stop-loss-trading-pagidaΤο stop loss στο trading γενικά είναι μια τιμή όπου θα κλείσουμε ένα ζημιογόνο trade. Στο στοίχημα είναι η απόδοση του στοιχήματος όπου θα ολοκληρώσουμε ένα χαμένο trade, όταν δηλαδή η απόδοση κινηθεί αντίθετα στην πρόβλεψη. Με τη βοήθεια του stop loss γνωρίζουμε εκ των προτέρων το μέγιστο ρίσκο που έχει το trade και είμαστε προετοιμασμένοι για τις ενέργειές μας στην περίπτωση που έχουμε προβλέψει λάθος τη μεταβολή της απόδοσης. Επιπλέον το stop loss βοηθάει στον υπολογισμό ρίσκου/ανταμοιβής που παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία ενός συστήματος.

Η μεγαλύτερη βοήθεια στο trading που προσφέρει το stop loss είναι η ενδυνάμωση της πειθαρχίας του trader. Όταν ο trader στοιχημάτων προβλέψει λάθος τη μεταβολή της απόδοσης και κληθεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη αλλά αναμενόμενη κατάσταση, το μόνο ερώτημα είναι εάν θα έχει την πειθαρχία να κλείσει το trade στο ακριβές σημείο που είχε προγραμματίσει να το κάνει. Το σημείο αυτό είναι το stop loss. Τις πρώτες φορές που θα πρέπει να στείλει την εντολή, θα διστάσει και θα επιτρέψει στην απόδοση να κινηθεί ακόμα περισσότερο εις βάρος του. Μετά από αρκετές λανθασμένες προβλέψεις θα διαπιστώσει ότι τελικά θα έβγαινε πολύ λιγότερο χαμένος εάν ακολουθούσε πιστά το stop loss που έθετε κάθε φορά κι έτσι θα αποκτήσει την πειθαρχία που του έλειπε. Η πειθαρχία αυτή θα τον βοηθήσει και σε άλλους τομείς τόσο του trading όσο και του στοιχήματος.

Έστω ότι παίζετε «κατά» στοίχημα μια ομάδα ποδοσφαίρου με απόδοση 2.50, οπότε και προσδοκάτε κέρδος από άνοδο της απόδοσης. Η χαμηλότερη απόδοση που προσφέρεται το στοίχημα online είναι 2.30. Μια καλή τιμή απόδοσης του στοιχήματος λοιπόν για να ορίσετε το stop loss αυτού του trade είναι το 2.20. Γιατί όχι 2.28; Ο λόγος ακούει στο όνομα [intlink id=”1730″ type=”post”]slippage[/intlink] στο οποίο θα αναφερθούμε σε μελλοντικό άρθρο. Κατά αυτόν τον τρόπο γνωρίζετε από την αρχή τι θα κάνετε εφόσον η απόδοση δεν ανέβει, αλλά πέσει κάτω από 2.30. Εάν στοιχηματίζατε €1.000 στο 2.50 η υποχρέωσή σας θα ήταν €1.500. Εφόσον κλείσετε το trade στο 2.20 παίζοντας «υπέρ» στοίχημα €1.000, θα βρεθείτε χαμένος κατά €300 στη συγκεκριμένη ομάδα και μηδέν στα άλλα ενδεχόμενα. Μοιράζοντας τη ζημία ισόποσα, η λάθος πρόβλεψη στοίχισε €135. Έτσι ενώ η υποχρέωσή σας ήταν €1.500, στην πραγματικότητα ρισκάρετε ποσό σχεδόν δέκα φορές μικρότερο. Το παραπάνω βέβαια ισχύει δεδομένου ότι έχετε την πειθαρχία να ολοκληρώσετε το trading σε εκείνο το χρονικό σημείο. Εάν επιτρέψετε την απόδοση να κινηθεί ελεύθερα με την ελπίδα να γυρίσετε την κατάσταση υπέρ σας, ενδεχομένως να χάσετε πολλά περισσότερα χρήματα κι έτσι να αυξηθεί το ρίσκο σας γεωμετρικά.

Εάν τώρα η απόδοση κινηθεί όπως προβλέψατε ανοδικά, πόσο ψηλά πρέπει να φτάσει για να είστε ευχαριστημένοι; Η απάντηση μεταφράζεται στην αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής ή αγγλιστί risk/reward. Εφόσον ρισκάρετε μια πτώση από 2.50 στο 2.20 για €135, πρέπει να σκεφτείτε σε τι τιμή απόδοσης θα κλείσετε το trade ή έστω ένα μέρος του trade. Εάν για παράδειγμα το κλείσετε στο 2.60, θα έχετε κερδίσει €100 που μοιρασμένο ισόποσα στα ενδεχόμενα του στοιχήματος, σημαίνει καθαρό κέρδος €38. Θα είστε ευχαριστημένοι με αυτήν την αναλογία μεταξύ ρίσκου και κέρδους; Κάποιος άλλος trader θα έκλεινε στο 3.00. Εκείνος στοχεύει σε κέρδος €166 με το ίδιο ρίσκο με εσάς. Όμως ποια είναι η πιθανότητα η απόδοση του στοιχήματος να φτάσει το 2.60 και ποια το 3.00; Προφανώς διαφορετική, αλλιώς όλοι θα περίμεναν η απόδοση να φτάσει το 3.00!

hurt-locker-stoixima-grafimaΣτο παραπάνω γράφημα, εφόσον είχατε στοιχηματίσει “υπέρ” του Hurt Locker να κερδίσει τα Όσκαρ 2010 στο 2.24 αφού έσπασε το επίπεδο στήριξης (μπλε), το stop loss καλό θα ήταν να οριστεί στο 2.34, που όπως παρατηρείται η απόδοση ποτέ δεν άγγιξε από εκεί κι έπειτα.

Προς το παρόν εκείνο που είναι σίγουρα απαραίτητο να γίνει κατανοητό είναι η σημασία του stop loss και η βοήθεια που παρέχει στο trading. Εάν μέχρι τώρα κάνατε trading χωρίς να γνωρίζετε την ύπαρξή του, ίσως να το εφαρμόζατε ασυναίσθητα. Εάν τώρα επιχειρείτε τα πρώτα βήματα στο trading στοιχημάτων, το stop loss είναι ένας από τους όρους που θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής που θα ακολουθήσετε στο μέλλον. Τέλος, όσον αφορά ποια είναι η καλύτερη τιμή να ορίσουμε το stop loss μας, μεγάλη βοήθεια παρέχουν τα [intlink id=”1619″ type=”post”]επίπεδα στήριξης κι αντίστασης[/intlink] όπως και η [intlink id=”1608″ type=”post”]γραμμή τάσης[/intlink]. Παρόλα αυτά δεν είναι τα μόνα που θα μας υποδείξουν το βέλτιστο stop loss.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.