Όταν παίζουμε στοίχημα online πρέπει να κάνουμε σύγκριση αποδόσεων των εταιριών στοιχημάτων αλλά και των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων, ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο προσδοκώμενο κέρδος.

Η σύγκριση αποδόσεων γίνεται εξετάζοντας κάθε εταιρία χωριστά, ή χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ιστοσελίδων που προσφέρουν την υπηρεσία της σύγκρισης αποδόσεων. Στοιχηματίζοντας στη μεγαλύτερη απόδοση κάθε φορά, το σύστημα του στοιχήματος που εφαρμόζουμε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει κέρδος.

Θεωρώντας ένα υποθετικό σύστημα στοιχήματος που έχουμε μελετήσει στο στοίχημα ποδοσφαίρου, θα αποδείξουμε πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει στην επίδοση του συστήματος η σύγκριση αποδόσεων.

Η σύγκριση αποδόσεων σε ένα σύστημα στοιχήματος

Έστω λοιπόν ότι σύμφωνα με το σύστημα προκύπτουν στοιχήματα σε ομάδες που η πιθανότητα να κερδίσουν τον αγώνα είναι 60%. Συνεχώς προτείνονται στοιχήματα με την ίδια πιθανότητα – 60% -, ένα ακραίο σίγουρα σενάριο που όμως θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας των αποδόσεων.

Συνολικά σε ένα μήνα το σύστημα έχει προβλέψει 100 αγώνες με 60% πιθανότητα να κερδίσει η γηπεδούχος κι επιπλέον αυτή η πιθανότητα επαληθεύεται.

Δηλαδή το σύστημά μας είναι αποδεδειγμένα σωστό και προβλέπει πολύ σωστά το μέγεθος της πιθανότητας.

Ο παίκτης του στοιχήματος έχει λογαριασμό σε μία μόνο εταιρία στοιχημάτων, που είναι γνωστή για τις χαμηλές αποδόσεις της.

Ωστόσο είναι συνηθισμένος να στοιχηματίζει σε αυτήν, δεν του αρέσουν οι αλλαγές και αισθάνεται ασφάλεια για τα χρήματά του. Παρόλα αυτά οι αποδόσεις που προσφέρει η εταιρία είναι εν γνώση του χαμηλές, όμως δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος που εξακολουθεί να χάνει χρήματα.

Η συγκεκριμένη εταιρία προσφέρει τους αγώνες στους οποίους στοιχηματίζει συνεχώς στην ίδια απόδοση, στο 1.50.

Αφού λοιπόν η πιθανότητα επαληθεύεται, ο παίκτης θα κερδίσει το στοίχημά του στους 60 από τους 100 αγώνες. Εάν στοιχηματίζει 10 ευρώ στην κάθε πρόβλεψη, συνολικά θα κερδίσει 300 ευρώ στους αγώνες που η γηπεδούχος θα πάρει το παιχνίδι, ενώ θα χάσει 400 ευρώ στους υπόλοιπους 40.

Ενώ λοιπόν το σύστημα του στοιχήματος που εφαρμόζει υπολογίζει ολόσωστα την πιθανότητα επαλήθευσης του σημείου, ο παίκτης χάνει χρήματα!

Δεν έχει κανέναν άλλο να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό του και την εμμονή του να στοιχηματίζει σε χαμηλές αποδόσεις.

Στοιχηματίζοντας σε μεγαλύτερες αποδόσεις

champions league sygkrisi apodoseon

Έστω ότι ο ίδιο σύστημα πέφτει στα χέρια ενός πιο προνοητικού παίκτη, ο οποίος κάνει μια έρευνα αγοράς και συγκρίνει αποδόσεις, παρόλα αυτά δεν στοιχηματίζει στην μεγαλύτερη απόδοση.

Ο συγκεκριμένος βρίσκει την απόδοση των παραπάνω αγώνων στο 1.75. Στους 60 αγώνες κερδίζει 450 ευρώ και φυσικά χάνει 400 στους υπόλοιπους, αποκομίζοντας πλέον κέρδος 50 ευρώ εξαιτίας της μεγαλύτερης απόδοσης. Ενώ ο προηγούμενος χάνει 10 στοιχήματα ανά 100, ο δεύτερος κερδίζει 5 στοιχήματα ανά 100.

