stimena-paixnidiaΤα «στημένα» ή «ύποπτα» παιχνίδια, έχουν γίνει πια μέρος της ζωής μας. Μόλις χθες, φάκελος της UEFA με «ύποπτους» αγώνες στάλθηκε στον Πάνο Μπιτσαξή, Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για το κατά πόσο το αποτέλεσμά τους ήταν προκαθορισμένο. Το θέμα, όμως, έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αγγλία, «μητέρα» του στοιχήματος.

Ο παίκτης κρίκετ του Πακιστάν, Zulqarnain Haider, ζήτησε άσυλο στο Ηνωμένο Βασιλείο, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση επειδή έλαβε απειλές κατά της ζωής του! Ο 24χρονος Haider, που τη Δευτέρα ταξίδεψε από το Ντουμπάι στο Λονδίνο και ανακοίνωσε πως αποσύρεται, αρνήθηκε να «φιξάρει» δύο αγώνες. Την Τρίτη φάνηκε να είναι «ζεστός» να επιστρέψει στην εθνική ομάδα, ωστόσο η Ομοσπονδία Κρίκετ του Πακιστάν (PCB) του έκλεισε την πόρτα, λύνοντας το συμβόλαιό του, επικαλούμενη παράβαση των όρων του.

Η PCB ισχυρίζεται πως δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τον Haider, αν και ο τελευταίος έχει μιλήσει με το Διεθνές Συμβούλιο του Κρίκετ και το τμήμα που απασχολείται με τη διαφθορά στο άθλημα. Ο πρώην αρχηγός της ομάδας του Πακιστάν, Imran Khan, χαρακτήρισε «ατυχή» την επιλογή του Haider να ζητήσει άσυλο. «Δυστυχώς, αυτό το περιστατικό δίνει τροφή σε όσους πιστεύουν πως οι παίκτες μας συνδέονται με τους μπούκμεϊκερ ή ότι ελέγχονται από αυτούς. Οι πρόσφατες κατηγορίες για προκαθορισμένα αποτελέσματα, δεν βοηθούν καθόλου το κρίκετ στο Πακιστάν».

Zulqarnain-HaiderΟ Haider βοήθησε να κερδίσει το Πακιστάν 3-2 τη Νότια Αφρική την Παρασκευή στο Ντουμπάι, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε από το ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή με προορισμό το Λονδίνο. «Είναι καλύτερα να αποσυρθώ από το διεθνές στερέωμα από τη στιγμή που εγώ και η οικογένειά μου δεχόμαστε απειλές», δήλωσε κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Ο Haider ισχυρίστηκε πως τον πλησίασε κάποιος και του ζήτησε να «στήσει» το τέταρτο και πέμπτο γκέιμ του αγώνα και πως «προτίμησε να φύγει παρά να ζημιώσει την υπόληψη του ίδιου και της χώρας του».

Προς το παρόν, ο Haider μένει σε άγνωστο μέρος στη Βρετανία, έχοντας εξασφαλίσει βίζα παραμονής για έναν μήνα. «Μου ζήτησαν να συνεργαστώ αλλιώς θα αντιμετώπιζα πολλά προβλήματα. Αυτός ο άνθρωπος με πλησίασε ενώ έτρωγα στο ξενοδοχείο και μου είπε: ‘’συνεργάσου μαζί μας και θα βγάλεις πολλά χρήματα. Εάν δεν συνεργαστείς, δεν θα είσαι πλέον μέλος της ομάδας και θα σου κάνουμε τη ζωή πολύ δύσκολη’’».

Την τελευταία πινελιά έβαλε ο Angus Porter, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παικτών του Κρίκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Εάν πράγματι οι παίκτες δέχονται απειλές, τότε το πρόβλημα φτάνει σε νέα επίπεδα».

Γιατί το Στοίχημα δεν υπάρχει μόνο στη ζωή του ποδοσφαίρου, αλλά σε κάθε τομέα της καθημερινότητας…

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).