Το πρώτο μισό της περιόδου στην Bundesliga ίσως να ήταν και το πιο συναρπαστικό στην 47χρονη ιστορία της διοργάνωσης. Κι ενώ δεν είναι ασυνήθιστο μια ή δύο ομάδες να πηγαίνουν κόντρα στις αποδόσεις ή να απογοητεύουν, για όλους σχεδόν είναι κάτι εκπληκτικό το να βλέπουν ομάδες να πηγαίνουν πολύ πέραν του δέοντως καλά και άλλες να κατρακυλούν. Και σίγουρα κανείς δεν περίμενε την Borussia Dortmund, η οποία μπήκε στη χειμερινή διακοπή έχοντας προβάδισμα 10 βαθμών!

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ DORTMUND

Η Dortmund «τιμωρήθηκε» για μια χρονιά μετάβασης, έχοντας πάρει την απόφαση και εφαρμόσει να στηριχθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές – έχει την πιο μικρή σε μέσο όρο ηλικίας ενδεκάδα στο πρωτάθλημα. Ηττήθηκε στο πρώτο και στο τελευταίο παιχνίδι από τα πρώτα 17, αλλά στα ενδιάμεσα παιχνίδια σημείωσε 14 νίκες και μία ισοπαλία, χωρίς να ακουστεί από πουθενά κουβέντα για τίτλο.

Ο Mario Gotze, στα 18 του, και οι τρεις 22χρονοι Kevin Grosskreutz, Mats Hummels και Marcel Schmelzer πραγματοποίησαν όλοι τους το ντεμπούτο τους στην εθνική Ανδρών της Γερμανίας μέσα στο 2010 και η μοναδική διοργάνωση στην οποία η απειρία φάνηκε να παίζει ρόλο, ήταν το Europa League, από το οποίο αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. «Γενικά είχαμε ένα πολύ πετυχημένο και άκρως εκπαιδευτικό πρώτο μισό της χρονιάς», δήλωσε ο μέσος Nuri Sahin.

ΤΟ ROTATION ΕΦΕΡΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν αναμφίβολα η άνοδος της 1. FSV Mainz 05, η οποία ξεκίνησε με επτά διαδοχικές νίκες και ποτέ δεν «ξεφούσκωσε» όπως υπέθεταν οι bookmakers – θα μπουν στο νέο έτος από τη δεύτερη θέση. Και μέσα σε όλη αυτή την… καρναβαλική ατμόσφαιρα, ο Thomas Tuchel έχει χτίσει μια δυνατή ομάδα με εμπειρία στην άμυνα και με μια πολλά υποσχόμενη επιθετική γραμμή.

bundesliga-vathmologiaΟ Tuchel έχει εφαρμόσει το rotation στο ρόστερ του, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε παίκτη να νιώσει μέρος της επιτυχίας. «Σε 17 παιχνίδια έχουμε 33 βαθμούς», σχολίασε ο προπονητής. «Αυτό σημαίνει πως παίρνουμε σχεδόν από δύο σε κάθε παιχνίδι, ένα πολύ καλό ποσοστό. Τα παιδιά μου μπαίνανε σε κάθε ματς σαν να ήταν το τελευταίο τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποδίδεις πάντα στα καλύτερά σου».

Δεν είναι, όμως, η μοναδική από τις εκπλήξεις στις πρώτες θέσεις. Το Hannover 96 είναι τέταρτο, δύο βαθμούς πίσω από την Mainz, ενώ οι SC Freiburg, Eintracht Frankfurt και TSG 1899 Hoffenheim είναι, επίσης, μέσα στην πρώτη οκτάδα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της σταθερότητας: η δουλειά του προπονητή του Hannover, Mirko Slomka, δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση, ούτε ακόμα και μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο Γερμανίας από την SV Elversberg, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας. Αλλά και η Eintracht δεν πανικοβλήθηκε όταν είχε μόλις τρεις βαθμούς έπειτα από πέντε αγώνες.

Από την άλλη πλευρά, ομάδες που αναμενόταν να είναι στη διεκδίκηση του τίτλου, όπως οι Hamburger SV, VfL Wolfsburg, SV Werder Bremen, VfB Stuttgart, FC Schalke 04 και FC Bayern München, έχουν απογοητεύσει. Η Stuttgart, σχεδόν αλάνθαστη στο Europa League, είναι δεύτερη από το τέλος και έχει ήδη τρίτο προπονητή γι’ αυτή τη σεζόν, τον Bruno Labbadia.

ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΛΛΑ ΣΕ BAYERN, SCHALKE

Εν τω μεταξύ, οι δύο περυσινές διεκδικήτριες του τίτλου, βρίσκονται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Bayern έχει πραγματοποιήσει το χειρότερο ξεκίνημά της στην Bundesliga και ενώ έχει ανέβει στην πέμπτη θέση χάρη στα πολλά γκολ του Mario Gomez, βρίσκεται 14 πόντους πίσω από την Dortmund. Οι κριτικές χωρίζονται στο εάν η πορεία αυτή είναι αποτέλεσμα των πληγών που άφησε η κούραση από το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι τραυματισμοί των Franck Ribery και Arjen Robben ή εάν η ομάδα δεν έχει πλέον την ίδια δίψα για διάκριση έπειτα από την επιτυχία της περυσινής σεζόν.

Ο προπονητής της Schalke, Felix Magath, έφερε 13 παίκτες το καλοκαίρι «για να προετοιμάσουμε την ομάδα για το Champions League». Προκρίθηκαν στους 16 της διοργάνωσης, αλλά στην Bundesliga ήταν πολύ χαμηλά μέχρι και πρόσφατα, όταν και ανέβηκαν στη 10η θέση με μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων. Η Schalke και η Bayern θα χρειαστούν πολλά περισσότερα στο δεύτερο γύρο εάν θέλουν να βρεθούν μπροστά από την Dortmund την άνοιξη.

Στα τέλη του 2002 άρχισε να εργάζεται στα «ΣΠΟΡ του Βορρά» και στην ιστοσελίδα BetNews. Μετά από ένα… διάλειμμα λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων επέστρεψε στο site αλλά και σε αυτό του ομίλου ΑΝΤ1 – την «ANTEL». Για μία διετία (2007-2009) βρέθηκε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Sport 103.0 FM», έχοντας υπό την επίβλεψή του τα δελτία ειδήσεων αλλά και καθημερινή εκπομπή. Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, βρέθηκε στην εταιρεία «Betfair» και κυρίως στο ελληνικό blog της. Από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2015 εργάστηκε στην καθημερινή εφημερίδα «ΣΠΟΡ του Βορρά», στον τομέα των Διεθνών (Footbet Planet) και στον τομέα του Στοιχήματος. Επέστρεψε στις στοιχηματικές εταιρείες (1x2-bet) από τις αρχές του 2014 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα ενώ από τον Οκτώβριο του 2015 είναι και πάλι σε ραδιόφωνο, στο “Πρακτορείο FM104,9”, το ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τέλος, από την 01/04/2010, είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Exit mobile version