Τεράστια διαφορά.

Έστω ότι ο ίδιος παίκτης ακολουθεί το ίδιο σύστημα για χρόνια, αποκτάει αυτοπεποίθηση και το κεφάλαιό του έχει μεγεθυνθεί. Τώρα πια στοιχηματίζει 1000 ευρώ στο κάθε στοίχημα και έτσι κερδίζει 5.000 ευρώ κάθε μήνα.

Ένας τρίτος παίκτης είναι ακόμα πιο σχολαστικός και αναζητά τη μεγαλύτερη απόδοση σε κάθε στοίχημά του. Είναι κι αυτός πετυχημένος παίκτης του στοιχήματος και στοιχηματίζει 1.000 ευρώ ανά αγώνα.

Η απόδοση που παίζει τα παραπάνω στοιχήματα είναι 1.80, σε σύγκριση με το το 1.50 του πρώτου και το 1.75 του δευτέρου. Πόση διαφορά σε χρήματα μπορεί να κάνει μια τόσο μικρή διαφορά απόδοσης;

Σύμφωνα με τους ανάλογους υπολογισμούς, ο παίκτης αυτός κερδίζει 8.000 ευρώ κάθε μήνα, ακολουθώντας τα προγνωστικά του ίδιου ακριβώς συστήματος.

Μιλάμε για 60% μεγαλύτερη επίδοση!

Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να στοιχηματίζει σε λίγο μεγαλύτερη απόδοση (6.6% μεγαλύτερη) για να έχει 60% περισσότερο κέρδος! Τεράστια διαφορά!

Το θέμα είναι όταν συγκρίνουμε αποδόσεις να διακρίνουμε τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων, όσο μικρή κι αν μας φαίνεται.

Εάν εσείς βρίσκατε την απόδοση 1.75 στις περισσότερες εταιρίες και 1.80 σε 2 άλλες ευυπόληπτες εταιρίες ή ανταλλακτήρια, θα ανοίγατε νέο λογαριασμό για να εκμεταλλευτείτε τη μεγαλύτερη απόδοση;

Εάν απαντήσατε αρνητικά, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας για τη σύγκριση αποδόσεων. Διαφορετικά πρέπει να βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό επιτυχίας των προβλέψεών σας για να αντισταθμίσετε το κέρδος που έχει ένας άλλος παίκτης που απλά στοιχηματίζει σε 0.05 μεγαλύτερη απόδοση.

Ποσοστιαία σύγκριση αποδόσεων στο στοίχημα

  • Πόσο τοις εκατό είναι καλύτερη μια απόδοση ενός στοιχήματος από μια άλλη απόδοση;
  • Πόση διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις αποδόσεις του ίδιου στοιχήματος που προσφέρονται από διαφορετικές εταιρίες στοιχημάτων;
  • Πόσο καλύτερη είναι μια Χ απόδοση σε σχέση με μια Ψ απόδοση σε % τάξη μεγέθους;
  • Τελικά αυτή η διαφορά στις αποδόσεις είναι ίση με τη διαφορά % των κερδών ενός συστήματος, αν επιλεχθεί η μεγαλύτερη απόδοση;

Συχνά απλά και συνήθη ερωτήματα είναι αυτά που προκαλούν αρκετές συζητήσεις μεταξύ των παικτών του στοιχήματος.

Ένα από αυτά με αρκετές προεκτάσεις όπως είδαμε παραπάνω έχει να κάνει με τη ποσοστιαία σύγκριση αποδόσεων στο στοίχημα.

Αν και όπως θα δούμε η πλήρης κατανόηση των μαθηματικών δεν είναι μείζονος σημασίας για την κερδοφορία ενός παίκτη (τι αν κάποιος λέει ότι στοιχημάτισε σε 10% καλύτερες αποδόσεις ενώ στην πραγματικότητα είναι 5%, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο), καλό θα είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέτρο αναφοράς. Γιατί όχι, το σωστό!

sygkrisi-apodoseon-stoixima

Πόσο % καλύτερη είναι μια απόδοση

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Συγκρίνουμε την αρχική απόδοση 2.00 με το 2.10.

