Το Σάββατο ο Άρης υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό και η Μπόλτον την Άρσεναλ. 2 αγώνες που αν και εκ πρώτης όψεως είναι φύσης αδύνατο να συγκριθούν λόγω διαφορετικής δυναμικότητας ομάδων και πρωταθλημάτων, εντούτοις υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στη μεταβολή των αποδόσεων στο στοίχημά τους. Ακόμα και το 3ο γκολ της Άρσεναλ δεν άλλαξε δραματικά την εξέλιξη του trading. Αλλά ας εξετάσουμε τους δυο αγώνες λεπτομερώς.

Ο Άρης ξεκίνησε το ματς καλά, σκοράροντας στο 10ο λεπτό για να ισοφαριστεί στο 19ο και να βρεθεί πίσω με 1-2 στο 26ο λεπτό. Τελικά έχασε το παιχνίδι με σκορ 1-2. Η Μπόλτον από την άλλη ξεκίνησε κι αυτή με τις καλύτερες προϋποθέσεις ανοίγοντας το σκορ στο 14ο λεπτό για να ισοφαριστεί στο 26ο και να βρεθεί να χάνει με 1-2 στο 27ο λεπτό. Τελικά το παιχνίδι πήγε στην Άρσεναλ με σκορ 1-3 με το 3ο γκολ να επιτυγχάνεται στο 87ο λεπτό. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα δύο ματς είχαν ακριβώς την ίδια εξέλιξη στο σκορ (αν εξαιρέσουμε το 3ο γκολ της Άρσεναλ), στο ίδιο σχεδόν χρονικό σημείο και με ίδια κατάληξη – τη νίκη της φιλοξενούμενης ομάδας. Αναμφίβολα οι αποδόσεις των στοιχημάτων δε θα παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

Πράγματι, αν και ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι στο 2.40 περίπου ενώ η Άρσεναλ στο 1.60, οι μεταβολές των αποδόσεών τους είναι πανομοιότυπες. Για του λόγου το αληθές παρατηρήστε τα παρακάτω γραφήματα, αντίστοιχα για τις 2 ομάδες:


Ας δούμε τις επιμέρους μεταβολές και την άμεση σύγκριση που γίνεται:

Σκορ ΠΑΟ Άρσεναλ
1-01-1

1-2

2.60 άνοδος στο 5.25.20 πτώση στο 2.40

2.40 πτώση στο 1.45

1.60 άνοδος στο 2.742.70 πτώση στο 1.60

1.60 πτώση στο 1.2

Για χάριν απλούστευσης της ανάλυσης θα παραλείψουμε το 3ο γκολ της Άρσεναλ που θα συμφωνήσετε ότι είναι ανεπαίσθητη η επιρροή του στη σύγκριση των δύο παραπάνω γραφημάτων. Βλέποντας τον παραπάνω πίνακα είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε το ποσοστό μεταβολής των εκάστοτε αποδόσεων, ώστε να δούμε εάν συμφέρει να κάνει κανείς trading μεγάλες αποδόσεις ή μικρές.

Το 1-0 για τον ΠΑΟ σήμαινε ότι για lay 100€ στο 2.60 και back 46€ στο 5.2, ο trader θα είχε εξασφαλισμένο κέρδος 54€ σε όλα τα ενδεχόμενα, ενώ με 267€ lay την Άρσεναλ στο 1.60 (ώστε να ρισκάρει και πάλι 160€ όπως στον ΠΑΟ) και back 156€ στο 2.74 θα εξασφάλιζε €111 σε όλα τα σημεία. Έχοντας δηλαδή ως μέγιστη υποχρέωση τα 160€ στις 2 περιπτώσεις, με το ίδιο ακριβώς σενάριο, θα ήταν πιο ωφελημένος εάν είχε προτιμήσει να παίξει κατά της Άρσεναλ.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στο παραπάνω; Απαιτείται προσοχή στο γεγονός ότι η Άρσεναλ είχε λιγότερες πιθανότητες να δεχτεί γκολ από ό,τι ο ΠΑΟ δεδομένου της διαφοράς της αρχικής απόδοσής του, 2.40 με 1.60. Καθώς λοιπόν είναι πιθανότερο να δεχτεί γκολ ο ΠΑΟ, αναπόφευκτα το κέρδος του trader θα είναι και μικρότερο σε σχέση με την Άρσεναλ.

Εξετάζοντας την περίπτωση του 1-1, στον αγώνα του ΠΑΟ κάνοντας back €100 στο 5.20 και lay €217 στο 2.4 ο trader εξασφάλιζε €117 ενώ στην Άρσεναλ με back €100 στο 2.70 και lay €169 στο 1.60 θα κέρδιζε €69. Κι εδώ η διαφορά στο τελικό κέρδος προκύπτει από τη διαφορά της αρχικής απόδοσης των 2 ομάδων, πριν την μεταβολή. Είναι πολύ πιθανότερο να σκοράρει η ομάδα με απόδοση 2.70 από ό,τι μια ομάδα με απόδοση 5.20.

Κατά τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση του 1-2, στον ΠΑΟ ο trader θα κέρδιζε €65 και στην Άρσεναλ €33.

