Μετά τη συμπλήρωση των προκριματικών στην πίστα της Ιαπωνίας, ο Χάμιλτον θα ξεκινήσει αύριο από την pole position έχοντας τον Raikkonen δίπλα του ενώ τις 2 επόμενες θέσεις έχουν οι Kovalainen και Alonso. 5ος θα ξεκινήσει ο δεύτερος διεκδικητής του τίτλου του πρωταθλητή, Massa. Αναλυτικά τα αποτελέσματα από το επίσημο site της Formula 1:

Pos No Driver Team
1 22 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes
2 1 Kimi Raikkonen Ferrari
3 23 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes
4 5 Fernando Alonso Renault
5 2 Felipe Massa Ferrari
6 4 Robert Kubica BMW Sauber
7 11 Jarno Trulli Toyota
8 12 Timo Glock Toyota
9 15 Sebastian Vettel STR-Ferrari
10 14 Sebastien Bourdais STR-Ferrari
11 9 David Coulthard Red Bull-Renault
12 6 Nelsinho Piquet Renault
13 10 Mark Webber Red Bull-Renault
14 8 Kazuki Nakajima Williams-Toyota
15 7 Nico Rosberg Williams-Toyota
16 3 Nick Heidfeld BMW Sauber
17 17 Rubens Barrichello Honda
18 16 Jenson Button Honda
19 20 Adrian Sutil Force India-Ferrari
20 21 Giancarlo Fisichella Force India-Ferrari

Είχα γράψει για τις αποδόσεις των οδηγών στο στοίχημα τόσο του Ιαπωνικού αγώνα, όσο και για το πρωτάθλημα της Formula 1 στο προηγούμενο άρθρο. Συγκεντρωτικά τότε (προηγούμενο Σαββατοκύριακο) για νικητή του Πρωταθλήματος φαβορί ήταν ο Hamilton στο 1.35, ακολουθούσε ο Massa στο 4 κι έπονταν Raikonnen και Kubica. Για νικητή του Ιαπωνικού αγώνα ο Hamilton διαπραγματευόταν στο 2.72, o Massa λίγο πάνω από το 3.00 κι ο Raikonnen κοντά στο 7.00.

Μετά λοιπόν τα δοκιμαστικά είχαμε τις εξής μεταβολές στις αποδόσεις των οδηγών:

Όσον αφορά το στοίχημα του F1 πρωταθλητή, ο Hamilton από 1.35 έπεσε στο 1.27 (τελευταία ταιριασμένη τιμή), ο Massa ανέβηκε λίγο στο 4.20 κι ο Raikonnen από 170 ανέβηκε στο 310 αν και ταιριάστηκε στοίχημα στο 1000.

Για το στοίχημα της Ιαπωνίας, του Hamilton αναπόφευκτα έπεσε η απόδοση από το 2.72 στο 1.97, του Massa εκτοξεύθηκε από το 3 στο 9.40 ενώ του Raikonnen από το 7 έπεσε στο 4.00. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι εμπιστεύθηκαν τον Hamilton μέχρι στιγμής, οι οποίοι με back στο 2.72 και lay στο 1.97 αυτή τη στιγμή εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό κέρδος πριν την έναρξη του αυριανού αγώνα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ένα ίσως παράδοξο γεγονός για αρκετούς, αφού η απόδοση του Raikonnen έπεσε για νικητή στην Ιαπωνία αλλά ανέβηκε για πρωταθλητή. Αν εξετάσουμε λίγο την περίπτωση αυτή, δε θα δυσκολευτούμε να δώσουμε μια λογική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο. Ο Raikonnen ενώ κατάφερε και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης αύριο (εξ ου και η πτώση της απόδοσής του), εντούτοις η επίδοση του Hamilton δίνει το δικαίωμα στον ίδιο να έχει μεγάλες πιθανότητες να ξεφύγει ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία. Με άλλα λόγια εάν ο Hamilton δεν τα είχε πάει τόσο καλά και μαζί με αυτόν και ο Massa, τότε η απόδοση του Raikonnen μάλλον θα έπεφτε από το 170 για πρωταθλητής. Εντούτοις όμως, ο συνδυασμός όλων αυτών των αποτελεσμάτων οδήγησε σε αυτή τη μεταβολή των αποδόσεων. Το παραπάνω είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τρόπου που επηρεάζονται οι αποδόσεις όχι μόνο από την προσωπική επίδοση κάποιου, αλλά κι από τη γενική έκβαση ενός αγώνα.