Εκ πρώτης όψεως η πλειοψηφία νομίζω θα πει πως το 2.10 προσφέρει κατά 5% καλύτερη απόδοση από την αρχική. Και θα είναι λάθος.

Όταν λέμε απόδοση – σκεφτείτε το – εννοούμε… την απόδοση του στοιχήματος! Δηλαδή τι θα μας αποδώσει το στοίχημα.

Εάν ένα στοίχημα προσφέρεται με απόδοση ίση με τη μονάδα, δεν νομίζω να αποδώσει ποτέ το στοίχημα έστω κι ένα λεπτό του ευρώ!

Η καθαρή απόδοση λοιπόν στις δύο αυτές αποδόσεις είναι 1.00 και 1.10 αντίστοιχα. Αυτό είναι το καθαρό κέρδος του παίκτη, η πραγματική απόδοση. Ίσως αν αναφερόμασταν σε Αγγλικές αποδόσεις όπου το 2.00 είναι ίδιο με το 1/1 να γινόταν πιο εύκολα κατανοητό.

Εύκολα τώρα συμπεραίνει κανείς πως η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο αυτών αποδόσεων είναι 10%.

Άρα το 2.10 είναι κατά 10% καλύτερη απόδοση στοιχήματος από το 2.00. Προσέξτε ότι το 2.10 δεν είναι κατά 10% μεγαλύτερο του 2.00 εάν μιλάμε για αριθμούς έτσι αόριστα. Μιλάμε για αποδόσεις στοιχήματος. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να γίνει και η σύγκριση αποδόσεων.

Άλλα παραδείγματα επιγραμματικά:

  • Το 3.20 είναι κατά 10% καλύτερη απόδοση του 3.00.
  • Το 5.00 είναι κατά 33% καλύτερη απόδοση του 4.00.
  • Το 1.50 είναι κατά 25% καλύτερη απόδοση του 1.40.

Πόσο % χειρότερη είναι μια απόδοση στοιχήματος;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δε συναντάται συχνά, αφού οι παίκτες αναζητούν καλύτερες αποδόσεις παρά χειρότερες. Εντούτοις είναι δυνατόν να εμπλακείτε σε συζήτηση που αναφέρεται σε χαμηλότερες αποδόσεις. Ας δούμε μια τέτοια:

«Τελικά έπαιξα το στοίχημα που μου πρότεινες σε λίγο χειρότερη απόδοση. Δεν έγινε και τίποτα, αφού βγήκε!»

Πόσο χειρότερη είναι η απόδοση που παίχτηκε το στοίχημα αυτό;

Ας πούμε πως αρχικά το στοίχημα προσφερόταν με απόδοση 2.10 και τελικά ο παραπάνω παίκτης στοιχημάτισε στο 2.00, ακριβώς δηλαδή το αντίστροφο του πρώτου παραδείγματος.

Έπαιξε σε απόδοση κατά 10% χαμηλότερη; Περίπου, αφού η διαφορά μεταξύ των δύο αποδόσεων είναι τώρα 9.09% (0.10 διά 1.10). Ελπίζω να μη βιαστήκατε να πείτε πως η απόδοση είναι κατά 5% περίπου χειρότερη!

Ας δούμε ένα ακραίο παράδειγμα.

Βρίσκετε ένα στοίχημα με απόδοση στο 1.20. Εάν η απόδοση χειροτερέψει κατά 20%, θα πούμε πως η νέα απόδοση είναι 0.96;;! Ή τελικά το 1.16 ως 20% χαμηλότερη απόδοση του 1.20 ακούγεται πιο σωστό;

10% Καλύτερες αποδόσεις σημαίνει και 10% αύξηση κερδών στο στοίχημα;

Φυσικά και όχι!

