systima-podosfairou-excel-graphΤο 2007 εφάρμοσα ένα σύστημα σε online στοιχήματα ποδοσφαίρου, πού βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στους τζίρους των στοιχημάτων. Οι τζίροι προέκυπταν από το ανταλλακτήριο της Betfair, ενώ μια επιπλέον παράμετρος του συστήματος αποτέλεσαν οι αποδόσεις του ΟΠΑΠ. Αποτέλεσμα του συστήματος ήταν να καταγραφούν πάνω από 10.000 αγώνες με τα δεδομένα τους, ενώ μετά τους πρώτους 200 αγώνες το ακολούθησα με πραγματικά χρήματα. Ήδη έχω γράψει για αυτό το σύστημα ποδοσφαίρου, το οποίο ελπίζω να εμπνεύσει άλλους παίκτες να επινοήσουν το δικό τους κερδοφόρο σύστημα στο στοίχημα.

Παράμετροι και φίλτρα συστήματος

Οι βασικές [intlink id=”289″ type=”post”]παράμετροι του συστήματος[/intlink]αυτού ήταν η σύγκριση των τζίρων ανά σημείο, βάση της οποίας προέκυπτε ως ένα βαθμό το προτεινόμενο σημείο στον αγώνα ποδοσφαίρου υπό εξέταση. Ήταν όμως απαραίτητη η συλλογή των πληροφοριών του [intlink id=”1499″ type=”post”]τζίρου[/intlink] μερικά λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα κι όχι 5 ώρες νωρίτερα. Το ιδανικό θα ήταν ένα λεπτό πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που φυσικά ήταν αδύνατο. Με την ανάλογη [intlink id=”1248″ type=”post”]σύγκριση αποδόσεων[/intlink] και της υπολογιζόμενης πιθανότητας για την εύρεση του [intlink id=”288″ type=”post”]value bet[/intlink], κατέληγα αν θα στοιχημάτιζα υπέρ του γηπεδούχου, της ισοπαλίας, της φιλοξενούμενης ομάδας ή δύο ενδεχομένων από αυτά. Υπήρχαν ωστόσο επιπλέον μερικά ακόμα φίλτρα ώστε να εγκριθεί μια πρόβλεψη ως προτεινόμενο στοίχημα, τα οποία αναφέρονταν στην κατώτερη αποδεκτή απόδοση και στη διαφορά της απόδοσης σε σχέση με την απόδοση του ΟΠΑΠ. Εφόσον όλες οι προϋποθέσεις πληρούνταν, απέμενε να υπολογιστεί το ποσό του στοιχήματος.

Σταθερό ποντάρισμα στο σύστημα ποδοσφαίρου

Ενώ στην αρχή σκέφτηκα να εφαρμόσω το [intlink id=”1442″ type=”post”]Kelly κριτήριο στο ποντάρισμα[/intlink] και συμπεριέλαβα τους υπολογισμούς στο [intlink id=”1794″ type=”post”]φύλλο Excel[/intlink], εντούτοις ακολούθησα σταθερό ποντάρισμα το οποίο υπολογίζονταν ως ποσοστό του κεφαλαίου. Καθώς η πιθανότητα που υπολόγιζα πίστευα ότι δεν ανταποκρίνονταν πολύ κοντά στην πραγματική και οπωσδήποτε θα ήταν ανακριβής, το σταθερό ποντάρισμα θα μου υποδείκνυε εάν τουλάχιστον είμαι στο σωστό δρόμο. Εφόσον ήμουν στη συνέχεια θα μπορούσα να εφαρμόσω το κριτήριο Kelly, αλλά αφού πρώτα βεβαιωνόμουν ότι είχα μπροστά μου ένα κερδισμένο σύστημα ποδοσφαίρου. Τελικά ποτέ δεν εφάρμοσα το κριτήριο Kelly. Παρόλα αυτά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι αφού το κεφάλαιο μεγάλωνε, αύξανα και το ποσό του σταθερού πονταρίσματος. Έτσι ξεκινώντας με €3.000 αρχικό κεφάλαιο και με €60 ανά ποντάρισμα, έφτασα σε σημείο να στοιχηματίζονται κοντά στα €500 ανά πρόβλεψη.

Ένα τόσο μεγάλο πόσο δημιούργησε το πρόβλημα της έλλειψης ικανοποιητικού τζίρου στους αγώνες, ειδικά των μικρών πρωταθλημάτων όπου το ενδιαφέρον του κόσμου δεν ήταν ικανό για να απορροφήσει τέτοιο ποσό χωρίς μεγάλη μεταβολή της απόδοσης, γνωστό ως [intlink id=”1730″ type=”post”]slippage[/intlink]. Η μεταβολή της απόδοσης σήμαινε αρκετές φορές και εξαφάνιση του όποιου value υπήρχε στην αρχική απόδοση, αφού ένα value bet με απόδοση 2.10 μπορεί να μην ενδείκνυται σε απόδοση 2.00 ή χαμηλότερα. Τελικά η μέση απόδοση που ταιριάζονταν τα στοιχήματα άρχισε να μειώνεται λόγω του μεγάλου ποσού, πράγμα που σίγουρα δε βοήθησε την εξέλιξη του συστήματος.

Χρόνος, κόπος και χρήμα

Κανένα από τα 3 δεν είναι άπειρα. Ο χρόνος ήταν αρκετά περιορισμένος που για την εφαρμογή του συστήματος στρατολογήθηκε ο πατέρας μου. Η αναγκαιότητα για τη συλλογή των δεδομένων όσο γίνεται πλησιέστερα στην ώρα έναρξης των παιχνιδιών αυτομάτως σήμαινε τη συνεχή παραμονή στον υπολογιστή, αφού οι αγώνες ξεκινάν σε διαφορετικές ώρες. Ειδικά μάλιστα το Σάββατο με τόσους αγώνες στα Αγγλικά πρωταθλήματα να ξεκινάν την ίδια ώρα κιόλας, η εφαρμογή του συστήματος απαιτούσε 12 και πλέον συνεχόμενων ωρών για να προλάβουν να εισαχθούν όλα τα δεδομένα. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε ελεύθερο βράδυ. Όταν ανά μία ώρα υπάρχουν νέοι αγώνες ποδοσφαίρου, πρέπει συνέχεια κάποιος να βρίσκεται στον υπολογιστή. Επιπλέον έξοδο για αυτό το λόγο αποτέλεσε η συνδρομή στο 3G δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο καθώς τα πρωταθλήματα πλησίαζαν στην ολοκλήρωσή τους, το σύστημα απέδωσε πολύ άσχημα. Πάνω από το 50% των κερδών χάθηκαν σε 2 με 3 βδομάδες που ήταν και το μεγαλύτερο [intlink id=”1345″ type=”post”]drawdown[/intlink]. Πέρα από την πίεση χρόνου και την εύλογη καθημερινή σχεδόν καταπόνηση, υπήρχε ακόμα ένας παράγοντας να αντιμετωπισθεί. Η οικονομική πίεση. Όσο ένα σύστημα αποδίδει καλά και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, κανείς δε σκέφτεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια, όση κούραση κι αν υπάρχει. Όμως σε συνδυασμό με κακά οικονομικά αποτελέσματα και η έλλειψη αυτοπεποίθησης πλέον ανάγκασε τη μη συνέχιση του συστήματος τα επόμενα χρόνια. Ίσως στο μέλλον επανέλθει το ενδιαφέρον για αυτό το σύστημα και θα έχουμε να πούμε ακόμα περισσότερα εδώ στο Στοίχημα Online.

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version