Βέλγιο

(Νικητής 60) Σουηδία – Αγγλία

(Νικητής 59) Ρωσία – Κροατία

ΗΜΙΤΕΛΙΚΆ

(Νικητής 61) Νικητής 57 – Νικητής 58

(Νικητής 62) Νικητής 59 – Νικητής 60

ΜΙΚΡΌΣ ΤΕΛΙΚΌΣ

Ηττημένος 61 – Ηττημένος 62

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΌΣ

Νικητής 61 – Νικητής 62

Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σενάρια και να δίνει τα προγνωστικά του για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής στα γήπεδα της Ρωσίας. Στο δικό μου το μυαλό, το σενάριο είναι ένα: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Γαλλία!

ΗΓΈΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΈΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΊΟΥΣ ΣΥΛΛΌΓΟΥΣ

gallia-proponitis-mundial

Η εξήγηση είναι αρκετά απλή όσο και σύνθετη. Οι «τρικολόρ» έχουν προπονητή και ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα τους, παρά το γεγονός πως αρκετοί εξ αυτών είναι σε σχετική μικρή ηλικία, ενώ έχουν και έναν προπονητή που, επίσης, γνωρίζει πολύ καλά τι εστί επιτυχία!

Στο παιχνίδι απέναντι στην Αργεντινή, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ χρησιμοποίησε τους εξής 11 + 3 ποδοσφαιριστές: Γιορίς (αρχ.) – Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεζ – Πογκμπά, Καντέ – Εμπαπέ (89’ Τοβέν), Γκριεζμάν (83’ Φεκίρ), Ματουιντί (75’ Τολισό) – Ζιρού.

Τι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής αυτοί οι ποδοσφαιριστές στην καριέρα τους; Και τι δεν έχουν κάνει… Έχουμε και λέμε:

Ούγκο Γιορίς (31χρ): Έχει πλέον 101 διεθνείς συμμετοχές, έχει κατακτήσει το Euro-U19, έχει ένα Κύπελλο Γαλλίας και ένα Σούπερ Καπ Γαλλίας. Αρχηγός της εθνικής από το 2010 και της Τότεναμ από το 2015.

Μπεντζαμίν Παβάρ (22χρ.): Από τους πλέον «άγνωστους» της εθνικής. Τον έκανε διεθνή πέρυσι τον Νοέμβριο ο Ντεσάμπ κι ενώ με το σύλλογό του, τη Στουτγάρδη, ήταν μεταξύ φθοράς (δεύτερη κατηγορία Γερμανίας) και αφθαρσίας (Μπουντεσλίγκα). Πανηγύρισε, πάντως, το πρωτάθλημα στη β’ κατηγορία με τη Στουτγάρδη, που τον είχε αγοράσει για 5 εκ. ευρώ από τη Λιλ. Πλέον κοστολογείται στα εξαπλάσια…

Ραφαέλ Βαράν (25χρ.): Στη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2011, έχει πανηγυρίσει 4 Champions League, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας και 2 Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με τη «Βασίλισσα της Ευρώπης» μετράει 233 συνολικά εμφανίσεις.

Σάμουελ Ουμτιτί (24χρ.): Στην Μπαρτσελόνα από το 2016 – νωρίτερα και επί μια πενταετία ήταν στη Λιόν – έχει πανηγυρίσει 1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ισπανίας, 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 1 Κύπελλο Γαλλίας, 1 Σούπερ Καπ Γαλλίας ενώ κατέκτησε και το Μουντιάλ U-20 το 2013.

Λούκας Ερνάντεζ (22χρ.): Ο δεύτερος που είναι «παιδί» του Ντεσάμπ στην εθνική. Αριστερός μπακ, έγινε διεθνής τον Μάρτιο του 2018 και, χάρη και στην αποχώρηση του Πατρίς Εβρά, καπάρωσε θέση βασικού. Γεννημένος στη Μασσαλία και προϊόν των ακαδημιών της Ατλέτικο Μαδρίτης, ανέβηκε το 2015 στην πρώτη ομάδα και κατέκτησε φέτος το Europa League.

Πολ Πογκμπά (25χρ.): Προ ετών ήταν η ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο, όταν – το 2016 – από τη Γιουβέντους μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με τους «κόκκινους διάβολους» έχει πάρει 1 Λιγκ Καπ Αγγλίας συν το Europa League του 2017. Νωρίτερα, με τη «Γηραιά Κυρία», μέτρησε 4 πρωταθλήματα Ιταλίας, 2 Κύπελλα Ιταλίας και 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας ενώ, παρέα με τον Ουμτιτί, το 2013 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, διοργάνωση στην οποία ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης της!

Ενγκολό Καντέ (27χρ.): Δεν τον ήξερε κανείς και με τον Κλαούντιο Ρανιέρι έγινε… πρώτος μάγκας. Πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Λέστερ, πρωτάθλημα και Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανής τόσο των «μπλε» του Λονδίνου, όσο και των «τρικολόρ». Οι «αλεπούδες» τον αγόρασαν για 9 εκ. ευρώ το 2015 από την Καέν και την επόμενη χρονιά τον πούλησαν για 35,8 εκ. ευρώ στην Τσέλσι…

Κιλιάν Εμπαπέ (19χρ.): Ο Πελέ τον έχρισε ήδη διάδοχό του – καλά, το έχει και κάνει και με αρκετούς ακόμη. Το ξεπέταγμά του στη διεθνή σκηνή, μοναδικό. Αναδείχθηκε στις ακαδημίες της Μονακό, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 2017, για να πωληθεί στη συνέχεια στην Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 180 εκ. ευρώ! Με την Π.Σ.Ζ. κατέκτησε φέτος το τρεμπλ (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Λιγκ Καπ Γαλλίας)! Το 2016 πανηγύρισε και την κατάκτηση του Euro U-19.

