sakos-lefta-kleidariaΠόσο ασφαλή είναι τα χρήματά μας στους online λογαριασμούς των bookmakers; Πόσο κινδυνεύουμε να μας κλέψουν τους κωδικούς και τα στοιχεία εισόδου μας, με αποτέλεσμα να χαθούν όσα χρήματα έχουμε στους στοιχηματικούς λογαριασμούς; Αυτήν την ερώτηση δέχθηκα χθες στο email μου και καθώς σίγουρα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο, σκέφτηκα να μοιραστώ την άποψή μου με όλους. Η πιθανότητα πάντως να σχολιάσει το κείμενο κάποιος hacker για να εξηγήσει τις μεθόδους του είναι τόσο μικρή που ακόμα και με απόδοση 1000 δεν υπάρχει value στο στοίχημα αυτό!

Καταρχήν να πω πως κατά καιρούς έχω διατηρήσει λογαριασμούς online σε πολλές εταιρίες στοιχημάτων αλλά και σε ανταλλακτήρια στοιχημάτων. Επίσης οι online λογαριασμοί μου ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) σε Moneybookers, Paypal, Neteller και τα συναφή χρονολογούνται από την εποχή που η καταχώρηση πιστωτικής κάρτας online έμοιαζε σαν προπατορικό αμάρτημα. Με αυτά σαν δεδομένα, η άποψή μου βασίζεται σε όποιες εμπειρίες έχω ζήσει κατά τη διάρκεια πάμπολλων καταθέσεων κι αναλήψεων στους λογαριασμούς αυτούς.

username-password-asfalis-syndesi

Ίσως να είμαι από τους τυχερούς που μέχρι στιγμής δεν είχα κάποια θέμα ασφάλειας στους online λογαριασμούς. Το λέω καθώς ο φίλος που επικοινώνησε μαζί μου, ανέφερε ένα δυσάρεστο περιστατικό όπου χάθηκαν €10.000 από λογαριασμό γνωστού του. Οπωσδήποτε είναι ένα μεμονωμένο συμβάν που όμως ανησυχεί σίγουρα τους παίκτες. Δε χρειάζεται οι μισοί από εμάς να χάσουν έτσι τα χρήματα για να προβληθεί το πρόβλημα της ασφάλειας των λογαριασμών. Από την άλλη ωστόσο οφείλω να πω ότι δεν είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που online λογαριασμοί παραβιάστηκαν από τρίτους. Κατά καιρούς έχω ακούσει για παραβίαση λογαριασμών στο online poker συγκεκριμένα, όπου αφού υποκλάπηκε ο κωδικός πρόσβασης, ο hacker χρησιμοποίησε τρίτους λογαριασμούς για να παίξει τα χρήματα των κλεμμένων λογαριασμών ώστε να τα συγκεντρώσει στο δικό του, ποντάροντας σε παρτίδες που ήταν κερδισμένες για εκείνον. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι πλήρως ανιχνεύσιμο από την εταιρία του poker καθώς καταγράφονται τα πάντα, και σχεδόν πάντα τα χρήματα επιστρέφονται ενώ συλλαμβάνεται κι ο κακόβουλος παίκτης, αφού για να κάνει ανάληψη τα χρήματα χρειάζεται η καταχώρηση πραγματικών στοιχείων. betangel-loginΗ μόνη περίπτωση που γνωρίζω που πράγματι ένας γνωστός παίκτης πόκερ έχασε το κεφάλαιό του, ήταν επειδή η παραβίαση του λογαριασμού του έγινε από ζηλόφθονο άτομο που σκοπό είχε μόνο να κάνει κακό στον παίκτη κι όχι να του πάρει τα χρήματα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει συχνά θέμα ασφάλειας της πρόσβασης στους online λογαριασμούς όταν χρησιμοποιούνται προγράμματα τρίτων, όπου ζητούνται τα στοιχεία πρόσβασης του πελάτη. Καθώς τα προγράμματα αυτά λειτουργούν για την υποβολή των στοιχημάτων, δεν είναι δυνατόν να το επιτύχουν χωρίς την πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των παικτών. Οι δύο λύσεις που υπάρχουν σε αυτήν την περίπτωση είναι είτε να κατεβάζουμε αυτά τα προγράμματα από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιριών και των ανταλλακτηρίων, είτε να μην τα χρησιμοποιούμε. Καλό είναι επίσης να προτιμάμε δημοφιλή προγράμματα κι όχι από ιστοσελίδες που γεννήθηκαν πριν λίγες βδομάδες.

Από εκεί κι έπειτα εάν συζητάμε για την καθεαυτή ασφάλεια πρόσβασης στους λογαριασμούς μας στις εταιρίες στοιχημάτων, θα συμβούλευα τις παρακάτω 5 λύσεις:

  1. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υποκλοπής του κωδικού πρόσβασης βρίσκεται σε προγράμματα Key-loggers τα οποία εγκαθίσταται αθόρυβα όταν επισκέπτεστε περίεργες ιστοσελίδες και εν αγνοία σας. Τα προγράμματα αυτά καταγράφουν ότι πλήκτρο πατάτε δημιουργώντας ένα απλό αρχείο κειμένου, το οποίο στέλνεται κάποτε στον hacker. Πέρα από τη χρήση antivirus κι άλλων προγραμμάτων ασφαλείας, μια χρήσιμη λύση είναι να έχετε τον κωδικό γραμμένο κάπου και να τον κάνετε αντιγραφή – επικόλληση κατά την είσοδό σας.
  2. Μην εισέρχεστε στους online λογαριασμούς σας από υπολογιστές τρίτων. Ποτέ δεν ξέρετε πόσο ασφαλής είναι ο υπολογιστής του φίλου σας.
  3. Κάποιες εταιρίες παρέχουν – άλλοτε δωρεάν άλλοτε όχι – μια συσκευή παραγωγής τυχαίου αριθμού, όπως γίνεται στο web banking. Χωρίς αυτή τη συσκευή ακόμα και με τη γνώση του κωδικού σας, ο hacker δε θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Μια τέτοια συσκευή παρέχει το Pokerstars.
  4. Μην έχετε μαζεμένα τα username και passwords όλων των λογαριασμών σας σε ένα αρχείο κειμένου, όπως το Word για παράδειγμα. Ακόμα χειρότερα μην ονομάζεται το αρχείο αυτό «Passwords»! Όμως ακόμα κι αν το κάνετε, εισάγετε έναν τυχαίο χαρακτήρα μέσα σε κάθε κωδικό, τον οποίο θα αφαιρείτε κατά την εισαγωγή των στοιχείων σας.
  5. Μη διατηρείτε μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που δε θα σας χρειαστούν, απλώς για να ικανοποιείτε τον εγωισμό σας. Εάν ο hacker κάπως γνωρίζει ότι δεν έχετε πολλά χρήματα στο λογαριασμό σας, δε θα ασχοληθεί με εσάς. Και μην απορείτε πώς θα το μάθει στη σύγχρονη εποχή που η πληροφορία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός. Για να μην αναφέρω και την τάση του Έλληνα να διατυμπανίζει παντού την οικονομική του άνεση!
Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.