kritirio-kelly-stathero-pontarismaΗ σωστή διαχείριση κεφαλαίου απαιτεί την καλύτερη μέθοδο πονταρίσματος και συχνά οι παίκτες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να στοιχηματίζουν με σταθερό ποντάρισμα ή εφαρμόζοντας το κριτήριο Κέλλυ. Το κριτήριο Κέλλυ με λίγα λόγια υπαγορεύει να στοιχηματίζεται ένα ποσοστό του κεφαλαίου αναλόγως το value betting, ενώ στην άλλη περίπτωση οφείλεται να ρισκάρεται το ίδιο ποσό ανά στοίχημα. Η σύγχυση δημιουργείται επειδή πιστεύεται ότι το κριτήριο Κέλλυ είναι καλύτερο σύστημα πονταρίσματος, ενώ στην πραγματικότητα η χρήση του ενδείκνυται μόνο εφόσον αποδειχθεί το σύστημα κερδοφόρο. Και να φτάσει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα, πρέπει να στοιχηματίσει με σταθερό ποντάρισμα για ένα μεγάλο αριθμό στοιχημάτων.

Το θέμα του πονταρίσματος το έχω συζητήσει ουκ ολίγες φορές, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε συναντήσεις με φίλους. Είναι οπωσδήποτε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς παίκτες του στοιχήματος, που έχοντας ακούσει ότι για να έχουν κέρδος στο στοίχημα πρέπει να κάνουν σωστή διαχείριση του κεφαλαίου τους, προσπαθούν να βρουν το πιο περίπλοκο σύστημα πονταρίσματος. Τα πράγματα όμως είναι πιο απλά κι εύκολα μέχρι να καταλήξουμε στο κατάλληλο σύστημα πονταρίσματος, αφού πρώτα χρειάζεται να αποδειχθεί ότι το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο προκύπτουν τα προγνωστικά, αποφέρει κέρδος.

Το σταθερό ποντάρισμα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα εάν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα παλιών γεγονότων. Σε εκείνη την περίπτωση το λεγόμενο backtesting είναι η καλύτερη απόδειξη της κερδοφορίας του συστήματος. Το backtesting εν συντομία είναι η δοκιμή του εν προκειμένω συστήματος σε ήδη ολοκληρωμένους αγώνες, ώστε να δει ο παίκτης του στοιχήματος εάν το σύστημά του θα είχε κέρδος τους προηγούμενους μήνες. Εφόσον τα προγνωστικά προκύπτουν με τα ίδια κριτήρια, οι πιθανότητες να εξακολουθήσει η ίδια απόδοση του συστήματος και στο μέλλον είναι πολλές. Ωστόσο είναι σχετικά δύσκολο να έχει καταγράψει κάποιος όλα εκείνα τα ιστορικά δεδομένα, που θα χρειαστεί το σύστημα για να καταλήξει στις προβλέψεις του κάθε αγώνα. Για παράδειγμα, ένα σύστημα ενδεχομένως να λαμβάνει υπόψη του το ρυθμό επίτευξης γκολ του πρώτου επιθετικού της ομάδας. Εάν δεν έχει περιληφθεί αυτό το στατιστικό στα ιστορικά στοιχεία, δεν μπορεί να γίνει backtesting.

Η πιο συνηθισμένη λύση λοιπόν είναι να εφαρμοστεί το σταθερό ποντάρισμα σε συνδυασμό με το σύστημα σε επερχόμενους αγώνες για να καταλήξουμε εάν το σύστημά μας έχει κέρδος. Εφαρμόζοντας σταθερό ποντάρισμα σε ένα ικανοποιητικό δείγμα αγώνων, π.χ. 500 στοιχήματα, ο παίκτης θα μπορέσει να αναλύσει περισσότερο τα στατιστικά δεδομένα του συστήματος, πέρα φυσικά του άμεσου ενδιαφέροντος, το οποίο θα φανεί αμέσως εάν πράγματι είναι κερδοφόρο το σύστημά του. Τέτοια στατιστικά δεδομένα θα είναι η μεταβλητότητα του συστήματος, η σταθερή απόκλιση, ο ρυθμός κέρδους, το μέγιστο [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink] και κάποια ακόμα, τα οποία θα γεμίσουν με αυτοπεποίθηση τον παίκτη πριν ξεκινήσει να εφαρμόζει το σύστημά του με πραγματικά χρήματα πλέον. Επιπλέον, τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει με το σταθερό ποντάρισμα, όπως είναι τα παραπάνω στατιστικά, θα τον βοηθήσουν στο να εφαρμόσει άλλα συστήματα πονταρίσματος όπως είναι το κριτήριο Κέλλυ.

Από εκεί και πέρα, εφαρμόζοντας ένα πιο δύσκολο σύστημα πονταρίσματος που συνήθως ανάγει το κάθε στοίχημα σε ποσοστό του κεφαλαίου, ο παίκτης του στοιχήματος θα έχει τη μέγιστη απόδοση, εκμεταλλευόμενος πια όλη την ανάλυση που έκανε με το σταθερό ποντάρισμα. Ωστόσο εάν δεν έχει αποδείξει πριν ότι το σύστημα είναι κερδοφόρο, κινδυνεύει να έχει τις μεγαλύτερες ζημίες στο λιγότερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει καθώς το κριτήριο Κέλλυ μεγιστοποιεί τόσο το κέρδος, αλλά και τη ζημία. Οπότε εάν κανείς στοιχηματίζει ακολουθώντας ζημιογόνα στρατηγική, θα χάσει πολλά περισσότερα με το κριτήριο Κέλλυ παρά με το σταθερό ποντάρισμα.

Πριν λοιπόν αποφασίσουμε να μάθουμε τι είναι το κριτήριο Κέλλυ και πώς εφαρμόζεται, καλά είναι να αποδείξουμε ότι το σύστημα στοιχηματισμού αποφέρει κέρδος εφαρμόζοντας σταθερό ποντάρισμα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.