Αντουάν Γκριεζμάν (27χρ.): Πριν την έναρξη του Μουντιάλ, απαρνήθηκε τα χρήματα και τη δόξα της Μπαρτσελόνα, για να μείνει στην αγαπημένη του Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία έχει πανηγυρίσει 1 Europa League και 1 Σούπερ Καπ Ισπανίας. Η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα, ερωτική, όπως φάνηκε περίτρανα το 2016, όταν βγήκε πρώτος σκόρερ στο  Euro με 6 γκολ. Νωρίτερα, το 2010, είχε κατακτήσει το Euro U-19, όντας ακόμη παίκτης της Σοσιεδάδ.

Μπλεζ Ματουιντί (31χρ.): Η λέξη ‘’πολυεργαλείο’’ φαντάζει μικρή για τον κορυφαίο παίκτη της Γαλλίας το 2015. Έχει κατακτήσει με την Παρί Σεν Ζερμέν 5 πρωταθλήματα Γαλλίας, 3 Κύπελλα Γαλλίας, 4 Λιγκ Καπ Γαλλίας και 4 Σούπερ Καπ Γαλλίας, για να ακολουθήσει φέτος το νταμπλ στην Ιταλία με τη Γιουβέντους. Κι όμως, η Π.Σ.Ζ. είχε δώσει μόλις 8 εκ. το 2011 για να τον αποκτήσει από τη Σεντ Ετιέν.

Ολιβιέ Ζιρού (31χρ.): Έχει ‘’φάει’’ τα αγγλικά γήπεδα με το κουτάλι. Ο ύψους 1,92μ. επιθετικός είχε βγει πρώτος σκόρερ στη Γαλλία το 2010 με την Τουρ (στη Β’ Γαλλίας) και το 2012 με τη Μονπελιέ, κατακτώντας με την τελευταία και το πρωτάθλημα Γαλλίας. Ακολούθησαν 3 Κύπελλα και 3 Λιγκ Καπ Αγγλίας με την Αρσεναλ, για να έρθει φέτος ακόμη 1 Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι.

Κορεντίν Τολισό (23χρ.): Ακόμη ένας που αναδείχθηκε από τον Ντεσάμπ. Έχει κατακτήσει ήδη 1 πρωτάθληκα και 1 Σούπερ Καπ Γερμανίας, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι έδωσε 41,5 εκ. ευρώ για να τον πάρει από τη Λιόν.

Ναμπίλ Φεκίρ (24χρ.): Από το 2013 στην πρώτη ομάδα της Λιόν – κι άλλα δυο στις ακαδημίες τα – ο Φεκίρ από περασμένο καλοκαίρι… ταξιδεύει για το Λίβερπουλ, αλλά προς το παρόν παραμένει στη Γαλλία. Ο μοναδικός δίχως τρόπαιο σε αυτή την 14άδα παικτών!

Φλοριάν Τοβέν (25χρ.): Ο… τελευταίος που χρίστηκε διεθνής ελέω Ντεσάμπ. Το 2013 ήταν κι αυτός στην εθνική που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 ενώ την ίδια χρονιά ψηφίστηκε και κορυφαίος νεαρός παίκτης στη Γαλλία. Η Νιουκάστλ έδωσε 18,35 εκ. ευρώ το 2015 για να τον πάρει από τη Μαρσέιγ, αλλά δεν… τράβηξε στα γήπεδα της Αγγλίας, για να δώσουν πίσω οι Μασσαλοί τα 11 εκ. εξ αυτών ώστε να τον επαναπατρίσουν!

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ντιντιέ Ντεσάμπ: Ποδόσφαιρο έπαιξε σε Ναντ, Μαρσέιγ (1 Champions League και 3 πρωταθλήματα Γαλλίας), Μπορντό, Γιουβέντους (1 Champions League, 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και 4 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 2 Διηπειρωτικά και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης), Τσέλσι (1 Κύπελλο και 1 Σούπερ Καπ Αγγλίας) και Βαλένθια ενώ στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας βρέθηκε τον Ιούλιο του 2012 κι ενώ νωρίτερα, ως αρχηγός της, είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δυο χρόνια αργότερα. Πριν αναλάβει την εθνική, είχε περάσει από την τεχνική ηγεσία των Μονακό (1 Κύπελλο Γαλλίας), Γιουβέντους και Μαρσέιγ (1 πρωτάθλημα, 3 Κύπελλα και 2 Λιγκ Καπ Γαλλίας). Γεμάτη η τροπαιοθήκη, δηλαδή…

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ

stoixima-xrimata-rouvlia

Προσωπικά, άλλη εθνική που να έχει τέτοια ποιότητα και εμπειρία σε καταστάσεις πρωταθλητισμού, δεν βλέπω. Σ’ αυτούς τους 11 + 3 μπορώ να προσθέσω και άλλους που είναι στην αποστολή της Γαλλίας αλλά έχουν περιορισμένο ρόλο: ο τερματοφύλακας Στιβ Μανταντά, οι στόπερ Αντίλ Ραμί και Πρεσνέλ Κιμπέμπε, ο χαφ Στίβεν Ενζονζί κι ο εξτρέμ Ουσμάν Ντεμπελέ.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, τους λόγους, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της Γαλλίας.

Ουρουγουάη – Γαλλία       2          απόδοση 2,00

Ουρουγουάη – Γαλλία       πρόκριση Γαλλία      απόδοση 1,45

Φιναλίστ Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία απόδοση 3,00

Φιναλίστ Παγκοσμίου Κυπέλλου Κροατία & Γαλλία    απόδοση 7,00

Νικητής Παγκοσμίου Κυπέλλου   Γαλλία απόδοση 4,25

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).