vasteras-hammarby-trading-live-stoiximaΣτο live στοίχημα οι αποδόσεις μεταβάλλονται απότομα μετά από κάποιο γκολ, αυξάνοντας πολύ τον κίνδυνο της ζημίας στο trading. Στο σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Vasteras SK και Hammarby TFF η πτώση της απόδοσης του στοιχήματος εύκολα θα παγίδευε νέους traders στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Το γράφημα του ημιχρόνου δείχνει την επίδραση των δύο τερμάτων που πέτυχε η Vasteras SK, η οποία αγωνίζεται στη Division 1 Norra του πρωταθλήματος της Σουηδίας. Η εύκολα προβλέψιμη ανοδική τάση διακόπτεται βίαια, εγκλωβίζοντας τους traders που πολύ πιθανόν να είχαν προβλέψει άνοδο της απόδοσης και πλέον είναι αντιμέτωποι με μια μεγάλη ήττα, λόγω της πτώσης από 1.90 στο 1.32 σε λίγα δευτερόλεπτα. Κι όμως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη εφόσον υπάρχει σχέδιο δράσης ακόμα κι όταν το live στοίχημα δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε.

Οι περισσότεροι traders όπως κι εγώ θα είχαμε στοιχηματίσει «κατά» την ομάδα της Vasteras SK. Οι λόγοι βασίζονται στο γεγονός ότι η απόδοση δεν κατάφερε να πέσει χαμηλότερα από 1.70, δοκιμάζοντας τρεις φορές τη στήριξη που συνάντησε σε εκείνο το σημείο. Η καλύτερη στρατηγική πριν το live στοίχημα ήταν η τοποθέτηση με «κατά» ώστε να επωφεληθούμε από επικείμενη ανοδική τάση. Η ανοδική τάση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια όταν η απόδοση του στοιχήματος ξεπέρασε το 1.80 που αποτελούσε το επίπεδο αντίστασης και είχε κι εκείνο με τη σειρά του δοκιμαστεί τρεις φορές πριν διασπαστεί. Αυτός ήταν κι ο δεύτερος λόγος που κάποιος trader θα στοιχημάτιζε ακόμα κι εκείνη την ώρα «κατά». Δυστυχώς δεν υπήρχαν εγκαίρως σημάδια για τη μελλοντική απότομη πτώση.

Θα έκλεινε κάποιος trader το στοίχημά του στο 1.90; Αμφιβάλλω εκτός αν μιλάμε για αυτούς που κάνουν scalping. Ακόμα και οι scalpers όμως που στοχεύουν σε λίγα μόνο τικς για να έχουν κέρδος, δύσκολα θα απέφευγαν τη μεγάλη ζημία, ειδικά λόγω και των μεγάλων ποσών που στοιχηματίζουν, ώστε η μικρή μεταβολή των αποδόσεων να σημαίνει μεγάλο κέρδος. Έτσι ο trader που θέλει να κάνει trading στο live στοίχημα, δε θα προλάβαινε να κλείσει το trade του στο 1.68 που πιθανόν να είχε ορίσει το stop loss του, το σημείο εξόδου εάν τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα προέβλεψε.

Εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος και η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ trading πριν τον αγώνα και trading σε live στοίχημα. Στην πρώτη περίπτωση οι μεταβολές των αποδόσεων λαμβάνουν χώρα σε αργό χρόνο και οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς πίεση χρόνου. Μάλιστα στην περίπτωση στοιχημάτων στο ποδόσφαιρο ο χρόνος που διατίθεται για μια αξιοσημείωτη μεταβολή της απόδοσης είναι ώρες αν όχι μέρες. Στο live στοίχημα όμως είναι θέμα λεπτών και στην περίπτωση επίτευξης τέρματος, θέμα δευτερολέπτων.

Η λύση είναι είτε να αποφύγουμε το live στοίχημα εάν θέλουμε να κάνουμε πιο ασφαλές trading, είτε να ορίσουμε το stop loss μας σε σημείο που θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το στοίχημά μας. Στο συγκεκριμένο στοίχημα, θέτοντας το stop loss στο 1.68 θα ήταν παντελώς άχρηστο, αφού η μεταβολή μέχρι το 1.32 σημαίνει ζημία τουλάχιστον διπλάσιας με τριπλάσιας αρχικής αξίας. Υπάρχει επιπλέον κι ο κίνδυνος να μην υπάρχει πειθαρχία και να περιμένει ο trader η αγορά να διορθώσει και ίσως να ανέβει η απόδοση ψηλότερα. Βεβαίως κάτι τέτοιο αναπόφευκτα οδηγεί σε πλήρη καταστροφή, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στο σημερινό γράφημα.

Έτσι, όταν το stop loss ορισθεί στην περιοχή του 1.30, πλέον το ρίσκο του trader είναι ήδη υπολογισμένο και χάνει ό,τι θα έχανε σε κάθε άλλο trade του, αφού με τη σωστή διαχείριση του κεφαλαίου, το ρίσκο του είναι πάντα το ίδιο σε κάθε του στοίχημα. Πώς όμως θα γνώριζε ότι μετά το πρώτο γκολ η απόδοση θα έφτανε στο 1.32; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αναζητά απάντηση κι έρχεται μετά από παρακολούθηση πολλών live αγώνων και των στοιχημάτων τους.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.