betfair Premium ChargesΗ Betfair, το πιο μεγάλο ανταλλακτήριο στοιχημάτων, υιοθέτησε τα Betfair Premium Charges, μια χρέωση των πελατών της επιπλέον της προμήθειας που για αρκετά χρόνια της λειτουργίας της εταιρίας δεν υπήρχε. Αν και οι ειδικές χρεώσεις δεν εφαρμόζονται σε όλους τους παίκτες παρά μόνο στους κερδισμένους παίκτες, η επίδρασή τους στα κέρδη ενός συστήματος είναι τεράστια. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η προμήθεια 5% που χρεώνεται σε όλα τα στοιχήματα, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η Betfair ΔΕΝ προσφέρει 20% καλύτερες αποδόσεις από τις άλλες εταιρίες στοιχημάτων, όπως για χρόνια ισχυρίζεται.

Εν συντομία τα Betfair Premium Charges, ή ελληνιστί Ειδικές Κρατήσεις Betfair, χρεώνονται σε πελάτες που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το επίσημο site της Betfair:

Θα υποπίπτετε στην Ειδική Κράτηση μόνο εάν από τη στιγμή που ανοίξατε λογαριασμό στην Betfair πληροίτε τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ο λογαριασμός σας έχει κέρδος,
  • Οι συνολικές παραχθείσες κρατήσεις σας είναι λιγότερες από το 20% των ακαθάριστων κερδών και
  • Έχετε στοιχηματίσει σε περισσότερες από 250 αγορές.

Δύο επιπλέον όροι μειώνουν την πιθανότητα να χρειαστεί να πληρώσετε την Ειδική Κράτηση:

  • Οποιοδήποτε μεμονωμένο κέρδος είναι μεγαλύτερο του 50% του συνολικού ακαθάριστου κέρδους από τη μέρα που ανοίξατε λογαριασμό στην Betfair θα εξαιρείται από τον υπολογισμό, και
  • Κάθε πελάτης θα έχει μία επιδότηση της τάξεως των £1.000 όσον αφορά την Ειδική Κράτηση.

Κάθε βδομάδα οι πελάτες που ικανοποιούν όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφονται παραπάνω θα επιβαρύνονται το μικρότερο εκ των δύο:

  • Της διαφοράς μεταξύ του 20% των ακαθάριστων κερδών της προηγούμενης εβδομάδας και των συνολικών κρατήσεων που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και
  • Της διαφοράς μεταξύ του 20% των ακαθάριστων κερδών και των συνολικών κρατήσεων που παράχθηκαν από τη στιγμή που άνοιξε ο λογαριασμός του πελάτη στην Betfair.

Για παράδειγμα, ένας παίκτης που κέρδισε 106.000 ευρώ το 2005, ενώ πλήρωσε 6.000 ευρώ προμήθεια, όταν δεν υπήρχαν οι Ειδικές Κρατήσεις Betfair. Εάν το σύστημα στοιχήματος απέδιδε το ίδιο σήμερα, θα είχε μια επιπλέον χρέωση λόγω Premium Charges της τάξης των 15.200 ευρώ, δηλαδή 15% πτώση των συνολικών κερδών. Ας δούμε πώς μεταφράζεται αυτή η χρέωση σε μεταβολή της πραγματικής απόδοσης.

Ειδικές Χρεώσεις BetfairΈστω ένας αγώνας που το γεγονός που θέλουμε να στοιχηματίσουμε προσφέρεται σε απόδοση 2.00. Δεδομένου ότι χρεωνόμαστε προμήθεια 5%, η πραγματική απόδοση είναι 1.95, όπως εξηγήσαμε στο ρόλο που παίζει η προμήθεια σε συστήματα στοιχήματος. Εφόσον τώρα κερδίζουμε 120.000 ευρώ και χάνουμε 14.000 για να έχουμε κέρδος 106.000 προ προμήθειας, λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω 15% επιπλέον χρέωση λόγω των ειδικών κρατήσεων, η τελική πραγματική απόδοση είναι 1.823!!

Τα παραπάνω προκύπτουν ως εξής: Έστω ότι έχασε 1.400 στοιχήματα των 10 ευρώ και κέρδισε 12.000 στοιχήματα των 10 ευρώ με απόδοση 2.00. Πλήρωσε 6.000 λόγω της 5% προμήθειας κι άλλα 15.200 λόγω Betfair Premium Charges. Στο τέλος λοιπόν τα 12.000 στοιχήματα των 10 ευρώ δεν του επέστρεψαν 120.000 ευρώ αλλά 98.800. Άρα για το κάθε κερδισμένο στοίχημα είχε κέρδος 8,23 ευρώ αντί για 10, που θα είχε με πραγματική απόδοση 2. Έτσι καταλήξαμε στην πραγματική απόδοση του 1.823.

Οπωσδήποτε συγκρίναμε ακραία παραδείγματα, ο λόγος όμως ήταν για να δείξουμε πόσο μεγάλη αύξηση στην προμήθεια έχουν οι Ειδικές Κρατήσεις Betfair και πώς επηρεάζονται οι αποδόσεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που ακούσουμε για 20% καλύτερες αποδόσεις, ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.