travmatismos-gerrard-agglia-galliaΠόσο σημαντικές παράμετροι αποτελούν οι τραυματισμοί και οι απουσίες των ομάδων ποδοσφαίρου σε ένα σύστημα στοιχήματος; Αρκεί μια ματιά στη μεταβολή των αποδόσεων του αγώνα Liverpool West Ham το ερχόμενο Σάββατο μετά τον τραυματισμό του Steven Gerrard στο χθεσινό φιλικό μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Η απόδοση της Liverpool αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές αποδόσεων στα στοιχήματα ποδοσφαίρου, έχοντας σκαρφαλώσει στο 1.60 από 1.40 που ήταν αρχικά. Η αγορά δείχνει να θέλει να αποτυπώσει την είδηση αυτή στην απόδοση του στοιχήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα με τις ειδήσεις ή και τις φήμες που κυκλοφορούν. Όπως και στο χρηματιστήριο η συμπεριφορά της τιμής αποδεικνύεται ιδιαίτερα ειλικρινής.

Έχοντας ήδη κουβεντιάσει για την επιρροή των [intlink id=”1871″ type=”post”]φημών και ειδήσεων στις αποδόσεις στοιχημάτων[/intlink], αυτή τη βδομάδα συναντούμε ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα πώς οι τραυματισμοί παικτών και οι απουσίες της τελευταίας στιγμής διαμορφώνουν τις αποδόσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων. Συνήθως ένα σύστημα ποδοσφαίρου που βασίζεται σε [intlink id=”1786″ type=”post”]μαθηματικά και στατιστική[/intlink] προβλέπει τα σημεία των αγώνων ανάλογα με στατιστικές παραμέτρους των ομάδων. Παράμετροι όπως μέσος όρος επίτευξης τερμάτων, θέση στο βαθμολογικό πίνακα και προϊστορία είναι συχνοί παράγοντες που συμπεριλαμβάνει κάποιος σε ένα σύστημα ποδοσφαίρου. Όμως υπάρχει δυσκολία στην ενσωμάτωση των ειδήσεων, τραυματισμών κι απουσιών ως στατιστικό μέγεθος. Διότι πώς στο σημερινό παράδειγμα να καταγράψει κανείς την απουσία του Gerrard που είναι ξεκάθαρο πως έχει επηρεάσει τις αποδόσεις και οπωσδήποτε την πιθανότητα να κερδίσει τον αγώνα η Liverpool;

Λύση σε αυτό το θέμα προβάλει η βαθμονόμηση των ομάδων αναλόγως των διαθέσιμων παικτών. Έστω ότι σε μια ομάδα ποδοσφαίρου με πλήρη δυναμικότητα παικτών δίνουμε αυθαίρετα μια τιμή 20. Εφόσον απουσιάσει ένας βασικός επιθετικός ή ο βασικός τερματοφύλακας, κατεβάζουμε την τιμή στο 16. Εάν απουσιάσει ένας μέτριας δυναμικότητας παίκτης μειώνουμε την τιμή κατά 2 μονάδες επιπλέον, ενώ για κάποιον όχι τόσο σημαντικό στην 11άδα της ομάδας αφαιρούμε 1 μονάδα. Κατά αυτόν τον τρόπο έχουμε κατατάξει τις ομάδες αναλόγως τη σημαντικότητα των απουσιών της καθεμίας, έστω και με κάπως μπακάλικο τρόπο. Παρόλα αυτά είμαστε πια σε θέση να συμπεριλάβουμε την παράμετρο απουσίες ή τραυματισμοί στο σύστημα ποδοσφαίρου που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

liverpool-stoixima-grafima-gerrardΕάν τώρα η West Ham δεν έχει καμία απουσία και η Liverpool δεν είχε χάσει τον Gerrard, θα λέγαμε στο σύστημα ότι αντιμετωπίζονται 2 ομάδες με συντελεστή απουσιών 20. Τώρα αλλάζοντας την παράμετρο αυτή της Liverpool, αναμφισβήτητα το σύστημα θα πρέπει να μεγαλώσει την πιθανότητα της ισοπαλίας και του διπλού σημείου και να μειώσει την πιθανότητα της νίκης της Liverpool. Έτσι η είσοδος της παραμέτρου αυτής στην τελική εξίσωση υπολογισμού των πιθανοτήτων φυσιολογικά θα προβλέψει μικρότερη πιθανότητα στον άσσο. Εάν το σύστημα προέβλεπε value bet στο 1.30, τώρα θα πρέπει να προβλέπει value bet στο 1.50 ή και ψηλότερα, αφού η πιθανότητα έχει μειωθεί. Όμως εάν πια η υπολογιζόμενη απόδοση για [intlink id=”288″ type=”post”]value betting[/intlink] έχει ξεπεράσει το 1.60, εκεί που θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε στο 1.40 (με υποτιθέμενη δίκαιη απόδοση το 1.30), τώρα δεν πρέπει να στοιχηματίσουμε στο 1.60, προφανώς λόγω του τραυματισμού του Gerrard. Φυσικά τα νούμερα είναι τυχαία και χρησιμοποιούνται για την καλύτερη κατανόηση της σημασίας των απουσιών των ποδοσφαιρικών ομάδων σε ένα σύστημα στο στοίχημα.

Avatar photo

Ο Jim συνηθίζει να μετράει φύλλα στο Blackjack, να παίζει στοίχημα και πόκερ, αλλά και να επενδύει στις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.