panathinaikos_greece_clubΛένε πως στα ντέρμπι δεν χωράνε προγνωστικά. Σύμφωνοι, αλλά μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το ένα από τα τρία σημεία, άσος, ισοπαλία, διπλό. Γιατί από εκεί και πέρα μπορεί κανείς να ποντάρει σε χίλια δυο πράγματα σε ένα ντέρμπι όπως αυτό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τα στοιχεία είναι πολλά και δείχνουν το δρόμο.

Το μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος – το clasico όπως θέλουμε να λέμε για να το φέρνουμε κοντά στο Real Madrid – Barcelona – είναι εδώ! Παναθηναϊκός εναντίον Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και… όποιος αντέξει. Το σίγουρο είναι πως σε περίπτωση που οι «πράσινοι» φύγουν ηττημένοι από τον αγωνιστικό χώρο, παρέα θα φύγει και ο Νίκος Νιόπλιας από τον πάγκο τους… Και είναι απόλυτο φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς πως η διαφορά από τον μεγάλο αντίπαλο θα εκτοξευτεί στους επτά βαθμούς και, θεωρητικά, το πρωτάθλημα θα έχει κάνει φτερά από την όγδοη μόλις αγωνιστική για τον Παναθηναϊκό! Υπό προϋποθέσεις, ίσως ακόμα και η ισοπαλία αποδειχθεί «μοιραία» για τον Ελληνα τεχνικό.

Όχι ότι κάτι τέτοιο θα είναι εύκολο για τον Ernesto Valverde. Αλλωστε, τις δύο προηγούμενες φορές (2007-08 και 2008-09) που αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό ως φιλοξενούμενος, αυτό που κατάφερε ήταν δύο ισοπαλίες, αμφότερες χωρίς τέρματα. Όχι ότι ένα ανάλογο αποτέλεσμα θα «χαλούσε» τον Ολυμπιακό που θα διατηρούσε τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τον «αιώνιο» αντίπάλο και θα περίμενε το βράδυ της Κυριακής το αποτέλεσμα της τρίτης, τουλάχιστον πριν την έναρξη της αγωνιστικής, ΑΕΚ.

Πάντως, η αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων σπανίως παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Πιο πολύ μετράει η πίστη, η θέληση για το αποτέλεσμα. Και τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως… το θέλουν και οι δύο. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, τα μισά ντέρμπι με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό έχουν λήξει ισόπαλα; Και πώς, ακόμα, να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι τα έξι πιο πρόσφατα – και οκτώ από τα δέκα τελευταία – ολοκληρώθηκαν με under 2,5 γκολ! Για να μην αναφέρουμε και τα τέσσερα διαδοχικά – και πέντε στα έξι πιο πρόσφατα – 0-1 γκολ!

olympiakosΤι άλλο στατιστικό στοιχείο αξίζει να αναφέρουμε; Τα έξι τελευταία χρόνια, όποιος σκοράρει, κερδίζει. Πέντε φορές έχουν κοντραριστεί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μήνα Οκτώβρη, με τους «πράσινους» να παραμένουν αήττητοι, με δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες. Η ομάδα του Νιόπλια κατάφερε να πετύχει πάνω από ένα γκολ μόνο σε τρία από τα επτά φετινά παιχνίδια της. Από την άλλη, η ομάδα του Valverde, έπειτα από την ήττα της πρεμιέρας μετράει έξι διαδοχικές επιτυχίες με τέρματα 13-1!

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, οι απουσίες των Σωτήρη Νίνη και Sebastian Leto σίγουρα θα επηρεάσουν την επιθετική ανάπτυξη των γηπεδούχων, αλλά όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στο ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής με την – πληγωμένη από απουσίες – ΑΕΚ, αυτοί που παίζουν κάνουν τη διαφορά.

Προγνωστικά για νικητή δεν θα δώσω αν και δεν βλέπω να χάνει ο Παναθηναϊκός. Για το ότι θα μπουν λίγα γκολ, όμως, στο ντέρμπι αιωνίων στο Ολυμπιακό Στάδιο, είμαι σχεδόν βέβαιος…

Προγνωστικά ποδοσφαίρου:

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός UNDER 1,5

2.95

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).