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα από τα παραπάνω; Θα πρέπει να ακολουθούνται ομάδες με μικρή απόδοση για trading ή εκείνες με μεγάλη απόδοση; Μήπως όταν ξεκινά κανείς με lay το trading θα ήταν καλύτερο να το επιχειρεί σε ομάδα με μικρή απόδοση, ενώ αν αρχίζει με back να προτιμά μεγάλες αποδόσεις; Οι περισσότεροι παίκτες ακολουθούν την τελευταία τακτική. Το κάνουν όμως διότι πρώτα έχουν κάνει την παραπάνω ανάλυση;

Αμφιβάλλω. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι παίζοντας ΚΑΤΑ σε μικρή απόδοση φαίνεται ότι ρισκάρει λίγα για να κερδίσει πολλά. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει κι όταν ξεκινά με ΥΠΕΡ με λίγα χρήματα σε μεγάλες αποδόσεις κυνηγώντας τη μεγάλη απόδοση. Στην πραγματικότητα ρισκάρει λίγα λεφτά με μεγάλο ρίσκο κι αντίστοιχα μεγάλο σχετικά κέρδος.

Οπότε τι προτείνεις θα με ρωτήσετε. Να παίζει ΚΑΤΑ σε μεγάλη απόδοση, με μικρό ρίσκο, μικρό κέρδος και να κινδυνεύει να δεχτεί μεγάλη ήττα; Φυσικά και όχι είναι η σύντομη απάντηση. Εκείνο που θα πρέπει να κάνει είναι να ερευνά ΓΙΑΤΙ περιμένει αυτά τα κέρδη κι αν ΠΡΑΓΜΑΤΙ αξίζει το μεγάλο (ή μικρό) ρίσκο που παίρνει.

Η απάντηση κρύβεται και πάλι στα μαθηματικά. Στα παραπάνω παραδείγματα είδαμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο η αρχική απόδοση του στοιχήματος πριν τη μεταβολή του. Όταν τα παιχνίδια ήταν 1-0 ο ΠΑΟ βρισκόταν στο 5.2 και η Άρσεναλ στο 2.70. Για να επιλέξει ο trader να κάνει back σε κάποια από τις ομάδες σε εκείνη τη χρονική περίοδο θα έπρεπε να εξετάσει μια ακόμα παράμετρος που του διαφεύγει. Η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από την πιθανότητα μία από αυτές τις ομάδες να σκοράρει ώστε να γίνει το 1-1.

Στο ματς του Παναθηναϊκού η μεταβολή του 5.2 σε 2.4 ήταν στην ουσία ένα στοίχημα των €100 με απόδοση 2.17 (=117€ κέρδος). Στο ματς της Άρσεναλ η μεταβολή του 2.70 σε 1.60 ήταν ένα στοίχημα των €100 με απόδοση 1.69 (=€69 κέρδος). Στο πρώτο σενάριο χρειαζόταν πιθανότητα επιτυχίας 46% και στη δεύτερη 59,2% τουλάχιστον για να είναι στα λεφτά του μακροχρόνια. Πώς μπορεί να υπολογίσει αυτή την πιθανότητα εάν είναι μεγαλύτερη ώστε να τον συμφέρει το συγκεκριμένο trading;

Ένας καλός δείκτης είναι να δει εκείνη τη στιγμή ποια είναι η απόδοση του στοιχήματος του «Επόμενου γκολ». Εάν ο ΠΑΟ ήταν σε απόδοση μικρότερη του 2.17, τότε έπρεπε να κάνει το trading, όπως επίσης εάν η απόδοση της Άρσεναλ ήταν μικρότερη από 1.69. Εάν ήταν μεγαλύτερες, τότε η αγορά δείχνει ότι η πιθανότητα να σκοράρει ο ΠΑΟ ή η Άρσεναλ ήταν μικρότερες από 46% και 59.2% αντίστοιχα και δε θα έπρεπε να το επιχειρήσει.

Εδώ κάποιοι μπορεί να πονηρευτούν λιγάκι και να ανακαλύψουν άλλη μια δυνατότητα trading στην Betfair. Αυτή η δυνατότητα δεν είναι άλλη από το… trading του trading! Με απλά λόγια εάν γνωρίζει ότι σε μια πιθανή εξέλιξη του σκορ θα σημειώνονταν αυτές οι διακυμάνσεις (οπότε και θα υπολόγιζε τις παραπάνω αποδόσεις, 2.17 και 1.69) τότε θα μπορούσε να κάνει trading την απόδοση αυτή με την απόδοση του «Επόμενου γκολ» εφόσον εκείνη είχε διαφορά από αυτές!

Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα σε επόμενο κείμενό μου.

Επιστρέφοντας στην ερώτησή μας για το πώς θα μπορούσε να υπολογίσει την πιθανότητα ώστε να τον συμφέρει το trading, μπορούσε να επιλέξει αυθαίρετα μία που θα έκρινε ως σωστή (δίκαιη, fair probability) ή με κάποια μαθηματικά μοντέλα, ή από την εμπειρία του. Όποιος κι αν ήταν ο τρόπος που θα το έκανε, θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με άλλα λόγια, αν και στα δύο παραδείγματα του ΠΑΟ και της Άρσεναλ η μεταβολή των αποδόσεων ήταν ακριβώς η ίδια, η επιλογή του trading του θα εξαρτιόταν από την πιθανότητα να σκοράρει κάποια ομάδα κι όχι από τις αποδόσεις! Αν ο trader σκεφτόταν με βάση τις πιθανότητες, πάντα θα είναι ένα βήμα μπροστά από τον… ανταγωνισμό!

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.