Στο προηγούμενο άρθρο είχα γράψει ότι μια καλή τοποθέτηση για trading (κυρίως μακροχρόνιο) ήταν να παίξουμε τον Hamilton υπέρ για πρωταθλητή. Πριν ακόμα λοιπόν ξεκινήσει ο αγώνας, και ήδη βλέπουμε μια μικρή πτώση της απόδοσης. Μπορεί να την αξιολογείτε σαν μηδαμινή, αλλά από το 1.35 να πάει η απόδοση στο 1.27, σημαίνει ότι παίζοντας €100 υπέρ στο 1.35 και κατά στο 1.27 €106.30, εξασφαλίζουμε κέρδος αυτή τη στιγμή ίσο με €6.30. Πολλοί θα σκεφτούν, καλά, για 6% κάναμε όλη αυτή την ανάλυση;

Φυσικά και όχι για 6% αλλά για πολύ περισσότερο. Συνήθως ξεχνάμε ότι σε περίπτωση που τα πράγματα δεν είχαν εξελιχθεί υπέρ για εμάς, έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε το trading μας και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειές μας. Εάν λοιπόν ο Hamilton δεν τα είχε πάει τόσο καλά στα προκριματικά (επαναλαμβάνω, προκριματικά, ούτε καν στον αγώνα δε φτάσαμε και συζητάμε για μεταβολές αποδόσεων), τότε η απόδοσή του θα είχε ανέβει. Είστε τόσο σίγουροι ότι θα είχε ανέβει εάν ξεκινούσε από 5η θέση κι ο Massa από 4η; Εγώ δε θα το έλεγα. Αλλά ας πούμε ότι ο Massa έπαιρνε την pole position κι ο Hamilton ξεκινούσε 20ος. Ό,τι χειρότερο. Πόσο θα είχε πάει τώρα η απόδοση του Hamilton; Δε θα εξακολουθούσε να είναι φαβορί για τον τίτλο; Δε φαντάζομαι από ένα γύρο προκριματικών να έχανε τη θέση του φαβορί, 7 βαθμοί μπροστά είναι! Έστω λοιπόν ότι η απόδοση ανέβαινε στο 2.00! Κάνοντας lay €70 στο 2.00, θα είχαμε απώλειες €30 σε όλους τους οδηγούς και θα είχαμε κλείσει το trading μας.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι από 1.35 υποθέσαμε ότι η απόδοση του Hamilton σκαρφάλωσε στο 2.00 (!!!) και παρόλα αυτά χάνουμε €30 από τα αρχικά μας €100. Αν τώρα πάμε λίγο παραπάνω και δούμε ότι τώρα μπορούμε να πάρουμε €6 κέρδος, το 6 στα 30 μας δίνει ένα υγιέστατο 20% κέρδος αντί για 6% που μας φάνηκε στην αρχή. Πλέον η κίνησή μας δείχνει αρκετά αποδοτικότερη.

Το συμπέρασμά από όλα αυτά είναι το πόσο μεγάλη σημασία έχει πού έχουμε τοποθετήσει το σημείο εξόδου μας, το stop loss. Πάντα ξεκινάμε το trading ξέροντας ακριβώς πότε θα κλείσουμε τη θέση μας εάν η αγορά κινηθεί εναντίον μας. Εάν δεν το κάνουμε τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε όλο το κεφάλαιο που έχουμε επενδύσει. Βέβαια δε φτάνει μόνο να ορίσουμε το stop loss μας, αλλά και η πειθαρχία να το τηρήσουμε.

Εάν το παραπάνω σενάριο (1.35->2.00 και 1.35->1.27) συνέβαινε 1000 φορές και ακολουθούσαμε το ίδιο σκεπτικό κάθε φορά (ή €6 ευρώ κέρδος τώρα, ή €30 ήττα στη χειρότερη αρνητική εξέλιξη (δηλαδή ένα στοίχημα με απόδοση 1.2)), τότε εάν συνέβαινε η θετική εξέλιξη πάνω από 833 φορές, θα βγαίναμε κερδισμένοι μακροχρόνια. Σκεφτείτε τώρα το σενάριο να μην κλείνατε τη θέση σας στο 2.00 και να περιμένατε να «γυρίσει». Αφού ρισκάρατε πλέον €100, το κέρδος που θα παίρνατε στην τωρινή κατάσταση θα ήταν 6% (άρα ένα στοίχημα με απόδοση 1.06 στη ουσία), αρά χρειαζόσασταν 943 φορές να τα πάει καλά ο Hamilton! Κατανοείτε τη διαφορά τάξης μεγέθους!

Κι αν τώρα πείτε, «ε, ναι αλλά άμα «γύριζε» το παιχνίδι ο Hamilton κι έπαιρνε τον τίτλο, θα έπεφτε η απόδοση στο 1.01 και θα τσεπώναμε €35 αντί για 6», τότε αυτό που θα είχατε κάνει είναι να τζογάρετε ή να στοιχηματίσετε (κι όχι trading) υπέρ του Hamilton στο 1.35 και θέλατε να κερδίζει το πρωτάθλημα ο Hamilton πάνω από το 74% των περιπτώσεων. Μην ξεχνάτε όμως ότι θα είχατε ρισκάρει €100 για 35% κέρδος, ενώ τώρα παίζετε €30 με 20% κέρδος κι έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε πολλές κινήσεις στο trading σας.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.