Επιστρέφοντας στο αρχικό παράδειγμα, υποθέτουμε πως έχουμε 2 παίκτες που εφαρμόζουν το ίδιο ακριβώς σύστημα με τον πρώτο να ποντάρει συνεχώς σε αποδόσεις του 2.00 και το δεύτερο σε αποδόσεις του 2.10, δηλαδή κατά 10% καλύτερες αποδόσεις.

Υποθέτουμε πως το σύστημά τους είναι κερδοφόρο και κάνει σωστές προβλέψεις κατά 53%. Για κάθε 100 αγώνες δηλαδή κερδίζουν τους 53 και χάνουν τους 47. Το κέρδος του πρώτου λοιπόν είναι 6 μονάδες ενώ του δευτέρου 11.3! Η αύξηση είναι της τάξης του 88%!

Στην ουσία το κέρδος των δύο παικτών όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη στο Στοίχημα Online υπολογίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού επιτυχιών επί τη μέση απόδοση μείον τη μονάδα.

Έτσι για τον πρώτο παίκτη έχουμε (0.53*2.00)-1=0.06 και για το δεύτερο (0.53*2.10)-1=0.113. Αξίζει νομίζω να διαβάσετε πώς αυτοί οι υπολογισμοί βοηθούν στην εξομοίωση ενός συστήματος στο στοίχημα.

Και πάλι ας δούμε επιγραμματικά παραδείγματα:

  • 5% καλύτερη απόδοση (2.00 – 2.05): 44.2% μεγαλύτερο κέρδος
  • 1% καλύτερη απόδοση (2.00 – 2.01): 8.8% μεγαλύτερο κέρδος
  •  5% καλύτερη απόδοση (1.90 – 1.945): 341% μεγαλύτερο κέρδος
  • 1% καλύτερη απόδοση (2.10 – 2.11): 4.6% μεγαλύτερο κέρδος

Τι παρατηρούμε σύμφωνα με τα παραπάνω;

Όσο πλησιέστερα είναι η απόδοση του στοιχήματος στο ποσοστό επιτυχίας (53% = 1.88 απόδοση), τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά η διαφορά των αποδόσεων στην κερδοφορία του συστήματος.

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε ποτέ να πούμε με σιγουριά πως στοιχηματίζοντας σε κατά 10% καλύτερες αποδόσεις θα έχουμε 10% αύξηση του κέρδους. Το σενάριο αυτό θα αποτελεί μία μόνο περίπτωση ανάμεσα σε χιλιάδες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος.

Εξηγήσαμε λοιπόν, γιατί η σύγκριση αποδόσεων κάνει τη διαφορά στο στοίχημα.

Παλαιότερα αναφερθήκαμε στη διαφήμιση της Betfair που σύγκρινε τις αποδόσεις των ανταγωνιστών της, ενώ κάπως πιο πρόσφατο παράδειγμα σύγκρισης αποδόσεων έγινε με αφορμή το Πάμε Στοίχημα Bonus, όπου όντως αποδείξαμε πως η προωθητική ενέργεια του ΟΠΑΠ προσέφερε καλύτερες αποδόσεις.

Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στη σύγκριση αποδόσεων.

Ωστόσο θεωρείται αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η έννοια της ποσοστιαίας σύγκρισηςαποδόσεων, προκειμένου να συζητάμε στην ίδια βάση. Έτσι κι αλλιώς λίγη σημασία έχει αν πιστεύει κάποιος πως ποντάρει σε 5% καλύτερες αποδόσεις όταν στην πραγματικότητα είναι 10%.

Το ζήτημα είναι αν η απόδοση αυτή του στοιχήματος περιέχει value, ή με απλά λόγια είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό επιτυχίας. Διαφορετικά είτε κανείς στοιχηματίζει σε απόδοση 1.80, είτε σε 1.95 όταν η πιθανότητα να επαληθευτεί το σημείο είναι 50%, η καλύτερη απόδοση δεν θα τον μετατρέψει σε κερδισμένο παίκτη.

Για αυτό άλλωστε νωρίτερα τόνισα το: «Δεν έγινε τίποτα, αφού βγήκε».

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.