Προμήθεια σε συστήματα στοιχήματοςΤα ανταλλακτήρια στοιχημάτων προσφέρουν πολλές φορές τις πιο ανταγωνιστικές αποδόσεις στο στοίχημα online. Η παγίδα βρίσκεται στην επιβολή της προμήθειας που χρεώνουν σε κάθε αγώνα, η οποία καθορίζει και την τελική πραγματική απόδοση που στοιχηματίζουν οι παίκτες. Αν και ίσως ακούγεται μικρή η συνηθισμένη προμήθεια του 5%, παρόλα αυτά η επίδρασή της στην απόδοση ενός συστήματος στοιχήματος είναι τεράστια. Τόσο που μπορεί ένα κερδοφόρο σύστημα να μετατραπεί σε ζημιογόνο. Για αυτό άλλωστε πολλοί επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος έχουν βρει τρόπους για να τη μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό.

Για να καταλάβουμε πλήρως την επιρροή που έχει η προμήθεια που επιβάλλει ένα ανταλλακτήριο στοιχημάτων στο σύστημα στοιχήματος, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η [intlink id=”1248″ type=”post”]σύγκριση αποδόσεων στο στοίχημα[/intlink]. Αφού γίνει πλήρως αντιληπτό πόσο επηρεάζουν οι αποδόσεις το στοίχημα, θα εξετάσουμε πόσο μεταβάλλονται οι αποδόσεις εξαιτίας της προμήθειας.

Έστω ότι σύμφωνα με το [intlink id=”5″ type=”category”]σύστημα στοιχήματος[/intlink], η γηπεδούχος ενός αγώνα έχει 50% πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα και μάλιστα έχει επαληθευτεί η εγκυρότητα του συστήματος, ώστε να επιβεβαιώνεται το ποσοστό αυτό. Σε 100 πανομοιότυπους αγώνες, οι εταιρίες στοιχημάτων προσφέρουν το στοίχημα στη γηπεδούχο ομάδα στο 1.95, πράγμα που όπως έχουμε δει στο value betting δε μας συμφέρει να στοιχηματίσουμε. Επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της Betfair, του δημοφιλέστερου ανταλλακτηρίου στοιχημάτων αυτή τη στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η αντίστοιχη απόδοση προσφέρεται στο 2.10. Εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει value σε ένα τέτοιο στοίχημα και οφείλεται να στοιχηματιστεί ένα ποσό υπέρ της γηπεδούχου.

Ποντάροντας 100 ευρώ σε όλα τα παραπάνω παιχνίδια, περιμένουμε να κερδίζουμε 50 φορές από 110 ευρώ και να χάνουμε άλλες 50 από 100, συγκεντρώνοντας κέρδος της τάξης των 500 ευρώ. Όχι άσχημα, όμως τελικά στο τέλος ελέγχοντας το λογαριασμό μας, διαπιστώνουμε ότι έχουμε γίνει κατά 225 ευρώ μόνο πλουσιότεροι. Αυτό συμβαίνει καθώς η Betfair συγκεκριμένα χρεώνει 5% προμήθεια επί των κερδών ανά αγώνα. Έτσι, αντί για 110 ευρώ σε κάθε κερδισμένο στοίχημά μας, καταλήγουμε να κερδίζουμε 104.5 ευρώ. Και πάλι φυσικά θα βγούμε κερδισμένοι αλλά ήδη το 50% και πλέον από τα κέρδη μας έχει εξανεμιστεί για χάρη της προμήθειας.

Έστω τώρα ότι βρίσκαμε στο ανταλλακτήριο της Betfair τις παραπάνω αποδόσεις 2.04 αντί 2.10. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες του ανταλλακτηρίου θα στοιχηματίσουν σε μια τέτοια απόδοση, που σε σύγκριση με το 1.95 των εταιριών στοιχημάτων, μοιάζει πολύ δελεαστικό. Με μια σύντομη ματιά όμως θα δούμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τώρα που η απόδοση είναι 2.04, το σύστημα θα κερδίζει 104 ευρώ σε 50 αγώνες ποδοσφαίρου και θα χάνει και πάλι τα 100 ευρώ στα άλλα 50. Με τη χρέωση του 5% προμήθεια στα 104 ευρώ, τώρα πια ο παίκτης αποκομίζει 98.8 ευρώ στα κερδισμένα στοιχήματα. Συνολικά λοιπόν θα βρεθεί χαμένος από το στοίχημα κατά 50 ευρώ. Η διαφορά λοιπόν μεταξύ του 2.10 και του 2.04 σε ένα ανταλλακτήριο στοιχημάτων όχι μόνο θα μειώσει τα κέρδη του συστήματος, αλλά θα το καταστήσει χαμένο σύστημα! Μάλιστα, εάν η απόδοση ήταν 2.00 τότε μιλάμε για ακριβώς την ίδια απόδοση με την απόδοση που προσφέρουν οι άλλες εταιρίες στοιχημάτων, φέρνοντας ακόμα χειρότερα αποτελέσματα για το σύστημα.

Εάν τώρα βρούμε τρόπους πώς να μειώσουμε την προμήθεια του ανταλλακτηρίου, θα διαπιστώσουμε ότι οι τακτικές που θα ακολουθήσουμε μπορούν να επαναφέρουν το σύστημα στην κερδοφορία. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει και η επιβολή των Betfair Premium Charges που οδηγούν σε πτώση της κερδοφορίας ενός συστήματος κατά 20% τουλάχιστον.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.